Το «εκκρεμές» του καιρού!

 

Στο εκκρεμές του σχήματος αναπαρίστανται οι ακραίες τιμές της μέγιστης θερμοκρασίας του επόμενου δεκαημέρου σε μια περιοχή της κεντροανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας με μέση μέγιστη θερμοκρασία 28 βαθμών.











Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη, με τις υψηλές πιέσεις στα ΒΔ Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την Α. Μεσόγειο, είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας Β-ΒΔ άνεμοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Δωδεκάνησα). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) οι πιθανότητες βροχής είναι πολύ περιορισμένες και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 32 βαθμούς. 


Την Τετάρτη (14/9), αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση σε όλες τις περιοχές και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. 

Την Πέμπτη και την Παρασκευή (15-16/9) προβλέπεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα. Εκτιμάται ότι την Παρασκευή στην  ηπειρωτική Ελλάδα η μέγιστη τιμή της θα φθάσει τους 37 και ίσως τοπικά τους 38 βαθμούς.

Υ.Γ. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι στα μέσα γεωγραφικά πλάτη ο καιρός έχει τις δικές του αντίρροπες δυνάμεις οι οποίες τείνουν να διασφαλίσουν ισορροπία, δηλαδή αυτό που στη μετεωρολογία λέμε κανονική ή μέση τιμή. Έτσι, όταν θερμές αέριες μάζες μεταφέρονται από τις υποτροπικές περιοχές προς μια περιοχή των μέσων γεωγραφικών πλατών, το «εκκρεμές» του καιρού απομακρύνεται από τη θέση ισορροπίας προς τη μία κατεύθυνση, ενώ όταν ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως μεταφέρονται προς μια περιοχή των μέσων γεωγραφικών πλατών, το «εκκρεμές» κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι δυνάμεις που προσπαθούν να διασφαλίσουν ισορροπία πηγάζουν από τους νόμους που διέπουν την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και αυτά που καθορίζουν τα μεταβαλλόμενα ανά εποχή ποσά της ηλιακής ακτινοβολίας που φθάνουν στον πλανήτη μας είναι τα λεγόμενα «τροχιακά» της Γης. Όμως, ο καιρός και το κλίμα δεν λειτουργούν όπως ένα απλό μαθηματικό εκκρεμές. Υπάρχουν δύο βασικές διαδικασίες - λειτουργίες εξαιρετικά πολύπλοκες: (α) η φυσική μεταβλητότητα  και (β) η επίδραση της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη που απορρυθμίζει τον καιρό και το κλίμα με τρόπους άγνωστους ακόμα στο σύνολό τους.

27 σχόλια:

  1. Καλησπέρα. Υπέροχη μέρα σήμερα εδώ με μέγιστη 28 βαθμους και 47%υγρασια και με ένα δροσερό αερακι. Η δυσφορία των προηγούμενων ημερών μας αποχαιρέτησε προσωρινά καθώς από Πέμπτη ιδίως, η ζέστη επιστρέφει δριμύτερη. Στα μελλούμενα τώρα θα γίνει αυτό που λεει ο κος Ζιακοπουλος, δηλαδή θα δούμε στην πράξη το λεγόμενο εκκρεμές του καιρού. Από το βαθύ καλοκαίρι το ΠΣΚ θα πάμε με τη μία, στο βαθύ φθινόπωρο την επόμενη εβδομάδα καθώς θα επικρατήσει μεσημβρινη, χειμωνιάτικη κυκλοφορία εκτός εποχής με κάθοδο ψυχρού αυλωνα από την βορειοανατολική Ευρώπη που θα δημιουργήσει κυκλογεννηση στην περιοχή της βόρειας Ιταλίας και θα επηρεάσει την Ιταλία και τη χώρα μας με βροχές και αισθητοτατη πτώση της θερμοκρασίας, με μέγιστες Τ κάτω από τους 25βαθμους.Μας βλέπω για μπουφανακι δηλαδή. Εμένα προσωπικά αυτές οι απότομες αλλαγές με προβληματιζουν. Θα προτιμούσα μια πιο ομαλή μετάβαση στο φθινόπωρο με πιο ζωνικη κυκλοφορία και αυλωνες από δυτική Ευρώπη όπως αρμόζει στην εποχή,αλλα στις μέρες που ζούμε πρέπει να είμαστε προετοιμασμενοι για όλα καθώς έχουν να δούνε πολλά περίεργα τα μάτια μας στο εγγύς μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γείτονα εμένα με προβληματίζει το δίπολο της Ευρώπης που ανέφερε ο κ Ζιακόπουλος χωρίς εναλλαγες και ακόμα χειρότερα με τις εμμονές του,οπου καθίσει η μπιλια...δλδ...το περσινό καλοκαίρι καήκαμε εμείς και βρεχόταν η Ισπανία.η χειμωνιάτική τωρα μεταβολή στην Ανατολική Ευρωπη παλι προυποθέτει μια "καυτή δυτική".. και παλιά υπηρχε αυτήν η αντίθεση αλλα με εναλλαγές...σε διαστημα 15 20 ημερών και οχι μηνων οπως τώρα.."θωμάς"

      Διαγραφή
  2. Στις ΗΠΑ οι διαφορές είναι τεράστιες για τους παραπάνω λόγους. Ειδικά στις κεντρικές πολιτείες που έρχεται το κρύο ατόφιο από Καναδά και η Ζέστη από το Μεξικό συστημένη. Από τους 20 άνετα θα βρεθείς στους -20.

    Υγ. Για τους 25c και το μπουφάν δεν το σχολιάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς! Οι μεγάλες οροσειρές των ΗΠΑ είναι προσανατολισμένες κατά μεσημβρινό. Οι Τεξανοί λένε ότι από το Βόρειο Πόλο τους χωρίζει ένας φράκτης με τρεις σανίδες, η μία εκ των οποίων είναι σπασμένη!

      Διαγραφή
    2. Για το βράδυ και το πρωι αναφέρομαι.. Jeank... Δεν με κατάλαβες μαλλον

      Διαγραφή
    3. Ναι! Το βράδυ θεωρώ πολλές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια θα το χρειαστούν.

      Lognyearbyen ήδη χιόνισε μέσα στην πόλη. Θυμάμαι πέρυσι στα Svalbard μέχρι μέσα Νοεμβρίου δεν είχε ρίξει τίποτα.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα κύριε Ζιακοπουλε,
    και σε όλη την παρέα.
    Αυτή τη στιγμή στην κεντρική και ανατολική Κορινθια, εδώ και μια ώρα περίπου, ρίχνει πολύ καλή ποτιστική βροχή.
    Καλό βράδυ σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, αντίστοιχα στην παραλιακή βόρεια Κορινθία, έχει τον γνωστό ανέκαθεν αέρα. Αχ αυτός ο αέρας.....

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα σας.
      Δημήτρη, πρέπει να ήταν τοπικό το φαινόμενο. Δεν καταγράφηκε τίποτα από τους πέριξ σταθμούς.
      α) Τι έγινε στο Άργος τη νύκτα; Μύγα το τσίμπησε;
      β) Τι περιμένουν οι δύο - ευδιάκριτες από την ΠΑΘΕ - χιονούρες στον Όλυμπο;

      Διαγραφή
  4. Χρίστο Σιμουλη όντως το φαινόμενο ήταν πολύ τοπικό.Το διαπίστωσα σήμερα το πρωί.
    Καλό μεσημέρι σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν δεν απατώμαι τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε ξεπεράσει και τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία τοπικά, την 1/9 νομίζω. Και είχαμε και 38 βαθμούς, επίσης την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου. Γενικά, είχαν καταγραφεί, έστω μία μέρα και έστω και σε τοπικό επίπεδο 40άρια από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς. Και ο Οκτώβριος μπορεί να μην έσπασε το φράγμα, αλλά είχε επίσης υψηλές θερμοκρασίες. Σε αντίθεση με τον περσινό Οκτώβριο (2021), που είχε ψυχρή εισβολή στις 25/10 με ισχυρό ξεροβόρι και κατά προσέγγιση 15 βαθμούς. Κάτι ανάλογο είναι φαντάζομαι οι 20 βαθμοί του Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι έρχονται έναν και πλέον μήνα νωρίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πλάκα πλάκα οι Ηπειρωτες δε θα καταλάβουμε και πολλά από τη θερμή εισβολή λόγω της ουράς του χαμηλού των δυτικών βαλκανιων το σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα από τη βροχερή Στοκχόλμη.Το φθινόπωρο δηλώνει παρόν.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντα ευρηματικός ο δάσκαλος με το εκκρεμές τού καιρού αναλύοντας μας την κυκλοφορία των επόμενων ημερών.

    Στην Κορινθία ισχύει η αξιόλογη χθεσινή βροχή αλλά ήταν σε πολύ τοπικό, καλοκαιρινό θα έλεγα βαθμό με το Άργος να καταγράφει σχεδόν 28mm ενώ οι υπόλοιποι σταθμοί και της Αργολίδας και της Κορινθίας σχεδόν όλοι μηδέν.

    Οι δύο χιονούρες τού Ολύμπου Χρήστο πήραν μυρωδιά τι έρχεται από βδομάδα και περιμένουν......

    Στα τού θερμού κύματος των επομένων ημερών(το είχαμε γράψει εδώ και πολλές μέρες πριν στην εκτίμηση ότι θα χτυπούσε τα κεντροανατολικά κυρίως ηπειρωτικά αλλά σε τέτοιο βαθμό δεν το περίμενα)περιμένω σε περιοχές κλειστές μακριά από τη θάλασσα της Θεσσαλίας της Φθιώτιδας της Βοιωτίας και ίσως της Αργολίδας και της Λακωνίας ο υδράργυρος λόγω έντονης ξηρής κατακόρυφης θερμοβαθμίδας να αγγίξει και τούς 39 βαθμούς!
    Νομίζω τόση ζέστη σε αυτές τις περιοχές δεν έκανε φέτος ούτε τον Αύγουστο.
    Στη δυτική και βόρεια χώρα και κυρίως στα ΒΔυτικα,λόγω της διαταραχής πού θα πλήττει την ιταλική χερσόνησο το Σαββατοκύριακο και της δυτικής ροής πού θα μας έρχεται τα πράγματα θα είναι αρκετά πιό ήπια με αυξημένη όμως και εδώ την σχετική υγρασία και τη δυσφορία.
    Εδώ η περισσότερο ζεστή ημέρα θα είναι η Παρασκευή.
    Από την Κυριακή και από τα δυτικά ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή διαρκείας γιά την οποία θα αναφερθούμε αναλυτικά όταν έρθει η ώρα.

    Υ. Γ. 1 Θεωρώ λάθος φίλτατοι,αρκετοί από εδώ μέσα αλλά και από άλλα sosial που παρακολουθώ και είμαι ενεργός, να παραβλέπεται την εκτός εποχής νέα έντονη θερμή εισβολή διάρκειας συνολικά 5 ημερών σε κάποιες περιοχές και να φέρνετε την "αφύσικη" κατά τα άλλα πτώση της θερμοκρασίας μετά από έξι εφτά η δέκα ημέρες.
    Θα το ξανά πω γιατί κάποιοι χάνετε το δάσος.
    Το μη φυσιολογικό είναι οι ακραίες ζέστες πού σφυροκοπούν την Ευρώπη ακόμη και αυτή την εποχή με τη Γαλλία να καταγράφει χθες νέο ιστορικό μέγιστης Τ με 40,7β.
    Το ότι θα πέσει η θερμοκρασία 15 και 17β κάτω μετά από τα εκτός εποχής 38αρια στα τέλη Σεπτέμβρη με συγχωρείτε αλλά έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν και δεν με εντυπωσιάζει.

    Υ. Γ. 2 Επιμείναμε αν θυμάστε από την πρώτη τού Σεπτέμβρη και σχεδόν καθημερινά στα σχόλια τού μπλογκ, ότι ο καιρός στο δεύτερο μισό τού μήνα θα παρουσιάσει φθινοπωρινή διάθεση.
    Να λοιπόν πού γιά άλλη μία φορά πέσαμε διάνα 😃

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τη "λογική" του εκκρεμούς,πέραν του καιρού, ακολουθούν πολλάκις και οι άνθρωποι,είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο βίο.Ενα σχετικό παράδειγμα από το χώρο της εκπαίδευσης.Υπήρχε κάποτε ο θεσμός του επιθεωρητή.Κατά μία άποψη σκληρός και καταδυναστευτικός.Αντ αυτού περάσαμε στο άλλο άκρο.Σε μια στρεβλή εκδοχή του ακροτελευτίου άρθρου του συντάγματος. ............και αλεστικό μη δίνετε.Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Αριστοτέλη!. ============Π.΄Α.
    Υ.γ.Όλο το Σαββατοκύριακο πρέπει ανυπερθέτως να βρίσκομαι στο κέντρο της Αθήνας .Τέτοιο λαχείο!.Η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατεφθασε λοιπον άλλη μια σειρά θερμών ημερών και εδω στη Θράκη (Ροδόπη). Και η αίσθηση που μας αφήνει είναι ότι "κάνει ζέστη" παρ'ολο ότι τα θερμόμετρα δεν έδειξαν ούτε 30 καλά καλά, ούτε έντονη υγρασία υπήρχε.Ξεσυνηθίσαμε φαίνεται λίγο την ζέστη το τελευταιο διάστημα, έχει και λίγη ψύχρα την νύχτα, με 11.9 σήμερα,Κομοτηνη. Πέρα απ' αυτά,μετά τις 20-9 θα ακολουθήσει (όπως λένε) ένα διάστημα σχετικής δροσιάς (όχι χειμώνα) η οποία πιστευω θα διακοπεί ξανά μέσα στον Οκτωβρη, δηλαδή όπως σχεδόν κάθε χρόνο, επιβεβαιώνοντας ότι είμαστε εντός κλίματος.(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 5.1 στις 07.00 στο Άνω Βόιο....και τα τζάκια ολα μαζί χαιρετίζουν το φθινόπωρο...κύριε Ζιακόπουλε....δώστε μου και ενα χιόνι στα ψηλά του Σμόλικα την επόμενη εβδομάδα και πιανω τα πεδινά. μετά.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ενα τελευταιο κυμα ζεστης και οχι καυσωνα οπως μερικοι επιχειρουν να το παρουσιασουν ερχεται αυτες τις μερες το οποιο θα διαρκεσει μεχρι το σαββατο.
    Απο την κυριακη καλο φθινοπωρο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι κάτοικοι της δυτικής Ελλάδος και κυρίως της ΒΔυτικης,από το Σάββατο το απόγευμα να ετοιμάζονται γιά έναν δυνατό γύρο βροχών και καταιγίδων σύμφωνα με όλα τα τελευταία στοιχεία.
    Αιτία το βαρομετρικό χαμηλό πού θα βαθύνει στην περιοχή της Ιταλίας την Παρασκευή με πίεση στο κέντρο τού 997mb και το Σάββατο θα πλήξει τα δυτικά Βαλκάνια με κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.
    Το νότιο άκρο τού συστήματος αυτού θα λειτουργήσει ως ψυχρό μέτωπο(αλλαγή από ΝΔ σε ΒΔ τη νύχτα τού Σαββάτου) σαρώνοντας τη δυτική ακτογραμμή της χώρας από βορά προς νότο.
    Σε αυτό θα βοηθήσουν η εκ νέου θέρμανση της επιφάνειας(θάλασσα ξηρά)και οι τεράστιοι δείκτες αστάθειας στην περιοχή (2000J/kg περίπου!).
    Πιθανόν να δούμε εκτιμώ και *μετωπικές ζώνες καταιγίδων να σαρώνουν αυτές τις περιοχές.

    *είναι οι καταιγίδες πού σχηματίζονται μεταξύ θερμών και ψυχρών μετώπων με την προϋπόθεση ο ζεστός αέρας να είναι ιδιαίτερα υγρός και ασταθής.
    Πολλές φορές μάλιστα συνοδεύονται από γραμμή λαίλαπας(οργανωμένο συγκρότημα καταιγίδων πολλών χιλιομέτρων σε έκταση με κοινή γραμμή).
    Με λίγα λόγια είναι η βίαιη εκτόπιση του θερµού αέρα από ψυχρότερο ο οποίος ρέει σα σφήνα στα κατώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα, με την περίοδο τού φθινοπώρου και ιδιαίτερα τού Νοεμβρίου να κάνουν πολύ συχνά την εμφάνιση τούς στη χώρα μας.
    Θα έλεγα ότι η μετωπική ζώνη είναι η μετεξέλιξη τού ψυχρού μετώπου.
    Καλό ξημέρωμα και λεπτομέρειες γιά την φθινοπωρινή γενικά αλλαγή τού καιρού σε νέο άρθρο τού δασκάλου.
    Προς το παρών ας καλώς ορίσουμε από σήμερα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες εκεί όπου αναφέραμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα σε όλους!! Το πρώτο μισό του μήνα μας βρίσκει στο + 2.3 από τις κανονικές τιμές σε θέμα μέσης θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ας ελπίσουμε η ψυχρή εισβολή να μην ξεφουσκώσει και να φέρει το μήνα κοντά στα κανονικά η έστω και λίγο πιο πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως Βασίλη έτσι είναι ενώ η ψαλίδα προς τα πάνω θα ανοίξει και άλλο μέχρι την Κυριακή.
      Ευελπιστώ ότι οι πιό δυτικές κεντρικές και βόρειες περιοχές θα βγουν κοντά στο μέσο όρο με την σοβαρή πτώση και τις βροχές πού έρχονται. Γιά την υπόλοιπη νότια κυρίως χώρα παίζεται,καθώς στο να βγει θερμότερος ο Σεπτέμβρης οι πιθανότητες είναι πολύ αρκετές.

      Διαγραφή
    2. Κακό θα κάνει αυτή η απότομη μεταβολή του καιρού, βασικά στην υγεία των πιο ευάλωτων ανθρώπων, δηλαδή, ηλικιωμένων με προβλήματα και πολύ μικρών παιδιών.

      Διαγραφή