Στον αστερισμό των νοτιάδων

Τα πρώτα χιόνια στα βουνά της Α. Μακεδονίας, του Κωστή Θεοδοσίου.
Το "φώλι" που  θα παραπλανήσει τον καιρό να το ξανακάνει. Στο χωριό μου, φώλι λέμε το αβγό ή ομοίωμά του που αφήνουμε στη φωλιά για να παραπλανάει τις κότες να πηγαίνουν να γεννούν!


Βαρομετρικό χαμηλό στον Κόλπο της Γένοβας, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΝΑ και θα αρχίσει να επηρεάζει τη Δ-ΒΔ Ελλάδα ουσιαστικά από τις βραδινές - νυχτερινές ώρες της Τρίτης. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο, οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε ΝΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του καιρού, που θέλει προσοχή από τους οδηγούς, είναι οι πρωινές ομίχλες κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 


Την Τετάρτη (22/11), προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στη Δ. Ελλάδα, τα νησιά του Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με βασική ένταση 5 με 6 μποφόρ και θα ανέβουν ακόμα πιο πάνω οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας. 

Την Πέμπτη (23/11), αρχικά θα επικρατήσουν οι συνθήκες της Τετάρτης, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Παράλληλα, οι άνεμοι θα στραφούν σε Α-ΝΑ και η θερμοκρασία στη Β-ΒΑ Ελλάδα θα σημειώσει μικρή πρόσκαιρη πτώση. 

Την Παρασκευή (24/11), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται κυρίως στη Δ. Ελλάδα και το Αιγαίο. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε Ν-ΝΔ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. 

Το Σάββατο (25/11), προβλέπονται αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στις εξαιρέσεις οι ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, όπου τα φαινόμενα θα είναι τοπικά και πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

23 σχόλια:

  1. Πρέπει επειγόντως να αλλάξει η κυκλοφορία σε πιο μεσημβρινη. Δεν πάει άλλο με τη ζέστη και τους νοτιάδες. Να σήμερα μετά την χτεσινή κρύα χειμωνιάτικη μέρα πιάσαμε πάλι 20αρι.Απαραδεκτα πράγματα! Ευτυχώς κάτι ψελλιζουν τα μοντέλα για αλλαγή κυκλοφορίας μετά τις 25 του μήνα. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την αηδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννη προηγούνται οι βροχές για την εποχή που διανύουμε έχουμε χρόνο μπροστά μας για το κρύο. Μην ξεχνάς για εμάς υπάρχει και το ξηρό κρυο-ξηροβορι που είναι εφιαλτικό σενάριο για τον χειμώνα μας. Θέλουμε κρύο με ουσία(υγρασία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δάσκαλε.ελπιζουμε φέτος η φωλια να γεμίσει δυκορκα αυγά και όχι κλουβιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η εποχή προστάζει βρόχινο νερό με συνοδεία των νοτιάδων.
    Ο καιρός έχει μουρλαθεί εντελώς. Το λέω αυτό γιατί την απορρύθμιση του κλίματος την έχουμε νιώσει στο πετσί μας. Και που είσαι ακόμα.......

    Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επέστρεψα χθες από την Κολωνία της Γερμανίας και πραγματικά απόλαυσα τη χειμερινή αίσθηση της ομορφης αυτής πόλης με τα πεσμένα φύλλα στους δρόμους, τη συννεφιά (εντελώς overcast σκηνικό), το ψιλοβροχο και τη μέγιστη θερμοκρασία γύρω στους 8 με 9 βαθμούς. Μου είχε λείψει πραγματικά αυτή η αίσθηση της χειμερινής βροχής. Αυτό πάντως που συνειδητοποίησα έντονα αυτές τις μέρες στη Γερμανία, είναι το πόσο κακή θέρμανση έχουν δυστυχώς πια τα σπίτια στις ελληνικές ειδικά πόλεις και στους ελληνικούς επαγγελματικους χώρους. Ούτε μία στιγμή στη Γερμανία δεν ένιωσα σε κάποιο χώρο να κρυώνω. Παντού υπήρχε η σωστή ζέστη. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ειδικά, στις μισές πολυκατοικιες οι κεντρικές θερμανσεις δεν λειτουργούν η υπολειτουργουν! Αλλά και σε σπίτια με αυτόνομη θέρμανση υποτίθεται, υπάρχουν πολλές φορές θέματα (κυρίως για λόγους "οικονομίας"). Πώς καταντήσαμε έτσι ως χώρα, ακόμα και για πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα!
    Στα του καιρού, άκρως καλοδεχουμενες έστω και οι με νοτιάδες βροχές, δεδομένου ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας δεν έχει βρέξει ουσιαστικά. Μάλιστα κάποια μοντέλα εμφανίζουν αρκετά χιλιοστά βροχής να πέφτουν εδώ στο νησί μου (Ρόδος) μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δει δη βροχών ,άνδρες Κορίνθιοι , και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσται των δεόντων . -----=============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους.
    Εφτασε η ωρα για την πρωτο σοβαρο χαμηλο που θα δωσει πυκνα χιονια σε ορεινα και ημιορεινα (και οχι μονο) στην βορεια και κεντρικη χωρα.
    Μεσα και η δυτικη στερεα.
    Χειμωνας κανονικος!
    Μενεις να δουμε ποσο νοτια θα κατεβει ο αυλωνας και που θα σχηματιστει η κυκλογενεση. Οσο πιο νοτια, τοσο μεγαλυτερη διαρκεια και ενταση θα εχουμε.
    Αν δε ο αζορικος αντεξει και μετα τις 26 του μηνα, υπαρχουν προυποθεσεις και για δευτερευουσες διαταραχες.
    Επιτελους!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πουθενά στην Ελλάδα δεν βρέχει σήμερα, τις τελευταίες ωρες, μόνο στην Κομοτηνή.Ηδη φτάσαμε 9 mm...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έκπληξη γείτονα. Στην Ξάνθη τίποτε. Λίγο συννεφιά μόνο.

      Διαγραφή
  9. Kαταρχήν να χαιρετήσω τον Θάνο κ. και αυτά που μας μετέφερει από την Γερμανία...
    μαζί φυσικά με τον Μάκη από την Στογχόλμη ως ανταποκριτές του εξωτερικού,τα μοντέλα τώρα..εμφανίζουν την είσοδο πλέον του χειμώνα και στα Βαλκάνια.Ομως
    α)Το ενδιαφέρον πρέπει να εστιαστεί στην Ανατολική νησιωτική Ελλάδα και την Θρακη -Κρήτη με τα υετικά ελείματα....μην πω και την προσήνεμη χώρα,η προοπτική για βροχές μεσοβδόμαδα....νομίζω έχει εκπτώσεις.
    β)Η ψυχρή εισβολή του ΣΚ αμφιβάλλω εάν εχει αξιόλογα χιόνια καθώς μιλάμε για ΒΔ και πολικές ωκεάνιες ψυχρές μάζες,.σοβαρό όμως στοιχείο είναι οι θυελλωδεις ΒΔ ανέμοι.
    γ)Σε δευτερο χρόνο μπορεί να έχουμε χαμηλό στο Ιόνιο οποτε και εγώ τρόγωμαι για το Βόιο...αλλά μιλάμε για Δευτέρα και μετά.
    Για να μην κουράζω επαληθεύετε πανηγυρικά ο κυριος Ζιακόπουλος για τους εμποδισμούς της Βόρειας Ευρώπης.,..για τους νεότερους χιονόφιλους απλά σας λέω μακάρι να ζήσετε χειμώνα όπου ο Αζορικός η ο Σκανδιναβικός..αναδιπλώνοταν συνέχεια και οι ψυχρές εισβολές διαδέχονταν η μία την άλλη,σημειώνω χειμώνες 80-81,91-92,2003-2004...και στα τελευταία 2016-2017......περιμένω λίγες μέρες ακόμα να μιλήσω και για την επαλήθευση του βλάχου..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο σταθμός του κέντρου της Καλαμάτας μέχρι σήμερα 21/11 έχει καταγράψει 19 μέρες με θερμοκρασία πάνω από 20 βαθμούς εκ των οποίων οι μισές (8 ημέρες) με πάνω από 25 βαθμούς!! Βροχή δεν μας έχει λείψει έως τώρα αλλά οι θερμοκρασίες του μήνα είναι για να τρελαίνουν κόσμο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα από τη παγωμένη Στοκχόλμη όπου ήδη μετράμε κάποιες μέρες ολικού παγετού .Πρόσκαιρο ξεπάγωμα αύριο μεσημέρι ως Πέμπτη απόγευμα και μετά πάλι στην κατάψυξη .Μάκης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμπέρασμα 1ο και σίγουρο για ΣΚ.. Δέστε καλά τις βάρκες! Τα υπόλοιπα από τον καθ' ύλην αρμόδιο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βροχή θέλουμε και πάλι βροχή αυτή την εποχή.Ακομα δεν έχουμε σπείρει τα χωράφια με σιτηρά, λόγω ανεπάρκειας βροχής.
    Άμα έρθει και ο πάγος ζήτω που καηκαμε.Ε ρε τι τραβάει ο πρωτογενής τομέας!
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε.Καλο βράδυ σε όλη την παρέα.
    Δημήτρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στο αστερισμό των νοτιαδων ,όχι όμως για πολύ ως φένεται,ότι χειρότερος καιρός για την περιοχή μου ξηρασίας και ζεστή για ακόμη μια εβδομάδα , ελπίζοντας να αλλάξει κάτι από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Άλλο ένα χαμηλό με εκπτώσεις!
    Δυτική Ελλάδα,νότια Πελοπόννησο, νότια Θράκη κυρίως και ανατολικό Αιγαίο Δωδεκάνησα μέσα στα αξιόλογα φαινόμενα από τις επόμενες ώρες και όλη μέρα αύριο.
    Μάλιστα σε δυτικά νησιώτικα και παράκτια καθώς και Δωδεκάνησα τα φαινόμενα ίσως παρουσιάσουν και μεγάλες ραγδαιότητες.
    Επίσης και τα νοτιότερα τμήματα της Αττικής δίνουν δυνατή υποψηφιότητα για μπόρες και διάσπαρτες καταιγίδες τις πρωινές ώρες.
    Όσο για την πιθανή ψυχρή εισβολή που φαίνεται από τις 26 του μήνα και μετά, ότι και να πούμε από τώρα είναι για να έχουμε να λέμε.....
    Όταν έρθει η ώρα.
    Προέχουν τα νερά των επόμενων ημερών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο υπερτιμημένος υετός του ECMWF και οι Άλπεις εξακολουθούν να εκθέτουν τους ανεπίδεκτους μαθήσεως παρουσιαστές των μοντέλων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άρχισαν πάλι τα έκτακτα δελτία!! Σε λίγο θα έχουμε και προειδοπιοιήσεις αν "αεριστεί " κάποιος δυνατά!! 😅😅😅

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν διεκδικούν μετεωρολογικες δάφνες απλά θέλουν να ειναι στην επικαιρότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φλέγεται το Ιόνιο κ η δυτική ακτογραμμή αυτή τη στιγμή!
    Ήδη στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας είχαμε νωρίς νωρίς το πρώτο πέρασμα καταιγίδας αφήνοντας 4 με 5mm υετού ενώ είμαστε ακόμη στην αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εδώ Ρόδο ξεκίνησε να βρέχει καλά με το κυρίως πιάτο αύριο. Για να δούμε πόσο θα επιβεβαιωθουν οι υετικες αποτυπώσεις των μοντέλων!

      Διαγραφή
  20. Επιβεβαιώθηκαν τελικά οι προβλέψεις και πάρα πολύ νερό έχει ήδη πέσει εδώ στη Ρόδο από χθες το βράδυ. Εχουμε και μπόλικα ηλεκτρικά και χαλαζοπτώσεις σε διάφορα σημεία του νησιού. Υπάρχουν κατά τόπους προβλήματα, εκλεισαν σχολεία, και το σύστημα συνεχίζει να ανατροφοδείται με καταιγίδες. Ηδη στο ορεινό χωριό Εμπωνας έχουν καταγραφεί πάνω από 150 χιλιοστά βροχής και συνεχίζει! Ας ελπίσουμε αυτές οι ραγδαιότητες να μη δημιουργήσουν προβλήματα στα καμμένα του νησιού. Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο διδάκτωρ μετερεωλογιας κ. Σιουτας μίλησε για ψυχρότερο, υγροτερο και με περισσότερο χιόνι Δεκέμβριο από Ιανουάριο. Αυτό κι αν ήταν έκπληξη. Μαγική κρυστάλλινη σφαίρα είδε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή