ECMWF vs GFS


Ποιο μοντέλο λέτε ότι θα επαληθευτεί; Το ευρωπαϊκό (ECMWF) ή το αμερικάνικο (GFS) και γιατί; Εγώ το παίζω "2"!

44 σχόλια:

  1. Το μοντέλο που δίνει στεγνή την ΒΑ. Κορινθία και με αέρα ! Δηλαδή GFS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξεκάθαρα Αμερικάνος gfs.
    Πρώτον γιατί ο Ευρωπαίος παίζει μόνος τού πιά προγνωστικά και είναι ο μόνος πού δείχνει στην ουσία πέρασμα ψυχρού μετώπου από τα ΒΔυτικα προς τα ανατολικά.
    Δεύτερον η "μαμά" διαταραχή(χάρτης 500mb)βρίσκετε πολύ βορειότερα ΒΔυτικα από όσο πρέπει και η σύγκλιση των διαφορετικών θερμοκρασιακά μαζών δεν δύναται να δώσει ψυχρό μέτωπο στην πλευρά τού Ιονίου αλλά πολύ πιθανόν κάποια χιλιόμετρα βορειότερα.
    Οι πολύ βόρειες και ΒΔυτικές περιοχές των συνόρων μας ίσως επηρεαστούν.
    Επίσης,ούτε η πορεία τού αεροχειμάρρου ευνοεί το ευρωπαϊκό σενάριο.
    Όλα αυτά βάση λογικής χαρτών.
    Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν στα επόμενα τρεξίματα θα τουμπάρει και ο Ευρωπαίος.
    Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι λόγοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτη και το ukmo το δειχνει. Το ευρωπαικο δειχνει οτι παει να κανει μια "μικρη αποκοπη" γι'αυτο και το δειχνει νοτιοτερα. Μοιαζει πιο ρεαλιστικος ο χαρτης του gfs. Δυσκολο να σπασει το ridge με τετοιο τροπο. Για να δουμε.

      Διαγραφή
    2. Το ukmo από αυτά πού είδα μέχρι στιγμής Αλέξανδρε δεν αφήνει περιθώρια στο να μπει η διαταραχή στα ενδότερα της χώρας μας λόγω της πίεσης της κορυφογραμμής από τα ανατολικά όπως αναφέρεις.
      Το ευρωπαϊκό δίνει ένα σενάριο το οποίο διαφοροποιείτε πιά από όλα τα άλλα μοντέλα(ίσως και το icon έχει πάρει στο βραδινό τρέξιμο αυτή την οδό).
      Δίνει στην ουσία αποκοπή από την μεγάλου μήκους διαταραχή κέντρο βόρειας Ευρώπης πορεία από την Ιταλία καρφί ανατολικά στο Ιόνιο.
      Αν και διόλου απίθανο αυτό το σενάριο συνεχίζει και μού δείχνει ότι δύσκολα θα επιβεβαιωθεί(ακόμη και αν δε με "χαλάει" καθόλου καιρικά).

      Διαγραφή
  3. Λογικό το "2", αφού αναμένονται και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες το πρώτο ΣΚ του Οκτωβρίου. Και σήμερα Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου ξεπέρασε, εξάλλου, η θερμοκρασία τους 34 βαθμούς στην Κρήτη, τους 32 στην Εύβοια και τους άγγιξε και στη Φθιώτιδα, ενώ πάνω από 31β. καταγράφηκαν και στην Αττική (Νέα Μάκρη, Ραφήνα και Πόρτο Ράφτη). Λειτούργησε ως θερμός καταβατικός άνεμος ο νοτιάς από τον Σαρωνικό στην ανατολική Αττική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν ήταν νοτιας κ ήταν δυτικος/νοτιοδυτικος ναι! Η αδερφή μου έχει σπίτι στη Λούτσα (και εγώ από παιδί παραθεριζα εκεί) κ πάντα με αυτό το Δ/ΝΔ άνεμο είχαμε την πιο πολλή ζέστη (ευτυχώς είναι σπάνιος το καλοκαίρι που επικρατεί Β/ΒΑ μελτεμι κ έχει δροσια). Επίσης με πολύ ισχυρό ΝΔ άνεμο 7 με 8 μποφωρ κ χαμηλή υγρασία (και ζέστη) κάηκε το καλοκαίρι του 2018 το Μάτι

      Διαγραφή
    2. Νοτιοδυτικός ήταν ο άνεμος χθες (28/9) Θάνο, έχεις δίκιο. Ωστόσο, στις 23/7/2018 ήταν αμιγώς δυτικός και γι αυτό η φονική πυρκαγιά έφτασε από την Κινέτα στο Μάτι. Αν ήταν βοριάς, με τον οποίο ξεσπούν συνήθως οι περισσότερες πυρκαγιές το καλοκαίρι, εκείνη η φωτιά θα είχε κινηθεί νότια προς τη θάλασσα (Σαρωνικός).

      Για να αλλάξω, όμως, θέμα, το Accuweather στην εκτίμηση του χειμώνα για τις ΗΠΑ, βάζει στην εξίσωση και την έκρηξη του ηφαιστείου, που έγινε στις αρχές του έτους. Και υποστηρίζει, επικαλούμενο και το Associated Press, ότι αυξήθηκε κατά 5% η συγκέντρωση υδρατμών ψηλά στην ατμόσφαιρα. Σε αντίθεση με την ηφαιστειακή τέφρα, που αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία, μειώνοντας έτσι τη θερμοκρασία, οι υδρατμοί λειτουργούν σαν κουβέρτα, παγιδεύοντας τη θερμότητα χαμηλά στην ατμόσφαιρα.

      Τέλος, η επικράτηση εκ νέου του La Nina δεν σημαίνει έναν χειμώνα ίδιο με τον περσινό για τις ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με το Accuweather, που προβλέπει λιγότερα χιόνια από τον μέσο όρο, τουλάχιστον για τα 2/3 της χώρας, ενώ ειδικά τον Δεκέμβριο η θερμοκρασία αναμένεται υψηλότερη από τα κανονικά επίπεδα.
      https://www.accuweather.com/en/winter-weather/accuweather-2022-2023-us-winter-forecast/1252283

      Διαγραφή
    3. Δείτε παρακαλώ Νταού Πεντέλης αντί για Κινέτα.

      Διαγραφή
    4. Με πρόλαβες Χρήστο, πήγα να πω άλλη ήταν η φωτιά στην Κινέττα και άλλη στον άξονα Νταού Πεντέλης- Βουτζας- Μάτι. Απλά ξέσπασαν την ίδια ημέρα (ή μία πρωί και η άλλη νωρίς απόγευμα). Ο άνεμος ήταν πράγματι δυτικός θυελλωδους έντασης

      Διαγραφή
    5. Έχετε δίκιο και οι δύο. Μπερδεύτηκα, επειδή είχε πυρκαγιά και στην Κινέτα την ίδια μέρα.

      Διαγραφή
  4. Εδώ και μία μέρα στο ECMWF, το main run φαίνεται να απέχει από το control και τα ensembles και δίνει μεγαλύτερη τυπική απόκλιση στη δειγματοληψία για τις 78h για το Z500. Είναι αυτός λόγος να προτιμήσω το GFS? Υπάρχει κάποια άλλη αιτιολόγηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ECMWF βγαίνει μόνο τον χειμώνα όταν μαζεύει ή εξαφανίζει τους χιονιάδες,αυτό ξέρω εγώ.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τούς χιονιάδες επίσης το gfs είναι συνήθως πάλι νικητής.
      Είπαμε τζίφος τζίφος, αλλά έχει και κάποια δυνατά στοιχεία ο Αμερικανός κυρίως ως προς την τάση και αποτύπωση της ατμόσφαιρας σε γενικό επίπεδο όμως πάντα.
      Όπως νομίζω ότι θα κερδίσει τη μάχη στο θέμα επέκταση αντικυκλωνα σχεδόν πανευρωπαϊκα στο 1ο 10ημερο τού Οκτώβρη όπου επιμένει από προχτές.
      Στο ίδιο μήκος κύματος αρχίζουν και κινούνται και τα άλλα μοντέλα.
      Όλα αυτά στη θεωρία βέβαια.

      Διαγραφή
  6. Τώρα τελευταία το ευρωπαϊκό δεν τα πηγαίνει καλά στις κακοκαιρίες, υπερεκτιμα πολύ τον υετο και πεφτει έξω. Ψηφίζω Αμερικανό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χα! οταν παίζουμε στοιχηματάκι κυριε Ζιακόπουλε...εχουμε και αποδόσεις και υπόσχεση κερδών....τζάμπα ρίσκα δεν παίρνουμε...επικυρήξτε καμμία συμμορία σαν τους ντάλντον και πάιζουμε...."θωμάς΄"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δάσκαλε προς το παρόν μόνος του ο Αμερικανός στα απόψινα τρεξίματα. Όλα τα υπόλοιπα συμφωνούν για το ψυχρό μέτωπο.Αν επιμένουν τα στοιχεία και αύριο μάλλον παμε για κουβά όσοι ψηφίσαμε τζιφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συνήθως οι πολλοί κάνουν λάθος παίζω 1!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. για αναποδιά¨/γουρι και πέρα απο την πλακα θα το παίξω 1 καθώς το ευρωπαικό νομίζω οτι τροφοδοτείται με ακριβέστερα στοιχεία..για την εν λόγω περιοχή και ακόμα δεν είναι δυσκολη η διάρηξη σε αυτό το πλάτος του υποτροπικού(Β-ΒΔ Ελλάδα ,Αλβανία) "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να βαλω και γω μια εικονα που εχει συνολικα τον υετο 3ωρου (6ωρου το GFS) απο τα 12ρια της 28ης..... απο τα ECMWF-GFS-ICON-ARPEGE-METEOBLUE.... για τα συμπερασματα, διασκεδαστικο το τι θα δουμε 1-10.... ειναι σε ωρες 21 local και 18 utc... ελπιζω να βγει το screenshot, κλικ για μεγενθυση....
    συνδεσμος εικονας1: https://ibb.co/60R2gPc
    2: https://i.ibb.co/pjvgJz6/totals.jpg

    The Sailor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μέχρι και τις βραδινές ανανεώσεις πάντως έχουμε το ίδιο σκηνικό.
    Ευρωπαϊκό να επιμένει γιά διέλευση ψυχρού μετώπου από τα δυτικά περνώντας αρκετές περιοχές της χώρας ενώ το gfs συνεχίζει να δίνει ελάχιστα μόνο πράγματα στα βόρεια σύνορά μας.
    Στα υπόλοιπα "μικρομεσαία" προγνωστικά μοντέλα η μάχη είναι αμφίρροπη πιά.
    Κάποια από αυτά όπως το γερμανικό icon τούμπαραν δείχνοντας επίσης πέρασμα μετώπου, ενώ κάποια άλλα δε δείχνουν τίποτα.
    Μεγάλη μάχη πού σίγουρα μέχρι αύριο το βράδυ θα έχει βγάλει νικητή.
    Υ.Γ. Αγαπητέ κύριε καθηγητά Πέτρο ευχαριστώ πολύ γιά τα "παντός καιρού" καλά σας λόγια.
    Σίγουρα η απογευματινή καταιγίδα πού πέρασε από την Αιτωλοακαρνία και κατέληξε στην ορεινή Ναυπακτία-Φωκίδα, θα σας έδωσε εκεί στην δυτική Κορινθία ένα ωραίο μακρινό θέαμα αναπτύξεων και ηλεκτρικών.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς όπως το λές έγινε Φώτη.Καθόμουνα στη βεράντα μου και το απολάμβανα,έστω και προς τέρψη των οφθαλμών΄.Για πολλοστή φορά στο ίδιο έργο θεατής ."Ο άνθρωπος που έβλεπε.... τις καταιγίδες να περνούν"!.======Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Χρήστο.Ωραίο κομμάτι.Ο Αγγελάκας ήταν φίλος με τον Τζιμάκο.....===========Π.Α.

      Υ.γ. Το ωραίο είναι ότι σιδηρόδρομος περνάει πολύ κοντά μου και έτσι βλέπω και τα τρένα να περνούν.

      Διαγραφή
    3. https://www.ertflix.gr/vod/vod.189242-e-istoria-ton-ellenikon-siderodromon-9

      Διαγραφή
    4. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, κ. καθηγητά και το επεισόδιο 10 για την κεντρονότια Πελοπόννησο.

      Διαγραφή
  13. Επειδή η εποχή που διανύουμε είναι οι καιρικές συνθήκες μεταβάλλονται και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τον καιρο με ακρίβεια εγώ κλίνω στην άποψη 50/50μισες πιθανότητες να βγει το ένα ή το άλλο ,με λίγο περισσότερο κατά την προσωπικη μου άποψη το ευρωπαϊκο.χρηστος από Όθρυς, ελπίζοντας να αλλάξει κάτι ,μας "σήκωσε" ο λίβας εδώ και δύο μέρες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα φίλοι μου Κατά αρχάς ένα μεγάλο μπράβο στον αγαπητό μου φίλο Φώτη για την όλη και ενεργή συμμετοχή του στο μπλογκ Συγχαρητήρια για τις πολλές επιτυχείς προβλέψεις του αλλά πάνω από όλα για την ειλικρινή του θέση όταν κάνει και αυτός λάθη όπως κάνουμε όλοι μας Η νίκη του gfs είναι σίγουρη γιατί πολύ απλά φαίνεται να λαμβάνει υπόψιν του τον ισχυρό αντικυκλωνας που αναπτύσσεται πάνω από τον Ελλαδικό χώρο πράγμα που το Ευρωπαϊκό μοντέλο το δέχεται σε μικρότερο βαθμό Το gfs δίνει την σύγκλιση αερίων μαζών πιο δυτικά σωστό όπως φαίνεται και η Ελλάδα μένει απέξω
    Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σού φίλε μού και συντοπίτη Αργύρη γερό Παναχαϊκέ και ευχαριστώ γιά τα καλά σού λόγια.
      Σωστή νομίζω και η δική σού εκδοχή καθώς όπως ανέφερα και στον Αλέξανδρο η κορυφογραμμή(ridge) στα ανατολικά μας δε "σπάει" εύκολα.
      Χαίρομαι πού επιτέλους η περιοχή σας ξύπνησε από την πολύμηνη ανομβρία με τρόπο εντυπωσιακό.

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα σας , gfs λέω κι εγώ , που θα κάνει και μικρές διορθώσεις μέχρι το ΣΚ
    Χριστίνα Σούζη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να συμπληρώσωκαι κάτι ακομη ,για να το ανάρτηση ο δάσκαλος πιστεύω ότι θα είχε και ο ίδιος κάποιες αμφιβολίες αλλά το μάτι έκλεισε στο 2.χρηστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα στην παρέα. Τελικά, μάλλον το πάει να κάνει το ενδιάμεσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. το πρωινό gfs τελικα μας το δίνει το μετωπάκι αλλά βλέπω τώρα να μας το παιρνει το Ευρωπαικό....ε ρε τι τραβάμε και εμείς σε αυτά τα πλάτη....."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Περιμένετε γιατί έκαναν ανταλλαγή σεναρίων. Άρα ποντάρετε στο χθεσινό gfs ή στο σημερινό? Στον χθεσινό ευρωπαίο ή στον σημερινό? Αν κατάλαβα καλά, ο ευρωπαίος κάνει πέρασμα από τα Δ-ΝΔ της χώρας κ δεν δίνει τίποτε στη βόρεια Ελλάδα, ενώ ο αμερικάνος από τα ΒΔ, άντε κι οριακά από τα βόρεια σύνορα. Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία με Ζιακόπουλε να μας διαφωτίσετε, γιατί προσωπικά θα είμαι σε εκδήλωση σε εξωτερικό χώρο στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο το βράδυ κι έχω φοβηθεί με τα απρόοπτα αυτά που εμφανίστηκαν από χθες, ενώ είχα το κεφάλι μου ήσυχο!
    Παύλος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα βρέξει Θεσσαλονίκη το Σάββατο λογικά..

      Διαγραφή
  20. Αλλα37mm βροχής στο ΡΙΟΝ σήμερα λίγο ακόμη για να πιασει τα 100mm σε 24 ωρες Μέχρι τώρα 95mm Ο Πατραϊκός κόλπος μίλησε και όπως φαίνεται έπεται συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ECMWF-GFS 0-2 και ο αγώνας συνεχίζεται...
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. 94mm τρέχουσα κακοκαιρία χθες και σήμερα στο σταθμό τού Ρίου και γενικότερα στο στενό Ρίου-Αντιρρίου.
    Το δυτικό ΝΔυτικό στριμ της περιοχής μαζί με κάποιες συγκλισούλες επιβεβαίωσαν τις αρχικές μού εκτιμήσεις γιά αυτήν την πολύ δύσκολη περιοχή πού εκτεθεί συχνά τούς προγνώστες.
    Εμείς εδώ ψίχουλα σήμερα.

    Όσο γιά την μάχη μεταξύ των μοντέλων,το ευρωπαϊκό σήμερα μαζεύει αρκετά τον υετό δείχνοντας ένα πέρασμα μόνο στη δυτική ΒΔυτική Ελλάδα κ τα ΒΑνατολικά τμήματα της χώρας
    Το gfs απλά αύξησε λίγο των υετό(λογικό είναι λόγω της στροφής από ΝΝΔ σε ΔΒΔ άνεμο) γιά λίγη ώρα σε περιοχές επίσης της ΔΒΔυτικης χώρας κ συνεχίζει και δείχνει την ζώνη αξιόλογων φαινομένων αρκετά πιό βόρεια ξύνοντας τα βόρεια σύνορά μας.
    Σε αυτό το μήκος κύματος αρχίζει να πηγαίνει και ο Βρετανός και ο Καναδός και ο Ελβετός, ενώ το γερμανικό icon συντάσσεται με τον Ευρωπαίο δείχνοντας κάπως περισσότερα φαινόμενα στα δυτικά και τα ΒΑνατολικά.
    Νομίζω ότι το σενάριο τού gfs αρχίζει και κερδίζει κατά κράτος καθώς τα φαινόμενα πού φαίνονταν γιά μεγάλο κομμάτι της χώρας από το ευρωπαϊκό ήδη έχουν μειωθεί στο έπακρο.
    Ίσως το βράδυ να έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα.
    Κακοκαιρία πού κάποιοι βιάστηκαν στα sosial να ανακοινώσουν γιά την Κυριακή, γιοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Περί στοιχηματισμού στο ευρωπαικό....τον Αστραχαν το άλογο του Βέγγου το θυμάστε?"θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ενας επώνυμος μετεωρολόγος ξαναχτύπησε .Βλέπει επικίνδυνες καταστάσεις το
    Σ/Κ.==========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ο Αμερικανός όπως τις περισσότερες φορές τίποτα δεν έβλεπε...... τώρα κάτι βλέπει......δεν έχει νόημα να μπούμε σε λεπτομέρειες για τους λόγους που γίνεται αυτό, θα δούμε το Σαββατοκύριακο ποιο μοντέλο θα επαληθευτεί έστω και σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό... εγώ ξέρω ποιο είναι αυτό φί..λτατοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή