Πλάι-πλάι, αλλά τόσο διαφορετικοί!


Αναφέρομαι στον τροπικό κυκλώνα Danielle, τον πρώτο της φετινής περιόδου των τυφώνων (τροπικών κυκλώνων) του Ατλαντικού κατηγορίας 1 με πίεση στο κέντρο του περί τα 972 hPa που προέκυψε στις 2 Σεπτεμβρίου από την αναβάθμιση μιας ως τότε τροπικής θύελλας και τον εξωτροπικό κυκλώνα (βαρομετρικό χαμηλό των μέσων πλατών) που βρίσκεται Δ-ΝΔ της Ιρλανδίας με πίεση στο κέντρο του 992 hPa. Τα δύο συστήματα παρουσιάζουν πολλές διαφορές, οι σημαντικότερες από τις οποίες οφείλονται στο γεγονός, ότι οι τροπικοί κυκλώνες έχουν θερμό πυρήνα και αντλούν την ενέργειά τους από τα θερμά νερά των ωκεανών και από τη λανθάνουσα θερμότητα συμπύκνωσης των υδρατμών, ενώ τα βαρομετρικά χαμηλά των μέσων πλατών έχουν ψυχρό πυρήνα και αντλούν την ενέργειά τους βασικά από την οριζόντια θερμοκρασιακή αντίθεση των αερίων μαζών.


Αναφορικά με την εξέλιξή τους, η Danielle, κινούμενη Α-ΒΑ, θα διατηρήσει την ισχύ της περίπου για 24 ή 36 ώρες ακόμη, αλλά την Πέμπτη αναμένεται να υποβαθμιστεί σε υποτροπική θύελλά, στρεφόμενη σταδιακά προς τη Δ. Ευρώπη. Το βαρομετρικό χαμηλό, που βρίσκεται Δ-ΝΔ της Ιρλανδίας είναι ένα αποκομμένο χαμηλό (βλέπε σχετική ανάρτηση της 21ης Αυγούστου 2022) περιορισμένης δυναμικής που αναμένεται να κινηθεί αργά ανατολικά, πληρούμενο. Όμως, το συγκεκριμένο σύστημα θα προκαλέσει και αυτό αξιόλογες βροχές και καταιγίδες τόσο κάτω από τον πυρήνα της ψυχρής μάζας της ανώτερης ατμόσφαιρας όσο και στις ανατολικές περιοχές προώθησής του. Ας σημειωθεί ότι η θερμοκρασία των νερών της θάλασσας κάτω από το αποκομμένο χαμηλό είναι περί τους 18 βαθμούς (1 με 2 βαθμούς υψηλότερη από τι κανονικές τιμές της) ενώ στην περιοχή της Danielle η αντίστοιχη θερμοκρασία είναι περί τους 25 βαθμούς (5 με 6 βαθμούς υψηλότερη από τι κανονικές τιμές της). Τελικά, σε τούτον τον κόσμο όλα έχουν τη σημασία τους! 

17 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε και πάλι δάσκαλε γιά τις πληροφορίες μιάς και ο καιρός πανευρωπαϊκα αρχίζει να παρουσιάζει ενδιαφέρον ιδιαίτερα από τη νέα εβδομάδα όπου η δυτική κεντρική και βόρεια Ευρώπη θα βιώσει(λόγω αυτών των ισχυρών υφέσεων) βαθύ φθινόπωρο.

    Στην ουσία όπως γράψατε πέραν των διαφορετικών θερμοκρασιών στούς πυρήνες των συγκεκριμένων κυκλώνων, στα εξωτροπικά κυκλωνικά συστήματα μεγάλο ρόλο παίζει η διάτμηση τού ανέμου πού πρέπει να είναι αρκετά χαμηλή και όχι τόσο η θερμή θάλασσα.
    Αντίθετα στον τροπικό κυκλώνα Daniel η πολύ θερμή θάλασσα(όπως γράψατε έως 6β παραπάνω από τα φυσιολογικά) είναι ουσιαστικά ο λόγος πού διατηρεί ή ενισχύει την ένταση και τη δομή τού.
    Πέραν όλων αυτών,νομίζω ότι από πλευράς συσσώρευσης υετού κάποιες φορές τα αποκομμένα εξωτροπικά χαμηλά μπορούν να κάνουν μεγαλύτερες ζημιές σε χερσαίες περιοχές σε σχέση με τον (κάθε)Daniel.
    Διορθώστε με εάν κάνω σε κάτι λάθος.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να προσθέσω ότι η κατακόρυφη ισχυρή διάτμηση ανέμου δρα ανασταλτικά και στις δύο περιπτώσεις των κυκλώνων, άρα το βασικότερο είναι ότι εκτός της χαμηλής διάτμησης,ένα εξωτροπικό κυκλωνικό σύστημα μπορεί και επιζεί και χωρίς θερμά νερά σε αντίθεση με με τούς τυφώνες.

      Διαγραφή
    2. Όχι τόσο καλά τα νέα πάντως Φώτη για βροχες στη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα. Χάλασαν πολύ τα τρεξίματα. Απεναντίας, επιμονή της ζέστης μας λένε.

      Διαγραφή
  2. Ήμουνα βέβαιος ότι το πρώτο σχόλιο σαυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση του δασκάλου θα το έκανε "ο ποιός καλός ο μαθητής".Κάποιον ανάλογο θα είχε υπ όψιν του ο Ζαμπέτας και έγραψε το σχετικό θαυμάσιο άσμα ! .Να είσαι καλά Φώτη.=======Π.Α.

    Υ.γ. Πούθ έρχεσαι?
    Απ τη Βαβυλώνα.

    Που πας?
    Στο μάτι του κυκλώνα.

    Ποιάν αγαπάς?
    Κάποια τσιγγάνα.

    Πώς την λένε?
    .....Ηλιάνα. ========Π.Α. (εξ αντιγραφής)



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά κύριε καθηγητά.
      Τέτοια εποχή αρχίζει και με εξιτάρει ο καιρός με τα φοβερά φαινόμενα πού παράγει και η μάθηση είναι αναγκαία.
      Ο δάσκαλος ακόμη βλέπω έχει κέφια γιά γιά συνεχής ενημέρωση και αυτό είναι θετικό.

      Διαγραφή
    2. Κάποιοι δεν βλέπουν την ουσία αυτών που γράφεις Φώτη και στέκονται στο τελικό σίγμα που κατά λάθος έβαλες στη "συνεχή ενημέρωση". Είναι η νέα υβριδικής μορφής αντιπαράθεση!
      Καλό απόγευμα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Δάσκαλε δόξα τω θεώ στην ορθογραφία ήμουν καλός.
      Δεν έχω τίποτα να αποδείξω πάνω στη βιασύνη τού πληκτρολογίου μού όπου κάποιες φορές αποθηκεύει λέξεις όπως το συνεχής πού το αναφέρω συχνά και μού το βγάζει μπροστά μού και από συνήθεια μπορεί να το πατήσω.
      Κάποιοι ψάχνουν να βρουν σε αμέτρητες λέξεις πού γράφω καθημερινά στο μπλογκ, κάτι να πιαστούν μήπως και φανούν έξυπνοι.....ανώνυμοι έξυπνοι...
      Ανεβάστε τα σχόλιά τούς δεν με πειράζει καθόλου.
      Αδιαφορία θα φάνε όπως φάγανε και την τελευταία φορά.
      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
  3. Και βεβαίως "ο πιο καλός ο μαθητής".======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τυχαία η ανάρτηση του δασκάλου η απλά μια κατοπιστικη ανάρτηση και διαφωτιστική ,δεν ξέρω αλλά σιγά σιγά ο καιρός νωρίς θα έλεγα εγώ για φέτος όπως λέει και ο Φώτης αποκτά ενδιαφέρον ,εγώ θα έλεγα από το επόμενο Σαββατοκύριακο και μετά από μια πρόσκαιρη άνοδο θερμοκρασίας ,ο καιρός αποκτά ενδιαφέρον από τις 17 του μηνός περίπου,εν κατακλείδι στις εποχές που ζούμε με την κλιματική αλλαγή όλα τα ενδεχόμενα στον καιρό και ειδικά του φθινοπώρου για την χώρα μας είναι ανοιχτά.Χρηστος από την φθηνωπορινη Όθρυ εδώ και τρεις μέρες με συννεφιά σημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει και ένας άλλος καλός μαθητής αλλά δεν θέλει να μπει σε καλούπι και ο δάσκαλος τον μαλώνει ενίοτε....Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άστο καλύτερα γείτονα. Καλό είναι να υπάρχει ηρεμία στο μπλογκ!

      Διαγραφή
    2. Αυτό που χαρακτηρίζει το φθινόπωρο στην χώρα μας είναι οι βροχές και εμείς στην Ήπειρο συνήθως βγαίνουμε πρωταθλητές γι αυτό Γιάννη μην αγχώνεσαι τις βροχές τις έχουμε σίγουρες!

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα,
    Ερώτηση προς τους μελετηρούς μαθητές της παρέας κι όποιον άλλον γνωρίζει.
    Τι θερμοκρασίες θα έχουμε μετά τις 15 του μήνα; Ζέστη, κανονικές ή χαμηλότερες του μέσου όρου; Ποια είναι η κυρίαρχη τάση αν υπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κυριαρχη ταση Κωνσταντινε ειναι η ζεστη.Τα τρεξιμα δινουν επιμονη της ζεστης για τουλαχιστον ενα 10ημερο μπροστα απο σημερα.Τωρα απο εκει και υστερα αν αλλαξει κατι απροσμενα,αυτο ειναι αγνωστο.Φαινεται πως ο καλοκαιρινος καιρος στην χωρα μας θα συνεχιστει.

      Διαγραφή
    2. Κωνσταντίνε από Δευτέρα η θερμοκρασία θα ξανά πέσει σε όλη τη χώρα σε φυσιολογικές τιμές καθώς από αύριο και μέχρι την Κυριακή αυτή θα σκαρφαλώσει σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα και ειδικά στα κεντρικά ανατολικά και νότια(35 με 36β το ΣΚ μαξ εκεί).
      Γενικά θα παραμείνουμε σε επίπεδα νορμάλ γιά την εποχή με μέσο όρο τούς 27 με 29β τα μεσημέρια.
      Αυτό πού έχουμε αναφέρει και δεν το αλλάζω είναι ότι το 2ο μισό τού Σεπτέμβρη ο καιρός σιγά σιγά θα αλλάξει ρότα και θα αρχίσουν να κατηφορίζουν προς τη χώρα μας τα πρώτα οργανωμένα βαρομετρικά από τα δυτικά.
      Οι θερμοκρασίες τέλος,όπως κάθε χρόνο συμβαίνει, έτσι και φέτος θα αρχίσουν να υποχωρούν σε πιό φθινοπωρινά επίπεδα με την φθινοπωρινή ισημερία(3ο 10ημερο τού μήνα).
      Όλα αυτά είναι δική μού τοποθέτηση από τα τελευταία τρεξίματα και τα σενάρια των ensemble των μεγάλων μοντέλων.
      Υ.Γ. Η προγνωσιμότητα αυτή την εποχή είναι δύσκολη και θέλει μεγάλη προσπάθεια στην έρευνα των στοιχείων καθημερινά έτσι ώστε να μην εκτεθείς.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα από τη συννεφιασμένη Στοκχόλμη με μέγιστη περίπου στους 15c.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή