Επίκαιρα

 

Βαλκυρίες

Σύμφωνα με τη μυθολογία των Νορβηγών, το βόρειο σέλας δημιουργείται από τις αντανακλάσεις των χρυσών ασπίδων που πάνω τους οι Βαλκυρίες, θεότητες των πτωμάτων ή του θανάτου, μεταφέρουν τους σκοτωμένους ήρωες στη Βαλχάλα, το τεράστιο παλάτι στο οποίο κατοικούσαν οι νεκροί.


Και ο... αντίλογος:

«Ο όρος πλάσμα αναφέρεται σε μεγάλη ποικιλία μειγμάτων ιόντων, ηλεκτρονίων και ηλεκτρικώς ουδέτερων ατόμων ή μορίων, αλλά σύμφωνα με τον αυστηρότερο ορισμό, το πλάσμα δεν πρέπει να περιλαμβάνει ουδέτερα άτομα ή μόρια σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 1%. Πολλοί θεωρούν το πλάσμα ως την τέταρτη κατάσταση της ύλης (οι άλλες τρεις είναι η στερεά, η υγρή και η αέρια), αλλά ορισμένοι το βλέπουν απλά ως ιοντισμένο αέριο. Όπως και να έχουν τα πράγματα, το πλάσμα δεν εκδηλώνει τις ιδιότητες των ουδέτερων αερίων. Έχει υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία και πολύ χαμηλή πίεση και, σε αντίθεση με τα άλλα αέρια, είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Η ύλη του σύμπαντος σε ποσοστό περίπου 99% αποτελείται από πλάσμα, το οποίο απαντάται στους αστέρες όπως είναι ο Ήλιος, στις ατμόσφαιρες ορισμένων πλανητών και στο μεσοπλανητικο ή μεσοαστρικό χώρο. Στη Γη το πλάσμα απαντάται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, δηλαδή την ιονόσφαιρα και τη μαγνητόσφαιρά της και βασικά γίνεται αντιληπτό σε μας μέσω του σέλαος (aurora), του εντυπωσιακού οπτικού φαινομένου που προκαλείται από την τριβή του ηλιακού ανέμου με την ιονόσφαιρα που περιβάλλει τον πλανήτη μας. Πλάσμα απαντάται ακόμα στις ηλεκτρικές εκκενώσεις των καταιγίδων, στις διάφορες εκρήξεις, στους σωλήνες φωτισμού που περιέχουν το αέριο νέον κ.λπ.» (από το βιβλίο ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, τόμος ΙΙΙ «Ο έλεγχος»).

Υ.Γ.

Για τον καιρό, ες αύριον τα νεότερα!  

17 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας. Και αντίθετα με ότι γράφεται, έγινε ορατό κι απ την περιοχή μου -Θεολόγος Φθιώτιδας- αποτυπωμένο και σε βίντεο timelapse, από αστρονομική κάμερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως λέμε επιχείρηση Βαλκυρια.!Δηλαδή η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Αδολφου Χίτλερ τον Ιουλη του 1944, οργανωμένη από ομάδα Γερμανών αξιωματικών με αρχηγό τον Κλάους φον Σταουφενμπεργκ. Κυκλοφορεί και ομότιτλη ταινία με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ. Στα καιρικά τώρα ο καιρός μας έχει σκάσει το πνεμονι που λέμε στην Ήπειρο, προκειμένου να φθινοπωριασει. Πήραμε μια δόση το σαββατοκύριακο αλλά σήμερα πάλι καλοκαίρι και 25αρια.Φαινεται ότι πληρώνουμε ακριβά την ψυχρη άνοιξη και τον ψυχρό Ιούνη. Θυμάμαι και τότε αναθεματιζαμε και λέγαμε ποτέ επιτέλους θα καλοκαίριασει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δάσκαλε καλησπέρα, τι ανωμαλία είναι αυτή που ζούμε τους τελευταίους 2 μήνες; Τόσο ζεστό φθινόπωρο ουδέποτε θυμάμαι στη ζωή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε θεσπρωτε δεν είναι το ίδιο οι ψυχρές του Μαϊου με το γαϊδούρι καλοκαίρι που έχουμε ακόμη τωραΔεν μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά Η θερμοκρασία πρέπει επιτέλους να υποχωρήσει Ελεοςδεν πάει άλλο Για θυμήσου το βιντεάκι όπου χωρίς φανέλα χαιροσουν το χιόνι και γελούσε από χαρά όλο το πρόσωπο σου Που είναι αυτά μεγαλεία!!!Φαίνεται κάτι να αλλάζει από τις 9 του μήνα αλλά ας βασταμε μικρό καλαθιΣε εκτιμώ πολύ και σε χαιρετώ από το σχεδόν καλοκαιρινό Ριον Χιονισε ελάχιστα στο Καιμακτσαλαν στον Σμόλικα και στονΟλυμπο όπου στις χαράδρες πάνω από τα 2650 μέτρα το κράτησε Σειρά τώρα έχουν μεχρι τις 15 του μήνα τα Περήφανα Τζουμέρκα τα Βαρδούσια ο Γράμμος η Γκιώνα ο Παρνασσοςκαι οΧελμοςΠεριμενουμε λοιπόν και ελπίζουμε Καιρός το καλοκαίρι να το βάλει στα πόδια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα τά χαμε το σέλας και το πλάσμα μας μάρανε όπως είπε και ο κ.Σιμούλης....σκεφτείτε να βλέπαμε αυτό το κόκκινο ουρανό πρίν 200 χρόνια θα χαμε κάνει 1000 και μία μετάνοιες να σχωρεθούν οι αμαρτίες τόσο οι δικές μας όσο και των προγώνων μας.!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα στον Δάσκαλο μας!
    Καλησπέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Ολίγον μεγάλος για να ακούς metal δεν είσαι κύριε Σιμουλη?

      Διαγραφή
    2. Γιάννη ,αν σου έλεγε κάποιος ότι αυτό μπορεί να συνιστά ηλικιακό ρατσισμό ; ----======= Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Φίλε Γιάννη, σαν ερασιτέχνης μουσικός έχω να πω ότι η μουσική είναι μία και δεν έχει ηλικία. Άλλωστε, πολλά συγκροτήματα που ξεκίνησαν τις δεκαετίες 70 και 80 παίζουν και παράγουν ακόμα.

      Διαγραφή
  8. Το Σάββατο,προχθές,πήγα στην Αθήνα μετά από 4 χρόνια.Στις 5 το απόγευμα,ανάμεσα Ακαδημίας και Πανεπιστημίου σε ένα παρκάκι,άκουσα έναν τζίτζικα.
    Έπειδη είχα πιεί και δυο κρασάκια,έδωσα λίγο χρόνο παραπάνω.Ήταν όντως εκεί.Απίστευτο...
    Άυτη η πόλη είναι υπέροχη,για δύο μέρες...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ψυχρή άνοιξη πάρα πολύ δεν ήταν άνοιξη φέτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. H "Χειμερινή" περίοδος 2022-2023 , μάλλον ήταν ο πρώτος μη-χειμώνας για την Ελλάδα . Η φετινή περίοδος ξεκίνησε χειρότερα ... Είναι δύσκολο να αντιληφθούμε την εκθετική μορφή της "αλλαγής" που μας συμβαίνει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μην τρέφουμε ελπίδες κάθε χρόνο και χειρότερα οι εποχές,προσμένοντας την ελπίδα των εποχών που δεν έρχονται ποτέ στην ώρα τους,ο καιρος ο βροχερός μετατοπίζεται άνοιξη και αρχές καλοκαιριού , Χρήστος από την καλοκαιρινή εδώ και 10 μέρες Όθρυ, προσωπικά δεν περιμένω και κανένα χειμώνα πλέον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα από τη μουντή σκοτεινή και βροχερή χώρα των Βίκινγκ .Μάκης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φιλε Δημήτρης.ρ. και εγώ από το Σάββατο το μεσημέρι έως αργά το βράδυ, Αθήνα ήμουν και μάλιστα κοντά στο μέρος που ήσουν εσύ, (Εξάρχεια) και φυσικά άκουσα και εγώ τα τζιτζίκια, τα οποία βέβαια τα έχω ακούσει να τραγουδούν ακόμη,και σε άλλες περιοχές Αττικής και Βοιωτίας (Σε πιο νότια τμήματα βέβαια και όχι σε πιο ορεινά).
    Τώρα με το ελαιομαζεμα,βλέπω τα φίδια να κάνουν ακόμη "παρέλαση "Και σε μεγάλο αριθμό που παραπέμπει σε άνοιξη, για να μην πω καλοκαίρι.
    Βλέπω μουριές κλαδεμενες,να πετούν καινούργια βλαστάρια, ενώ πολλά λουλούδια είναι ολανθιστα...
    Σημεία των καιρών και της "νεας" κανονικότητας...
    Και στην περιοχή μου επικρατούν καλοκαιρινές συνθήκες και μόνο χάρη του συνεχόμενου,εδώ και μέρες,δυνατού αέρα,δεν εκτοξεύθηκε σε πιο υψηλά επίπεδα.
    Σιγά σιγά όμως, θα αλλάξουν όλα και πρώτα από τα ΔΒΔ και εν συνεχεία στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας μας θα αρχίσει να φθινοπωριαζει...
    Λίγη υπομονή ακόμη και τα καλύτερα είναι μπροστά μας...
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ήταν θαυμάσιο το θέαμα.
    Πρόσφατα, έγραψα, ένα κείμενο στο blog μου, με τίτλο "Έλα Βαλκυρία μου να με σώσεις!". Συμβολικά αλλά και με διακριτική υπονόμευση του υποφαινόμενου!
    Εδώ για όποιον η περιέργεια σκοτώνει!
    https://kassini-toledo.blogspot.com/2023/10/blog-post_14.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή