Δεν υπάρχει αυθεντικό φθινόπωρο χωρίς τους γαρμπήδες!

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι συνθήκες θα παραμείνουν ευνοϊκές για τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος στη χώρα μας με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, κάποιες διαταραχές στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα, που θα περάσουν πάνω από την περιοχή μας, θα προκαλέσουν παροδικές βροχές και καταιγίδες βασικά στη Β-ΒΑ Ελλάδα, τη ΝΔ χώρα και την Κρήτη. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 26 βαθμούς. 


Το Σαββατοκύριακο (24-25/9), ο καιρός θα είναι γενικά καλός με ηλιοφάνεια σχεδόν παντού και ανέμους το πολύ 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές κι έτσι η ψύχρα τη νύχτα και νωρίς το πρωί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας θα είναι και πάλι αισθητή. 

Τη Δευτέρα (26/9), προβλέπονται αραιές νεφώσεις και το πρωί ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στα δυτικά ΝΔ 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. 

Την Τρίτη (27/9, τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η επικράτηση ενισχυμένων Ν-ΝΔ ανέμων οι οποίοι στο Β. Ιόνιο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. 

29 σχόλια:

  1. Εντυπωσιακό ότι αν και 22/9 σήμερα, η θερμοκρασία μετά βίας ξεπέρασε τους 21 βαθμούς, ακόμα και στη νότια Αττική, ενώ λόγω βοριά και παροδικής συννεφιάς η πραγματική αίσθηση ήταν πιο χαμηλή. Κάτω και από τους 20 βαθμούς, δηλαδή. Αυτό έχει, βέβαια, και τα καλά του, διότι όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 21 βαθμούς τα μηνύματα και οι αναρτήσεις μίσους στο διαδίκτυο αυξάνονται κατά 22%, ενώ όταν υποχωρεί κάτω από τους 12 βαθμούς κατά +12%, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το Accuweather.

    Επιπρόσθετα, όταν οι θερμοκρασίες ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς, ανεξαρτήτως κλιματικής ζώνης και κοινωνικοοικονομικών διαφορών, όπως το εισόδημα, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και οι πολιτικές προτιμήσεις, σημειώνεται η μεγαλύτερη αύξηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Τα λιγότερα μηνύματα μίσους εμφανίζονται στα social media, όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 15 και 18 βαθμών.

    Γενικά, οι άνθρωποι έχουν μία πιο επιθετική συμπεριφορά στο ίντερνετ, όταν κάνει πολύ κρύο ή πολλή ζέστη, διαπιστώνει η Annika Stechemesser, επιστήμονας στο Ινστιτούτο του Πότσδαμ και συντάκτρια της έρευνας. O έτερος συντάκτης της έρευνας Anders Levermann υποστηρίζει ότι δεν παίζει κανένα θετικό ρόλο το air condition που μετριάζει μία υψηλή εξωτερική θερμοκρασία. Η Leonie Wenz, επίσης από το Ινστιτούτο του Πότσδαμ κάνει λόγο για άλλη μία επίπτωση της κλιματικής αλλαγής, αυτή τη φορά στην ψυχική υγεία, κυρίως των νέων ή περιθωριοποιημένων ανθρώπων.

    Πηγή: https://www.accuweather.com/en/health-wellness/study-links-temperatures-with-prevalence-of-hate-tweets/1246985

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτέλους Γαρμπης μπας και δούμε καμιά βροχή στα δυτικά γιατί με τον βακο δεν βλέπουμε προκοπή. Μακάρι να αλλάξει οριστικά η κυκλοφορία στην Ευρώπη και να ευνοηθουν οι δυτικές και κεντρικές περιοχές της μηπως και δούμε χειμώνα στην Ήπειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Χειμώνας - βροχές τελείωσαν στη Δυτική Ελλάδα...

      Διαγραφή
  3. Διαβάζω " Γαρμπής ή Λίβας". Άνεμος ΝΔ. Είναι σωστό?.======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γαρμπής είναι ο νοτιοδυτικός άνεμος. Λίβας ο άνεμος που καίει τα σπαρτά, είναι γενικά ο θερμός άνεμος. Μπορεί να είναι και ο νοτιοδυτικός, αλλά και ο βορειοανατολικός, ανάλογα με την περιοχή.

      Διαγραφή
    2. Εγώ θα έλεγα ότι και οι δύο λέξεις είναι άλλα ονόματα του νοτιοδυτικού ανέμου. Όσο για τη χρησιμοποίηση του λίβα σε όλες τις περιπτώσεις θερμών και ξηρών κατεβατών ανέμων, μου θυμίζει το γεγονός ότι λέμε τσελεμεντέδες όλους τους οδηγούς μαγειρικής!

      Διαγραφή
    3. Αυτό δεν το έχω ξανακούσει, υπάρχει δηλαδή μέρος που λένε λίβα π.χ. τον ΒΑ;

      Διαγραφή
    4. Στην Ήπειρο ο ΒΑ άνεμος δρα σαν λιβας φίλε ανωνυμε

      Διαγραφή
    5. ορθότερος είναι ο όρος Föehn

      Διαγραφή
  4. Συνυπογράφω με τον Δάσκαλο. Φθινόπωρο χωρίς νοτιάδες- νοτιοδυτικούς ανέμους= λουκουμάς χωρίς μέλι. Αμήν και πότε να ξεκινήσει το σαρωτικό πέρασμα των Βαρομετρικών χαμηλών εκ δυσμάς προς τα ανατολικά. Τουλάχιστον για αρχή ας έχουμε και καιρό σχήματος >Π< Τα τελευταία χρόνια ο Οκτώβριος μήνας έδωσε ισχυρά καιρικά φαινόμενα με καταιγίδες. Για να δούμε και φέτος. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βροχές θέλουμε δάσκαλε και βροχές δεν βλέπουμε ,ψυχρά αισθητη μόνο και τίποτα το ιδιαίτερο ,χθες μαύρη πυκνή συννεφιά ,νόμιζες ότι θα ανοίξουν οι ουρανοί εδώ στην περιοχή μου και πέρασε χωρίς βροχή . Χρήστος Όθρυς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θέλουν όλοι βροχές τώρα...
      Κάποιοι προσμονούν να εσοδέψουν τώρα, τα γεννήματα με τα οποία θα περάσουν ολόκληρη χρονιά.(βαμβάκι, καλαμπόκι, σταφύλια, κ.α.)
      Ας έχετε κατά νου κι αυτούς..

      Διαγραφή
    2. Ισχύει αυτό που λες κύριε Αντώνη,το αυτονόητο λες,αλλά επειδή υπάρχουν πολλά επαγγέλματα,ακόμα και στους ίδιους τους αγρότες πολλές καλλιέργειες,κάθε φορά που θα μιλάμε για βροχές κάποιος θα πετάγεται και θα λέει "πρόσεχε τι λες".Βρες μας εσύ την ευκαιρία να μιλήσουμε για βροχές.Εδώ μιλάμε πρωτίστως για τον καιρό.
      Κατά τ'άλλα ψηφίζω με χίλια τους γαρμπηδες παρά αυτό το πράγμα που επικρατεί τώρα δηλ.ανούσια κρύα τα βράδια,το μεσημέρι κρύο στη σκιά,ο ήλιος να καίει με κρύο αέρα συγχρόνως.
      Να γυρίσει λοιπόν το ρεύμα που θα φέρει τις χρήσιμες έτσι κι αλλιώς βροχές τουλάχιστον στα δυτικά ορεινά.
      υγ.Εδώ και καιρό δεν μπορώ να στείλω σχόλιο από το ταμπλετ μου γράφει σφάλμα.Αυτό το σχόλιο το έγραψα από κινητό του ξαδέρφου μου.
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
    3. με το εξωπραγματικό άθροισμα 175 mm τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες στα Τρίκαλα (μέσος όρος 58 mm), τίποτα πιο φυσιολογικό από έναν Σεπτέμβρη με λίγες βροχές. πώς συμβαίνει αυτό στην περιοχή μας (και ευρύτερα στη Θεσσαλία, πλην της ανατολικής..)? με βοριάδες.
      καλημέρα

      Διαγραφή
  6. εμάς ανατολικά της Πίνδου αφήστε μας να προτιμάμε τον Σορόκο και συγκλίσεις του καθώς με γαρμπήδες...θα ψαχνουμε με την απόχη τι θα περάσει την Πίνδο....αφήστε που είναι πιο large ανεμος και δεν τσιγκουνεύεται....μόνο οτι έχει μάνα την Σύρτη αυτό φθάνει....με τον μπαμπά εχουμε ενα θέμα...ακόμα....αλλά ελπίζω να κατέβει για να γίνει η σύλληψη..."θωμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Θωμά" και μείς εδώ αγαπάμε πολύ Σύρτη.Έχω ,όμως, την αίσθηση ότι εδώ και καιρό έχει......στερφέψει αρκετά.........!.=========Π.Α.

      Διαγραφή
    2. λίγο υπομονή αγαπητέ Π.Α. και περσυ τέτοιο καιρό είμασταν απελπισμένοι....μεχρι που ...ο "μπάλος"...εγγενήθη..!...εναν εμποδιστή περιμένουμε να κανει την δουλεια..."θωμάς"

      Διαγραφή
  7. Ευχαριστώ δάσκαλε για τη διευκρίνηση.Ετσι πρέπει να είναι.Βοηθάει και η γλώσσα. Το "λίβας" προέρχεται από το αρχαίο "λίψ" (του λιβός) = ΝΔ άνεμος. Το "λίψ" προέρχεται από το ρήμα "λείβω" =στάζω,χύνω.Ο Ι. Σταματάκος στο λεξικό του υποστηρίζει ότι ονομάστηκε έτσι ο άνεμος αυτός διότι έφερε υγρασία,και όχι ως προερχόμενος εκ Λιβύης . ==========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρχίζουν πιά σιγά σιγά τα μεγάλα μοντέλα και υποστηρίζουν την αλλαγή τού καιρού από τις 27 τού μηνός και μετά πού είχαμε αναφέρει ως πιθανότητα γιά τη ΔΒΔυτικη χώρα.
    Στα τελευταία τρεξίματα μάλιστα ειδικά ο Ευρωπαίος σοβαρεύει κάπως την κατάσταση.
    Όπως και να έχει ο δάσκαλος έχει δίκιο.
    Αξιόλογες βροχές από τα δυτικά χωρίς Γαρμπή δεν υφίστανται.
    Όσο γιά τον άνεμο "λιβα" ο δάσκαλος το παρομοίασε πολύ σωστά!
    Στην επίσημη μετεωρολογία μόνο ο ΝΔ άνεμος μπορεί να θεωρηθεί καθαυτού "λίβας" καθώς η προέλευση τού είναι η Βόρεια Αφρική και διά μέσω αυτής και τού Ιονίου φτάνει στην Ελλάδα, ενώ περνώντας και την οροσειρά της Πίνδου θερμαίνεται ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές συνήθως θερμοκρασίες στην κεντρική ανατολική και νότια χώρα(γιά τα νότια έτσι και αλλιώς είναι λογικό).
    Ο ΒΑ άνεμος ΔΕΝ είναι "λίβας".
    Απλά εμείς οι δυτικοί ή στην "πιάτσα" της μετεωρολογίας τον έχουμε συνδέσει έτσι,γιατί συνήθως περνώντας την Πίνδο από τα ανατολικά κατεβαίνει θερμότερος στη δυτική Ελλάδα.
    Η προέλευση τού όμως κάθε άλλο παρά "λίβας" θεωρείτε.
    Καλό ξημέρωμα και σύντομα θα γράψουμε γιά τον καιρό της νέας εβδομάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το πρώτο χιόνι ήρθε τελικά - σε αυτή την στροφή που είχε περισσότερο χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά, παρά φθινοπωρινά. https://www.youtube.com/watch?v=2T80YqJhEic

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξηροβοριας και κοντά στα ρεκόρ η Λάρισα σήμερα με το 5.4 στο αεροδρόμιο (5.0 ρεκορ 1979). Ο μήνας πάλι κρατάει στο +1 πάνω από τα κανονικά!! Δύσκολος καιρός για ρομαντικους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Δύσκολος καιρός για πρίγκιπες
      Σε λάθος εποχή γεννήθηκες"
      Onirama

      Διαγραφή
  11. 5,8 βαθμούς είχαμε στα Γιάννενα 6 στην Κοζάνη η Λάρισα πιο ψυχρή σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μέγιστη θερμοκρασία 23 βαθμούς είχαμε σήμερα στη Ρόδο κ 18 ελάχιστη. Καλό φθινόπωρο κ επίσημα- φθινοπωρινή ισημερία γαρ...
    Όσο για το ότι κοιμάται η Συρτη, χμμ δεν παίρνω κ όρκο. Αυτή τη στιγμή βρέχει ακόμα κ στα παράλια της νότιας Κρήτης. Προφανώς κάποια ύφεση εκ δυσμάς δεν είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα...Ως παντελώς άσχετος ως προς τα μετεωρολογικά δρώμενα,θα ήθελα να ρωτήσω κάτι που μπορεί να είναι κ αφελές: Παίζει κάποιο ρόλο στις βροχές του φθινοπώρου (που συζητάμε τώρα) αν ο άνεμος είναι ΝΔ ή ΝΑ ή σκέτο Ν; Δηλαδή κάποιος από αυτούς τους ανέμους φέρνει περισσότερο βροχή από κάποιον άλλο από αυτούς που παρέθεσα; Ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 0.5 το πρωί και πάχνη στο Ανω Βόιο...σε ολες τις επριοχές κιόλας πάνω από τα 800 μετρα....φαινόμενο που ερχεται ενα μηνα πρίν από το κανονικό....οχι ομως μοναδικό....πλην αξιοσημείωτο.....για μένα είναι μια μέτρηση της ισχυρής ψυχρής εισβολής της προηγούμενης εβδομάδας στην Ανατολική Ευρώπη...γεγονός που επρεπε να μας κανει αισιοόδοξους...αλλά εμεις ασχολούμασταν με το διήμερο ξεψύχισμα της Σαχάρας ....θα το ονομάσω το σύνδρομο του "θερμοκηπίου""θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ήταν το κύκνειο άσμα της Σαχάρας, πάντως, αφού θα υπάρξουν κι άλλες αρκετά ζεστές μέρες. Και σήμερα Σάββατο 24/9 ανέβηκε αισθητά η θερμοκρασία και πάνω στην ώρα για να πάω και με κοντομάνικο για αιμοδοσία.

      Διαγραφή