Θερμοκρασία μετά σκαμπανεβασμάτων διολισθαίνουσα και βροχές μετά προτιμήσεων διαλείπουσες!

Ο Τρύφωνας, του οποίου ευγενική προσφορά είναι η φωτογραφία, έγραψε:
"Μετά από κάθε βροχή νιώθεις τη μυρωδιά, την αναζωογόνηση της φύσης, την ελπίδα της ζωής!"
Προσυπογράφω, αλλά γιατί μού έρχεται στο νου η παροιμία "Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω με λάδι";

Βαρομετρικό χαμηλό στα ΒΔ Βαλκάνια, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την Τυνησία, κινείται Α-ΒΑ και από το μεσημέρι του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) θα αρχίσει να επηρεάζει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τη ΒΔ Ελλάδα. Τις απογεματινές - βραδινές ώρες από τα παραπάνω φαινόμενα θα επηρεαστεί και η Μακεδονία. Οι άνεμοι, αρχικά ΝΔ και σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά ΒΔ, θα έχουν βασική ένταση 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 27 βαθμούς. 


Την Πέμπτη (9/11), τοπικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς και πρόσκαιρες, αναμένονται στη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου, τη Θεσσαλία και την Α. Στερεά - Εύβοια. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Την Παρασκευή (10/11), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων στη Δ-ΒΔ Ελλάδα κυρίως από το απόγευμα. Βροχές είναι πιθανό να εκδηλωθούν και στην κεντροδυτική Μακεδονία. Οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε Ν-ΝΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Β. Ιόνιο).  

Το Σάββατο (11/11), τα φαινόμενα της Δ-ΒΔ Ελλάδας θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Α. Αιγαίου (περισσότερα και την κατανομή του υετού την Πέμπτη). Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΝΔ 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας.      

26 σχόλια:

  1. Να σημειώσω ότι η φωτογραφία του βρεγμένου ελαιόδεντρου τραβήχτηκε στις 4/11 στη Χαλκιδική.
    Καλό απόγευμα σε όλους - ευχαριστίες στον Τρύφωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα στα του Τρύφωνα όπως και στην συμπλήρωση του δασκάλου.

      Δάσκαλε,όπως βλέπετε να κινείτε το ψυχρό μετωπάκι αύριο απόγευμα βράδυ, θα δίνατε πάλι περιθώρια για εκπλήξεις(έστω πρόσκαιρα και της τελευταίας στιγμής)με επηρεασμό και άλλων πιό ΝΔυτικών κέντρο-ανατολικών περιοχών η μπα?
      Στο προηγούμενο παρόμοιο μέτωπο πριν μια εβδομάδα είχαμε δει κάτι αντίστοιχο.
      Καλησπέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Δεν κινεί ο Δάσκαλος το μετωπάκι, σαν διαταραχή στα 500 hPa με μια καλή βαροκλινική ζώνη στα 850 hPa φαίνεται.

      Διαγραφή
    3. Σας ευχαριστώ πολύ... μεγάλη μου τιμή και χαρά!
      Να είστε πάντα με υγεία και να μας δίνεται αυτά τα σπουδαία καθημερινά μαθήματα!!
      Είτε από τα βιβλία σας είτε από εδώ!

      Διαγραφή
    4. Αν εξαιρέσουμε κάποιες μπόρες που κινήθηκαν έως τη δυτική Στερεά(Αιτωλοακαρνία Ευρυτανία) και κατά μήκος των δυτικών παραλιών της Πελοποννήσου, το μέτωπο πλην της Ηπείρου δεν ήταν πουθενά συμπαγές, ενώ στην υπόλοιπη χώρα πέρασε και δεν άγγιξε.
      Οπότε καμία έκπληξη και αυτό φάνηκε και στο nowcast.
      Τώρα κάποιες ασθενείς βροχές του βορείου ρεύματος αύριο σε δύο τρεις ή τέσσερις προσήνεμους νομούς δεν υπάγονται στο κάθε αυτού μέτωπο.
      Πάντως μετά τις ολιγόλεπτες μπόρες με αστραπόβροντα που είχαμε εδώ στην περιοχή μέχρι στιγμής(4mm) ο καιρός έχει πάρει φθινοπωρινή μορφή και η θερμοκρασία έχει υποχωρήσει σημαντικά κάνοντας με επιτέλους γιά πρώτη φορά φέτος να σκεπαστώ το βράδυ με παπλωματάκι.
      Αμήν.
      Υ. Γ. Μεγάλη γιορτή σήμερα των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ.
      Χρόνια πολλά στους φίλους του μπλογκ που γιορτάζουν.
      Χρόνια πολλά και στην πολεμική μας αεροπορία.

      Διαγραφή
  2. Με λίγα λόγια φθινόπωρο μετά βίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με Π διατάξεις θεωρώ, και ασθενείς διαταραχές απουσία οργανωμένων χαμηλών που φεύγουν σφαίρα προς ανατολας, πως να μπορέσει ο κύριος ζιακοπουλος να αναφέρει νότιο Αιγαίο κρητη και Κυκλάδες στην πρόγνωση του όσο και αν θα ήθελε να δώσει έστω μια μικρή ισχνή, ελπίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτές οι διατάξεις από τα δυτικά μας επηρεάζουν πάντα περιφερειακά και σύντομα μόνο τα στροβιλιζομενα χαμηλά δίδουν κάτι αξιόλογο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ερθουν και τα οργανωμενα χαμηλα. Να μπει ενα stop στην ζωνικη κυκλοφορια και ολο και καποιο χαμηλο θα οργανωθει στην μεσογειο.
    Ο νοεμβριος μπαινει με υποσχεσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμένα πάλι δάσκαλε μου έρχεται στο νου ο Ελύτης ,στο "Άξιον εστί ". Εκεί κάπου λέει : "....να υμνήσω την υγεία της καταιγίδας" ,και πιο κάτω : "'Άξιον εστί το χώμα που ανεβάζει μιάν οσμή..........".

    Βροχές επιλεκτικές και διαλείπουσες.Πάλι τα ίδια !!!!!!.

    Χρόνια πολλά για αύριο στους εορτάζοντες και ιδιαίτερα στον φίλο του μπλογκ δημοσιογράφο και γλωσσαμύντορα (κατά κυριολεξία) Μιχάλη Στούκα. ==============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ετσι λοιπόν περίπου στις 11 κλεινει ένας κύκλος του Οκτώμβρίου με υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την χώρα,το ερώτημα για το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι εάν αυτός ο Οκτώμβρης έτσι έπρπε να ήταν με δεδομένη την κυκλοφορία της Ευρώπης(πεδίο χαμηλών πιέσεων στην Βρετανία..και σκάψιμο της Αφρικής σε εμάς),ή αφορά την εξέλιξη ενός φαινομένου και συγκεκριμένα της σταδιακής ανόδου του υποτροπικού προς τα πλάτη μας?Το γεγονός ότι ακόμα και με το πέρασμα των δύο-τριών μετώπων από την χώρα δεν έφερνε οποιαδήποτε μεταβολή στην θερμοκρασία...αλλά και στους ανέμους(έστω πρόσκαιρα ΒΔ)....απότελεί ένδειξη προς την δεύτερη άποψη.
    Ομως επειδή το 2023 συσσώρευσε...πολλά θερμοκρασιακά χρεωστούμενα ας δούμε λίγο την εξέλιξη.Να σημειώσω τέλος ότι άλλο οι ενδείξεις και η ιεραρχία τους(αποχρώσες,ισχυρές κλπ) και άλλο οι αποδείξεις....(έκταση των πάγων,μεταβολή στα θαλάσσια ρεύματα)τις οποίες ελπίζω να συζητήσουμε εδώ μέσα.
    Ερώτημα προς τον κύριο Ζιακόπουλο αλλά και όποιον γνωρίζει.Το προχθεσινό σέλας...ανήκει σε εναν κύκλο αυξημένης ηλιακής δραστηριότητας ?και σε κάθε περίπτωση σε τι φάση του 11ετή κύκλου είμαστε,η αρθογραφία είναι ελάχιστη γι αυτό το θέμα.?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θες και τη δική μου γνώμη, εγώ παρακολουθώ τον καιρό ερασιτεχνικά εδώ και περίπου 12 χρόνια. Αυτό που βλέπω είναι ότι με την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στην τροπόσφαιρα βλέπω με τα χρόνια τα καιρικά μοτίβα να είναι διαρκέστερα και έμμονα. Δηλαδή βλέπω πχ μια ζωνική κυκλοφορία με ridge σε εμάς και γιγαντιαία τέρατα χαμηλά στη βορειοδυτική Ευρώπη που κάθε χρόνο ενίοτε συνέβαινε, αντί να κρατάει 15 μέρες να κρατάει μήνα και. Με τη θερμοκρασία ήδη αυξημένη στην ατμόσφαιρα, καθώς και με τις SST ήδη πολύ πάνω από τον μέσο όρο τους, αυτό ευνόησε το "ατελείωτο" καλοκαίρι. Ενδεχομένως να ευθύνεται και το El-Nino, που το 2015-2016 μαζί με άλλους παράγοντες μας είχε δώσει και τότε έναν ακραία θερμό και σχετικά ξηρό, άχιονο χειμώνα. Αν και θεωρώ ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική , σχετικά με αυτήν την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής που ανέφερα τη θεωρώ σχεδόν σίγουρη. Περί ηλιακής δραστηριότητας δεν είμαι γνώστης οπότε ίσως κάποιος άλλος να είναι χρησιμότερος.

      Διαγραφή
    2. Δεν γνωρίζω αν εχει υποβληθεί η απάντηση προς τον Μάριο....έτσι κα αλλιώς τον ευχαριστώ και πάλι..."θωμάς"

      Διαγραφή
  8. Αγαπητέ "Θωμά"Άρχισε ήδη ο νέος ηλιακός κύκλος που θα διαρκεσει μέχρι το 2025 ο οποίος βάσει επιστημονικών ανακοινώσεων θα είναι ήπιος Πάτα στο Google 11ετης ηλιακός κύκλος και εκεί θα βρεις πάρα πολλές λεπτομεριες Επίσης έχει πολλά άρθρα για τις ηλιακές κηλίδες που συνδεονται πολύ στενά με τον ηλιακό κύκλο Και επειδή ο καιρός είναι παγκόσμιος κάποιες πληροφορίες είναι χρησιμεςΠατα λοιπον Meteociel χιόνι και πάγος και θα δεις ωραία πράγματα και άλλο ένα για να παρακολουθείς τις θερμοκρασίες στο παγετωνικο κάλυμμα της Γροιλανδίας πάτα λοιπόν Samit Camp weatheronline kαι εκεί θα δεις τον παγκόσμιο καιρό όχι υποθετικά αλλά πραγματικά Χαιρετισμούς από το Ριον και το πανέμορφο Παναχαικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρετίσματα από την Θεσσαλονίκη αγαπητέ γεροπαναχαικέ!Αρα έίμαστε από το 2014 σε περίοδο έντονης ηλιακής δραστηριότητας....ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες!"θωμάς"

      Διαγραφή
  9. Που πήγαν τα φθινώπορα,που λέγαμε μπήκε ο Νοέμβριος ο βροχαρης και έβρεχε επί μέρες ποτιστικου τύπου ,με τις άνταρες του στα ορεινότερα και τα πρώτα χιόνια να παιφτουν στα ορεινά 15 με 20 Οκτωβρίου μιλάω για την περιοχή μου,τα ποτάμια κατεβαζανε νερό ,τώρα στέκουν στεγνά καρτεροντας κανένα ακραίο φαινόμενο,ωραίες αναμνήσεις για μας που ζήσαμε τέτοιες εποχές οι νεότεροι θα ζήσουν την κλιματική αλλαγή.χρηστος από την ανομβρη Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι σαν να περιμένεις το τραίνο σε τόπο που δεν έχει γραμμή..
    Πέφτει υποψία βροχής αυτή την ώρα στη Θεσσαλονίκη (υποθέτω για κανένα πεντάλεπτο),από έναν απροσδιοριστο άρρωστο ουρανό,σίγουρα όχι φθινοπωρινό.
    Είναι έξω από το πεδίο πληροφοριών που είναι καταγεγραμμενο στο σκληρό μας δίσκο και γι'αυτό δυσκολευομαστε να το κατανοήσουμε.
    Σίγουρα δε συμβανει το ίδιο με τα παιδιά που μεγαλώνουν τώρα.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε και σε όλους φιλους του μπλοκ! Χρόνια πολλά και Ευλογημένα! Οι εορτάζοντες-ζουσες να χαίρεστε τα ονόματά σας! Υγεία και κάθε καλό εύχομαι! Ζέστη και υγρασία και σήμερα στο νησί.. Αναμένουμε την αλλαγή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα σε όλους. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Διπλή γιορτή σήμερα για το νησί της μας.Ελπιζω να μας έρθουν αυτές οι βροχές. Όλο έρχονται κ την τελευταία στιγμή χάνονται. Η κατάσταση είναι δραματική. Τα πάντα είναι ξερά κ διψασμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Thessaloniki Weather Forecast.
    Μαγική εικόνα-εικονική πραγματικότητα..
    Κρατήστε οι Θεσσαλονικεις μια αναμνηστική φωτογραφία.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συζητήσεις σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη:
    Τι κρύο είναι αυτό σήμερα; (12,5 β.). Και τι βροχή χθες βράδυ; (ούτε ένα χιλιοστό κατά μέσο όρο).
    Τα χάπια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα και χρόνια καλά στους Νεκτάριους και τις Νεκταρίες, ημέρα κοίμησης του Αγίου των πτωχών. Άρχισε η τρομολαγνεία για το αυριανό σε όλα τα ΜΜΕ.... Καλό απόγευμα και βοήθεια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είχαμε πει και παλαιότερα ότι η στέγη του "Π" κάποιες φορές στάζει και μάλιστα αρκετά!
    Για αύριο Παρασκευή λοιπόν θα έχουμε στα ΒΔυτικά μπόρες ήδη από νωρίς το μεσημέρι που από το βράδυ θα ενταθούν και στη βόρεια Ελλάδα κάποιες λίγες τοπικές βροχές.
    Τα τελευταία δεδομένα όμως επιμένουν γιά ένα πέρασμα μεταξύ μεσημβρινών έως κ βραδινών ωρών από τα δυτικά προς τα ανατολικά σε περιοχές του κέντρο νοτίου Ιονίου, σε ολόκληρη την Πελοπόννησο αλλά και την Στερεά από ισχυρές μπόρες και καταιγίδες πού θα συνοδεύονται από πολλά ηλεκτρικά μεγάλη ραγδαιότητα η και χαλάζι κυρίως σε δυτικά νδυτικά παράλια μέρη.
    Από τη νύχτα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
    Πέρασμα από ισχυρή μπόρα η καταιγίδα και στο νομό Αττικής το απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Tυπική ημιζωνική....και ακρως ενδιαφέρουσα..η προβλεπόμενη από τα μοντέλα κυκλοφορία...ικανή τουλάχιστον να δώσει υετοφόρα συστήματα για την χώρα μας.Το σήμα για ψυχρή εισβολή στην Ευρωπη και τα Βαλκάνια(νότιο ρεύμα στο Βόρειο Αντλαντικό ) είναι ακόμα ασθενές και ευμετάβλητο..έτσι περιμένονουμε την γιορτή του Φιλίππου...και φυσικά τον Αγιο Αντρέα του ανώνυμου βλάχου..Συμφωνώ και εγώ για το εύστοχο σχόλιο του Δημήτρη."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μόνο με χιούμορ μπορώ να αντιμετωπίζω το αισχος που συμβαίνει τον τελευταίο μήνα. Πλέον πιο πιθανό μου φαίνεται να ανοίξει το μετρο της Θεσσαλονίκης παρά να βρέξει στην Κρήτη. Και αν φαίνονταν κάποιες βροχές μετά τις 10 του μήνα, τις πήραν όλες πισω τα μοντέλα και έδωσαν νοτιάδες ζέστη σκόνη και τις βροχές στις ήδη γνωστές ευνοημένες περιοχές. Ειλικρινα είναι τόσο ασχημη η κατάσταση που μόνο γελιο μπορεί να μου προκαλεί. Συνεχίζω να κοιμάμαι με σεντόνι εννοειται αφού ούτε το βραδυ πέφτει η θερμοκρασία.
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή