Η Αγία Αικατερίνη να βάλει το χέρι της!

Ο μικρός θησαυρός του Χρήστου Παπαηλία

Αποκομμένο από τη γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία βαρομετρικό χαμηλό παραμένει σχεδόν στάσιμο στην κεντρική Μεσόγειο, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα Β. Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες, στη χώρα μας το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα επικρατήσουν ΒΑ έως ΝΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ και οι όποιες βροχές θα περιοριστούν βασικά στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο. Η θερμοκρασία στα βόρεια δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 18 βαθμούς, αλλά στα νότια θα φθάσει τους 23 βαθμούς. 

Την Παρασκευή (24/11), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται κυρίως στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. 


Το Σάββατο (25/11) προβλέπεται μεταβολή του καιρού με βασικά χαρακτηριστικά την εκδήλωση βροχών και τοπικών καταιγίδων και την επικράτηση θυελλωδών Ν-ΝΔ ανέμων. Κατά τόπους στη Δ. Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και το Α. Αιγαίο οι βροχές ίσως είναι έντονες, αλλά αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η μεγάλη ένταση των ανέμων. 

Την Κυριακή (26/11), ο βροχές και οι καταιγίδες βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις ΒΔ άνεμοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση.

42 σχόλια:

  1. Κάποια τρεξίματα μοντέλων βγάζουν χιόνι στα Γιαννενα ξημερώματα Κυριακής. Δάσκαλε πως το βλέπεις? Το έχουμε στην Ήπειρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από την εμπειρία με από την περιοχή, τις ώρες έντασης των φαινομένων το θεωρώ εξαιρετικά πιθανό. Η υποστήριξη στην ανώτερη ατμόσφαιρα είναι ιδανική

      Διαγραφή
    2. Εδώ δεν είναι σίγουρη η Φλώρινα ποια Γιάννενα;

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα στην όμαδα. Αλλο ένα κρύο εξπρές. Τι να περιμένεις πλέον; Κρύο διημέρου; Βροχές ακραίες; Ξηρασία; Βλέπω τα τρεξίματα και επιβεβαιώνουν το πλήρες μπάχαλο. Ενας καιρός που θα μπορούσαν να ήταν τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

    Υγ. Τα εβλεπα για την Αθήνα, μήπως είναι η τέταρτη χρονιά που θα κλείσει με κάτω από 320μμ; 281μμ το Γκαζι πέρυσι και 241μμ φέτος προς το παρόν. Και δεν φαίνεται τίποτα στο μέλλον.

    Γιάννης
    Νεα Φιλαδέλφεια με τοπικές βροχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κρύο δεν θα είναι εξπρές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σας! Από ότι θυμάμαι όταν ήμουν μικρός, ήταν πολύ σύνηθες να έχουμε χιονοπτώσεις στην περιοχή μας ακόμα και στα πεδινά στην γιορτή της Αγίας Αικατερίνης! Βέβαια οι προηγούμενες ημέρες από τον Σεπτέμβριο ήταν φθινόπωρο κανονικό! Λέτε να έχουμε χιονοεκλπήξεις από τα παλιά!! Καλή συνέχεια από την βροχερή Πρώτη Σερρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο κύριος Ζιακόπουλος εστιάζει στους ανέμους και την θερμοκρασία δλδ εκεί που αξίζει τον κόπο.....,από την άλλη νομίζω...ότι το χαμηλό του ΣΚ ανήκει στο ίδιο "σόι" με αυτό του προηγούμενου ΣΚ....,αν κρίνω το τί εγινε στην θεσσαλονίκη το προηγούμενο ΣΚ(νεκρός delivery,ρήγμα στο "ΒΕΛΟΣ"...)τ΄τοτε η επίκληση στην Αγία...έχει αξία.Οσον αφορά τα χιόνια είμαι πολύ αισιόδοξος για αμέσως μετά.... το ψύχος στέκεται στα βαλκάνια..και το Ιόνιο εχει ομαλό πεδίο πιέσεων επομενως ο σχηματισμός χαμηλού εκεί είναι πολύ πιθανός."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ------Κατάλαβα.Θα μας αλλάξει τα φώτα και πάλι ο καναλάτος ΒΔ.Από βροχή όχι κάτι ιδιαίτερο ,εκτός και αν ισχύσει κάτι από το κατά "Θωμάν Ευαγγέλιον". Η Αγία Αικατερίνα ας είναι σε επιφυλακή.

    ------Η ποικιλία της ελιάς στη φωτογραφία του ετέρου των δασονόμων υπάρχει και στη Δ. Κορινθία σε μικρό ποσοστό ,με το όνομα "Μεγαρίτικη". --------==========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σήμερα στα Γιάννενα έριξε 38 χιλιοστά βροχής χωρίς χιόνια στα βουνά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σαββατοκύριακο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τόσο βαθύ χαμηλό είχα πολλά χρόνια να δω. Αν η πίεση στη Βόρεια Ελλάδα πράγματι πέσει κάτω από 980 HP, θα είναι η πρώτη φορά μετά το χαμηλό-βόμβα του Ιανουαρίου 2004 (976 ΗΡ), που προκάλεσε μεγάλες ζημιές από άνεμο. Φαντάζομαι γι'αυτό ο κ. Ζιακόπουλος ανέφερε σαν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτή την παράμετρο. Ίσως μάλιστα το ερχόμενο ΣΚ η ένταση των ανέμων στη Μακεδονία να είναι τόση που οι άνεμοι του προηγούμενου να φαίνονται ... αεράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Που βρέχει, που αστράφτει εμείς εδώ στην περιοχή μου στην κεντρική Κορινθια δεν έχουμε πάρει χαμπάρι τίποτα.Τι διάολο γίνεται.Γυρω γύρω βροχή και εδώ παμπαλα.Για να δούμε που το πάει!
    Καλό βράδυ παιδιά.Με το καλό να ξημερώσει η καινούργια ημέρα.Δημητρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ενώ στο βόρειο κομμάτι της Αιτωλοακαρνανίας είχαμε έως 30 χιλιοστά βροχής σήμερα Τετάρτη τρέχουσα, στο κεντρικό κομμάτι και πέριξ της περιοχής μου μέτρια πράγματα καθώς λάβαμε κατά μέσο όρο από 7 έως 12 χιλιοστά μαζί με τις βραδινές βροχούλες.
    Αντίθετα στο Ιόνιο την Ηπειρο τα νοτιότερα της Θράκης και τα Δωδεκάνησα-ανατολικό Αιγαίο είχαμε τα έντονα φαινόμενα που αναμέναμε.
    Στη Ρόδο μάλιστα του Θάνου υπήρξαν και πλημμυρικά φαινόμενα τοπικά ενώ ο Εμπωνας Ρόδου έφτασε τα 229 χιλιοστά τρέχουσα!

    Στα της εξέλιξης του καιρού μεσοπρόθεσμα,αυτό που αρχίζει και φαίνεται πιά είναι το πολύ νερό κατά περιόδους σε όλα τα δυτικά τη Θράκη(ήρθε η ώρα η Θράκη να περάσει στην αντεπίθεση μετά από πολύμηνη ανομβρία) και τα ανατολικά νησιώτικα τμήματα ενώ σιγά σιγά και με εναλλαγές στην κέντρο βόρεια και ΒΔυτικη χώρα ο χειμώνας θα αρχίσει να κάνει την παρουσία του αισθητή!
    Στα του Σαββάτου Κυριακής πρωί, αυτό που με ανησυχεί(όπως έγραψε και ο δάσκαλος), είναι η απότομη βάθυνση του χαμηλού περνώντας πάνω από την Βόρεια Ελλάδα(980mb) με ότι αυτό συνεπάγεται στο θέμα των μεγίστων εντάσεων των ανέμων.
    Τέλος, αυτή τη φορά ίσως το τάιμινκ δεν είναι και τόσο κακό για ένα πέρασμα χιονοπτώσεων στα ορεινά της Πίνδου καθώς και σε χαμηλότερα υψόμετρα στη βόρεια χώρα.
    Λεπτομέρειες ακόμη δεν μπορούν να δοθούν.
    Καλό ξημέρωμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σιγά-σιγά αλλά σταθερά,μια-μία περιοχή θα παίρνει σειρά και "μυρωδια" φθινοπώρου και εν συνεχεία χειμώνα....Είπα με,μεγάλο πλεονέκτημα να έχει κάποιος υπομονή, στο τέλος ανταμείβεται...
    Άντε να μπούμε και εμείς οι ανατολικοί στον "χορο" και να σταματήσουν οι όποιες γκρινιες(δικαιολογημένες ).
    Φίλοι του μπλογκ που μιλάμε μου κάνουν "παραπονα" ότι δεν έχω γράψει ακόμη για τα μελλούμενα του επερχόμενου χειμώνα και επειδή ο χρόνος μου είναι πολύ λίγος,θα πω μόνο πως περιμένω έναν αρκετά (κατά διαστήματα και κατά περιοχή)υγρό και με καλά νερά χειμώνα,που πιστεύω ότι θα κάνει αναπλήρωση σε σημαντικό βαθμό στους υδροφόρους ορίζοντες της χώρας μας.
    Πιστεύω ότι τα βουνά μας θα βάλουν αρκετό χιόνι το οποίο,ανάλογα την περιοχή,θα κάνει και ...έξτρα "εμφανισεις" σε ημιορεινές-πεδινές περιοχές της χώρας.
    Την περιοχή μου(σχεδόν όλα τα ανατολικά προσηνεμα),θα την παίξω πάλι 1 στάνταρ για ένα καλό χιόνι,στα Γιάννενα όμως, θα έβαζα και το Χ δίπλα στον άσσο...!!
    Υ.Γ:Αγαπητοί φίλοι, Δημήτρη Νακο και κ.Στυλιανακη,ζήτω συγγνώμη που δεν μπόρεσα να γράψω κάτι άλλο πάνω σε αυτά που "πεταω" καμιά φορά (Έτσι για να βλέπω αν υπάρχει ενδιαφερον από κάποιους φίλους που ψάχνουν...γενικώς...)αλλά όπως είπα και πιο πάνω, ο χρόνος μου είναι πολύ λίγος(μετακίνηση εκατοντάδων μαθητών σε Βοιωτία-Αττικη καθημερινά και πάνω από 3,500 χιλιάδες φαντάροι σε Θήβα-Αυλώνα στις εξόδους τους τα ΣΚ,συν το ελαιομαζεμα και την προετοιμασία για σπορά)καταλαβαίνετε ότι δεν παίρνω ανάσα που λέμε.
    Με λίγα λόγια όμως θα σας δώσω μια γενική εικόνα και θα πω ότι γύρω μας και ειδικά επάνω μας(σχετικά φυσικά είναι το γύρω νες-επάνω μας-κάτω μας)καθημερινά γίνονται τόσα πολλά που δεν φανταζόμαστε πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν στην δική μας καθημερινότητα.
    Πώς να το γνωρίζουμε άλλωστε όταν από μικρά παιδιά,μας γεμίζουν με πράγματα που μικρή μόνο σημασία έχουν και όχι με αυτά που πραγματικά θα μάς χρειαστούν και θα μας συντροφεύουν σε όλη μας την ζωή.
    Στον ουράνιο θόλο καθημερινά γίνονται πράγματα και "θαυματα" που έχουν άμεση σχέση με όλα τα έμβια όντα στον πλανήτη μας και η μεγάλη πλειοψηφία δεν παίρνει μυρωδιά...
    Κρατήστε, ότι σε τακτικά χρονικά διαστήματα οι θέσεις των πλανητών και των αστέρων δεν είναι ποτέ οι ίδιες και στις μετακινήσεις τους, σχηματίζονται τρίγωνα-τετράγωνα κλπ,γίνονται Σύνοδοι,αναδρομές αυτών και έτσι αφήνουν "πορτες" και "παράθυρα "(πύλες για να βγεις ή να δεις αντίστοιχα)τον πραγματικό κόσμο, ο οποίος φυσικά δεν είναι αυτός που "ζουμε"...
    Ανάλογα τον βαθμό μύησης που έχει κάποιος,μπορεί να δει πολλά, πάντα με συνοδεία Δασκάλου(για τους αρχαρίους) και να θαυμάσει το κάλλος της δημιουργίας...!!!
    Πιστεύω ο δάσκαλος να μου δώσει την άδεια και τον χρόνο να γράψω αυτά που θέλω για να μπορέσουν όλοι να καταλάβουν ορισμένα πράγματα τα οποία βέβαια έχουν και άμεση σχέση με αυτό που αγαπάμε όλοι,τον καιρό...
    Καλημέρα σε όλους σας και να μην ξεχνάτε να προσέχετε τους εαυτούς σας και όσους αγαπάτε και σας αγαπούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα!
    Άλλος λέει ότι το κρύο ήρθε για να μείνει άλλος ότι θα επιστρέψουν οι νοτιάδες άρα οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Άλλος βλέπει χιόνια και βροχές άλλος ήλιο και σύννεφα, άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη. Εισήλθαμε στην περίοδο της μετάβασης προς τον χειμώνα, ας την ονομάσουμε προχωρημένο φθινόπωρο κι ας σταματήσουμε να αναμεταδίδουμε τα αλλοπρόσαλλες «προβλέψεις» των μοντέλων του καιρού. Αξία έχει να ξέρουμε τι καιρό θα κάνει αύριο και μεθαύριο , μέχρι εκεί. Επίσης άλλος ο καιρός της Φλώρινας άλλος της Θεσσαλονίκης άλλος της Αθήνας άλλος της Κρήτης. Το τσουβάλιασμα προκαλεί Βαβέλ. Δεν είναι είδηση αν το ΣΚ χιονίσει στο Νυμφαίο, στη Βασιλίτσα ή στο Σέλι, έλεος δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημερα σε ολους. Πολυ σωστα ο δασκαλος εστιαζει στους ανεμους. Επικινδυνη κατασταση με τετοια βαροβαθμιδα.
    Οσον αφορα τον υετο και που θα χιονισει αυριο θα ειναι καλυτερη η προγνωσιμοτητα. Να δουμε που θα βγει το χαμηλο και πως θα συγχρονιστουν υετος και θερμοκρασιες. Το σιγουρακι ειναι η φλωρινα και γενικα τα 700+ στην βορειοδυτικη χωρα. Και ο χορτιατης παιζει δυνατα!
    Θα προλαβουν και τα ακαρνανικα να πασπαλιστουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουράκι για αξιόλογη χιονόπτωση Αλέξανδρε θα έλεγα και το Έβρο!

      Διαγραφή
    2. Φυσικα φωτη. Παρελειψα να το πω εχεις δικιο. Και μαλιστα απο τα υψομετρα που θα χιονισει θα ειναι και πολυ πυκνη η χιονοπτωση!

      Διαγραφή
  14. Επιλεκτικές βροχές πάλι και εν μέρει ψυχρή εισβολή. Πάλι στην απέξω η Κρήτη αφού και πάλι τις περισσότερες ημέρες θα κυριαρχούν οι νοτιάδες, και όσες βροχές πέφτουν αυτές τις μέρες είναι ελάχιστες. Μάλλον έχω γίνει γραφικός και κουραστικός αλλά το δράμα εδω δεν έχει τέλος. Κάποια στιγμή θα γυρίσει ο τροχός αλλά μην είναι πολύ αργά…
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη φίλε μου αλλά μη γινόμαστε τόσο δραματικοί. Καταρχάς οι θερμοκρασίες της Κρήτης είναι φυσιολογικό να είναι οι υψηλότερες της χώρας. Εδώ στη Θεσσαλονίκη έχει κάνει κρύο στο σύνολο 4-5 μέρες μέχρι στιγμής. Δεν έχουμε μπει στον χειμώνα. Επίσης ούτε εδώ βρέχει κανονικά, ψίχουλα θα έλεγα. Γενικά το ζήτημα των βροχών είναι πρόβλημα εκτεταμένο που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Ψυχραιμία

      Διαγραφή
    2. Γιάννη, είναι ανώφελο. Η πορεία των συστημάτων δυστυχώς δεν αλλάζει προς το παρόν, οπότε ...

      Διαγραφή
    3. Κανένα από αυτά που αναφέρεις δεν είναι σωστό και εντελώς άκυρη σύγκριση δυο διαφορετικών κλιμάτων. Αλλά δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί δεν έχει νόημα. Δυστυχως η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια.
      Φιλικότατα Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    4. Ρέθυμνο, ετήσιος 342 χλστ. Στη Θεσσαλονίκη με 342 χλστ ετήσιο κάνουν πάρτυ.

      Διαγραφή
    5. Πέρσυ που είχε βοριάδες η κρήτη είχε πολλές βροχές με ρεκόρ Ελλάδας την Αση Γωνιά μην τα ξεχνάς όπως επίσης και τον πιο βροχερό ιούνιο

      Διαγραφή
    6. Και τι σημαίνει αυτό δηλαδή ότι επειδή έβρεξε πέρυσι, μαζέψαμε «στοκ» και φέτος είναι οκ να μην βρέξει. Επίσης τόσο τα Χανιά όσο και το Σεθυμνο έχουν τουλάχιστον 200mm παραπανω κατά μέσο όρο από τη θεσσαλονικη που έχει μαζέψει 445 φέτος και όχι 342 όπως γραφεις.
      Επίσης η Αση Γωνία είναι στο τοπ 3 των πιο βροχερών διαχρονικά περιοχών της Ελλάδας. Δεν θέλετε με τίποτα να το αποδεχτείτε αυτό και γράφετε ανακρίβειες.
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    7. Iωάννη σοβαρέψου, εγώ για το Ρέθυμνο έγραψα. Όχι για τη Θεσσαλονίκη. Ο γραπτός σου λόγος είναι ολίγον ανακατερός. Σημείωση, και τα 445 λίγα είναι. Ομοίως και εσύ και ο άλλος από Θεσσαλονίκη κάνετε λάθος για τους νοτιάδες και τους βοριάδες. Ο Στυλιανάκης το θέτει σωστά. Η Κρήτη μετά το τέλος του Χειμώνα του 2021 - 2022 βρίσκεται εκτός τροχιάς των συστημάτων .

      Διαγραφή
    8. Αφενός δεν είναι λίγα τα 445 για το κεντρο της Θεσσαλονίκης όταν ο μέσος όρος είναι 442 για το διάστημα 1971-2010 αφετέρου το σχόλιο μου πήγαινε κυρίως σε αυτούς τους πολλούς που λένε « Ε σιγά μωρε έβρεξε πέρυσι στην Κρήτη ας μην βρέξει φέτος» η που σχολιάζουν τα ύψη χιονιού στα βουνά που ήταν ΠΑΝΤΑ έτσι.
      Τώρα προφανως θα υπάρχει και ένα ξηρό ετος η μια σειρά από 2-3 ξηρα έτη που θα τα ακολουθήσουν τα ανάλογα υγρά έτη. Σαν καιροφιλοι ομως θελουμε να βλεπουμε και από κοντα έστω και κάποια καιρικά φαινομενα και όχι μόνο από βίντεο. Και για αυτό προφανως απογοητευόμαστε.
      Φιλικά- Γιάννης/ Χανιά

      Διαγραφή
    9. Όλοι είμαστε ημιμαθείς και γράφουμε ανακρίβειες. Μόνο ο Γιάννης κατέχει την απόλυτη αλήθεια για τα καιρικά των Χανίων. Ας είναι υποχωρώ και δεν συνεχίζω την άνευ ουσίας αντιπαράθεση. Όλα καλά βαίνουν στην Ελλάδα και μόνο τα Χανιά είναι χτυπημένα αλύπητα και δεν βρέχει και δεν κάνει κρύο.

      Διαγραφή
  15. Kαλησπέρα σε όλους!

    Μπορεί να τα πάμε χάλια και φέτος οι ανατολικοί αλλά χαίρομαι που επιτέλους αλλάζει ο καιρός.

    Βόρεια Ευρώπη τους έχει πάει με πολύ κρύο από τον Σεπτέμβριο και απ΄ότι φαίνεται ένας Δεκέμβριος από τα παλιά έρχεται επίσκεψη μετά από πολλά χρόνια και για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

    Υγ. Παίζει με πιθανότητα χιονόπτωσης η πόλη της Θεσσαλονίκης Σάββατο βράδυ ή ιδέα μου; Δώστε τα φώτα σας οι σχετικοί!

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χορτιάτη σίγουρα! Μέχρι το Ρετζίκι.. Θεσσαλονίκη όχι λογικά

      Διαγραφή
    2. Μια φίλη μου από Ρετζίκη έχει μετακομίσει ΑΘήνα και τώρα κατά τύχη θα είναι πάνω από το ΣΚ. Της λέω ετοιμάσου να δεις χιόνι.

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα από την φθινοπωρινή ,ζεστή Λέσβο.. Βλέποντας τους χάρτες του τζίφου (gfs) η ισόθερμη την Κυριακή από το πρωί μέχρι το απόγευμα που φαίνεται ότι θα έχει υετό στο νησί δείχνει να είναι στα 800 μέτρα που μεταφράζεται πιθανές χιονοπτώσεις από τα 500 μέτρα αν υπολογίζω σωστά... Σύν ότι ο άνεμος θα είναι ΒΔ... Αναμένουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητέ Γιάννη με τα σημερινά στοιχεία απο το αμερικάνικο (άνεμοι στα 750hpa,θερμοκρασία στα 850 hpa) βλέπουμε το ανεμο να είναι αρχικά ΝΔ και στην συνέχεια Δ στην Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα η θερμοκρασία...στα 850 πέφτει στο -5 με -6 ,με αυτά τα δεδομένα η θερμοκρασία επιφάνειας στην πόλη πέφτει κάτω από τους 3 και ο υετός υπάρχει,αρα προς το τέλος των φαινομένων...ναι μπορεί να χιονίσει πρόσκαιρα στην πόλη,το -7 αφορα μετά καθαρά Β-ΒΔ στα 750 hpa και ελάχιστο υετό που θα απασχολήσει λίγο τις ημιορεινές περιοχές,να σημειώσω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις με τέτοια ταχύτατη μεταφορά ψύχους μπορεί να χιονίζει στην Μηχανιώνα που ειναι νοτιότερα και παραθαλάσσια.. και να βρεχει στην Σίνδο "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι να γίνει η έκπληκη έστω και για λίγη ώρα! Θα είναι εντυπωσιακό για Νοέμβριο.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Γιάννη....έκπληξη μπορεί να βγεί αλλά πρόσεχε ότι οι Θεσσαλονικείς δεν πανυγηρίζουμε...ούτε ρωτάμε τον κύριο Ζιακόπουλο....ξέρουμε ότι από ένα σημείο και μετά....ο βαρδάρης...θα φέρνει τα σταγονίδια. η..νιφάδες από κάτω προς τα πάνω...και για τον αριθμό τους πρέπει να χρησιμοποιείς...μονάδες κάτω του 10....μην σου πώ του 5, νομίζω καλύτερα να ασχοληθούμε...με μάζεμα γλαστρών ,τεντών...κλεισιμο παντζουριών κλπ...'θωμάς¨¨

      Διαγραφή
  18. "......το πέλαγο πικρό και η γη μας λίγη
    και το νερό στα σύννεφα ακριβό
    ........" .-
    Στίχοι από τον Νίκο Γκάτσο ( "Το τραγούδι του παλιού καιρού").
    Έχει μελοποιηθεί από τον Ηλία Ανδριόπουλο. -----=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εντυπωσιακός ο πτωτικός ρυθμός της βαροβαθμίδας από αύριο το πρωί στη χώρα μας έως το Σάββατο το βράδυ(1010mb το πρωί περίπου κ πέφτει στα 985mb κατά μέσο όρο Σάββατο βράδυ).
    Σε αυτό θα οφείλετε και η πολύ μεγάλη ένταση των ανέμων.
    Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για χαμηλό "βόμβα" βάση καθαρά μετεωρολογικών όρων καθώς το χαμηλό που θα σχηματιστεί από αύριο το απόγευμα στην Αδριατική θα έχει πίεση στο κέντρο του περίπου 1000mb και μετά από 24 ώρες στη βόρεια Ελλάδα 988mb ενώ θα φτάσει την Κυριακή το μεσημέρι πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στο εκπληκτικό για τα δεδομένα της περιοχής 970mb!
    Πτώση δλδ στο κέντρο του 30mb όμως σε διάστημα 36 και βάλε ωρών.
    Ο ορισμός της "μετεωρολογικής βόμβας" για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη(τα είχε αναφέρει ο δάσκαλος σε παλαιότερη συζήτηση στο μπλογκ) είναι όταν στο κέντρο του χαμηλού η πίεση πέσει πάνω από 17mb σε 24 ώρες.
    Κάτι τέτοιο δεν δείχνει.
    Παρόλα αυτά δεν παύει να είναι ένα εντυπωσιακό και πολύ βαθύ βαρομετρικό για τα δεδομένα της περιοχής μας.
    Άλλωστε αυτό το τόσο "βάθος" θα είναι και η αιτία της γρήγορης μετακίνησής του ανατολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΄Φώτη αν παρατήρησες,η μεταβολή στα Βαλκάνια το Σάββατο εχει όλα τα χαρακτηριστικά των πολικών καταβάσεων του ΒΑ Καναδά,αυτό δείχνει ότι ο πολικός στρόβιλος είναι νοτιότερα και ακόμα ότι έχει βρεί τον "δρομο" για την ΝΑ Ευρώπη.Θα πανηγύριζα για όλα αυτά...αν τα πράγματα δεν ήταν πολύ επικύνδηνα...λόγω των ανέμων, θυμίζω παρόλο που ο Βαρδάρης...θεωρείται ενας απλά ηπειρωτικός...άνεμος που δεν κρατάει πολύ ότι εχει στην ιστορία πολλούς νεκρούς...ειδικά αν ακολουθεί ενα μπουρίνι το καλοκαίρι..."θωμάς"
      Τελικά μάλλον θα χιονιστώ στο Επταπύργιο.

      Διαγραφή
  20. χειμωνιάζει από κυριακή......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ότι και να λέμε , απουσία υετού στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας τουλάχιστον εδώ στην περιοχή μου αγνοούνται οι βροχές και φένεται να αγνοούνται για μεγάλο διάστημα ακόμη, εξαίρεση οι πλημμύρες από τότε και μετά δεν έχει βρέξει , Χρήστος Όθρυς ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, χθες Πέμπτη είχαμε την πρώτη κλασικη ημέρα Νοεμβρίου με βροχόπτωση σε όλη τη διάρκεια ποτιστική που έδωσε περίπου 19 χλσ υετού, από τα τέλη Οκτωβρίου είχαμε συχνές αλλά χωρίς διάρκεια βροχές, αποτέλεσμα να αγγίζουμε οριακά τα 370 χλστ και να χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να μην είναι το 2023 το Ξηρόμερο έτος της τελευταίας εικοσαετίας για την περιοχή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο καιρός πραγματικά αρχίζει κ παρουσιάζει πολύ ενδιαφερων καλησπέρα στον Δάσκαλο κ σε όλη την παρέα καλό Σαββατοκύριακο κ προσοχει όχι άσκοπες κινησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή