Ο καιρός της εβδομάδας

«Τὸ τόξον μου τίθημι ἐν τῇ νεφέλῃ, καὶ ἔσται εἰς σημεῖον διαθήκης ἀνὰ μέσον ἐμοῦ καὶ τῆς γῆς» (Γεν. 9,13).
Ο κάμπος του Αλμυρού από τους πρόποδες της Όθρυος 4-11-2023, του Χρήστου Τσαντήλα
 

Η ατμοσφαιρική διαταραχή που επηρεάζει τις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας μας κινείται ανατολικά, με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) ο καιρός να βελτιωθεί σημαντικά παντού. Οι άνεμοι μόνο στα Δωδεκάνησα θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά (μέσα) της εποχής. Πάντως, οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι σχετικά χαμηλές και στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας η ψύχρα το πρωί θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή. 


Την Τετάρτη (15/11) προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και το Α-ΒΑ Αιγαίο είναι πιθανό να σημειωθούν σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Την Πέμπτη (16/11), οι πιθανότητες βροχής είναι λίγες και περιορίζονται στις ανατολικές και νότιες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Στη διάρκεια του διημέρου Παρασκευής και Σαββάτου (17-18/11), μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή αναμένεται να κινηθεί -μάλλον γρήγορα- από τα ΒΔ προς τα ΝΑ και να προκαλέσει: 

(α) βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά κανόνα μικρής διάρκειας στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αρχής γενομένης από το απόγευμα της Παρασκευής στη ΒΔ Ελλάδα, 

(β) πολύ ισχυρούς ανέμους και 

(γ) πτώση της θερμοκρασίας. 

Αξιόπιστες εκτιμήσεις για την ένταση και την κατανομή των προαναφερθέντων φαινομένων θα γίνουν στα μέσα της εβδομάδας. 


19 σχόλια:

  1. Νίκος Δαλαρούγκας13 Νοεμβρίου 2023 στις 3:50 μ.μ.

    Ας ελπίσουμε να ασπρίσουν και περισσότερες κορφές, έστω και για το μάτι. Ολυμπος, Σμόλικας, Βόρας και Γράμμος την πήραν τη δόση τους, με το παράπονο έχει μείνει ο Παρνασσός...
    Καλησπέρα στην παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι και αν έβρεχε τόσες μέρες? Με το που βγήκε ο ήλιος σήμερα χτύπησε 20αρακι για πλάκα. Μιλάμε για παρωδία φθινόπωρο έτσι? Να δούμε που θα οδηγήσει όλο αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν οι μέγιστες Νοεμβρίου είναι 18 βαθμοί είναι παρωδία το 20;

      Διαγραφή
    2. Οι μέγιστες Νοεμβρίου για Θεσσαλονίκη είναι 15,5c και χτυπάμε κάθε μέρα 20-22c. Και από βροχές τραγωδία. Είναι ζήτημα αν ολο το φθινόπωρο έβρεξε 24 ώρες συνολικά

      Διαγραφή
  3. Δεν" τραβάει"το φθινώπορο τι να λέμε τώρα,τα καλά νερά ποτιστικου τύπου αγνοούνται, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περιμένω με ΄πολύ ενδιαφέρον τις εκτιμήσεις της Τετάρτης για Παρασκευή και Σάββατο .Προγραμματισμός εξωτερικών εργασιών γαρ. -----======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκ νέου καλό νερό δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία(έστω και πρόσκαιρα) για Παρασκευή Σάββατο στις περιοχές δυτικές κεντρικές και βόρειες περιοχές καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο.
    Σίγουρα έχουμε ακόμη δρόμο να φτιάξουν τα στοιχεία.
    Θα πέσει και η θερμοκρασία σε φυσιολογικά πλαίσια μετά την εκ νέου άνοδο από αύριο.
    Εννοείτε ότι για χιόνια, αυτά θα επισκεφθούν μόνο τα πολύ ορεινά τής κεντρικής ΒΔυτική και ΒΑνατολικής ηπειρωτικής χώρας και μέχρι εκεί.
    Ίσως ο Νοέμβρης στο τέλος,έστω και με αυτά τα περιστασιακά χαμηλά σώσει την παρτίδα υετικά στις περισσότερες περιοχές με έμφαση όπως είναι φυσικό τα δυτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα από τη χειμερινή Στοκχόλμη με τη μέγιστη στους 2c και κάποιες περιστασιακές νιφαδοπτωσεις.Άκρως χειμερινή όλη η εβδομάδα .Μάκης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λοιπόν επειδή δεν κρατιέμαι θα τα γράψω τώρα....
    Μία φορά και εναν καιρό που λέτε...εκεί στον Αι Δήμητρη...σύντροφος εδώ μέσα ρωτά κουρασμένος από την ζέστη τον κύριο Ζιακόπουλο...πότε θα βάλει κρύο..ο κύριος Ζικαόπουλος του απαντά..μέσω ενός βλαχου...και προσδιορίζει την γιορτή του Αγίου Αντρέα...εμείς βεβαία καίμε εγκέφαλο(εγώ τουλαχιστον) γιατί ξέρουμε ότι ο κύριος Ζιακόπουλος..θέλει...την εκπάιδευση μας..και τίποτα δεν δίνετε χωρίς κάματο.
    Στην συνέχεια όμως με ένα post στους χειμώνες του πολέμου....αφου κάνει μία ιστορική αναδρομή,παραμπέμπει σε βιβλιογραφίες..οπου προβλεπει..την αναδιάταξη της κυκλοφορίς στην Ευρώπη από χαμηλό στον Αντλαντικό υψηλές πιέσεις στην Ανατολική και νότια,σε υψηλές πιέσεις στην Βόρεια Ευρώπη και χαμηλές..στην Νότια.Μιλάμε για 27 Οκτώμβρίου όπου ολα ηταν κόκκινα.(τρεξίματα,εποχικά μοντέλα κλπ).
    Σήμερα πλέον αυτήν η ανατροπή αρχίζει και φαίνεται στα τρεξίματασ των μοντέλων.Προσοχή ο κύριος Ζιακόπουλος δεν είπε απλά μία ακαδημαική θεωρία..αλλα παρέθεσε βιβιογραφία ,θεωρία και μετά εκανε υπωτύπωση στο πεδίο δλδ στην μεσομακριπρόθεση πρόγνωση.
    Ετσι και εγώ μπορώ να αναφωνήσω με χαρά τον τίτλο "Δάσκαλε"(δεν τον χρησιμοποιώ εύκολα)...τονίζω ότι αυτήν η επιτυχία ερχεται μετά από μία αλλη την άνοιξη .
    Τελειώνω με μία πικρία...αν ρωτούσαμε κάποιον από τους συγχρονους προγνώστες... στις 26 Οκτωμβρίου...πότε θα ερθει το κρύο αυτός θα σου απαντούσε...με την απάντηση της νέας γενιάς.."αυτήν ειναι ερώτηση του 1000000"..η γιατί απλά δεν ξέρει..η δεν θέλει να μας τα προσφέρει...τώρα..αφού βγάζει μεροκάματο..με τις ατάκες του ΣΚ....κρίμα τόση μιζέρια...σήμερα τόση αρχοντιά το χθές...είναι σαν να συγκρίνεις ένα παλιο πέτρινο αρχοντικό σπίτι..με΄ένα κανουργιο γεμάτο μελανίνες..και γυψοσανίδες.."θωμάς"
    υγ. να μάθετε μπουρλότ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Θωμά", κάποιες επιπλέον σκέψεις επί των δικών σου:
      -- στον καιρό των αποκλίσεων και των ακροτήτων, δεν μπορεί αυτές να είναι μονίμως προς τη μία πλευρά (π.χ. θερμοκρασιακά θετικές)
      -- εντυπωσιακή απουσία (από το 2010 και τότε εν είδει φωτοβολίδας) του δεκεμβριάτικου πεδινού κεντροβόρειου χιονιού, δεδομένου ότι όσο και να συρρικνώθηκε ο χειμώνας σ' έναν μικρό πυρήνα μεταξύ Γενάρη - Φλεβάρη, πλήρης εξαφάνιση δε στέκει ούτε στατιστικά
      -- πέραν κάθε πρόβλεψης τα 1.160 ετήσια χιλιοστά στα Τρίκαλα (and counting, που λέμε και στο χωριό)
      -- δηλωτή και πάσης Ελλάδος..(και παλιότερα, που δε μας είχαν πάρει σβάρνα οι καιροί, σκάκι)
      καλημέρα

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα Νίκο...προς επίρωση όσων λές ..έχουμε την δεκαετία..του 30 μία αντικειμενικά ζεστή δεκαετία για τα κλιματικά δεδομένα της εποχής για την Ευρώπη,θρυλική δε είναι η ξηρασία της δεκαετίας του 30 ...στην Αμερική .Τό μέγεθος της δεκαετίας...στην κλίμακα της μεταβλητότητας του κλίματος ..είναι ένα ίχνος δεν δείχνει όμως την διαδρομή.
      Στα του καιρού ενδιαφέρουσα η μεταβολή του καιρού για τα ΒΑ ,οπου μπορεί να δώσει αξιόλογα ποσά υετού αλλά και χιονοεκπλήξεις στα ορεινά(πάνω από τα 1000 μέτρα)...
      Αμέσως μετά...η κυκλοφορία είναι για σεμινάριο ξεχωρίζω δύο φάσεις
      α)Η πρώτη κατάβαση ψύχους στην διαδρομή που οριζει ο Αζορικός με ερωτιματικά πόσο νότια θα φθάσει..αλλά και πόσο δυτικά.
      β)Η πιθανή ανύψωσή των υψηλών πιέσεων σε βορειότερα πλατη σε ΒΑ-Α διάταξη ...σε αυτήν την περίπτωση μόνο στην αρχή της ανασυγκρότησης είμαστε στον ψυχρό τομέα και κυρίως τα κεντρικά και βόρεια.Εδώ θα είμαστε να το απολαύσουμε."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. υ.γ.Οσον αφορά τα χαρτοπαίχνια....οποιοδήποτε από αυτά σου δίνει την ευκαιρία να τσακωθείς και να γινατώσεις..για μήνες με συμπαίχτη η αντίπαλο σου...είναι αποδεκτό.!..ακόμα καλύτερα όταν δεν μπορείς να παίξεις ,να μπορείς να είσαι φορτικός με τις παρατηρήσεις σου...σε αυτούς που παίζουν!..εάν όλα αυτά τα προσφέρει η δηλωτή γιατί όχι?"θωμάς"

      Διαγραφή
    4. "Θωμά", οι όποιες ελπίδες δημιουργούνται για χιόνι σε ορεινές ίσως και ημιορεινές περιοχές αφορούν αυστηρά τη βόρεια χώρα.
      Προσωπικά δεν βλέπω τίποτα σοβαρό που θα μπορούσε να κατεβάσει τη θερμοκρασία αισθητά στην Ελλάδα.
      Καλό είναι να ελπίζουμε ως κςιρόφιλοι,αλλά προσωπικά έχω πολύ χαμηλά τον πήχη.
      Όπως ξανά έγραψα αυτό που αρχίζει και παγιώνεται μέρα τη μέρα(το έχω γράψει από μέρες που τότε έδειχνε αντικυκλώνα το τελευταίο 10ημερο) είναι οι πιό αξιόλογες και γενικευμένες βροχές και καταιγίδες δυτικής ροής και το ψύχος να καραδοκεί βορειότερα όμως από τη χώρα μας και με όχι τόσο έντονες τις διαθέσεις του για πολύ νότια τροχιά.
      Γιά τα τού Σαββάτου τα είπαμε, έντονη η αλλαγή του καιρού αλλά όποια και να είναι η ακριβής κατανομή υετού-χιονιού στη χώρα θα είναι απλά γιά την "τζούρα"!

      Διαγραφή
  8. Μπράβο Θωμά, συμφωνώ απόλυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανταποδίδω την καλησπέρα μου στον Μάκη από την Στοκχόλμη.
    Καλή νύχτα και καλό ξημέρωμα σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η επιφύλαξη του κ. Ζιακόπουλου για το ΣΚ τελικά αποδεικνύεται προφητική. Για άλλη μια φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα πάντως από αυτά που λέγανε και λένε "έξω" δεν θα γίνουν ούτε τα μισά...

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την "ασίστ", Γιώργο.

      Διαγραφή