Βαρομετρικό χαμηλό που κατά πάσα πιθανότητα θα εξελιχθεί σε μετεωρολογική βόμβα θα επηρεάσει και τη χώρα μας



Αξιολόγηση έντασης - επικινδυνότητας καιρικών φαινομένων τριημέρου:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (24/11)

Τοπικές καταιγίδες στη Δ. Ελλάδα και δευτερευόντως στο Α. Αιγαίο. 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ (25/11)

Α) Άνεμοι ΝΔ και σταδιακά ΒΔ με ένταση ως τα 10 μποφόρ με πιθανές συνέπειες την πτώση δένδρων, πινακίδων κ.λπ., την καταστροφή ελαφρών κατασκευών και τη δημιουργία κυμάτων θύελλας στις προσήνεμες ακτές. Μεγάλη ένταση του ανέμου λόγω καναλισμού κυρίως κατά μήκος της κοιλάδας του Αξιού (συμπεριλαμβάνεται η ευρύτερη περιοχής της Θεσσαλονίκης), στον Πατραϊκό - Κορινθιακό και σε περιοχές της Α. Στερεάς και της Α. Θεσσαλίας.

Β) Βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους στη Δ. Ελλάδα (από την Κέρκυρα ως τη Μεσσηνία), την A. Μακεδονία, τη Θράκη και το Α. Αιγαίο θα είναι ισχυρές. Αυξημένη επαγρύπνηση στην περιοχή του Έβρου.

Γ) Χιονοπτώσεις, γενικά μικρής διάρκειας, στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Στη Μακεδονία και τη Θράκη δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου.

Δ) Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κυρίως της Β. Ελλάδας.


ΚΥΡΙΑΚΗ (26/11)

Τα φαινόμενα στη Θράκη και το Α. Αιγαίο θα συνεχιστούν ως τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι Δ-ΒΔ 7 με 9 μποφόρ, οι οποίοι σταδιακά και κυρίως από τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν. 

97 σχόλια:

  1. Κι αφού όλα τα ουσιαστικά τα έχουμε λύσει ας παίξουμε και λίγο: πολλοί οι νονοί για την κακοκαιρία:
    Άλλος τη βάφτισε alexis άλλος oliver κι άλλος betina.
    Διαλέχτε και πάρτε!
    ΥΓ: να εξομολογηθώ και την αμαρτία μου; Πολύ πιο ωραία ονόματα έδινε το Αστεροσκοπείο πριν λίγα χρόνια ( το είπα κι αμαρτία ουκ έχω)
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε ερώτηση:
    Είναι εντυπωσιακό ότι το χαμηλό θα φτάσει στο ασύλληπτο 968mb την Κυριακή το μεσημέρι βορειότερα της μαύρης θάλασσας και έως ότου χαρακτηριστεί "βόμβα".
    Για τον επηρεασμό μέχρις ότου περάσει από τη χώρας μας όμως πλήρει τις προϋποθέσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βαρομετρικό χαμηλό θα εξελιχθεί σε μετεωρολογική βόμβα.
      Κατά τη διαδρομή του από τη χώρα μας, συνεχώς βαθυνόμενο, θα προκαλέσει σημαντική ενίσχυση των ανέμων και, όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
      Προφανώς, αν η πίεση των 968 hPa παρατηρούνταν στην περιοχή μας ,τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικότερα.
      Σε κάθε περιπτωση, εκτιμώ ότι στη Δ-ΒΔ Μικρά Ασία, την Α. Θράκη-Κωνσταντινούπολη και στις παρα τη Δ-ΒΔ Μαύρη Θάλλασσα παράκτιες περιοχές τα προβλήματα θα είναι μεγάλα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για τη απάντηση δάσκαλε.
      Βέβαια ήσασταν ξεκάθαρος καθώς γράψατε "πιθανόν ΘΑ εξελιχθεί σε μετεωρολογική βόμβα" αλλά ήθελα να το διευκρινίσω.
      Ευτυχώς πάντως γλιτώνουμε τα χειρότερα στην χώρα μας.
      Την καλησπέρα μου από την βροχερή και ψυχρή Αιτωλοακαρνανία που ήδη κοντεύουμε τα 20 χιλιοστά βροχής σήμερα.

      Διαγραφή
  3. Μου δημιούργησε απορία το "Δ" κύριε Ζιακόπουλε. Πώς δηλαδή η πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες συνδέονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και με αυξημένη καρδιαγγειακή θνητότητα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιοπάθειες, όσοι εμφανίζουν πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, κάπνισμα, παχυσαρκία), καθώς και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι απαραίτητο να περιορίζουν την έκθεση στο κρύο και να φροντίζουν να ντύνονται με ζεστά ρούχα και να καλύπτουν το πρόσωπό τους (σημαντική απώλεια θερμότητας από αυτό το μέρος του σώματος) όταν βρίσκονται ή εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους με κρύο καιρό.

      Διαγραφή
    2. Σύμφωνοι. Απλά μου έκανε εντύπωση που δεν έχει ξαναειπωθεί αυτό και μάλιστα σε πολλή χαμηλές θερμοκρασίες με ισχυρούς παγετούς τους Χειμώνες

      Διαγραφή
  4. Τελικά ,λέει, το όνομά του είναι "Alexis".
    Λέτε να περάσει ,όπως κι ένας άλλος, και να αφήσει πίσω του συντρίμμια ; ! --======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως προς τον τύπο : " Θάμνου πεσόντος......" , ως προς την ουσία......ωραίο.
      -------==========Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Εμ, γι αυτό σας θέλουμε κοντά μας!
      Ευχαριστούμε.

      Διαγραφή
    3. Γιατί όμως, καθηγητά κ. Π.Α., λέμε μεσούντος; Μήπως είναι επίρρημα;

      Διαγραφή
    4. Δεν μίλησα εγώ κυρία ο κ Ζιακόπουλος και ο Π.Α. μιλούσαν..!!"θωμάς¨"

      Διαγραφή
    5. Γιατί ,αγαπητέ Χρήστο, το "μεσούντος" (του θέρους) είναι γενική μετοχής ενεστώτα του συνηρημένου ρήματος μεσόω- ώ =ευρίσκομαι στο μέσον κάποιου. Εδώ έχουμε : του μεσό-οντος, ο+ο συναιρούνται σε ου.
      Στην περίπτωση του "θάμνου" έχουμε γενική μετοχής Αορίστου β΄ του ρήματος πίπτω : έπεσον και μετοχή του : πεσών -πεσούσα -πεσόν . Ο πεσών ,του πεσόντος.
      Προφανώς ο εγκρατέστατος περί την γλώσσαν δάσκαλος "παρασύρθηκε" από τη γενική του θηλυκού : πεσούσης ( της δρυός).
      Άλλη περίπτωση το επίρρημα (με -ω) ,π.χ. : Από το συνηρημένο ρήμα αρκέω-ώ έχουμε γενική της μετοχής αρκών -αρκούντος ,αλλά και επίρρημα : αρκούντως = αρκετά. ------========Π .Α.
      Υ.γ. Ζητώ την κατανόηση εκείνων οι οποίοι θεωρούν αυτά σχολαστικά.Νομίζω βέβαια ότι έχουν κάποια αξία , λογω χρηστικότητας και στη σημερινή γλώσσα μας.

      Διαγραφή
    6. Για κάποιους-όπως του λόγου μου-, έχουν μεγάλη αξία!
      Ευχαριστούμε κύριε Π.Α.!

      Διαγραφή
    7. Ευχαριστούμε κ. καθηγητά, είναι πολύ χρήσιμα όλα αυτά.

      Διαγραφή
    8. Ωραίος ανάλυση ο κ.καθηγητής.
      Μαθαίνουμε και νέα πράγματα!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σε όλους από την Στοκχόλμη που ασπρίζει ξανά μετά από μια μονοήμερη παύση με θετικές θερμοκρασίες .Ολικος παγετός για πολλές μέρες ακόμη .Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σήμερα τα αηδόνια κελαϊδουν και πριν νυχτώσει, αντί μόνο την αυγή. Σημάδι αλλαγής του καιρού, αναρωτιέμαι...Και μάλιστα μέσα στην πόλη. (Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καθώς ο δάσκαλος έχει κέφι για απαντήσεις σήμερα και αν θέλει ας δώσει μια ακόμα, είναι τυπική η κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα των τελευταίων και των επόμενων ημερών για τέλος Νοεμβρίου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απάντηση δεν είναι εύκολη και δεν είναι μονολεκτική. Αν εκλάβουμε την τυπική κυκλοφορία ως συνηθισμένη κυκλοφορία, οι νοτιάδες αποτελούν την πλειονότητα των περιπτώσεων, με αυξημένο όμως τον αριθμό των ψυχρών εισβολών στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα. Προφανώς, οι χαμηλές θερμοκρασίες της Κυριακής και της Δευτέρας (26 & 27/11) απέχουν αρκετά από τις μέσες τιμές, αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν πρωτοφανείς. Το ίδιο ισχύει και για τις όποιες χιονοπτώσεις σημειωθούν.
      Αυτό που με εξιτάρει περισσότερο στην επικείμενη κακοκαιρία είναι η εκρηκτική κυκλογένεση στη Μαύρη Θάλασσα που μου έφερε στο νου την καταστροφή του Αγγλογαλλικού στόλου τον Νοέμβριο του 1854. Παλαιότερα είχα γράψει ότι τότε η πίεση στο κέντρο του χαμηλού είχε πέσει στα 993,5 hPa. Τώρα, η πίεση θα πέσει πολύ πιο κάτω και είναι λογικό να προβλέψει κάποιος περισσότερες καταστροφές, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στις μέρες μας πολλά πράγματα (υποδομές, πλοία κ.λπ.) είναι ανθεκτικότερα.
      Γυρίζοντας στο μετεωρολογικό θέμα, να συμπληρώσω ότι μια εκρηκτική κυκλογένεση προκύπτει από την ευνοϊκή συγκυρία (σύμπτωση) διαφόρων μετεωρολογικών παραγόντων στην οποία η τυχαιότητα είναι αναμφισβήτητη. Επιπλέον πρέπει να δούμε: (α) το ρόλο της παρατεταμένης Ν - ΝΔ κυκλοφορίας στη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών στο οριακό στρώμα και (β) το γεγονός ότι σε σχέση με το 1854 η ατμόσφαιρα είναι θερμότερη κατά 1,4 βαθμούς, κατάσταση που έχει αυξήσει τη δυναμική των ατμοσφαιρικών διαταραχών.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ! Κρατώ τη τελευταία φράση.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστούμε πολύ που βρίσκετε χρόνο και μας δίνετε απαντήσεις και μας βοηθάτε.
      Εντυπωσιακό το βαθύ χαμηλό που δημιουργείτε λόγω του του ατόφιου ψύχους που κατεβαίνει στα Βαλκάνια όπως εντυπωσιακές είναι και οι θερμοκρασίες στα 500hPa όπου αύριο το βράδυ θα αγγίζουν τους -33 με -34 βαθμούς πράγμα όχι και τόσο σύνηθες για την εποχή.
      Πάντως με τα τελευταία στοιχεία τελικά το "πικ" του βαθέος χαμηλού θα φτάσει στα 972mb βόρεια της μαύρης θάλασσας για να αρχίσει σιγά σιγά μετά να εξασθενεί.
      Στη χώρα μας όμως αυτό που με ανησυχεί είναι ότι το χαμηλό μέχρι να φτάσει στη ΒΑνατολική χώρα δείχνει να βαθαίνει κ'άλλο και να φτάνει στα 978mb πράγμα που μέχρι σήμερα το πρωί δεν φαινόταν.
      Θα χρειαστεί λοιπόν μία προσοχή στους σφοδρούς ανέμους σε όλη τη χώρα και κυρίως στα ΒΑνατολικά
      Ας μην κυκλοφορεί άσκοπα κόσμος μεταξύ απογευματινών και νυχτερινών ωρών έξω.
      Για τα χιόνια τέλος, αν και δεν θα κρατήσουν πολύ δεν αποκλείονται κάποιες χιονοεκπλήξεις εκτός δυτικής Μακεδονίας και Θράκης που έχουμε πει και σε άλλες ηπειρωτικές περιοχές από την κεντρική Μακεδονία(εδώ σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα πρόσκαιρα) έως την Στερεά και τη Βόρεια ΒΔυτικη Πελοπόννησο.

      Διαγραφή
  8. Εγώ φερόμενος ιπποτικά δεν θα εκμεταλευτώ...την καλή διάθεση του κυρίου Ζιακόπουλου...για να τον ρωτήσω εάν η κάθοδος του Σκ δεν είναι τπτ αλλο από την κάθοδο της πολικής δίνης στα πλάτη μας η οποία με την σειρά της πηδαλιουχεί τον πολικό χείμαρο....σε αυτήν την διάταξη από βορρά προς νότο..με αποτέλεσμα την αποστολή και άλλων επανδρωμένων...στην ίδια πορεία,κάτι που δεν μπορούν να την διακρίνουν ακόμα τα μοντέλα..Οχι θα ρωτήσω!!!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς το παρόν τίποτα απολύτως στην Ξάνθη και από ότι φαίνεται θα έχουμε μόνο βροχή χωρίς ισχυρούς ανέμους τουλάχιστον όσο αλλού και σίγουρα χωρίς χιόνια τουλάχιστον στο βουνό δίπλα μου που έχει γύρω στα 1000 μέτρα υψόμετρο. Στα σύνορα με την Βουλγαρία που είναι πολύ ψηλά και με πολύ περισσότερο κρύο από εδώ μάλλον θα χιονίσει. Αναμένουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μόλις ήχησε ο συναγερμός στο κινητό από το 112. Ανα δούμε.. ο κύριος Ζιακόπουλος πρωτοσέλιδο! https://www.newsbomb.gr/kairos/story/1494961/i-meteorologiki-vomva-pou-apeilei-ti-voreia-ellada-ti-synevi-prin-169-xronia-otan-emfanistike-ksana

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα στον Δάσκαλο κ σε όλη την παρέα εδώ στο Αλιβερι ευβοιας αέρα πολύ κ από βροχή ούτε σταγόνα να δουμε τι μας επιφυλάσσει αργοτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η διψασμένη Μεγαρική γη πάντως, ποτίστηκε αναπάντεχα χθες το βράδυ! Μετά το Daniel, ότι και να έριχνε ήταν σαν τίποτα, σηκωνόταν σκόνη! Δεν έχουμε σπείρει τίποτα, όσο νερό και να ρίξει ο χειμώνας, μακάρι να ρίξει χωρίς καταστροφές, το φθινόπωρο γίνεται το σύνολο της σποράς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μέχρι στιγμής πολύ ισχυρός Ν-ΝΔ άνεμος και κάποιες ψιχαλες.Τιποτα περισσότερο εδώ στην περιοχή μου.
    Αγία Αικατερίνη σήμερα.Χρονια πολλά στις εορταζουσες.
    Χρόνια πολλά και στην κόρη μου.
    Καλό βράδυ σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα νέα της τελευταίας στιγμής από τα μεγάλα μοντέλα.
    Περαιτέρω βάθυνση του χαμηλού τις επόμενες ώρες ακόμη και στα 976mb στη ΒΑνατολική χώρα, τιμή που σπάνια συμβαίνει στην περιοχή μας.
    Παράταση φαινομένων σε μεγάλο κομμάτι της χώρας την νύχτα με τοπικές χιονοπτώσεις με τη μορφή θύελλας ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας ενώ στη Θράκη και τον Έβρο(έως πεδινά σχεδόν εδώ) τα χιόνια θα διατηρηθούν έως και νωρίς το πρωί αύριο.
    Τέλος,μπόρες θα συνεχιστούν και στα δυτικά και το Ιόνιο έως το πρωί και έτσι πιθανόν σε κεντροδυτική Στερεά και κέντρο βόρεια ΒΔυτικη Πελοπόννησο τα χιόνια θα κατέβουν πρόσκαιρα βέβαια, ακόμη και στα 700 με 800μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μέχρι τώρα 7mm υετου στην Ξάνθη και καθόλου αέρας... Κατά τα άλλα μου ήρθε μήνυμα στις 14:25 από το 112 για περιορισμό των μετακινήσεων και έντονα καιρικά φαινόμενα. Εν τω μεταξύ σε όλο τον νομό από ότι έμαθα δεν είχε πάρα μόνο λίγο βροχή ανά διαστήματα χωρίς άλλα καιρικά φαινόμενα. Δεν ξέρω τι να πω.. Τόσο έξω πια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μετά από μια μέρα με νοτιαδιστικο καιρό και βροχόπτωση κατά διαστήματα, που έδωσε περίπου 4 χλστ,έναρξη Βαρδάρη και παύση της βροχόπτωσης στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tα ίδια και στην Κατερίνη! Τέλος τα φαινόμενα! Μπήκε ο Βαρδάρης!

      Διαγραφή
  17. Ζηλέψαμε με τα χιόνια σας,βόρειοι φίλοι μας!Άντε να δούμε,πότε θα τα δούμε και εμείς..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια χιόνια? Από την Ξάνθη είμαι δίπλα σε ορεινό όγκο γύρω στα 1000-1100 μέτρα και έχουμε να δούμε χιόνι από πρόπερσι. Στο βουνό πάντα εννοείται. Στα 80 μέτρα που είμαι εγώ το έστρωσε καλά για μια μέρα περίπου τον Γενάρη του 2015... Για τόσο καλά μιλάμε... Από πλευράς χιονιού μιλάω πάντα. Χιονίζει μόνο στα σύνορα με την Βουλγαρία στα 1400 με 1500 μέτρα πλέον και εκείνο σπάνια τον χειμώνα ενώ αρκετά παλιότερα είχαν μονίμως χιόνι τον χειμώνα εκεί πάνω.

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα αυτήν την ώρα χιονοθύελλα χωρίς υπερβολές στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 10 mm βροχή ως τώρα στην Ξάνθη και πέρα τούτου ουδέν. Ουτε αέρας ούτε τίποτα άλλο. Μου ήρθε και μήνυμα από το 112 στις 14 :20 για περιορισμό των μετακινήσεων λόγω ισχυρών ανέμων και ισχυρών βροχοπτώσεων.. Τόσο έξω πια... Πάντως αργά το βράδυ θα κατέβει χιόνι από την Βουλγαρία στα ορεινά της Ξάνθης. Πολύ πιθανό και στο βουνό δίπλα μας που είναι γύρω στα 1000 μέτρα υψόμετρο. Ως τώρα στις 22:00 εν ολίγοις πολύ κακό για το τίποτα. Μόλις άρχισαν κάτι βροντές ενώ ψιχαλίζει. Πάντως πάμε καλά νομίζω σε σύγκριση με τον περσινό Νοέμβριο και ο Δεκέμβριος έρχεται με υποσχέσεις. Ίδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Από τα 300μ πια η καθαρή χιονόπτωση στο νομό Θεσσαλονίκης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Και ασθενής χιονόστρωση στο Ρετζίκι, όπως με πληροφόρησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Επιβεβαιώνονται οι πιέσεις 978 hpascal Λήμνο και Αλεξανδρούπολη ενώ αυτή την ώρα τα μοντέλα δείχνουν 985? Έχει βαθυνει το χαμηλό παραπάνω από ότι προβλέπουν τα μοντέλα η κάνω λάθος? Πέραν αυτών...αναφορά από ανατολική Κρήτη . Ανομβρίας συνέχεια. Χανιά Ρέθυμνο πολύ νερό κατά περιοδους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Aυτή τη στιγμή ,μεσάνυχτα και κάτι,στη Δυτική Κορινθία, ΒΔ α π ί σ τ ε υ τ ης έντασης. Δάσκαλε είχες απόλυτο δίκιο.Καληνύχτα . -----======= Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα συντοπίτη, φαντάσου αυτούς τους ανέμους να τους είχαμε σε νεράκι....!

      Διαγραφή
  24. Ανακεφαλαιωση: 35 mm υετου δείχνει το βροχομετρο στην αυλή καθώς έβρεχε σχεδόν όλο το βράδυ και χιόνια στο βουνό δίπλα μου από τα 700 μέτρα και πάνω. Θερμοκρασία γύρω στους 7 βαθμούς. Αυτά τα νέα από την Ξάνθη. Όνειρο ζω μην με ξυπνάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας τα είπα.
      Άντε για τα Χριστούγεννα και μέσα στην πόλη.

      Διαγραφή
    2. Το περίεργο είναι ότι μέσα στην πόλη είναι πολύ πιο πιθανό να χιονίσει από ότι στην περιοχή μου ακριβώς δίπλα στον Νέστο ποταμό.

      Διαγραφή
  25. Καλημέρα, από χθες το βράδυ σε πολλές περιοχές της Βόρειας Χαλκιδικής είχαν χιονόπτωση και χιονόστρωση, σε εμάς στην Κασσάνδρεια, επικράτησε Βαρδάρης και για λίγο τα χαράματα, χιονόνερο, πλέον ο καιρός ανοίγει και η ένταση του Βαρδάρη αυξάνεται, καιρικό μοτίβο που ήταν πολύ συνηθισμένο και συνυφασμένο με τον χειμωνα στη παιδική μας ηλικία., θερμοκρασία 5,5 C

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κομοτηνή, μια "κακοκαιρία" εντός κλιματικού πλαισίου, αξιοπρόσεκτη μόνον λόγω πρώτης εμφάνισης του χειμώνα, ο οποίος άργησε τριάντα-σαράντα μέρες, περίπου.(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γείτονα όντως εντός κλιματικου πλαισίου αλλά πλέον χαιρόμαστε για τα αυτονόητα. Αν βρέξει πχ Νοέμβριο μήνα, αν χιονίσει στο βουνό ψηλά, αν κάνει θερμοκρασία φθινοπώρου κλπ. Επέτρεψε μου όμως ο χειμώνας δεν άργησε όπως λες αλλά το φθινόπωρο άργησε όντως.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Χρήστο, από πού μας παρακολουθείς; Καμμία σχέση το πριν με το σήμερα. (Δ)

      Διαγραφή
    3. Επιτρέψτε μου να μην σας απαντήσω για δύο λόγους:
      α) Δεν συνηθίζω να επιχειρηματολογώ πλέον και δη με ανώνυμους και
      β) σας έχει απαντήσει ήδη ο κύριος από την Ξάνθη.

      Διαγραφή
  27. Kύριε Ζιακόπουλε...μου φαίνεται...ότι ξεκινάει βαλκανικό western ....και θα κυνηγάμε πάλι συμμορίες...κάτι άκουσα ότι οι Ντάλτον δραπέτευσαν...από τον Βόρειο πόλο...και ξεκίνησαν τις ληστείες...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από εδώ το πας, από εκεί το φέρνεις, επιβεβαίωση της παροιμίας με τον Βλάχο γυρεύεις!
      Καλημέρα σε όλους σας.

      Διαγραφή
    2. Πείτε ότι παίζουμε μπουρλότ...και σας γυρνοφέρνω!!....Πέρα από την πλάκα...φορτηγό με 14 άτομα βυθίστηκε...4 μίλλια ΝΔ της Μυτιλήνης...προσευχή τπτ άλλο.."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Θέλει να του πείτε ότι την Τρίτη θα μουσκέψει ο τόπος στο Άνω Βόιο από το υγρό χιόνι που θα πέσει εκεί.

      Διαγραφή
    4. Εσύ Χρήστο αν δείς βελανιδιές Βοίου στο Σέιχ σού με με μαρτυρήσεις...ότι κάποιος πατριώτης φύτευε βελανίδια."θωμάς"

      Διαγραφή
    5. Δεν νομίζω, Χρήστο. Αυτό το θεωρεί προχειρομεζέ για τσίπουρο. Αγριογούρουνο στιφάδο ονειρεύεται!

      Διαγραφή
    6. Είναι η στιγμή στο μπουρλότ...που οι παίχτες κοιτάν ο ένας τον άλλον στα μάτια...μπας και καταλάβουν ποιος μπλοφάρει ...."θωμάς"

      Διαγραφή
    7. υ.γ.....Αν δείτε παρακάτω...περί χιονιού Κόνιτσας και Στενής....θα καταλάβετε...ότι ξεκίνησε το ταξίδι με οδηγό ένα παιδί που κοιτούσε τον ουρανό της Κόνιτσας..."θωμάς"

      Διαγραφή
    8. Αργεί φέτος το κυρίως πιάτο, όπως άργησε και το τσάφι. Πάντως πιστεύω πως θα είναι χορταστικό.

      Διαγραφή
  28. Καλημέρα. Ξαστεριά με κρύο Επαχτίτη. Συνολική υετική συγκομιδή 22χιλ. . Καλούτσικα για τη φτωχολογιά.Ευτυχώς οι τέντες ,οι κεραίες και το φουγάρο έμειναν στη θέση τους.
    Τα χιόνια και λίγο κάτω από τα 1000 μέτρα. Όπως το πρόβλεψες Φώτη.Αντίθετα απέναντι στη Ρούμελη ΄τίποτα το ιδιαίτερο .Ο κραταιός Παρνασσός μια πασπάλα στην κορυφή του .Έχει κάποιος κάποια εξήγηση ;.
    Περιμένουμε και τους Νοτιάδες την Τρίτη (με μπόλικο νερό ;) και κλείσαμε για τον Νοέμβριο. ---======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω κ. καθηγητά, πως η προσήνεμη έκθεση των βουνών σας και ο καναλισμός του ανέμου έπαιξαν το ρόλο τους στην τοπική μεγάλη πτώση της θ. και στον αυξημένο υετό.

      Διαγραφή
    2. Η βελτίωση επήλθε νωρίτερα σε Στερεά από ότι σε Πελοπόννησο καθώς το σύστημα έμπαινε διαγώνια από το Ιόνιο προς την κέντρο βόρεια και δυτική Πελοπόννησο.
      Επίσης η κεντρική Στερεά έμεινε εκτός παιχνιδιού τη νύχτα, την ίδια ώρα που η Αιτωλοακαρνανία στο πολύ δυτικό κομμάτι της Στερεάς δέχθηκε κάποιες πασπάλες ακόμη και πάνω σπο τα 700μ σε Παναιτωλικό και Ακαρνανικά!
      Τέλος να πω ότι χιόνισε αξιόλογα νωρίς το πρωί έως τα Καλάβρυτα επιβεβαιώνοντας τα 700 με 800μ που λέγαμε ενώ και σε Θράκη και κυρίως Έβρο το πρωί τα χιόνια έφτασαν έως ημιπεδινές περιοχές.
      Όσο για τους ανέμους,φοβερή η ένταση στον Κορινθιακό λόγω καναλισμού που έφτασε τα 117 χιλιόμετρα!
      Στην περιοχή μου η τρέχουσα κακοκαιρία άφησε από 50 έως 70 χιλιοστά βροχής.
      Καλή Κυριακή σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Φίλε μου Φώτη και στην Τρίπολη είχαμε για 5 λεπτά μια μέτριας έντασης χιονόπτωση με πολύ αέρα αλλά ήτανε στο τέλος των φαινομένων.

      Διαγραφή
  29. Εξακολουθούν οι τρομακτικές ριπες αέρα εδώ στη Ρόδο και κάποιες βροχουλες εδώ κ εκεί επιμένουν. Απίστευτα κύματα! Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που νοιώθω και εδω κρύο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δάσκαλε στην Τρίπολη για 5 λεπτά είχαμε ψιλό χιόνι μέτριας έντασης με πολύ αέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από παιδί, τα «διαβατάρικα» χιόνια που παρατηρούνται με την άφιξη του θερμού μετώπου ή την αναχώρηση του ψυχρού μετώπου δεν με συγκινούσαν ιδιαίτερα. Χιόνια ισχυρής και παρατεταμένης σύγκλισης ήθελα. Τα χιόνια Β-ΒΑ ρεύματος, που μπορούν να διαρκούν μέρες, ήταν όνειρο χειμερινής νυκτός για τη γενέτειρά μου. Βλέπετε, η Κόνιτσα δεν είναι η Στενή!

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς το ίδιο πιστεύω και εγώ δάσκαλε η σύγκλιση έχει ενδιαφέρον για εμάς που βρισκόμαστε απο την δυτική πλευρά της Πίνδου.

      Διαγραφή
    3. Μας ανοίγετε την όρεξη κ.Ζιακοπουλε!Τα χιόνια σύγκλισης (αυτά που κυρίως δέχεται η βόρεια και δυτική Φθιώτιδα) είναι τα καλύτερα.Πεφτουν εντυπωσιακά,κουβαλούν πολύ νερό και δεν "κάθονται" τόσο εύκολα όπως τα ψευτο-χιονια του βοριά.Μονο που έχουν γίνει δυσεύρετα πια...Να είστε όλοι καλά.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ και εγώ Δάσκαλε, θυμάμαι παλιά τα ωραία χιόνια της Τρίπολης. Απο τα λίγα που έχω μάθει τα καλά χιόνια εδώ τα είχαμε με Σιβηρικό αντικυκλώνα και με υγρό θερμό μέτωπο νότια της Πελοποννήσου ή με εγκλωβισμό ψύχους στο οροπέδιο μετά απο ψυχρή εισβολή και χαμηλό απο τα δυτικά πριν κάνει δράση ο νοτιάς. Τα τελευταία χρόνια με τους ανατολικό-προσηνέμους χιονιάδες λίγα πράγματα εκτός απο το 2002, 2008 και το 2021 που είχαμε καλό χιόνι με προσήνεμο, με εκτίμηση Γιάννης, Τρίπολη.

      Διαγραφή
    5. Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε σέ εσάς και σέ όλη τή παρέα της σελίδας σάς🙂 Εδώ στην Αρκαδία δύο μέρες τώρα πολύ βροχή, ποτιστική βέβαια και εννοείται τα βουνά ολόλευκα, περί τής Στενής πού αναφέρατε πρίν λίγο καιρό που την επισκέφθηκα ρώτησα έναν ντόπιο γύρω στα 40 περίπου άν αυτό πού βλέπουμε στην τηλεόραση ισχύει ότι χιονίζει πολύ καί μου απάντησε όταν ήμουν πιτσιρικάς έριχνε 4,5 μέτρα χιόνι τώρα πλέον μου λέει 1 με 2 μέτρα μόνο και λέω από μέσα μου τί λέει ο άνθρωπος, τό βόρειο ανατολικό ρεύμα μου είπε ευθύνεται🙂 Να είστε όλοι καλά καλό χειμώνα να έχουμε 🙂 Σταύρος Παυλόπουλος

      Διαγραφή
  31. Ασπρισε το Παναχαικο από τα 1000 μέτρα και πάνω Όταν ρίχνει χιόνι σε αυτό το πανέμορφο βουνό δεν τσιγγουνευεται Το πάχος του χιονιού στα ψηλά ξεπέρασε το πάχος του χιονιού και των Βαρδουσίων της Γκιώνας και κυρίως του Παρνασσού Πολύ χιόνι το άγριο Παναιτωλικό του Αγρινιου ο περήφανος Ερύμανθος και ο Χελμός Ας περιμένουμε τώρα και την καινούργια κακοκαιρία από Τρίτη φαίνεται πολύ ενδιαφερουσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Εδω στο αλιβερι ευβοιας εκτός από δυνατούς ανεμος για μισή ώρα έφερε μια δυνατή βροχή εχθές το βράδυ κ σήμερα λιακαδα αλλά με τσουχτερό κρύο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Λέσβου, κυρίως στα δυτικά του νησιού οπού εκεί το έστρωσε κι'όλας και τα χιόνια έφτασαν μέχρι και τα 300 μέτρα περίπου (Ίσως καλύτερη θερμοκρασία στα 850) ενώ ανατολικά όπου και ανέβηκα στον Όλυμπο Αγιάσου, ξεκινούσαν από τα 600 περίπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ψάχνοντας κάτι χαρτιά βρήκα μια φωτογραφία. Παρέα με φίλους μου οι περισσότεροι φοιτητές στην χιονισμένη πεζογέφυρα των Τρικάλων. Ήταν 25/12/85. Είχε αρχίσει να χιονίζει από το απόγευμα της προηγούμενης μέρας. Είχαμε πει τότε ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτά τα χιονισμένα Χριστούγεννα. Επίσης ότι δεν θα κόψουμε ποτέ την φιλία μας. Πέρασαν πολλά χρόνια είχα ξεχάσει την φωτογραφία και τους περισσότερους έχω χρόνια να δω. Κυρίως με δική μου ευθύνη αφού το μέλλον μου επιφύλαξε πολλές δυσκολίες και τον υπέρτατο πόνο για έναν γονέα. Τα χιονισμένα Χριστούγεννα όμως τα θυμάμαι πια σαν κάτι τόσο μακρινό που αν δεν ήταν η φωτογραφία θα πίστευα ότι δεν τα έζησα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως ήτανε το 1984;Έχω φωτογραφία από το κέντρο των Ιωαννίνων στις 24-12-1984 με αρκετό χιόνι.

      Διαγραφή
    2. Φίλε μου, νομίζω πως ήταν το 1986. Λυπάμαι που η δυστυχής συγκυρία σας ανάγκασε να χαθείτε.

      Διαγραφή
    3. Σίγουρα πάντως είχαμε χιονισμένα Χριστούγεννα 24-26 /12/1986 σε όλη την Θεσσαλία και μάλιστα με μπόλικο χιόνι και παγετό διάρκειας. Δεν ξέρω αν στα Τρίκαλα έκανε και το 1985.

      Διαγραφή
    4. Ήταν το '86. Είχε ξεκινήσει το μεσημέρι της παραμονής. Στη συνέχεια του χειμώνα δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο, για να φτάσουμε στον θρυλικό Μάρτη του '87. Δεύτερη περίπτωση χιονισμένων Χριστουγέννων, το 2001, λόγω ακραίας παγωνιάς..

      Διαγραφή
  35. 2,4 χιλιοστά έγραψε ο ταπεινός σταθμός μου τα ξημερώματα Κυριακής,2,3 το απόγευμα της ίδιας μέρας και 2,7 νωρίς το βράδυ, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο αλλά από το τίποτα καλά ήταν.
    Ο μανιασμενος ΝΝΔ άνεμος μας πήρε και μας σήκωσε αφού πρέπει να ξεπέρασε τα 10 μποφόρ (111 χλμ έγραψε ο σταθμός του Καπαρελιου).
    Ο Παρνασσός αγαπητέ καθηγητά κ.Πετρο, δεν κατάφερε να ασπρίσει καθώς όταν μπήκε το ψυχρό μέτωπο ο υετος είχε ήδη γίνει παρελθόν.
    Αυτό τον μήνα είχε κατάταξη, τόσο στην Θήβα,όσο και στον Αυλώνα με περίπου 3 ,500 νεοσυλλεκτους και τα ΣΚ,εξόδους σε Αθήνα και Χαλκίδα.
    Γνώρισα πολύ καλά παιδιά από όλα σχεδόν τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.
    Μια μέρα πηγαίνοντας στην Χαλκίδα με ρώτησαν 2 παιδιά από την Κρήτη ποιο είναι αυτό το βουνο(την Διρφυ εννοούσαν) που ακούνε στην τηλεόραση να βάζει τόσο πολύ χιόνι τον χειμώνα.
    Έχοντας ακριβώς μπροστά μας την Διρφυ, τους την εδειξα και τότε και οι 2 κρητικοί με ενα στόμα μου είπαν ότι αυτό είναι χαμηλό βουνό,πόσο ύψος έχει και πως είναι δυνατόν να βάζει τόσο χιόνι που λέει η τηλεόραση.
    Όταν τους είπα το υψομετρο(1743)αποκλείεται μου είπαν,εδώ ο Ψηλορείτης είναι κοντά στα 2,500 και δεν βάζει τόσο χιόνι, δεν γίνεται μου λένε,κάποιο λάθος κάνετε όλοι.
    Τους έδειξα που είναι η Στενή και όταν τους είπα πόσο χιόνι βάζει εκεί,κόντεψαν να τρελαθουν,δεν γίνεται ρε φίλε μου αυτό το πράγμα, μα πως είναι δυνατόν;
    Μα δεν έχει τίποτα να κόψει όλη την υγρασία του Αιγαίου και του παγερου ΒΑ ανέμου φίλοι μου, τους είπα και τους είδα να κάνουν το σταυρό τους και να μονολογούν:Μπα αποκλείεται, κάποιο λάθος κάνετε όλοι σας...!!!
    Άντε τώρα να τους πείσεις πως η περιοχή βάζει για πλάκα 2 μέτρα και πλέον χιόνι...
    Με τα καλύτερα να είναι μπροστά μας,εύχομαι καλό βράδυ σε όλους σας και επίσης χρόνια πολλά σε οσους-ες γιορτάζαν εχθές και φυσικά σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Αυλώνα, στο Μηχανικό κατατάχθηκε ο ανιψιός μου φέτος το Νοέμβριο. Ίσως σε κάποια έξοδο του στη Χαλκίδα (νομίζω είχε πάει την Κυριακή 12 Νοεμβρίου) να ήσουν ο οδηγός του. Παρα πολύς κόσμος έμαθα ότι ήταν στην ορκωμοσία στην Αυλώνα την προηγούμενη Παρασκευή στις 24!

      Διαγραφή
  36. Τίποτα το ιδιαίτερο για ακόμη μια φορά εδώ,αν εξαιρέσουμε το τσουχτερό κρύο και ένα ελαφρύ πασπαλισμα χιονιού στην κορυφή της Όθρυς,βροχές οι οποίες αγνοούνται από τις πλυμηρες και μετά, Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ενδιαφέρουσα αυτή η αλλαγή στον καιρό με το πρώτο ασπρισμα 25 Νοεμβρίου άντε φέτος μήπως μας κάνει τη χάρη να δούμε λευκά Χριστούγεννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα. "θωμά", τι λες να μαγειρεύει ο Άγιος Νικόλαος; Σύρτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tί είπες τώρα Χρήστο !!. Το καλύτερο μενού. Πολύ μας έχει λείψει.Από το στόμα σου και στου ......Χαφτάρ το αυτί!
      Υ.γ. Ευχαριστώ όλους σας για τις απαντήσεις σας.---=======Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Εγώ αναρωτιέμαι για την Αννούλα!
      Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Πω, πω, ο Δάσκαλος εξετράπη, βλέπει πολύ μπροστά.

      Διαγραφή
  39. Τσουκαλάς Άγγελος27 Νοεμβρίου 2023 στις 8:14 π.μ.

    Καλημέρα σε όλους! Θέλω τα φώτα σας. Ξημερώματα 26/03/1999 ή2000 ξέσπασε μία ισχυρή καταιγιδα τροπική θα έλεγα που είχε ξεριζώσει μεταξύ των άλλων και 3000 πεύκα στο γκολ Γλυφάδας. Αν έχει κάποιος κάποια πληροφορία κάποια αναφορά θα την ήθελα ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Από αρχεία εγώ δεν βρίσκω στοιχεία για καταιγίδα τη μέρα που αναφέρεις. Μπορείς να ψάξεις το ncep για αρχεία ατμόσφαιρας, έχει από πολύ παλιά. Μήπως ήταν κάποια άλλη μέρα του Μαρτίου του 99; είχε πολύ άστατο καιρό ως μήνας

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα κ. Άγγελε, ήταν το 1998, είχε χιονίσει σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και στην Αττική με πίεση 995 mbar, άνεμοι 9-10 Μποφόρ.

      Διαγραφή
    3. Η κακοκαιρία παρατηρήθηκε στις 25 και 26 Μαρτίου 1998 και έπληξε με μεγάλη σφοδροτητα την Αττική. Ξεριζώθηκαν πολλά δέντρα και στην Πάρνηθα έπεσαν πυλώνες της ΔΕΗ. Οι ριπές του ανέμου στο Ελληνικό έφθασαν τους 63 κόμβους!

      Διαγραφή
  40. Η κακοκαιρία που μόλις απομακρύνθηκε , σαρώνει πλέον την Κριμαία και χαρακτηρίζεται ως "καταιγίδα του αιώνα" ή "μεγακαταιγίδα" , με ακραία φαινόμενα και με πολλές καταστροφές σε στεριά και θάλασσα... (Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Την Κυριακή 12/11/23 φίλε Θάνο, όντως ήμουν και εγώ ένα από τα λεοφωρεια (mini bass) που μεταφέραμε τους εξοδουχους από το ΚΕΤΘ Αυλώνα,οπότε πιθανόν να τον μετέφερα εγώ.
    Η λέξη πανικός,είναι λίγη για να περιγράψει τι κόσμο είχε εκεί στην ορκωμοσία την περασμένη Παρασκευή.
    Στα του καιρού τώρα, πρώτη ημέρα εχθές που η θερμοκρασία κυμάνθηκε σε μονοψηφιες με τον αέρα δυνατό ΒΔ διευθύνσεων και αρκετή συννεφιά.
    Σήμερα το πρωί η θερμοκρασία έπεσε στους-1 εως τους -4 στον κάμπο και στα χαμηλά υψόμετρα.
    Αυτό το λίγο χιόνι του Παρνασσού, έφερε άμεσα χαμηλές θερμοκρασίες που έκαναν τα πάντα να ασπρισουν από την πάχνη.
    Υ.Γ:Μμμ...τι ωραίο γύρισμα του φεγγαριού αρχίζει και γίνετε;
    Πολύ μου αρέσει...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλημέρα σας κύριε Ζιακόπουλε,

    Παρακολουθώ σε καθημερινή βάση το Blog σας καθότι λάτρης των καιρικών φαινομένων (και γιατί να το κρύψομεν άλλωστε, του χιονιού)
    Ο λόγος που σας γράφω όμως, δεν άπτεται των αμιγώς μετεωρολογικών θεμάτων και, σας ζητώ συγγνώμη, όμως δεν είχα άλλο τρόπο προσέγγισης.
    Θα ήθελα επειδή γνωρίζω την σχέση σας με Κόνιτσα, να σας ενημερώσω για την παρουσίαση ενός βιβλίου της Μαρίας Τσούπη που θα γίνει τις απόκριες στην δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη της Κόνιτσας με θέμα: Το καρναβάλι της Κόνιτσας (430 σελίδων).
    Προφανώς και είσαστε προσκεκλημένος εφόσον το επιθυμείται.
    Συγγνώμη για την κατάχρηση του χρόνου σας,
    Με εκτίμηση,

    Μάρκος Καπίρης

    Υ.Γ. Στοιχεία επικοινωνίας της κυρίας Τσούπη βρίσκονται : martsoupi@gmail.com


    ΑπάντησηΔιαγραφή