Σεπτέμβριος: άλλοτε γερασμένο καλοκαίρι και άλλοτε νεαρό φθινόπωρο!

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία κινείται Α-ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν την περιοχή μας. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς. Κατά τα άλλα, εντείνεται η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας (μέγιστες τιμές 35 με 37 βαθμοί). Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά και η βαθμιαία αύξηση της συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. 


Το Σάββατο (17/9), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τη εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων κυρίως από τις απογευματινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δ. Στερεά και πιθανώς στη ΒΔ Πελοπόννησο και τα ορεινά της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα κυρίως στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά και την Α. Πελοπόννησο (μέγιστες τιμές 36 με 38 βαθμοί). 

Την Κυριακή (18/9), τοπικές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας προβλέπονται στη Θράκη και πολύ νωρίς το πρωί στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι σταδιακά και από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα στραφούν σε ΒΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια διαμερίσματα της χώρας. 

Τη Δευτέρα (19/9), δεν προβλέπονται βροχές και οι ΒΔ άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένηση. Όσο για τη θερμοκρασία, αναμένεται πτώση και στις ανατολικές και νότιες περιοχές. 

Την Τρίτη (20/9), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα βροχών στα δυτικά. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Υ.Γ. Ο Σεπτέμβρης δεν κόβει εύκολα τους δεσμούς του με το καλοκαίρι, αν και το φλερτ του με το φθινόπωρο δεν κρύβεται. Μου θυμίζει το στίχο γνωστού τραγουδιού που λένε στα μέρη του «Θωμά» και όχι μόνο: «κι αν έπιασα καινούργιο φίλο, τον παλιό δεν τον αφήνω!»

  

28 σχόλια:

  1. Εκπληκτικό άρθρο αλλά και ακριβές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λέμε και άλλο κύριε Ζιακόπουλε...."πατησες καλαμιά(θερισμένο σιτάρι)...πάτησες χιόνι"!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ, και ο Οκτώβρης δεν κόβει δεσμούς με το καλοκαίρι, με εξαίρεση τον περσινό. Πάντως, σήμερα στην Αττική η θερμοκρασία συγκρατήθηκε κάτω από τους 30 βαθμούς, λόγω της θαλάσσιας αύρας. Η υγρασία είναι σε υψηλά επίπεδα - άνω του 70% - αλλά με τη θερμοκρασία να υποχωρεί κάτω από τους 25β., μόλις δύει ο ήλιος, είναι μια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταιγίδες ανατροφοδοτούμενες σφυροκοπούν από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης την ιταλική χερσόνησο και κυρίως κεντρικές περιοχές της.
    Πάρα πολλά προβλήματα με σοβαρές πλημμύρες.
    Σειρά άρχισαν και παίρνουν τα δυτικά Βαλκάνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, έτσι έχουν τα πράγματα, Φώτη. Επτά νεκροί και τρεις αγνοούμενοι. Τα ΜΜΕ μιλούν για 400 χιλιοστά βροχής σε διάστημα 2-3 ωρών! Ορισμένοι μιλούν για "βόμβα νερού"!
      Αυτό γίνεται κάθε φθινόπωρο. Η Αφρική και η Μεσόγειος φτιάχνουν το εκρηκτικό μίγμα και το φυτίλι το ανάβει κάποια διαταραχή που έρχεται από το Βορρά. Δεν χρειάζεται η διαταραχή αυτή να είναι ισχυρή. Μια σπίθα αρκεί για να γίνει το κακό!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Πόσο συμφωνώ με αυτή τη σπίθα πού λέτε,η οποία αρκεί.....
      Ήδη οι νεκροί έχουν φτάσει τούς 9!
      Πόσο κρίμα και άδικο.
      Διάβασα σήμερα ότι η μετεωρολογική υπηρεσία τούς,υποτίμησε τα φαινόμενα.
      Δεν ξέρω αν στέκει αλλά δε νομίζω ότι ισχύει καθαυτό.
      Ίσως να προσπαθούν να καλύψουν τα κενά της πολιτικής τούς προστασίας.
      Βλέποντας τη δορυφορική αυτή τη στιγμή,φωτιά έχει αρχίσει να παίρνει το νότιο κομμάτι της Ιταλίας και όπου να ναι η χώρα της Αλβανίας όπου θα δεχθεί βάση τελευταίων στοιχείων πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα.
      Γιά τη χώρα μας δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτά πού γράψαμε γιά αύριο.
      Όσο γιά το κύμα ζέστης δάσκαλε, εδώ στα δυτικά αλλά και σε όλες τις περιοχές πού βρέχονται από θάλασσα δεν καταλάβαμε και πολλά, ενώ από αύριο η θερμοκρασία εδώ θα αρχίσει να υποχωρεί.
      Πέρασε και δεν άγγιξε θα έλεγα.
      Άιντε από τού χρόνου πάλι τέτοιες θερμοκρασίες και στο καλό....
      Υπομονή μέχρι την Κυριακή στα ανατολικά και κυρίως στα νότια.

      Διαγραφή
  5. Σαν να έχει βρέξει είναι, παίδες, από την υψηλή υγρασία (90%), νωρίς το πρωί της Παρασκευής 16/9. Τα περιβόλια νωπά, το ίδιο και το γρασίδι και τα φυτά, δεν χρειάζονται καν πότισμα. Θετικό, διότι δεν διαφαίνονται ιδιαίτερες βροχές στην ψυχρή εισβολή, που, πάντως, θα φέρει και κάποια χιόνια στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και περισσότερα στις βαλκανικές χώρες, κυρίως το Κόσοβο, κοντά στην πρωτεύουσα του Πρίστινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χιόνια στα ορεινά της Θράκης στα μέσα Σεπτεμβρίου; Δε το νομίζω... Εδώ περιμένουμε να χιονίσει στα ορεινά μετά το Δεκέμβριο. Μένω δίπλα σε βουνό με υψόμετρο 1000 μέτρα στην Ξάνθη.Χιονια από Σεπτέμβριο μόνο στη Νορβηγία.

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα!
    Το περασμένο σαββατοκύριακο πήγα βόλτα στην Τήνο. Με την οικογένεια και άλλη μια φιλική οικογένεια. Πραγματικά τυχεροί!
    Η θάλασσα λάδι, ακόμα και στο Κάβο Ντόρο. Σεπτέμβρης μήνας και στις Κυκλάδες δε φυσούσε. Ζεστός καιρός εσωτερικής Ηπειρωτικής Ελλάδας. Στο μόνο πράγμα που ο Σεπτέμβρης δήλωνε παρών, ήταν ότι σκοτείνιαζε στις 20:00. Κρίμα που δεν μείναμε κι άλλες μέρες δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αλλαγή σε ποιο φθινωπορινο μοτίβο έχουμε συνήθως μετά του Αγίου Δημητρίου και μετά,αλλά ο καιρός έχει αποσταθεροποιηθεί θα έλεγα εγώ οπότε για μένα άκρη δεν βγάζουμε ,αφού πολλές φορές ούτε την ίδια μέρα δεν προβλέπεται πλέον, Χρήστος από την πολύ ζέστη Όθρυ από το πρωί κιόλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυνατό και παγωμένο Οκτώβριο έχω να θυμηθώ από το 2011. Που ήταν γενικά μία κρύα περίοδος και τον χειμώνα. Ο Σεπτέμβριος τα τελευταία χρόνια είναι πιο ζεστός και από τον Ιούνιο αν και φαίνεται ότι ο Σεπτέμβριος, αν έρθει και η δροσιά που βλέπουν τα μοντέλα, δεν αποκλείεται να κλείσει πιο ψυχρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πέρσι ήταν κρύος ο Οκτώβριος με συνεχείς βοριάδες και αποκορύφωμα την ψυχρή εισβολή στις 25/10. Είχε βγει νομίζω ψυχρότερος κατά 2 -2,5 βαθμούς από τον μέσο όρο του, με τις συγκρίσεις δεκαετίας που κάνει το meteo.gr. Αλλά και φίλος, καπετάνιος ιστιοπλοϊκού, που ταξιδεύει πολύ συχνά και πολύ μακριά, μου είχε πει ότι ήταν ο πιο κρύος και ανεμοδαρμένος Οκτώβρης που θυμόταν.

      Και του 2011 ήταν, πάντως, ψυχρός και θυμάμαι χαρακτηριστικά στις 15/10/2011 που είχε ξεροβόρι και μόλις 15 βαθμούς. Ήταν Σάββατο και την Κυριακή είχα κόψει το τσιγάρο. Με είχε βοηθήσει και ότι έβρεχε όλη μέρα, οπότε δεν βγήκα να αγοράσω πακέτο την πρώτη και πιο δύσκολη μέρα..

      Διαγραφή
    2. Πολύ σκληρός για να ''πεθάνει''ο Σπανός.!!

      Διαγραφή
    3. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιος λόγος..
      Προσωπικά, βρίσκω πολλές φορές -τουλάχιστον-ενδιαφέροντα τα γραφόμενά του,
      ενώ για τις όποιες ενστάσεις, υπεύθυνος είν' αυτός(ο Δάσκαλος..)που μας φιλοξενεί και μας ανέχεται κατά καιρούς όλους.
      Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι το σπουδαίο αυτό καιρικό(..και όχι μόνο) ιστολόγιο,
      πορεύεται καλώς!

      Διαγραφή
    4. θα' λεγα, πολύ ζεστός για να κρυώσει, ο Βαγγέλης. κι αν ο περσινός Οκτώβρης ήταν 2 βαθμούς χαμηλότερα, συγκρινόμενος με τα τελευταία χρόνια, αυτός του 2011 ήταν 2 βαθμούς χαμηλότερα σε σχέση με τον 20ο αιώνα. Στις 15.10.2011 είχαμε 33 mm βροχής στα Τρίκαλα και ελάχιστη 9 βαθμούς, ενώ το πενθήμερο 17 - 21 οι ελάχιστες ήταν στην μπάντα 3 έως 7 βαθμούς (παρεμπιπτόντως ποιο είναι το shortcut για το κυκλάκι στον κ. Κέλσιο?). και όλα αυτά ενόψει επαπειλούμενης πετρελαιοαπαγόρευσης τότε.ας δούμε όμως τον Σεπτέμβρη πρώτα..

      καλημέρα σε Όλους.

      Διαγραφή
  9. Οι Ιταλοί μείωσαν λίγο την ραγδαιότητα : 420 χιλιοστά βροχής σε 7 ώρες, σε μια αυτοτροφοδοτούμενη καταιγίδα. Γ. Στυλιανάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θερμοκρασίες τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη. Χαμηλότερες ελάχιστες και μέγιστες από πολλές περιοχές ακόμα και της βόρειας χώρας.
    Πηγή: meteo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φονικές οι πλημμύρες στην Ιταλία. Καταστροφές μεγάλες και αρκετοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Παρακολουθούσα από την δορυφορική τις ηλεκτρικές εκκενώσεις και την δορυφορική νεφών και πραγματικά αυτό που έβλεπα ήταν θεαματικό! Σε ορισμένες περιπτώσεις οι καταιγίδες είχαν φρενάρει και ανατροφοδότηση τους ήταν συνεχής. Κάνουν λόγο ότι σε αρκετές περιοχές της Ιταλίας έπεσε νερό τόσο όσο πέφτει σε 6 μήνες. Ακραία φαινόμενα! Καληνύχτα και καλό ξημέρωμα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Καλό Σαββατοκύριακο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σε όλους .Σχετικά με τη ζέστη εδώ ισχύει ακριβώς αυτό που έγραψε ο Φώτης. Αλήθεια Φώτη,αυτές οι ανατροφοδοτούμενες δεν αντιμετωπίζονται εύκολα.. Χρόνια πολλά στη Σοφία και στις κόρες της,Ελπίδα -Πίστη-Αγάπη,αλλά και σε όλους τους .......σοφούς.Αυτή τη στιγμή ο νους κάποιων ίσως ανατρέχει και στην του Θεού σοφίαν και στον φερώνυμο ναό στην Πόλη. "Νενίκηκά σε Σολομών".Σήμερα ευρίσκεται εις χείρας....λαφυραγωγών .........!=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τροπικό το κλίμα σήμερα στη θεσσαλονική με το σημείο δρόσου στους 23 με 24 βαθμούς. Στη Florida λιγότερη υγρασία πρέπει να έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είς αναμονήν της φθινοπωρινής ισημερίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα. Ο καιρός μας ξεγέλασε ακόμη μια φορά και προς το παρόν όλες οι προβλέψεις πέσανε έξω. Το πολύ αναμενόμενο μέτωπο καταιγίδων αντί να κινηθει νότια προς τη βδυτικη Ελλάδα, άλλαξε γνώμη και κινήθηκε ανατολικά, ξυστά στα σύνορα βαλκανιων και Μακεδονίας με αποτέλεσμα να, έχουμε έντονα φαινόμενα στους νόμους Ημαθίας, Καστοριάς, Κιλκίς και Σερρών. Αλλά ντ' άλλων δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δυστυχώς, στις Σέρρες έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος από πτώση δέντρου. Πρέπει να εκδηλώθηκαν μπουρίνια εκεί και στο Κιλκίς, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ. Ο συνδυασμός δυνατών ανέμων και βροχών κάνει, παρεμπιπτόντως, πιο εύκολη την πτώση δέντρων, τα οποία βαραίνουν από το νερό και σπάνε μετά από τον αέρα. Ακόμα κι ένα μεγάλο κλαδί τους να σπάσει, είναι πολύ επικίνδυνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ροδόπη. Δεν επαληθεύτηκαν οι προβλεψεις περί φαινομένων και μάλιστα έντονων στην περιοχή μας. Μόνο "ξυστά" στα σύνορα κάτι μπορεί να έπεσε . Θυσανοι σκεπάζουν τον ουρανό απ' το πρωί της Κυριακής. Τουλάχιστον δρόσισε λίγο.(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανω Βόιο...22mm χθες ...με καταιγίδα που εξελίχθηκε σε ποτιστική βροχή....22 βαθμους τώρα μεγιστη...και το φθινόπωρο αρχίζει και τρέχει...Ολυμπος και ισως Σμόλικας από Πεμπτη..."νυφούλες " στα ψηλά τους..."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μια ακόμη ζέστη μέρα στην Καλαμάτα, πάνω από τον μέσο όρο....Αυτός ο καταβάτης βοριάς φέτος μας έχει κάψει στην κυριολεξία! Το μόνο καλό ότι η σχετική υγρασία διατηρείται χαμηλή. Νομίζω τελικά ότι θα επαληθευτώ για το φετινό τετράμηνο Ιούνιος-Σεπτέμβριος, ότι θα είναι το πιο ζεστό όλων των εποχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Οι καταιγίδες δεν πέρασαν ποτέ τελικά τα βόρεια σύνορά μας γιά να πλήξουν τη δυτική ΒΔυτική Ελλάδα χτες.
    Κινήθηκαν κατά μήκος των βορείων συνόρων μας δίνοντας τοπικά ισχυρές καταιγίδες σε βόρεια Ηπειρο(σύνορα με Αλβανία) κ στα βόρεια τμήματα της Μακεδονίας όπου περιμέναμε φαινόμενα αλλά όχι τόσα πολλά.
    Η δυσκολία της πρόγνωσης λόγω εποχής που λέγαμε.
    Παρόλα αυτά η περιοχή μού και ευρύτερα τού Αγρινίου δέχθηκε τα ξημερώματα διόλου ευκαταφρόνητο υετό,φτάνοντας τα 15.5 χιλιοστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να δούμε
      Φώτη και το νεαρό φθινόπωρο που αναμένουμε
      να έρθει πώς θα μας έρθει… μεταβατική εποχή. Πάντως υετικά ο Σεπτέμβρης νομίζω είναι κατώτερος του «φυσιολογικού». Από την άλλη ο Αύγουστος είχε μπόλικο υετό και μάλιστα σε περιοχές που κανονικά δεν βρέχει
      Κωνσταντίνος

      Διαγραφή