ECMWF - GFS 0-3!

Προγνώσεις στη στάθμη των 500 hPa του ECMWF για την Κυριακή 2-10-22/00:00 με αρχικές συνθήκες: (α) της Τετάρτης 28-9-2022/12:00, (β) της Πέμπτης 29-9-2022/00:00, γ) της Πέμπτης 29-9-2022/12:00 και δ) της Παρασκευής 30-9-2022/00:00 UTC

Η προβλεπόμενη δημιουργία αποκομμένου χαμηλού στις θέσεις που φαίνονται στους παραπάνω χάρτες επί τρία διαδοχικά βασικά τρεξίματα του μοντέλου του ECMWF και η περαιτέρω κίνησή του που θα ήταν καθοριστική για τον καιρό της χώρας, φαινόταν εξαρχής απίθανη.


Στην ανώτερη ατμόσφαιρα η ερχόμενη από τα δυτικά βασική τραφ ήταν τραφ συρροής (βλέπε σχήμα και κάποια επιπλέον στοιχεία στην ανάρτηση της 12ης Μαρτίου 2022 με τον τίτλο: Τι δεν πήγε καλά με τον «Φίλιππο»;) και αυτός κατά τη γνώμη μου ήταν ο βασικότερος λόγος.

 


Το ECMWF στο σημερινό τρέξιμό του για την Κυριακή 2-10-2022/00:00 συγκλίνει με τη θέση του GFS, του οποίου τα τρεξίματα από το μεσημέρι της Τετάρτης ήταν ρεαλιστικά και αρκετά συνεπή. Εννοείται ότι ως την Κυριακή μεσολαβούν 48 ώρες και μικροαλλαγές στα τρεξίματα των μοντέλων πιθανώς να υπάρξουν, αλλά νομίζω ότι οι μεγάλες ανατροπές πρέπει να αποκλειστούν. 

27 σχόλια:

  1. Οι αλλαγές της υγρασίας που έχουν γινει από αρχές φθινοπώρου, ενω έχουν καλά αποτελέσματα στους τροπικούς, στα μέσα πλάτη υπερεκτιμούν . Εχει επισημανθεί και θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. https://events.ecmwf.int/event/296/contributions/3321/attachments/1874/3373/UEF2022_Brown.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ, Θοδωρή.
      Αναμένουμε και ευελπιστούμε. Είναι κρίμα να αρχίσει να χάνει πρωταθλήματα σαν τον Ολυμπιακό!

      Διαγραφή
    2. Ωχ. Μη λέτε τέτοια σήμερα. Μέρα που είναι. Έχουμε γιορτή εμείς σήμερα στη Ν. Φιλαδέλφεια!!!

      Διαγραφή
    3. πολύ βιάζεσαι δασκαλε

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα στους δύο από τους κορυφαίους μετεωρολόγους αυτή τη στιγμή μαζί με την κα Χριστίνα Σούζη. Ευχαριστούμε για τη διάθεση της γνώσης σας προς ημάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σεβασμό μου αυτοκράτορες της μετεωρολογίας Οι γνώσεις σας προξενούν δέος Όσο για τα μετεωρολογικά μοντέλα έχω την γνώμη ότι το GFS είναι ο άρχοντας και έπονται όλα τα άλλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγώ μένω στο υετό της προπροηγουμενης ανάρτησης σας, και νομίζω οτι το Ευρωπαικό ηταν πιο κοντά...το gfs εβγαζε υετό...κοντα στα συνορα..και πιο πάνω από αυτά...σε κάθε περίπτωση χαιρετίζουμε τον Κυριο Κολυδά...και ελπίζουμε να διαψευσθεί παταγωδώς το Ευρωπαικό...για το επόμενο τρίμηνο...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Θωμά" μου, ακόμα και τους υετούς του συγκεκριμένου εξαώρου της προ-προηγούμενης ανάρτησης να συγκρίνεις, νομίζω ότι το GFS θα είναι λίγο πιο κοντά στον υετό που και τα δύο μοντέλα δίνουν πλέον για αύριο το απόγευμα. Όσο για τη συνέχεια, από αύριο το βράδυ ως περίπου το μεσημέρι της Κυριακής και τα δύο μοντέλα μιλούν για ένα πολύ γρήγορο πέρασμα υετού από τη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, του ΒΑ Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου.
      Για το πώς θα κινηθεί ο καιρός το επόμενο τρίμηνο, νομίζω ότι, προς το παρόν, οι εποχικές προγνώσεις των μοντέλων είναι "μερομήνια τυλιγμένα σε επιστημόχαρτο".
      Πώς τα κατάφερα να τα βάλω ταυτόχρονα με την παράδοση και την επιστήμη ούτε εγώ το κατάλαβα!

      Διαγραφή
    2. ευχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε.....μόνο που σας ενέπνευσα να τα βάλετε και με τα δύο μου φτάνει....αλλά για να το χαλαρώσουμε κιόλας οι μακροπρόθεσμες...εκτιμησεις ηταν πάντα το φετιχ των υπέργηρων στα χωριά μου,οτι και να συνέβαινε εβγαζαν μια πρόγνωση η οποία αν μπορουσε να έιχε και μαμουθ μεσα θα το βάζανε.
      Μανιτάρια πολλά είχαμε...χιονια και κρυο βλέπανε,σαυρες να λιάζονται παγετωνες..,.φυσικά το δουλεμα πηγαινε σύννεφο αλλα αυτοι εκεί....πλεον χαρακτηριστικό ο παππους βαρσάμης που τον τρώγαν οι σφήκες..και αυτος εβλεπε παγετωνες..μεχρι που καταλαβε οτι ηταν δίπλα σε ενα κασονι με αδειες πορτοκαλάδες.."θωμάς΄"

      Διαγραφή
    3. 😂😂😂😀Δάσκαλε δικάσατε "μακροπρόθεσμη" επιστήμη και μερομήνια μαζί!
      Από την άλλη πως να πω ότι δεν έχετε δίκιο όταν όλες οι μακροπρόθεσμες ειδικά τού effis ευρωπαϊκού μοντέλου από πέρσι έχουν πάει όλες κουβά.
      Μεγάλο ρίσκο ειδικά σε μεταβατική εποχή όπως αυτή.
      Από την άλλη τα "αμερικανάκια" τού accuweather τούς τελευταίους μήνες στις μακροπρόθεσμες πού βγάζουν δεν τα πάνε και τόσο άσχημα....

      Διαγραφή
  5. Γεια σε ολους.Γνωριζει καποιος να μου αναφερει ποιες ηταν οι υψηλοτερες θερμοκρασιες που εχουν καταγραφει ποτε στον ελλαδικό χώρο τον μηνα οκτωβριο και ποτε εγινε αυτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.e-kairos.gr/records

      Διαγραφή
    2. Δεν θα γίνει ρεκόρ

      Διαγραφή
    3. Δεν υπάρχει περίπτωση παρόλη την ένταση τού θερμού κύματος στα ανατολικά και νότια να δούμε θερμοκρασίες ρεκόρ Οκτώβρη.
      Εδώ μιλάμε γιά Μαξ το πολύ 36β και αυτό σε τοπικό επίπεδο όταν παλαιότερα έχουμε δει έως 38β σε Στερεά Θεσσαλία και μέχρι 40β Κρήτη!

      Διαγραφή
  6. Να στε καλά δάσκαλε πού μας φρεσκάρετε τις γνώσεις από παλαιότερα άρθρα σας με την Τραφ απορροής και συρροής.
    Αυτό δε μού πήγε στο νου αν και η όλη σκέψη μού ήταν πολύ κοντά από την αρχή,βάση των διατάξεων και τελικά αυτό πού δείχνει σήμερα το ευρωπαϊκό,περίμενα να γίνει.
    Στην ουσία το Ευρωπαϊκό μοντέλο στα σημερινά τρεξίματα αλλά και στο τελευταίο πριν λίγες ώρες(δεν είναι ελεύθερο γιά το ευρύ κοινό αυτή η ανανέωση)συντάσσεται ακριβώς με τον Αμερικανό.
    Ίδια ακριβώς διάταξη στα 500hPa, ίδιοι άνεμοι,ίδια πάνω κάτω ποσότητα υετού χωρικά και τμηματικά.
    Σε κάποιους φίλους πού γράφουν ότι και το gfs αύξησε τον υετό θα πω ότι πάντα το συγκεκριμένο μοντέλο είναι πολύ φειδωλό στα ύψη βροχής μέρες πριν και μετά σιγά σιγά αυξάνει.
    Όμως αν παρατηρήσετε την ακριβή διάταξη στο συνδυαστικό χάρτη χαμηλών και μέσων υψών με τις ισοβαρείς θα δείτε ότι το τωρινό τρέξιμο είναι σχεδόν ίδιο με αυτό προ δύο ημερών, σε αντίθεση με τον Ευρωπαίο πού οι κινήσεις τού μέχρι να σταθεροποιηθεί ήταν θα έλεγα σπασμωδικές.
    Στην ουσία λοιπόν δεν υπάρχει κάτι αξιόλογο γιά μεγάλο κομμάτι της χώρας την Κυριακή, ενώ ένα πέρασμα θα υπάρξει νύχτα Σαββάτου και Κυριακή πρωί γιά κάποιες ώρες σε ΔΒΔυτική χώρα, τοπικά σε Θεσσαλία και βόρεια χώρα και κυρίως στα ΒΑνατολικά.
    Τοπικά βέβαια δεν αποκλείετε να δούμε αξιόλογο υετό σε ορισμένες περιοχές,αλλά καμία σχέση με αυτά πού έδινε μέχρι χθες ο Ευρωπαίος.
    Τέλος να πω ότι αρχίζει και κλειδώνει ο αντικυκλωνας σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης όπως και στη χώρα μας το 1ο 10ημερο τού Οκτώβρη, σενάριο πού πάλι το gfs εμμένει εδώ και μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όσον αφορά τον υετό όπου είναι τελικά και το ζητούμενο, μέχρι και τώρα, ασχέτως της τελικής καιρικής κατάστασης, μιας και απέχουμε 36h από την ώρα της ο Ευρωπαίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. συνεπικουρούμενος από τον Γερμανό έβλεπε εκδήλωση υετού από την Τετάρτη στην επικράτεια (η διαφορά με τα σημερινά τρεξίματα είναι στο χρόνο εκδήλωσης των φαινομένων) την στιγμή που ο Αμερικάνος δεν έβλεπε καθόλου υετό..... τώρα βλέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό θα έλεγα εγώ ,και ας μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα ,αν και όλα δείχνουν αυτό που ανέφερε ο δάσκαλος πλέον, Χρήστος από Όθρυς με μια καλοκαιρινή μέρα ακόμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "μερομήνια τυλιγμένα σε επιστημόχαρτο",πολύ μου άρεσε αυτό...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απαντήσεις
    1. Κανένας δεν βιάζεται.
      Είπαμε ότι στα ΒΔυτικα κ κάποια ΒΑνατολικά τμήματα θα βγάλει μπόρες και καταιγίδες ακόμη και ισχυρές σε κάποιες περιπτώσεις λόγω της εισόδου ψυχρότερων αερίων μαζών μετά από θερμές και μεγάλων ποσών CAPE.
      Τα φαινόμενα θα κρατήσουν λίγο ενώ τα ανατολικά και νότια δε θα πάρουν μυρωδιά.
      Δηλαδή εσύ βλέπεις καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα??
      Δε λέμε κάτι άλλο και εμείς.

      Διαγραφή
    2. https://www.youtube.com/watch?v=_Ftd-f3UtkA

      Διαγραφή
    3. Εννοώ ότι πιθανόν να βγάλει καταιγίδες βορειοδυτικά και βορειοανατολικά το βράδυ και νωρίς το πρωί . Τίποτα άλλο δεν εννοώ. Εξάλλου δεν έχω τις ειδικές γνώσεις περί μετεωρολογίας. Όσα και αν μας διδάσκετε οι δάσκαλοι εγώ είμαι απλός μαθητής.

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα ,καλό μήνα.Αποκαλείται και βροχάρης. Δυστυχώς σε μας εδώ πάει να καταντήσει ΄ονομα και όχι πράγμα.Οκτώ(μ)βριος,θα μπορούσε να ήταν και σωστό με (μ),εάν είχε λειτουργήσει στη γλώσσα ο νόμος της αναλογίας πρός τους γειτνιάζοντες Σεπτέμβριο-Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Κατά τα άλλα ,το πλησίον μας Ρίο πριν λίγες μέρες 100mm(τα 100στάρια του Φώτη) ,ενώ εδώ ,και πιό Δυτικά μας (Ακράτα κ.λ.π.),σχεδόν μηδέν εις το.....πηλήκιον!.===========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή