Αξιολόγηση έντασης φαινομένων τριημέρου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (3/11)

Από τις απογευματινές - βραδινές ώρες στο Β. Ιόνιο και την Ήπειρο καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι Ν-ΝΔ 6 με 7 μποφόρ.

ΣΑΒΒΑΤΟ (4/11)

Βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και από τις απογευματινές - βραδινές ώρες στα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου.

Τα προαναφερθέντα φαινόμενα κατά τόπους στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, τη ΒΔ Πελοπόννησο, τη Θράκη και τα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου θα είναι έντονα.   


Άνεμοι: στα δυτικά ΝΔ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά Ν-ΝΔ 7 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.

ΚΥΡΙΑΚΗ (5/11)

Βελτίωση του καιρού.

Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ.


Υ.Γ.

Ο Ευρωπαίος από τον Αμερικάνο στο θέμα του υετού απέχουν παρασάγγας!

Ψηφίζω Αμερικάνο, που φαίνεται να αντιλαμβάνεται καλύτερα τη σημασία της τραφ συρροής στην ανώτερη ατμόσφαιρα, την παραλληλία ισοϋψών και ισοθέρμων που σχετίζεται με την απουσία κυκλογένεσης στην περιφέρεια του ευρωπαϊκού mega - χαμηλού, το ρόλο της ορογραφίας κ.ά. Προφανώς σε τοπικό επίπεδο οι καταιγίδες θα έχουν αξιόλογη ένταση (Νοέμβριος γαρ), αλλά ακραίες καταστάσεις δεν βλέπω.  

Ψηφίζω αμφότερα τα μοντέλα στην προσομοίωση των ανέμων, οι οποίοι στην Α-ΒΑ Ελλάδα (μέσα και η Αττική) είναι αρκετά πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα. Στα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνω και εκείνα που μπορεί να δημιουργήσουν τα κύματα θύελλας στα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου και τις παράκτιες περιοχές της Θράκης.


Καλημέρα σε όλους.

 

41 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από τη βροχερή Στοκχόλμη όπου η κακοκαιρία της δυτικής Ευρώπης έφτασε και σε εμάς ανεβάζοντας και την θερμοκρασία στους 7-8c.Μάκης Στοκχόλμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επισημάνσεις δικές μου μετά την πρόβλεψη του δασκάλου.
    Όντως βάση και της δορυφορικής σοβαρή κυκλογέννεση δεν υφίσταται και μιλάμε για πέρασμα διαταραχής Τραφ.
    Επίσης οι πολύ ισχυροί ανέμοι που θα συνοδεύουν την διαταραχή πολύ πιθανόν σε παράκτιες κυρίως περιοχές κ το Ιόνιο να μειώσουν τον όγκο του υετού.
    Η κίνηση επίσης του μετώπου με τις θερμοκρασίες στη μέση τροπόσφαιρα αφήνει περιθώρια για κάτι δυνατό μόνο σε πιό ΒΔυτικες και βόρειο ανατολικές περιοχές της χώρας(-18 με - 20 βαθμούς στα 500hPa)
    Επίσης κοιτώντας τους χάρτες με τους δείκτες αστάθειας δεν μπορώ να παραβλέψω τις τεράστιες για την εποχή τιμές(άνω των 2000j/kg)σε Ιόνιο και δυτικά παράλια κυρίως τμήματα.
    Προσωπικά λοιπόν,θεωρώ ότι ένα πολύ σύντομο πέρασμα συνοδεία πολύ ισχυρών νοτιάδων θα το έχει η ανατολική ηπειρωτική χώρα,ενώ τα υπόλοιπα νότια τμήματα της χώρας δεν θα επηρεαστούν σχεδόν καθόλου.
    Στα των χιλιοστών τώρα, νομίζω ότι η μπίλια θα κάτσει κάπου στη μέση μεταξύ ευρωπαϊκού Βρετανού και Αμερικάνου.
    Όπως και να έχει το εσωτερικό ορεινό ημιορεινό κομμάτι της δυτικής ΒΔυτικης Πίνδου πολύ πιθανόν συνολικά να φτάσει η να ξεπεράσει το τριψήφιο νούμερο υετού.
    Αρκετές μπόρες και καταιγίδες(πρόσκαιρες) θα δεχθεί και η ανατολική νησιωτική χώρα αύριο το βράδυ.
    Πάντως ακραίες καταστάσεις γενικά δεν προβλέπονται πλην των σφοδρών ανέμων σε αρκετές περιοχές.
    Καλό ξημέρωμα και καλή απόλαυση στους τυχερούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άσχετος με την μικρή κυκλοφορία...παρακολουθώ...τον Κ. Ζιακόπουλο και φυσικά τον Φώτη για αυτό που μας έρχεται....εγώ πάντως ελπίζω η Θράκη και τα Δωδ/σα να ανακουφιστούν....όσον αφορά την μεγάλη κυκλοφορία...περιμένω την επιβεβαίωση του ανώνυμου βλάχου...και αρχίζω να αισιοδοξώ...τα πολύ καλά λόγια για τον κύριο Ζιακόπουλο θα τα πώ όταν ερθει η ώρα."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κόνιτσα 11 το βράδυ με πολύ αέρα και κάποιες δυνατές ριπές αλλά ούτε σταγόνα νερό. Περίμενα ότι θα βρω κατακλυσμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλού για αλλού τα φαινόμενα πατρίδα. Αν δεις δορυφορική το μέτωπο είναι Δυτικη Μακεδονία. Πλήρης αποτυχία των προγνωστικών στοιχείων!

      Διαγραφή
    2. Καλομελέτα και έφτασε.
      Ισχυρό μέτωπο καταιγίδων αυτή τη στιγμή σε όλη την ορεινή ημιορεινή Ηπειρο καθώς και τη δυτική Μακεδονία με τοπικά χαλάζι.

      Διαγραφή
  5. Πάλι κουβάς προβλέπεται σε πολλές περιοχές λόγω του αέρα… για να δούμε πόσο θα βρέξει και πού. Εν τω μεταξύ το ΕΑΑ με δημόσια τοποθέτηση του διοικητικού του συμβουλίου αρνείται να ενταχθεί στην πολιτική προστασία. Ενδιαφέρουσα και μη έωλη επιχειρηματολογια αλλά εγώ έχω να πω το εξης: αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται θεσμικά και με διαφάνεια. Αν είναι δυνατόν να μην υπάρχει διάλογος μεταξύ των αρμοδίων φορέων. Πόση κατάντια τούτη η χώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα. Ο Δάσκαλος ήταν επιφυλακτικός και καλά έκανε. Μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες των μοντελων. Καθαρά Ορογραφικος ο υετός ως τώρα λογω δυτικου ρεύματος. Δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο μέτωπο καταιγίδων στο Ιόνιο. Τα Θεοδωριανα για παράδειγμα κοντεύουν τα 100χιλ και Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα είναι στο μηδέν! Η πολυδιαφημισμενη διαταραχη από τα ΜΜΕ αποδείχτηκε κατώτερη των προσδοκιων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταιγίδα αυτή τη στιγμή στον Βόλο ⛈️
    Δημήτρης την καλημερα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαίνεται να ξεκινά η βροχή στην Ξάνθη με βροντές κυρίως παραθαλάσσια. Μάλλον μιλάμε για γρήγορο πέρασμα από τις 12:00 και για λίγες ώρες από ότι δείχνει. Θα κάνουμε ταμείο στο τέλος αφού δω τον μετρητή που έχω στην αυλή να δω πόσα mm είχαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και συνεχίζοντας λέω ότι ήταν " κακοκαιρία" εντελώς express αφού έβρεξε δυνατά για πολύ λίγη ώρα, μερικά λεπτά δηλαδή, με τελικό ύψος βροχής τα 9mm εδώ στην Ξάνθη. Ήδη ο καιρός πάει να ανοίξει...

      Διαγραφή
  9. Δείτε διαφορά και βγάλτε συμπέρασμα.. 11χιλ η Ηγουμενίτσα και 121χιλ τα Θεοδωριανα.. Για αυτό λέμε ότι το σύστημα αυτό ήταν λουκούμι για τα ορεινά λόγω ορογραφιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σίγουρα ούτε κατώτερη των προσδοκιών για την ήπειρο.

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα σας! Πολύ γρήγορο πέρασμα ισχυρών βροχών και ανέμων εδώ στην Πρώτη Σερρών και το Παγγαίο. Από 9.30 μέχρι 11.00 τα φαινόμενα και τώρα 13.30 βγάζει ήλιο. Γύρω στα 13mm με 20mm στην περιοχή. Καμία σχέση με τις προβλέψεις και τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ. Ειδικά με τον χρόνο υπάρχει μεγάλη διαφορά. Άλλο να έχουμε την κακοκαιρία το πρωί και άλλο να λες ότι θα έχει έντονα φαινόμενα το μεσημέρι και το απόγευμα. Σιγά σιγά πρέπει να σταματάνε οι τρομοπροβλέψεις και να προσγειωθούνε όλοι στην πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κομοτηνή, καταιγίδας συνέχεια, με ένταση βροχής και ανέμου, αλλά χωρίς χαλάζι ή πλημμύρες...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Κορινθιακός λευκός σχεδόν ,λόγω έντονου κυματισμού .
    Από πλευράς υετού το Δερβένι έλαβε 6mm ,το Ξυλόκαστρο ~ 2 mm και από κει και πέρα τίποτα .Κάποια ορεινά ( Ζήρεια ,Τρίκαλα) πήγαν κάπως καλύτερα . .Ορογραφία ,που λέει και ο Γιάννης.
    Να δείτε που όλοι συζητάνε για τον καιρό Π !. Κάποιοι ρωτάνε από που ήρθε.........!!! . ========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βροχή λίγη αλλά ανεμοστροβιλος! διάρκειας δευτερολεπτων! μέσα στην πόλη της Ξάνθης έριξαν δέντρα και αναποδογυρισαν αυτοκίνητα στο πάρκινγκ σουπερμάρκετ. Φτάσαμε τα 12 mm υετου αισίως. Κυριολεκτικά και η βροχή ήταν διάρκειας λίγων λεπτών. Ηλιοφάνεια πλήρης από τις 15:15 και μετά. Μάζευε κι ας είναι ρωγες... Φασουλι το φασουλι γεμίζει το σακούλι... Από τα ολότελα καλή και η Παναγιωταινα.. Αυτή είναι εν ολίγοις η υετικη κατάσταση στην Ξάνθη και γενικά στην Θράκη φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στα Γιάννενα έριξε 36 χιλιοστά η πρόβλεψη ήτανε για 45 χιλιοστά καλά τα είδε το μοντέλο 80% επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κομοτηνή, 25χιλ. βροχή, λίγο χαλάζι, προβλήματα με δενδρα, κολώνες, φερτά υλικα..(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λοιπόν 7 mm το Ανω Βόιο...10 mm η θεσσαλονίκη...ας σημειωθεί ότι χθές στις 2330 το Ανω Βόιο είχε 19 βαθμούς(!)....θα έλεγα τα συμπεράσματα δικά σας...αλλα δεν βγαίνουν...!Βλέπω σιγά σιγά εμποδισμούς....στην Κεντρική Ευρώπη..ενώ...τα κράσπεδα τους θωπέυουν την Ανατολική....μ αρεεεέσει!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το gfs πού έπαιζε μόνο του αυτή τη φορά δικαίωσε τον δάσκαλο καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων έπεσε μέσα.
    Σε αντίθεση με τα έκτακτα δελτία και τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις των καναλιών γιά σφοδρή κακοκαιρία εμείς εδώ δώσαμε την σωστότερη πρόβλεψη και χωρίς υπερβολές καθώς πρώτον,είδαμε ότι τα χιλιοστά πού έδινε το ευρωπαϊκό για περιοχές του Ιονίου και νότια της Ηπείρου ήταν υπερβολικά για την επικράτεια, δεύτερον, στον ορεινό ημιορεινό άξονα της δυτικής ΒΔυτικης Πίνδου επιβεβαιώθηκαν τα τριψήφια νούμερα(Θεοδώριανα Περτούλι αλλά και άλλα ορεινά ξεπεράσαν τα 100 έως 150 χιλιοστά)και τρίτον,στη νότια χώρα(από κεντρική Πελοπόννησο και κάτω) στην ουσία η διαταραχή πέρασε και δεν άγγιξε με τη θερμοκρασία να σπάει πανευρωπαϊκό ρεκόρ ελάχιστης τιμής!
    Στην περιοχή μού,το μόνο αξιόλογο ήταν η ισχυρή ολιγόλεπτη χαλαζόπτωση το πρωί συνοδεία πολλών κεραυνών.
    Τέλος, η θερμοκρασία σήμερα προσγειώθηκε σε φθινοπωρινά επίπεδα και δεν ξεπέρασε αργά το μεσημέρι τούς 19 βαθμούς από τούς 24 που βρισκόταν το ξημέρωμα.
    Καιρός ήταν!
    Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Α, ξέχασα κ τους ανέμους πού εξαρχής τονίσαμε ότι θα ήταν το κύριο πρόβλημα καθώς θα έφταναν σε εντάσεις θύελλας έως 10 μποφόρ, όπου είχαμε τελικά αρκετά θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εδώ στην Κρήτη αντί για βροχές σπάσαμε τα ρεκόρ ζέστης για Νοέμβριο, με θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς σε πάρα πολλές περιοχές λόγω του καταβάτη νοτιά (32,2 β. Κελσίου αεροδρόμιο Χανίων, που ισοφάρισε την απόλυτη μέγιστη που σημειώθηκε την ίδια ημέρα του Νοεμβρίου 1990, αλλά 34 β στον σταθμό του ΕΑΑ στο κέντρο των Χανίων), 32 β. στο Ηράκλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εκτός από τα 1,5-3 χιλιοστά που έπεσαν στην περιοχή μου την Πέμπτη,το μόνο που μας έμεινε τις υπόλοιπες ημέρες ήταν ο άνεμος που δεν σταματά μέρα-νύχτα (εχθές σε επίπεδα θύελλας με πτώσεις δέντρων κλπ)και φυσικά οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες τόσο το πρωί όσο και το μεσημέρι.
    Μόνο στο δυτικό τόξο της Βοιωτίας έπεσαν κάποια χιλιοστά λόγω της φοράς του ανέμου καθώς ευνοούνται από αυτόν.
    Ότι "εδειξε" το φεγγάρι στο γύρισμα του, αυτό ακριβώς βγήκε, τώρα σε λίγες μέρες που θα έχουμε το επόμενο γύρισμα θα δούμε τι θα γίνει.
    Συνεχίζω να βλέπω ότι θα μας "ξεροψησει" λίγο ακόμη εωσότου έρθει η στιγμή να "δροσιστουμε" για τα καλά...και να βραχουμε εννοείται...λίγη υπομονή χρειάζεται...
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το προηγούμενο σχόλιο έχει όνομα φυσικά..Χριστοδούλος ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους. Αρχιζει και παγιωνεται η ταση για πτωση της θερμ. απο 11-12 και μετα. Φαινεται ξεκαθαρα στα ensemple. Υπαρχουν ενδειξεις για αλλαγη της κυκλοφοριας σε μεσημβρινη. Θεωρω πως με τον ενα η αλλο τροπο θα επηρεαστει η χωρα. Θα φανει τις επομενες 2-3 μερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φίλε Χριστόδουλε με εντυπωσίασε μία σύμπτωση : "Τα πάντα γύρω μας μιλούνε ,αρκεί να στήσεις αυτί "! (Λουδοβίκος των Ανωγείων) .............. - =======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγιο δυτικο ρεύμα!!!
    Μια ερώτηση στον Θωμά θέλω να κάνω, Θωμά αυτό που είπες με τον εμποδισμο στην Ευρώπη και τα κράσπεδα,με τι συνεπάγεται για το εσωτερικό της χώρας..δεν θέλω να γράψεις πολλές λεπτομέρειες,πχ.μηπως συνεπάγεται με χαμηλες νεφώσεις,ψιλοβροχα,ορατοτης 0,ή αν έχει ήλιο μεγαλη θερμοκρασιακή διαφορά μερας με νύχτα,ακόμα και ηλίου με σκιάς,ορατοτης 0 κι ας μην έχει ομίχλη,τα πάντα μούσκεμα κι ας μην έβρεξε,με συνέπεια όλα αυτά την τζάμπα θέρμανση;
    Ολα αυτά με μια λέξη.."μελτέμια";
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ αρχήν Γιώργο..χαιρετώ τα πολύπαθα πεδινά Τρίκαλα...τπτ από όλα αυτά...για την ώρα,το σίγουρο είναι (και αρχίζει και φαίνεται στα τρεξίματα)..το "σπασιμο" στην Ευρώπη της συνεχούς διαδοχής των χαμηλών από τον Αντλαντικό..κσι η δημιουργία αντικυκλωνικής σφήνας στην Κεντρική Ευρώπη αυτήν θα επιτρέψει την κάθοδο ψυχρών μαζών προς την Μεσόγειο μετά τις 12,η διάταξη που θα πάρει ο αντικυκλώνας(ζητείται το ΒΑ σκάψιμο) θα καθορίσει και την πορεία των ψυχρών μαζών...αν πάνε Αδριατική Β Ιόνιο ετοιμάσου για πολλά...αν τωρα μπουν στο Αιγαίο και φύγουν Ανατολικά....αντε κανένας ορογραφικός υετός με κρύο για εσάς.
      Το ενδιαφέρον είναι αν αυτός ο εμποδισμός είναι ο πρόλογος ενός μεγαλύτερου στην Β Ευρώπη και του σχηματισμού ενός Ω μπλόγκ εκεί...τον κύριο Ζιακόπουλο δεν τον ρωτάω γιατί ηταν αρκετά συγκεκριμένος...στην ανάρτηση του για τους χειμώνες του πολέμου.Δεν ξέρω αν σε βοήθησα.."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Θωμά..κατάλαβα.Αυτο με το που θα καθίσει η ψυχρή μάζα το Χειμώνα ακούγεται συνέχεια αλλά ποτέ η έρμη τώρα τελευταία δεν κάθεται Αδριατική-Ιόνιο όπως είπες.Ετσι εγώ πώς να μην σκεφτώ όλα αυτά τα ανεπιθύμητα που ανέφερα.Δες τι ωραία είναι αυτες τις ημέρες!
      Αυτό με τους Χειμώνες του πολέμου μου θυμίζει κάποια χρονιά 28 Οκτώβρη νομίζω του 89,πιτσιρικάς σχολική γιορτή,βροχή,κρύο,δυνατός ΒΔ αέρας και προς το μεσημέρι κόβει η βροχή,τα σύννεφα σηκώθηκαν ως την μέση του Κόζιακα,και το άσπρο του χιονιού λες και ηταν με χάρακα ως κατω απο τη μέση.
      Υποθέτω και φαντάζομαι τι θα έχει γίνει εκείνη την ημέρα στην Β Πίνδο.
      Την θυμάσαι εκείνη την ημέρα;Αν ναι τι συνδυασμό συστημάτων επικρατούσε..αυτον που συζητάμε;
      Γιώργος πεδινά Τρίκαλων

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Γιώργο...η δεκαετία του 70 ήταν μία ανισσόροπη δεκαετία.....που ανά δύο χρόνια είχαμε χιόνι το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωμβρίου....δεν ξέρω αν αυτό αφορούσε όλη την Δυτικά Μακεδονία...αλλά σίγουρα το Ανω Βόιο...είμουν μικρός...αλλά θυμάμαι το 78 που μία πολύ ζεστή μέρα..(μάλλον η 27η) την διαδέχθηκε μία "γκαστρωμένη¨νύχτα...το αποτέλεσμα 80 cm χιονιού την 28η και να ανοίγουμε διάδρομο.. να πάμε για την κατάθεση στεφάνων η χιονοθύλελλα κόπασε προς το απόγευμα.,...μία άλλη χρονιά μάλλον το 83 84(για το 78 είμαι σίγουρος)....βοήθησα.με τον πατέρα μου..(κρατούσα το φανάρι κυριολεκτικά)...δύο βοσκούς που προσπαθούσαν να φέρουν τα πρόβατα τους ...από την "θερινή" καλύβα τους, καθώς το χιόνι τους έπιασε απότομα τον Οκτώμβρη...το υψος του χιονιού κοντά στους 60 πόντους...οι χιονοθύελλες του Οκτωμβριου για να κλεισω είχαν αφθονο χιονουετό...αν το επέτρεπε....η θερμοκρασία.....και να μην ξεχάσω...πολλες φορές τίναξα παχνη η χιόνι για να βρω κάστανα...και πιο πολυ πλάκα..έχουν τα μανιτάρια που τα προλαβαίνει το χιόνι και εξέχουν..."θωμάς"

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα σας.
      Γιώργο, ήταν 27 Οκτωβρίου 1989, χιόνισε και μέσα στη Θεσσαλονίκη.
      "θωμά", ήταν πράγματι το 1978. Το άλλο πρέπει να ήταν το 1983, εκεί στου Αγίου Δημητρίου.

      Φέτος που εμφανίστηκε και το Σέλας, σωθήκαμε.

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ Θωμά και Χρήστο για την επιβεβαίωση!
      Μια περίπτωση ακόμα..17 Νοεμβρίου γιορτη του πολυτεχνείου,εδω δεν θυμάμαι καθόλου χρονιά σίγουρα πριν απ το 89,ιδιο σκηνικό να μην το περιγράψω πάλι,και μάλιστα λέγαμε τότε "χιονισε στη Τύρνα χιόνισε στην Τύρνα"αυτο το χωριο γνωρίζαμε αυτο λέγαμε.
      Χρήστο..πιστεύω να με επιβεβαιώσεις πάλι!Για να δούμε
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
    6. Έλα, Γιώργο, ήταν οπωσδήποτε το 1988. Υπηρετούσα μαυροσκούφης στον Αυλώνα και κάναμε μια "γιορτή", αλλά οι μεταχουντικοί ανώτεροι αξιωματικοί μας έκαναν καψόνι, να προσαρμόζουμε κάθε φορά την εξάρτηση, αφού άλλαζαν τη διαταγή κάθε δέκα λεπτά : με τζάκετ, χωρίς τζάκετ, με τζάκετ, χωρίς τζάκετ τελικά, παγώσαμε και γίναμε μούσκεμα δυο ώρες ακίνητοι και όρθιοι μέσα στο χιονόνερο. Μετά από λίγες μέρες κι άλλο χιονόνερο κι άλλο κι άλλο, χωρίς καμία θέρμανση ο θάλαμος, μέχρι που φύγαμε στις 10 Δεκεμβρίου για τον Έβρο και τελικό αποκορύφωμα τον μέγα χιονιά της βόρειας χώρας των 16-18 Δεκεμβρίου! Ήταν πολύ κρύο και βροχερό εκείνο το φθινόπωρο στον Αυλώνα, δεν συζητάμε για τα καψόνια και τη σκληρή εκπαίδευση μες την ξεροπαγωνιά στον Έβρο όλον τον χειμώνα, είχα κουραστεί να κρυώνω!

      Διαγραφή
  25. Καθολου δεν είναι σύμπτωση αγαπητέ μου καθηγητά κ.Πετρο....Ο Γιώργος Δραμουντανης(Λουδοβικος των Ανωγείων)είναι πολύ ψαγμένο άτομο και με πολύ μεγάλο ταλέντο σε πολλά πράγματα,οπότε αυτό που είπε το γνωρίζει πολύ καλά και είμαι σίγουρος πως μπορεί να ακούσει και να δει πολλά που οι περισσότεροι δεν μπορούν.
    Ελπίζω, πως με τα πρώτα κρύα,θα βρω τον χρόνο να γράψω αυτά που θέλω, απλά και κατανοητά για τους πολλούς,οπότε θα εξηγήσω και τον λόγο που όλα όσα υπάρχουν στην φύση μιλανε ή καλυτερα(κατά εμέ)τραγουδάνε ουράνια μουσική,άλλο ότι οι περισσότεροι δεν μπορούν να την ακούσουν καθώς καθημερινά με τον τρόπο που ζούνε,χάνουν την επαφή με την φύση και τα πλάσματα της.
    Αυτό όμως είναι πρόβλημα για τον καθένα από εμάς και όχι της φύσης και ότι αυτή περιβάλει.
    Μόνο σύμπτωση λοιπόν δεν είναι αυτό που είπε ο αγαπητός Γιώργος, αλλά είναι η πικρή αλήθεια.
    Επιφυλάσσομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Με όλα αυτά που βλέπω από διάφορα σάιτ αλλά και από φίλους γνώστες του μπλογκ είπα να ρίξω μία αναλυτική μεσοπρόθεσμη τάση στα δύο μεγάλα μοντέλα σε όλες τις στάθμες.
    Αυτό πού παρατηρώ είναι ότι σιγά σιγά και βασανιστικά όπως είπε και φίλος μου Χριστόδουλος προχωράμε σε πιό καθαρούς φθινοπωρινούς ρυθμούς και θερμοκρασιακά από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο,η θερμοκρασία υποχωρεί σημαντικά και στις νοτιότερες περιοχές όπου το καλοκαίρι συνεχίζει.
    Στα των βροχών δε βλέπω και μεγάλες αλλαγές πλην της προσπάθειας κάποιων πιο οργανωμένων διαταραχών να επηρεάσουν τη χώρα μας αλλά και πάλι δεν δείχνουν να καταφέρνουν πολλά στην ανατολική και νότια χώρα.
    Η δυτική βόρεια και ΒΑνατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα θα λαμβάνει την μερίδα του λέοντος ενώ κάποιες χιονοπτώσεις στα πολύ ορεινά τής κεντροβόρειας ΒΔυτικης χώρας θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες το επόμενο διάστημα.
    Εν ολίγοις μία πιό ζωηρή ζωνική(δυτική) η ημιζωνική(ημιμεσημβρινή) κυκλοφορία διακρίνω από τις 10 11 του μήνα και μετά και σε καμία περίπτωση την κλασική μεσημβρινή ροή.
    Άλλωστε όπως δείχνει το χαμηλό πεδίο πιέσεων δεν σπάει τελικά στη βόρεια ΒΔυτικη Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Που είναι ο βαρύς Χειμών που έταζαν τα Μερομήνια γιά το Νοέμβρη βρε παιδιά 😀
    Παρωδία και κάποιοι ακόμη τους πιστεύουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτη μην τα λες αυτα... Θα σε βαλουν στην blacklist....

      Διαγραφή
    2. Είναι αυτοί που όταν δέκα μέρες στις αρχές Αυγούστου είχε μέγιστη 25 βαθμούς κι η θάλασσα είχε δροσίσει λες κι ήταν αρχές Ιουνίου έλεγαν ότι ήταν φυσιολογικό γιατί είχε προηγηθεί καύσωνας. Η περασμένη άνοιξη ήταν πολύ ψυχρή και βροχερή οπότε μια χαρά απολαμβάνουμε το φθινόπωρο. Ίσως διάγουμε περίοδο που οι χειμώνες/κρυα είναι λιγοστά ο καιρός κύκλους κάνει.

      Διαγραφή
  28. Αυτό που γίνεται φέτος και στις αρχές του Νοέμβρη(μετά τον θερμότερο Οκτώβρη των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών)δεν έχει προηγούμενο.
    28 βαθμούς στη βόρεια πεδινή Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη όπως και σε πολλές άλλες ανατολικές και νότιες περιοχές.
    Η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει.
    Εύχομαι γρήγορα να τελειώσει όλο αυτό το παρατεταμένο δράμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή