Αξιολόγηση έντασης - επικινδυνότητας καιρικών φαινομένων Σαββατοκύριακου

 

ΣΑΒΒΑΤΟ (18/11)

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας παροδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες μικρής διάρκειας και όχι μεγάλων εντάσεων. Ωστόσο, κάποια επαγρύπνηση απαιτείται στις περιοχές της Α. Μακεδονίας, της Θράκης, των νησιών του Α. Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Επικράτηση ενισχυμένων ΒΔ ανέμων εντάσεως 7 με 9 μποφόρ που κατά τόπους είναι ικανοί να δημιουργήσουν προβλήματα (πτώση δένδρων, πινακίδων κ.λπ. καθώς και ζημιές σε ελλιμενισμένα μικρά σκάφη). Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από τους ανέμους είναι τα νησιά του Ιονίου, η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, η χερσόνησος της Κασσάνδρας, οι ανατολικές ακτές της Θεσσαλίας και οι Β. Σποράδες. Στις προαναφερθείσες περιοχές οι ριπές του ανέμου είναι πιθανό να φθάσουν τα 10 μποφόρ.

Αισθητή πτώση θερμοκρασίας.


ΚΥΡΙΑΚΗ (19/11)

Δεν προβλέπεται αξιόλογης έντασης υετός.

Σταδιακή εξασθένηση των ανέμων.

Σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. (Δικαιολόγηση της σχετικότητας: οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες της εποχής είναι οι 18 βαθμοί για την Αθήνα και οι 15,5 βαθμοί για τη Θεσσαλονίκη. Εκτιμάται ότι οι μέγιστες θερμοκρασίες στις δύο πόλεις δύσκολα θα πέσουν κάτω από τους 15 και 13 βαθμούς αντίστοιχα).

26 σχόλια:

  1. Στον αγαπητή κύριο Χρήστο Σιμούλη..παρόλο που δεν είμαι πάνω...σε τηλέφωνική επικοινωνία με τον γείτονα μου είπε ότι εδώ και δύο μέρες υπάρχει ενα λεπτό στρώμα πάγου...στα όρια της πάχνης δλδ.Από ανάρτηση του κυρίου Κολυδά διαβασα ότι σε λίγο θα δοθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για υπαγωγή της ΕΜΥ...στο Υπουργείο προστασίας του πολίτη....με το καλό!!...περιμένω το πράσινο φώς από τον κύριο Ζιακόπουλο να ξαναπάρω τα βουνά για ωμότητες(πράσσο,χοιρινό,λουκάνικο,κορνεμπίφ με αυγα....κλπ)....."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα από τη παγωμένη και σκοτεινή Στοκχόλμη .Μόνο 1,4 ωρεε ηλιοφάνειας ηλιοφάνειας για το Νοέμβριο ως τώρα και πάμε για ρεκορ 120 ετών για Νοέμβριο μήνα .Μάκης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχώς που υπάρχει και ο Μάκης και διαβάζουμε καμία χειμωνιάτικη αναφορά.. να μας θυμίζει πως είναι ο χειμωνας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για ρεκόρ αχιονης Στοκχόλμης κ ρεκόρ αξιολύπητο ελαχίστων θερμοκρασιών πότε πάτε?!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε νομίζω ότι η θέση της Στοκχόλμης συγκείνεται με Οσλο και Ελσίνκι και η Σκανδιναβία έχει πάει τάπα 2 μήνες τώρα.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα από Φιλαδέλφεια. Αλλη μια ανοιξιάτικη μέρα που δεν προμηνύει σε τίποτα αυτά που έρχονται από άποψη κρύου. Παλιότερα θα τα είχαμε από τέλη Οκτωβρίου αν όχι τέλη Νοεμβρίου. Τι θα προκύψει στη συνέχεια ουδείς γνωρίζει. Αμα ήταν οι συνθήκες όπως παλιά θα μιλάγαμε σίγουρα για έναν βαρύ χειμώνα που έρχεται μετά από ένα ζεστό καλοκαίρι και φθινόπωρο. Τώρα είμαστε στην αναμονή.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την καλησπέρα μου σε όλους.
    Φθινοπωρινό το σκηνικό σήμερα στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνανία και την περιοχή μου με τη θερμοκρασία στους 16β και βροχή ποτιστική από το μεσημέρι αφήνωντας 3 έως 6 χιλιοστά περίπου μέχρι στιγμής.
    Ώρα να νιώσουμε λίγο κρύο από αύριο.
    Πάντως,όλα τα στοιχεία αρχίζουν και συγκλίνουν σε αυτά που λέγαμε και έτσι στο τελευταίο 10ήμερο του μήνα το αληθινό βαθύ φθινόπωρο έρχεται και στη χώρα μας με αξιόλογα ποσά υετού(τα δυτικά θεωρούνται σίγουρα αλλά ήρθε η ώρα και άλλες περιοχές να βραχούν), ενώ οι πρώτες σοβαρές χιονοπτώσεις έρχονται και στα ορεινά της ηπειρωτικής μας χώρας με έμφαση τα κεντρικά βόρεια και ΒΔυτικα.
    Καλές απολαύσεις λοιπόν.
    Καλοκαιρινή νιρβάνα τέλος!
    Υ. Γ. Θεωρώ αστείο επειδή κάποιο ραν του gfs η του Καναδού κατεβάζει ατόφιο ψύχος προς τη χώρα μας στα τέλη του μήνα, να δίνουμε σημασία.
    Προς το παρόν ο μέσος όρος του πολλαπλού δείγματος από τα δύο μεγάλα μοντέλα δεν συνηγορεί σε κάτι τέτοιο.
    Αν και όποτε φανεί μέρα τη μέρα το συζητάμε.
    Αυτό που προέχει είναι τα νερά και τα χιόνια στα βουνά τον Νοέμβρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To κρύο του ΣΚ αυτού το δείχνουν τουλάχιστον 1 εβδομάδα να πούμε ένα μπράβο

      Διαγραφή
    2. Κανένα μπράβο δεν λέω Γιάννη γιατί το ζητούμενο δεν ήταν μόνο το κρύο.
      Τα μοντέλα βγάζουν αυτά που πρέπει να βγάλουν.
      Ο προγνώστης πρέπει να έχει την πείρα από όλα τα επιμέρους εργαλεία των μοντέλων να βγάλει ένα πόρισμα.
      Ναι, το κρύο το έδιναν μέρες πριν.
      Τι φαινόμενα όμως και τι χιόνια έδιναν μια βδομάδα πριν και τελικά τι έρχεται...
      Εκεί εγώ εστιάζω.
      Επίσης πέραν των 6 ημερών τα μοντέλα είναι απλά να τα κοιτάζουμε ως τάση.
      Για παράδειγμα αύριο αυτό που δείχνει τώρα στις 26 με 27 μπορεί ακόμη και να το εξαφανίσει.
      Γι αυτό ανέφερα ότι το μόνο θετικό είναι ότι σαν τάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό που κλειδώνει σιγά σιγά είναι οι βροχές.
      Τα υπόλοιπα τα βλέπουμε.

      Διαγραφή
    3. Αυτό με τον υετό είναι μεγάλο θέμα! Αλλά του Σεπτεμβρίου πάλι τον έπιανε μία βδομάδα νωρίτερα και δεν θέλαμε να το πιστέψουμε.

      Διαγραφή
    4. Είναι κάποιες φορές και ειδικά τώρα που χειμωνιάζει, που η τάση των μοντέλων βγαίνει στο 100%.
      Αυτό είναι θετικό και δείχνει την εξέλιξη που υπάρχει.
      Από την άλλη όμως όταν οι ρυθμιστές της κυκλοφορίας ζορίζονται ως προς το που θα "κάτσουν" τότε πρέπει να περιμένουμε έως και δύο μέρες πριν για λεπτομέρειες(βλέπε παράδειγμα το διάστημα 25 με 27 Νοέμβρη που κρύβει πολύ ζουμί αλλά υπάρχει μεγάλη διχογνωμία στην θέση του αυλώνα που θα κατέβει στη Μεσόγειο).
      Με λίγα λόγια υπάρχουν μέρες καλής και κακής προγνωσιμότητας.

      Διαγραφή
  7. Το χωρίο που παραθέτει ο Δάσκαλος περί σχετικότητας είναι πολύ σημαντικό γιατί κατά το φετινό φθινόπωρο η μέση ελάχιστη είναι περίπου ίση με την κλιματική μέση μέγιστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έστω και στο φινάλε του φθινοπώρου ας δούμε τα πολυποθητα νερά,αλλά εγώ κρατάω μικρό καλάθι, Χρήστος Όθρυς,από ακόμη μια ανοιξιάτικη ήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καμία κακοκαιρία στην Ξάνθη αλλά καθαρά φθινοπωρινή σιγανή ποτιστικη βροχή που έδωσε ως τώρα 12mm στην περιοχή μου, χωρίς αέρα και με θερμοκρασία γύρω στους 12 βαθμούς. Τώρα αν φτάσαμε να λέμε μια σιγανή βροχή και την νορμάλ θερμοκρασία κακοκαιρία τι να πω... Φτάσανε να λένε στα κανάλια και στα σαιτ οτιδηποτε άλλο από τον ήλιο και την ζέστη ότι είναι κακοκαιρία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι έγινε... Ίσως κάνει φθινόπωρο τον Δεκέμβριο. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια ο Δεκέμβριος είναι καθαρά φθινοπωρινός μήνας εδώ στην Ξάνθη.

      Διαγραφή
  10. Η Νεμερτσικα ασπρισε σήμερα περισσότερο από τα υπόλοιπα βουνά καθώς ο άνεμος ήταν ΒΔ ελπίζω να έχουμε και συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επειδή η λήθη είναι το χειρότερο πράγμα παραθέτω ώς έχει...το τί έγραψε ο κύριος Ζιακόπουλος...την 27η Οκτωμβρίου "Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, το κλειδί βρίσκεται στην ισορροπία μεταξύ των υψηλών πιέσεων στην περιοχή των Αζορών και των χαμηλών πιέσεων στην περιοχή της Ισλανδίας. Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία, σε περιόδους Ελ Νίνιο και τα δύο κέντρα πιέσεων χάνουν την ισχύ τους και ο αεροχείμαρρος φέρνει πιο υγρές συνθήκες στη Ν, Ευρώπη. Με άλλα λόγια, το Ελ Νίνιο μπορεί να οδηγήσει σε ψυχρότερους και ξηρότερους χειμώνες στο βορρά και σε υγρότερους χειμώνες στο νότο της"
    Ολα τα παραπάνω υποτυπώνονται πλέον στους χάρτες με το χαμηλό του Β. Αντλαντικού να εξαφανίζεται σιγά σιγά και εμποδισμοί να δημιουργούνται στην Δ κατ αρχήν Ευρώπη "σκάβοντας " προς τα βόρεια,σημαντική δε μεταφορά ψυχρών μαζών προς τα Βαλκάνια φαίνετε προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.Έτσι ενω ο κύριος Ζιακόπουλος παρέθεσε μία επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη που φαίνεται ότι θα επαληθευθεί...τα εποχικά καλοπληρωμένα μοντέλα εχουν ως βασική μεταβλητή ακόμα το χαμηλό του Αντλαντικού.Τα συμπεράσματα δικά σας.
    υ.γ. 1Εάν τελικά στο 5ήμερο 25 με 30 Νοεμβρίου εχουμε ψυχρή εισβολή τότε ο βλάχος μαζί με τον κ Ζιακόπουλο περνάν στην σφαίρα της μεταφυσικής.
    υ.γ.2 τελικά νομίζω ότι το πρώτο μη επανδρωμένο όχημα ηταν το ξεκίνημα της μέτρησης."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λυσομανάει ο ΒΔ άνεμος σήμερα ετσι είναι πιστεύω σ'ολη την Ελλάδα,αλλά το επίκεντρο όπως είδα και απο κάμερες είναι στο Ιόνιο και Θερμαϊκό!
    "Πουδραριστηκαν"καποιες κορυφές των Τρικάλων όπως είδα απο κάμερες,καταπληκτική ξερή ατμόσφαιρα όπως είναι αναμενόμενο.
    Μια παρατήρηση για την θερμοκρασία..για κάποιες περιοχές η πτώση δεν είναι τοσο αισθητή γιατί η θερμοκρασία ηταν πεσμένη απο προχτές,κυρίως απο ΚΔ Στερεά και βορειότερα,άλλο αν σήμερα ο αέρας θερίζει.Μιλαω για την ημέρα,τι θα κάνει το πρωί αυτο αλλο ευαγγέλιο.Και αφου είπα για πρωί,πάχνη στις περιοχές που θα έχει αρνητικές θερμοκρασίες για αύριο ειδικά γιοκ,αφου χρειάζεται απνοια για να δημιουργηθεί υγρασία.
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πέρασε και δεν άγγιξε το σημερινό σύστημα πλην της πτώσης της Τ και της ενίσχυσης των βοριάδων.
    Πενιχρά ύψη υετού στις περισσότερες των περιπτώσεων στην επικράτεια και χιόνια τα οποία δεν θα "φανούν" ποτέ πλην των αλπικών υψομέτρων.
    Όπως ακριβώς το περιμέναμε.
    Για τη νέα εβδομάδα τα έχουμε πει, το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζετε στα πολλά νερά από τα δυτικά και σταδιακά στα χιόνια των ορεινών Πίνδου και βόρειας χώρας.
    Στις τελευταίες ημέρες του μήνα όπως γράφει και ο "Θωμάς", αρχίζουν να φαίνονται οι σωστοί εμποδισμοί στη δυτική Ευρώπη για κάθοδο πολικού αυλώνα προς την βαλκανική και γενικότερα την κεντροανατολική Μεσόγειο.
    Πολύ νωρίς ακόμη βέβαια.
    Αυτό που προέχει είναι τα άφθονα νερά με τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις νοτιάδες σε όλη τη χώρα!
    Άλλωστε την είδαμε και τη δυναμική του βοριά σήμερα, ακόμη και σε περιοχές ευάλωτες ούτε δύο χιλιοστά δεν κατάφερε να δώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αντε να δούμε μήπως αυτοί οι εμποδισμοί που διαφαίνονται στη ΒΔ Ευρώπη φέρουν τα πολυπόθητα νερά στην Κρήτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παρατηρήστε αυτό που σας έλεγα για τα κύρια ραν που τρέχουν για μετά τις 6 με 7 ημέρες.
    Η κακοκαιρία και τα χιόνια στα ορεινά ημιορεινά που έδειχνε το ευρωπαϊκό έως χθες, έγιναν αντικυκλώνας στην περιοχή μας και ατλαντικά χαμηλά στη ΒΔυτικη Ευρώπη 😀
    Πραγματικά ότι να ναι.
    Γι'αυτό δεν στηρίζομαι ποτέ στα κύρια ραν των μοντέλων μετά τις 6 ημέρες.
    Σενάρια βγάζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Φώτη! Είδαμε και τα ανσαμπλ😃αλλάζουν σενάρια σαν τα πουκάμισα!

      Διαγραφή
    2. Ναι όμως ποτέ δεν έδειξαν σαφή τάση για ψυχρή εισβολή, ειδικά ο Ευρωπαίος.
      Από την αρχή ή τάση η οποία κ συνεχίζει ήταν για νερά με έμφαση τα δυτικά.

      Διαγραφή
  16. 2 χιλιοστά βροχής ήταν η πολυπόθητη και φοβερή κακοκαιρία. Άντε πάλι !Ευτυχώς μπούκαρε ο βοριάς και έριξε επιτέλους την θερμοκρασία σε φθινοπωρινά-χειμωνιάτικα επίπεδα. Από εδω και πέρα το βόρειο ρεύμα ευνοεί αποκλειστικά την Ανατολική Κρήτη και σε εμάς μόνο ξεροβόρι κλασικά. Μακάρι να δούμε κι άλλες βροχές τις επόμενες ημέρες. Αυτό δεν ήταν αρκετό.
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή