Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου (9 -13/9)

Βαρομετρικά χαμηλά εξακολουθούν να επηρεάζουν με βροχές και τοπικές καταιγίδες μεγάλο μέρος της Ευρώπης και κυρίως τις κεντρικές περιοχές της. Η χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), θα βρίσκεται υπό την επίδραση υψηλών πιέσεων, με αποτέλεσμα την επικράτηση ηλιοφάνειας και ασθενών ανέμων στις περισσότερες περιοχές της. Αναφορικά με τους ανέμους, εξαίρεση θα αποτελέσουν η ανατολική και η νότια νησιωτική Ελλάδα, όπου οι Β-ΒΔ άνεμοι θα φθάνουν τα 6 μποφόρ (Δωδεκάνησα). Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 34 βαθμούς. 


Το Σάββατο (10/9), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται στο Β Ιόνιο, την Ήπειρο και τα ορεινά της Μακεδονίας (απόγευμα). Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 μποφόρ και στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. 

Την Κυριακή (11/9), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται τις απογευματινές-βραδινές ώρες στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το Β-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. 

Τη Δευτέρα (12/9), τοπικές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το Β-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα. 

Την Τρίτη (13/9), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται κυρίως στην Α-ΒΑ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στις ανατολικές και νότιες περιοχές θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. 

15 σχόλια:

  1. Θυμάμαι μικρός στο δημοτικό, μπουκάλι πλαστικό στο σπίτι δεν είχε μείνει όρθιο. Τα έπαιρνα και τα έκοβα στην μέση με ψαλίδι και τα έκανα βροχόμετρα. Τους άνοιγα τρύπες και τα έδενα με πετονιά και στις άκρες τις πετονιάς έβαζα δύο βαρίδια για να στέκονται. Κολλούσα και χάρακα στο κάθε μπουκάλι με UHU κόλλα. Το μπαλκόνι μου έμοιαζε με στρατόπεδο από μπουκάλια κομμένα. Όποτε άκουγα βροντές στο σχολείο εν ώρα μαθήματος, έλεγα στους δασκάλους ότι χρειάζομαι τουαλέτα ( παραμύθια)Εγώ καθόμουν δίπλα στο κυλικείο και θαύμαζα τις καταιγίδες. Είχα σηκώσει στο πόδι αρκετές φορές τους δασκάλους. Τι λόξα είχα μικρός! Ωραία χρόνια. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Κύριε Φραγκίσκο απο παλαιό Φάληρο. Ένα από τα ίδια. Θυμάμαι χαρακτηριστικά είχα μάθημα αγγλικών, έξω καταιγίδα Κ εγώ να χαζεύω από το τζάμι. Έρχεται σε μια φάση η καθηγήτρια ,τραβάει κ κλείνει με μένος την κουρτίνα ,φωνάζοντας Ότι χαζεύω. ....Να γελάς κ να κλαίς. Το τίμημα του καιροπληκτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κυριε Ζιακόπουλε νομίζω ότι για πρώτη φορά φέτος δημιουργουνται συνθήκες εμποδισμού με τον Αυλώνα να κατεβαίνει στην Μαυρη θάλασσα,στην προγνωση σας οπως βλέπω αποδέχεστε αυτό το σενάριο,σε κάθε περίπτωση όμως νομίζω οτι πρέπει να χαιρετίσουμε αυτόν τον εμπδισμό ως ουσιαστική ενδειξη αλλαγής εποχής..τώρα αν μας ερθει και λίγο νοτιοδυτικότερα....θα το απολαύσουμε.Είδατε πως ξεκυνά η εποχή του κυνηγιού των Αυλώνων?.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εν ολιγοις σε γενικες γραμμες το καλοκαιρακι συνεχιζεται.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικό. από τη στιγμή που το θερινό ηλιοστάσιο ολοκληρώνεται στις 21-22 Σεπτεμβρίου, ενώ ουσιαστικά το καλοκαιράκι κρατάει ενίοτε και παραπάνω και τον Οκτώβριο, δηλαδή. Ένα ευχάριστο καλοκαίρι ήταν, πάντως, το φετινό, χωρίς πολλές πυρκαγιές σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια και σχετικά δροσερό. Πλέον, η δροσιά είναι το πρωί και τη νύχτα το κύριο χαρακτηριστικό.

      Διαγραφή
  5. Φίλε Φραγκίσκο πλησιάζω τα 67 Ε λοιπόν αυτό το θαύμα της καταιγίδας της θύελλας της αστραπής και της βροντής ακόμα το κυνηγάω το περιμένω και το λαχταράω Μου δίνει με πράγματι γαλήνη και λαχτάρα Έτσι θέλω όταν θα.......κάποτε να γίνει σε ώρα θύελλας και μέσα σε να σφοδρό άνεμο!!! Αυτό το πάθος δεν με αφήνει Πριν ένα να μήνα σε νύχτα καταιγίδας έμεινα ξάγρυπνος Από μικρό παιδί έτσι θυμάμαι να έχω να αυτό το παθοςΔασκαλε σε ευχαριστούμε.για τις γνώσεις που έτσι απλά και απλόχερα μας προσφαιρεται!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ζήσετε και να είσαστε γερός!
      Σας χαίρομαι όλους όπως τον κύριο Αντώνη καραβατάκη. Τι μου λέτε τώρα, και με βάζετε σε νοσταλγία για τα επερχόμενα φθινοπωρινά καιρικά φαινόμενα. Όπως το λέτε! Γαλήνη και λαχτάρα! Χρόνια να έχουμε με υγεία και να είμαστε στις επάλξεις για τα καιρικά φαινόμενα. Σε καιρό αναμονής νυχτερινών καταιγίδων, ο κώδωνας (ξυπνητήρι) είναι δεδομένος για το εγερτήριο. Καλό ξημέρωμα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Καλή παρασκευή να έχουμε. Φραγκίσκος από Παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα κύριε Ζιακοπουλε κάθε χρόνο τέτοια εποχή περίπου ξεκινάνε οι μακροχρόνιες προβλέψεις για το φετινό χειμώνα. Λένε ήπιος ή ακόμα και ζεστός. Όχι δεν το διάβασα σε καζάνια αλλά σε δηλώσεις συναδέλφων σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε φλυτζάνια θέλεις να πεις και όχι καζάνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον στον καζαμία, ήθελε να πει.

      Διαγραφή
    2. Μπα, εγώ νομίζω "κάζα ντ Ιρένε" ,ήθελε να πει!.===========Π.Α.

      Διαγραφή
  8. Νομίζω σε ένα βαθμό οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις βασίζονται στο πώς κύλησαν οι χειμώνες τα αμέσως προηγούμενα χρόνια. Το "ήπιος και ζεστός" δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και περίοδοι με κρύο καιρό και χιονοπτώσεις, κάτι που αναφέρεται ως υποσημείωση σχεδόν σε κάθε μακροχρόνια εκτίμηση. Όσο για την τρέχουσα, μάλλον στηρίζεται σε πρόσφατη ανάρτηση του severe-weather, που έκανε λόγο για λιγότερες χιονοπτώσεις από τον μέσο όρο, φέτος τον χειμώνα στην Ευρώπη. Κι αυτό, διότι νομίζω δεν έχει γίνει κάποια άλλη μακροπρόθεσμη εκτίμηση για τον χειμώνα, άλλωστε, και το Accuweather προς τον Νοέμβριο τη βγάζει κάθε χρόνο,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εφόσον δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο να πούμε γιά τις επόμενες ημέρες(τα έχουμε πει όλα έτσι και αλλιώς),ας αναφέρουμε τα πρώτα δυνατά σημάδια πού δείχνουν να κατηφορίζουν κάποιες φθινοπωρινού τύπου βροχές προς την περιοχή μας και κυρίως στα δυτικά και βόρεια μετά τις 18 τού μήνα.
    1ον Συμφωνία όλων των μεγάλων μοντέλων γιά εγκαθίδρυση υψηλών πιέσεων στην δυτική Ευρώπη με άνοδο τού αζορικού αντικυκλώνα μέχρι τα ΒΔυτικα και την Μ. Βρετανία.
    2ον Σταδιακή πτώση της βαρομετρικής πίεσης στα Βαλκάνια και την ανατολική μεσόγειο με βαρομετρικά τα οποία θα δίνουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα και κυρίως προς τα τέλη αυτής έντονα φαινόμενα κυρίως στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων και της Αλβανίας.
    3ον Κάθοδος τού αεροχειμάρρου(Jetstream) από τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη προς τα νότια Βαλκάνια και τη χώρα μας.
    Ενδείξεις λοιπόν γιά φθινοπωρινές πινελιές πάνω στην ώρα(φθινοπωρινή ισημερία).
    Δυστυχώς όμως είναι πολύ νωρίς,γιά να δούμε πόσο σοβαρή η όχι θα είναι αυτή η αλλαγή, αν θα επηρεάσει μεγάλο τμήμα της χώρας η όχι,αν θα έχει διάρκεια η όχι.
    Αναμονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή