Αλλοτινές μου εποχές...

Τοπίο στη Στοκχόλμη που βιώνει 6 ημέρες ολικού παγετού και έπεται συνέχεια!
Φωτ. Μάκης Αγγελής

Ο τίτλος της σημερινής ανάρτησης σχετίζεται με όλους όσοι νοσταλγούμε τις παλιές εποχές και η μικρή ιστορία που ακολουθεί αφιερώνεται κυρίως σε όσους αύριο γιορτάζουν και στον «Θωμά» λόγω εντοπιότητας!


Στη Σιάτιστα στη γιορτή του Αγίου Αντρέα διηγούνται την παρακάτω  ιστορία: 

«Ένα βράδυ της γιορτής του Αγίου Αντρέα (Αντριά) μια γυναίκα με τον άνδρα της που τον έλεγαν Αντρέα πήγαν στο σπίτι των γονιών της να φιλευτούν. Ο άνδρας ήταν λίγο αφελής και έτρωγε πολύ. Γι αυτό η γυναίκα του έβαλε στον ντορβά ένα ψωμί. Στο δρόμο που πήγαιναν η γυναίκα είπε στον άνδρα της να μη ξεχαστεί και φάει πολύ και να έχει το νου του μόλις του πατήσει το πόδι να σταματήσει να τρώει. Τα πεθερικά του Αντρέα τούς καλοδέχθηκαν και όταν έφθασε η ώρα, έβαλαν να φάνε. Εκεί που έτρωγαν, πέρασε η γάτα κάτω από το τραπέζι και πάτησε το πόδι του Αντρέα. Αυτός, νομίζοντας ότι τον πάτησε η γυναίκα του για να μη φάει άλλο, σταμάτησε να τρώει. Φάε, γαμπρέ, τι σταμάτησες; του είπε η πεθερά του. Μα ο γαμπρός δεν ήθελε να φάει. Τον παρακάλεσαν και ο πεθερός και η γυναίκα του για να φάει, τίποτα ο Αντρέας. Αφού έφαγαν, έκατσαν όσο έκατσαν και πλάγιασαν να κοιμηθούν. Αποκοιμήθηκαν οι άλλοι, αλλά τον Αντρέα δεν τον έπιανε ύπνος από την πείνα. Σηκώνεται, παίρνει τον ντορβά με το ψωμί, βγαίνει έξω και αρχίζει να τρώει. Εκείνη την ώρα είχε σηκωθεί και ο πεθερός του και πήγαινε στο κατώι να ρίξει άχυρο στα βόδια. Είχε αρχίσει να χιονίζει και ο πεθερός κοίταξε κατά τον ουρανό και είπε στον Άγιο που χιόνιζε «Αντριά μου, ρίξε». Ο Αντρέας νόμισε πως απευθύνθηκε σε  αυτόν ο πεθερός του και του είπε νευριασμένος: «Ε ρε, σα ρίχνω, από το βιος μου ρίχνω!». 

(Από τα Λαογραφικά του Νοεμβρίου του Γεωργίου Μπόντα, Λαογράφου, τέως Δ/ντή Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σιάτιστας). 

71 σχόλια:

  1. Και γω που κατάγομαι από την ανατολική, πεδινή Φθιώτιδα, έχω ακούσει παππούδες να λένε ότι είχε χιονίσει κάποιες φορές και της Αγίας Αικατερίνης. Στη βόρεια Ελλάδα που εκτυλίσσεται και η ιστορία, θα ήταν ψωμοτύρι σαν αυτό που λείπει απ'τον ήρωα της ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Κατ αρχήν κύριε Ζιακόπουλε ευχαριστώ για την αφιέρωση,και αφού αρχίσαμε τα χαμπέρια ας πώ και εγώ το δικό μου.
    Τέτοιες μέρες που εγώ(Νίκος) και ο πατέρας μου(Ανδρέας) γιόρταζαν η γιαγια μου η Ολγα εβρισκε την ευκαιρία να μας επισκεφτεί στο Σκλήθρο Φλώρινας όπου είμασταν,φυσικά δεν στέκομαι στις σκηνές στο ΚΤΕΛ που σήμερα έχουν ποινικό χαρακτήρα με την γιαγιά μου να έχει δεμένες δύο ζωντανές κότες και το οδηγό έξω φρενών και προχωράμε.Η γιαγιά μου λοιπόν πέρα από τον ορατό στόχο της που ειναι η αγκαλιά με εμένα και την αδελφή μου είχε κρυφό στόχο και τα λικέρ,βερμούτ και κονιάκ που είχε κρυμμένα η μάνα μου για την ημέρα των εορτών για τους επισκέπτες.Ετσι το πρώτο που της έλεγε ευγενικά η μάνα μου ήταν “μην μωρέ Ολγα μας πιείς πάλι τα κεράσματα” η απάντηση της γιαγιάς μου ήταν κατηγορημάτική “εγώ μωρ κορίτσι μ?”.Ενοείτε ότι για μία χήρα δύο αντρών και πρόσκαιρα εφιππο αξιωματικό του ΕΛ.ΑΣ. περισσότερο πρόκληση ήταν η επίκληση της μάνας μου παρά την έπαιρνε σοβαρά.Ετσι το επόμενο διήμερο είχαν χαρτογραφηθεί με επιμέλεια οι κρυψώνες και είχε αρχίσει κρυφά και μεθοδικά η κατανάλωση αλκοόλ παραμονές της γιορτής του Αγίου Ανδρέα είχε φθάσει στο κονιάκ.

    Εμείς κάθε βραδυ είμασταν αγκαλιά με την γιαγιά και μας έλεγε παραμύθια...ξέρετε βάτραχοι μαγισσες πρίγκιπες κλπ,όσο όμως προχωρούσαν οι μέρες η αφήγηση της γιαγιάς λόγω βερμούτ κλπ γινόταν ας πούμε πιο brutal και από νουβέλα γινόταν ταινία του tarantino,παραμονές λοιπόν του Αγίου Ανδρέα ξαφνικά ακούμε την γιαγιά λέει το “ζήσαν αυτοί και εμείς καλύτερα” -το είχε τελειωσει ξαφνικά λόγω κονιάκ”- η αδελφή μου ως κοριτσάκι που αγωνιούσε για την τύχη του πρίγκιπα.που τον είχαμε αφήσει με έναν δράκο ρωτά την γιαγιά “και ο πρίγκιπας γιαγια?” η απάντηση την άφησε εκπληκτη “χεσ τον μωρέ και αυτόν”....και μετά γύρισε προς το παράθυρο και βλέποντας την χιονοθύελλα έξω το είπε “ριξε αι αντρεά μ ρίξε”.Ανήμερα του Αγίου Ανδρέα οι επισκέπτες απολάμβαναν το μεζέ με πορτοκαλάδα και η γιαγιά μου είχε ένα τεράστιο χαμόγελο.

    Ελάαατε κύριε Ζιακόπουλε βγάλτε μας τώρα και τον νταβά με τα κοψίδια....!!”θωμάς”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για καλύτερη υποτύπωση στα καιρικά ο χειμώνας για τον οποίο μιλάω...είναι ο Δεκέμβρης του 73 με μία απίθανη χιονοθύελλα που την 01/12 ε΄μας άφησε 60 cmm με 80 cm στο Σκλήθρο...."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Την θυμάμαι αυτήν την κακοκαιρία. Ήμουνα στα οκτώ μου. Είχε ρίξει μπόλικο και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

      Διαγραφή
  3. Ωραίος όπως πάντοτε ο Δάσκαλος.

    Πώς άλλαξαν οι καιροί.
    Καλησπέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδια αφηστε τις θεωριες και τα παραμυθια και αναφερθειτε στην τραγωδια των 24 βαθμων που μας περιμενει επομενες μερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα με 24 βαθμους και βροχές δεν έπαθε κανείς τίποτε. Με ξεροβόρι έπαθε!

      Διαγραφή
    2. Πες τα, δάσκαλε . Γιατί φτάνουμε στο άλλο άκρο.........======Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Όταν τρεις μήνες έχουμε νοτιαδες το χρειαζόμαστε και το ξεροβορι

      Διαγραφή
    4. Αλλο λέω αγαπητέ οτι είναι ζέστη οι 24 για τώρα αυτό λέω και με ξεροβόρι όποιος προσέχει δεν παθαίνει

      Διαγραφή
    5. ακριβως τι να κανουμε δηλαδη να καταργησουμε κρυα να μην εχουμε χειμωνα τι ειναι αυτα που λετε ειστε και εμπειρος μετεωρολογος

      Διαγραφή
    6. Έλα τώρα, τον χαρακτηρισμό "τραγωδία", ο οποίος ήταν υπερβολικός σχολίασε ο κ. Ζιακόπουλος. Τραγωδία είναι οι πόλεμοι που δυστυχώς μαίνονται, οι φυσικές καταστροφές και όχι να πάει, που δεν πήγε τελικά, στους 24 βαθμούς η θερμοκρασία 1-2 μέρες τον Δεκέμβρη.

      Άλλωστε, (σχεδόν) όλα είναι θέμα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας τελικά. Στο Μόναχο σημειώθηκε το μεγαλύτερο ύψος χιονιού (45 εκατοστά) για Δεκέμβριο από το 1933 που τηρείται σχετικό αρχείο. Χάος στα αεροδρόμια, ταλαιπωρία και στα τρένα. Ούτε αυτό είναι, πάντως, τραγωδία (με εξαίρεση τον θάνατο δύο ανθρώπων σε τροχαίο), αλλά απλά ταλαιπωρία.

      Διαγραφή
  5. Με όλο τον σεβασμό θέλω να ρωτήσω τον κ Ζιακοπουλο πλην την φετεινη εξαίρεση για την σουηδια που δεν φαίνεται να κρατάει για το 2ο 15νθημερο του Δεκέμβρη κ τον Γενάρη αν τα στοιχεία του για τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια δείχνουν χειμώνες κ στη χώρα αυτή όπως κ σε όλο το βόρειο ημισφαίριο,χωρις καμία σχεσημε αλλοτινες εποχές η μόνο η χώρα μας έχει χάσει εντελώς τον χειμώνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε και παλαιότερα ότι η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει και τις βόρειες χώρες.

      Διαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολυ κ Ζιακοπουλε !!Για μια ακόμη φορά σας θαύμασα για την πρόβλεψη της 25ης Νοεμβρίου την αναφορά για την καταστροφή του αγγλογαλικου στολου στην Κριμαία!!!! Παρομοίωση που επιβεβαιωθηκε με την φοβερή καταιγίδα στην Σεβαστουπολη κ την μεγάλη χιονοθυελα στην Οδησσό!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αλλοτινές μου εποχές, τουλάχιστον εμείς τις ζήσαμε άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, τις όμορφες εποχές στην ώρα τούς,τώρα ποια που πήγαν , Χρήστος Όθρυς με τη ζέστη εδω καλά κρατεί ακόμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νικόλαος Παντελικίζης29 Νοεμβρίου 2023 στις 9:54 μ.μ.

    Καλησπέρα στον κύριο Ζιακόπουλο και σε όλη την παρέα του μπλογκ!
    Πράγματι πολύ ωραία ιστορία αυτή κύριε Ζιακόπουλε...
    Μου ήρθαν αναμνήσεις στο μυαλό από τα παιδιά μου χρόνια, που όταν τελείωνε ο Νοέμβριος μου έλεγε η αείμνηστη γιαγιά μου "του Αγίου Ανδρέα αύριο που αντριωνει το κρύο παιδί μου"...
    Έτσι κι εγώ με την προσμονή του κρύου και του χιονιού που ίσως φέρει ο χειμώνας που ερχόταν, περίμενα τα Χριστούγεννα μήπως και ήταν χιονισμένα...
    Άλλα χρόνια τότε ακόμα και στον καιρό που η λέξη κλιματική αλλαγή ήταν άγνωστη, όπως και οι συνέπειες της, που πλέον δυστυχώς είναι εμφανής!
    Νοέμβριο μήνα και φοβάμαι ότι στο ίδιο τέμπο θα πάει και ο Δεκέμβριος και στις μέρες τις καλές καιρικά η θερμοκρασία φτάνει για πλάκα 20-22 βαθμούς!!
    Και για να μην ξεχνάμε και ότι πάμε για χειμώνα γίνεται μια στο τόσο μια μικρή ψυχρή εισβολή 1-2 ημερών!
    Φέτος θα έχουμε και το Ελ Νίνιο και φοβάμαι ότι θα.. δέσει το γλυκό που λέει ο λαός μας και φοβάμαι ένα χειμώνα... ανοιξιάτικο με μικρά διαλείμματα με λίγο κρύο.
    Ότι επιτρέψει ο Θεός δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ροή της ατμόσφαιρας...
    Χρόνια πολλά αύριο σε όσες και όσους θα γιορτάζουν και βοήθεια μας ο Πρωτόκλητος μαθητής του Χριστού ο Άγιος Ανδρέας!
    Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Μάκη για την πολύ ωραία χειμωνιάτικη φωτογραφία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια που θυμόμαστε ιστορίες αυτών των ημερών...
    Επαρχία Ημαθίας αρχές 80,μάλλον 82.
    Έχει απλώσει η μάνα μου μπουγάδα από την προηγούμενη και την επόμενη, ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας εμείς παίζουμε στην αυλή.Το κρύο σκληρό αλλά τότε δεν είχε σημασία.Οι πετσέτες έχουν παγώσει τόσο που ο αέρας τις κουνά σαν παραθυρόφυλλα.Εντυπωσιαμενοι από το θέαμα πλησιάζουμε να τις πιάσουμε.
    Ο αέρας τρελός και μου Κοπαναει μια πετσέτα στο κεφάλι.Απο το κρύο δεν καταλαβαίνω τίποτα αλλά σε λίγο αρχίζει το κεφάλι μου να στάζει αίμα.
    Θλαστικο τραύμα, τρία ράμματα , από πετσέτα παρακαλώ και μια γλυκόπικρη ανάμνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.youtube.com/watch?v=bk6DjUOGzP4.
      Εκείνη την περίοδο, κοντοχωριανέ, σχεδόν πάντα είχε κρύο στα Νικολοβάρβαρα.

      Χθες βράδυ το 0,6 mm που έκανε στην Καλαμαριά με πρόκοψε: μου τα 'ψαλε η γυναίκα μου γιατί είχε απλώσει μπουγάδα, μετά τη διαβεβαίωσή μου ότι δεν θα έβρεχε, παρότι βλέπαμε και οι δύο ότι ο ουρανός είχε κλείσει και ήταν έτοιμος για βροχή. Τα μοντέλα, βλέπεις, έλεγαν άλλα.

      Διαγραφή
    2. Κάτι ανάλογο είχε βιώσει με την Αριάδνη τον Ιανουάριο του 2017. Άπλωσα το μαγιό μου βρεγμένο και όταν πήγα να το πάρω την άλλη μέρα είχε ξυλιάσει από το ψύχος, καθώς η θερμοκρασία έκανε βουτιά αρκετών βαθμών μέσα στη νύχτα. Αναγκάστηκα να το βάλω σε πιο ζεστό μέρος για να... σπάσει (λιώσει) ο πάγος.

      Διαγραφή
  10. https://youtu.be/bk6DjUOGzP4?si=qQFcK6f0FbgrzCLw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κύριε Ζιακόπουλε να κάνετε αν μπορέσετε κάποια στιγμή μια ανάρτηση με φωτογραφίες από τά παλιά, δεκαετιών 1970,1980 με χιόνια και δικές σας και τών μεγαλύτερων σέ ηλικία φίλων της σελίδας σάς ( όσοι έχουν αρχείο εννοείται)πού θα σάς στείλουν για νά μαθαίνουμε και εμείς οι νεότεροι τι γινόταν κάποτε🙂 Με εκτίμηση Σταύρος Παυλόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δυστυχώς η καιρική πραγματικότητα της Κομοτηνής σε αλλοτινές εποχές, σε σύγκριση με την σημερινή, απέχουν αρκετά, για να μην υπερβάλλω. Τέτοιες μέρες οι πολλές βροχές δεν μας άφηναν να βγούμε έξω, ψηλότερα στην Ροδόπη είχε χιόνι, οι μέρες ήταν σκοτεινές , ενω δεν έβλεπες πια τραπεζάκια έξω. Πλησιάζοντας δε του Αη Νικόλα, το κρύο δυνάμωνε και άνετα χιόνιζε και στα πεδινά (6-12-1978, πάνω απο 30 εκατοστά χιόνι,μέσα στην πόλη).(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγενείς μου σε Ξάνθη, μου λένε τα ίδια περίπου μ'αυτά που γράφεις για Κομοτηνή. Έχουν αλλάξει οι καιρικές συνθήκες.

      Διαγραφή
    2. Από Ξάνθη είμαι φίλοι δυστυχώς επιβεβαιώνω όσα λέτε για την αλλαγή του κλίματος και στην Ξάνθη όπως και παντού σχεδόν φαντάζομαι...

      Διαγραφή
  13. Χριστούγεννα του 86 με 60 πόντους χιόνι στο χωριό μου Δολό Ιωαννίνων χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.Όλο το πρωινό των Χριστουγέννων βγάζαμε το χιόνι από το νταβάνι με λεκάνες γιατί ήταν με αέρα και το είχε βάλει μέσα και έσταζε από παντού.Το μεσημέρι θυμάμαι ακόμη εκείνο το χοιρινό με πρασοσέλινο που είχε ετοιμάσει η μάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χθές η Κοπεγχάγη είχε την πιο κρύα νύχτα Νοεμβρίου των τελευταίων 100 ετών. με -7,7 βαθμούς.....https://www.facebook.com/photo/?fbid=1120439186005076&set=a.364050004977335,στον αντίποδα το Τόκιο έπιασε 27 βαθμούς την προηγούμενη εβδομάδα.Συνολικά...η Σκανδιναβία...αλλά και η Δυτική Ρωσσία μας θυμίζουν τον όρο "μεσοπαγετώδη περίοδο"δλδ μίας εποχής κλιματικά που είναι συγγενής με τις παγετώδεις περιόδους...ζητούμενο προς απόδειξη είναι εάν το κλίμα...βρίσκεται σε αυτά τα πλαίσια η (διάζ) έχει περάσει...σε μία αλλη μορφή κλίματος.Προσοχή χρησιμοποιώ τον όρο ζητούμενο για να μην παρεξηγηθώ.
    Στα δικά μας....φαίνονται βροχές ίσως σημαντικές αλλά ο Αντλαντικός ξυπνά...και απουσιάζουν εδώ και δύο χρόνια εμποδισμοί που αναπτύσονται κατά μεσηβρινό...με αποτέλεσμα ο υποτροπικός να κυριαρχεί στα πλάτη μας...αυτό όμως μήπως είναι αποτέλεσμα ενός συνεκτικού πολικού στροβίλου που κινείται ταχύτατα γύρω από το κέντρο του?..."θωμάς"
    υ.γ.....βάλτε νιφάδες και συμμορίες κ. Ζιακόπουλε!!!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πρώτον, ευχαριστώ πολύ όλους σας για τα θετικά σας σχόλια.
    Μου δίνετε δύναμη να συνεχίσω το χόμπι μου και να το μοιράζομαι μαζί σας.
    Δεύτερον, συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του δασκάλου ότι ακόμη και οι 24β(24 σε κάποια νότια ή ανατολικά θα πάει και αυτό για δύο μέρες το πολύ. Εμείς μέχρι 18β είχαμε με πολλή ομίχλη και σήμερα) όταν συνοδευόνται από βροχές που τόσο έχουν ανάγκη πολλές περιοχές είναι ευπρόσδεκτες.
    Δεν καταλαβαίνω τον καημό κάποιων για ξεροβόρια.
    Μήπως είναι από αυτούς που ζουν στο 1/5 της χώρας που δέχονται φαινόμενα ακόμη και έτσι?
    Ποσώς με απασχολεί η γνώμη του καθενός.
    Επίσης ποιοί είναι οι τρεις μήνες με νοτιάδες φέτος??
    Ο Σεπτέμβρης με το ανατολικό ρεύμα και τις καταστροφές σε Θεσσαλία και στα υπόλοιπα σχεδόν τίποτα η ο Οκτώβρης που πέρασε όλος με αντικυκλώνα και ασθενείς ανέμους?
    Μονό ο Νοέμβρης είχε νοτιάδες και ευτυχώς έριξε νερό σε πολλές περιοχές,ενώ ο Δεκέμβρης ακολουθεί με αξιόλογες βροχές όπως δείχνει ακόμη και σε περιοχές όπου υπάρχει έλλειμμα ακόμη(ανατολική Στέρεα Εύβοια ανατολική Πελοπόννησο Κυκλάδες Κρήτη).
    Τρίτον, ακούω από μερικούς να τάζουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με κοντομάνικα και θάλασσες.
    Θα το ξανά γράψω για άλλη μία φορά!
    Δεν υπάρχει κανένα δεδομένο από τώρα και ενώ απέχουμε ένα μήνα πριν που να μας δείχνει τι τύπου καιρός θα επικρατήσει στις γιορτές.
    Ειναι αστείο, γελοίο και συνάμα κοροϊδία, να προβάλουν τέτοιες δηλώσεις μόνο και μόνο για εντυπωσιασμούς και ποιος θα κατέχει τα πρωτεία!
    Εδώ ακόμη δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς καιρό θα έχει τα Νικολοβάρβαρα και σε ποιες περιοχές,καθώς η χώρα μας είναι τόσο μικρή στον ευρωπαϊκό χάρτη και με τόσες ιδιομορφίες που τα μοντέλα δυσκολεύονται να δώσουν ακρίβεια σε πρώτο χρόνο.
    Ακόμη και αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο(δεν το πιστεύω), θα το έχουν πετύχει μόνο βάση τύχης και πιθανοτήτων όπως έχω ξανά πει.
    Ας αφήσουν λοιπόν τις εξυπνάδες όλοι οι παν-επιστήμονες(ευτυχώς είναι λίγοι).
    Τέταρτον και τελευταίο, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες Ανδρέηδες και Ανδριάνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στη Μεσσηνία οι σταθμοί έκλεισαν με υετό πάνω από το μέσο όρο. Οι χείμαροι γέμισαν νερό και το πικάντικο ήταν το πασπάλισμα του Ταυγέτου τη προηγούμενη Κυριακή. Οι θερμοκρασίες βέβαια είναι πάνω από το μέσο όρο, αναπόφευκτο γεγονός σε μια χρονιά που πλανητικά ήταν καυτή. Με λίγα λόγια καλύτερα δεν γινόταν σε ένα περιβάλλον που έχει αλλάξει δραματικά....ευτυχώς πάντως έχουμε το Μάκη από τη Στοκχόλμη να μας παγώνει νοερά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς ! Οι θερμοκρασίες όμως σε ρυθμό εκθετικής αλλαγης (προς τα πάνω).
      Ο Οκτώβριος δε , αμιγώς καλοκαιρινός ... Για το νομό μας πλεον Σεπτεμβρης και Οκτώβρης εχουν "αποσχισθεί" απο το φθινόπωρο ,με τεράστιες συνέπεις στην αγροτική ευεξία / φυσιολογικότητα !! Το δευτερο μέτωπο που έχει ανοίξει ειναι το τετράμηνο Δεκεμβρίου-Μαρτιου (το πιο σημαντικό για τις ελιές) , με σαφεις τάσεις παγίωσης θερμοκρασιακής ανωμαλίας . Οψόμεθα (μόνο ως προς την ταχύτητα της αλλαγής)!!!

      Διαγραφή
  17. Με 301,6 χιλιοστά βροχής φεύγει ο Νοέμβριος σε λίγα λεπτά.Ακομη και για τα Γιάννενα είναι μεγάλο το νούμερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα σωστός και αντικειμενικός είσαι, Δημήτρη. Γενικά, ο καιρός μια χαρά είναι μέχρι στιγμής και απ' όλα έχει. Και βροχές και λιακάδες και τα πρώτα χιόνια έπεσαν ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα στη Μακεδονία.

      Διαγραφή
  18. Ακόμα περιμένουμε τα πρωτοβρόχια στην Κρήτη και ακόμα τα καλές βροχές και καλά χιλιοστά δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα. Αλλά σύμφωνα με τους σχολιάζοντες σε αυτό το μπλογκ κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει. Ε φυσιολογικό είναι να μην βρέχει στην Κρήτη. Αφού βρέχει στα Γιαννενα όλα καλά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε, έρχονται και σε μας από βδομάδα.

      Διαγραφή
    2. Μη λέμε τα ίδια, μπορεί να άργησε πολύ φέτος αλλά έρχονται και στην Κρήτη αξιόλογα νερά(στα νότια ΝΔυτικα του νησιού ήδη έχει βρέξει τις τελευταίες ημέρες καλούτσικα).

      Διαγραφή
  19. Στίς αλλοτινές εποχές, είχε και Σιβηρικό αντικυκλώνα... Μήπως ξανά έρθει και πούμε "βρέ,βρέ σαν τα χιόνια"...? Και μήπως συνδυαστεί και με υφέσεις και έχουμε συγκλισάρες..? Αναμένουμε τα νεότερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλό μήνα σε όλους.
    Επιγραμματικά,ο μήνας έρχεται για να μας βρέξει αρκετά τουλάχιστον στο πρώτο μισό του,ενώ απόπειρες καταβάσεων ψύχους θα υπάρξουν σίγουρα προς τα Βαλκάνια με την κεντρική και βόρεια χώρα να μπαίνει στο παιχνίδι των χιονοπτώσεων σε ορεινές και ίσως ημιορεινές περιοχές κατά περιόδους.
    Πάντως κάτι ιδιαίτερο από πλευράς έντασης η διάρκειας ψύχους στη χώρα μας δεν βλέπω.
    Το καλό είναι ότι τμηματικά, πότε η μία περιοχή και πότε η άλλη θα βρίσκονται υπό την επήρεια αξιόλογου υετού.
    Η κεντρική βόρεια και ανατολική Ευρώπη μπαίνει σε ρυθμούς(ήδη έχει μπει εδώ και καιρό η βόρεια Ευρώπη με τον φίλο Μάκη να μας στέλνει υλικό από Σουηδία) βαθύ χειμώνα με πολύ κρύο και πολλά χιόνια.
    Ένας μήνας λοιπόν που στο 1ο μισό του δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με το περσινό αντικυκλωνικό πανευρωπαϊκό έκτρωμα!

    Υ. Γ. Ο Νοέμβρης έκλεισε με ύψη βροχής εντός των κλιματικών τιμών και τοπικά περισσότερο για τον νόμο Αιτωλοακαρνανίας.
    155mm για την πόλη του Αγρινίου, 168mm στην περιοχή μου, 160mm για το Αγγελόκαστρο, την ίδια στιγμή που το βόρειο κομμάτι του νομού πλησίασε και τα 300mm(Μενίδι 297,6mm).
    Θερμοκρασιακά η πόλη βρέθηκε ενάμιση με δύο βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά του μήνα ενώ στην δυτική ΒΔυτικη υπόλοιπη χώρα η απόκλιση ήταν στο +0,5.
    Αυτό συνέβη κυρίως λόγω της πολλής συννεφιάς και των βροχών στην περιοχή, την ίδια στιγμή που η ανατολική και νότια χώρα βρέθηκε στους +2,5β πάνω από τα κλιματικά.
    Ο φετινός Νοέμβρης μετά και τον Οκτώβρη ήταν ο θερμότερος τουλάχιστον των τελευταίων 15 ετών για το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εχει πλάκα αντί των Ντάλτον να δούμε τον Αλι μπαμπά τον Βεδοίνο και τους 40 κλέφτες?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα και καλό μήνα από το Αμβούργο, σήμερα προσγειωθήκαμε το μεσημέρι με γαλανό ουρανό και - 4, αλλα από το σούρουπο και μετά...... Μαγικές νιφάδες με - 1. Η χαρά του κάθε καιρόφιλου, χειμώνας γαρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Άρχισε στην Βόρεια Σιβηρία ο φοβερός χειμώνας της Η Μετέο τηςΡωσικης Ομοσπονδίας έδωσε πρόγνωση για το χωριό Οιμιακον της περιοχής Γιακουτιας Δώστε προσοχή λοιπόν φίλοι μου κυρίως Ο Φώτης ο φίλος "Θωμάς"οΧριστοδουλος ο Δρυιδης ο φίλος Σιμουλης και ο χιονοφιλος Θεσπρωτός Από σήμερα αρχίζει η τρομαχτική πτώση της θερμοκρασίας Αρχίζει με -38 και στις 6του μήνα θα έχουμε σε βάση 24 ωρών διακύμανση από -63 έως -67 ,βαθμουςΕδωδεν μιλάμε καθόλου τι να πουμε άλλωστε Θα είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία παγκοσμίως πιο χαμηλή ακόμα και από τον σταθμό Βοστόκ του Νότιου πόλου Αντίστοιχες θερμοκρασίες αναμένονται και στο Βερχογιανσκ Φοβερός ο φετινός Σιβηρικος χειμωνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε γερο παναχαικέ....αν παρατηρήσεις την κίνηση των ψυχρών αερίων μαζών θα διακρίνεις ότι η έξαρση του ψύχους στην Σιβηρία οφείλεται στην κίνηση πολυ ψυχρών αερίων μαζών από την Δυτική Ρωσσία ανατολικά..δλδ στην αποδρομή του ψύχους από την Ευρώπη.Σε κάθε περίπτωση όμως οι θύλακες ψύχους της Σκανδιναβίας-Δυτικής Ρωσσίας είναι γεμάτοι..και ο Αντλαντικός αν τους ενοχλήσει θα τους δώσει πολλά χιόνια.Εκείνο που ψάχνω δεν είναι η Σιβηρία αλλά το Τέξας(!) δλδ ψυχρή εισβολή στην Αμερική που αναλογικά θα δώσει ψυχρή εισβολή στην Ευρώπη.Κάτι τέτοιο φαίνεται μετά τις 11 στην Αμερική δλδ κατά τις 20-21 σε εμάς.Καλημέρα αγαπητέ!!!"θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Μια παρατήρηση φίλοι.
      Αυτό που διαφοροποιείτε φέτος σε σχέση με πέρσι είναι η ανάπτυξη και ενδυνάμωση του Σιβηρικού αντικυκλώνα στα ΒΑνατολικά, την ίδια στιγμή που στην αμερικανική ήπειρο οι αποθήκες ψύχους στα βόρεια της είναι αρκετά πιο λάιτ σε σχέση με τον περσινό σφοδρό χειμώνα.
      Γενικά το όλο μοτίβο έως αυτή τη στιγμή προμηνύει εντελώς διαφορετικά μονοπάτια στην έκβαση του φετινού χειμώνα πανευρωπαϊκά.

      Διαγραφή
    3. Οι -44° που βλέπω τώρα στο Οιμιακον είναι μια ανυπόφορη , καταπιεστική και επικίνδυνη θερμοκρασία για τον άνθρωπο, περισσότερο απ' τους +44° του καλοκαιριού...(Δ)

      Διαγραφή
    4. Πολύ σωστά. Απλά, οι -44 βαθμοί δεν είναι αντιστρόφως ανάλογοι των 44β., που το αντίστοιχο τους στο κρύο πρέπει να είναι γύρω στους -10 με -15 βαθμούς, για παράδειγμα. Αυτό από την άποψη ότι θερμοκρασίες 44 βαθμών καταγράφονται σε αρκετές περιοχές τα καλοκαίρια, σε αντίθεση με τους -44β., που είναι "προνόμιο" της πολικής ζώνης. Αν και στις ΗΠΑ έχουν βιώσει τέτοιο ακραίο ψύχος κάποιες πολιτείες δύο φορές την τελευταία δεκαετία.

      Διαγραφή
  24. Με ελάχιστες θερμοκρασίες 14C (θεσσαλονικη),δεν κάνω λόγο για τις μέγιστες,είναι αδύνατο να έρθει ο Χειμώνας.
    Είναι μια παγιωμενη τάση των τελευταίων πολλών ετών.
    Φαίνεται επίσης ότι οι οποιες εκλάμψεις του χειμώνα, θα είναι εμβολιμες, σύντομες και χωρίς βάθος όπως επίσης τα τελευταία πολλά χρόνια.
    Η ουτοπία της προσμονης προσπαθεί να αντιπαρελθει την δυστοπια της πραγματικότητας.
    Πιστεύω θα δούμε ένα ίδιο έργο, με μικρές διακυμάνσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από πού φαίνεται, όπως αναφέρεις, αυτό φίλε μου; Εκτός αν θες να του κάνεις εξορκισμό.

      Διαγραφή
  25. Θα πρότεινα το παραμυθάκι με τα έκτακτα να σταματήσει από την ΕΜΥ.
    Χειμώνας είναι έλεος!
    Και 30 χιλιοστά η 40 να πέσουν σε κάποιες περιοχές είναι αστείο να βγάζουμε έκτακτα.
    Είπαμε,αλλά μην το ξυλώσουμε κιόλας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Φώτη συμφωνώ μαζί σου.
      Θα μου επιτρέψεις ένα σχόλιο ορθογραφικό. Όντως παλιότερα το ρήμα "ξυλώνω " πολλοί το έγραφαν με "υ", λες και προερχόταν από το "ξύλο". Ομως ετυμολογικά δεν στέκει . Είναι σύνθετο από την πρόθεση "εξ " και "ήλος" = το καρφί ( " ο τύπος των ήλων" ,του Θωμά.....) .Έτσι έχουμε εξ-ηλ -όω και αργότερα εξηλώνω , ( τα ρήματα της Ν.Ε. λήγοντα σε-ώνω προέρχονται από παλαιότερα σε -όω ,π.χ. εμβαλλόω > εμβαλλώνω και στα Ν.Ε. :μπαλλώνω ). Από το εξηλώνω,με σίγηση του αρχικού ατόνου "ε",παίρνουμε : ξηλώνω .Αρχικά σήμαινε :αφαιρώ το καρφί και αργότερα : αφαιρώ ο,τιδήποτε.
      Να είσαι καλά και να συνεχίσεις να μας λες τα καιρικά
      όπως πάντα. .------======= Π.Α.
      ...........

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ κ. Καθηγητά για την ανάλυση για τη διόρθωση.
      Δεν το γνώριζα το συγκεκριμένο.

      Διαγραφή
  26. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, παρατηρώντας την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των εκδιδόμενων έκτακτων δελτίων, τις μετρήσεις της θερμοκρασίας από ταρατσόμετρα και την εκτίμηση της έντασης του ανέμου από τις στιγμιαίες ριπές του, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι στη χώρα μας η κλιματική αλλαγή έχει φθάσε σε επίπεδα πρωτόγνωρα για όλες τις περιοχές του πλανήτη.
    Καλό βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tον ιστορικό του μέλοντος να σκεφτείτε που θα ψάχνει στα αρχεία της ΕΜΥ για να περιγράψει το κλίμα.....θα βγάλει το συμπερασμα ότι λογικά θα χουμε μεταναστεύσει όλοι..."θωμάς¨"

      Διαγραφή
    2. Τώρα που υπάγεται και στην κυβέρνηση να δείτε.Σε κάθε βροχή έκτακτο ώστε αν συμβεί κάτι η πολιτεία δεν θα φτάσει γιατί προειδοποίησε.

      Διαγραφή
  27. 2.700 δισεκατομμύρια τόνοι χάθηκαν από τους παγετώνες τα τελευταία 10 χρόνια..
    Τρομακτικό και ο χαρακτηρισμος είναι ήπιος.
    Την πληροφορία πήρα από τηλεοπτικό παιχνίδι γνώσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ο σημερινός καιρός είναι η επιτομή της αθλιότητας για Δεκέμβρη!
    Ζέστη με 20αρια πλας πανελλαδικά(ακόμη και 24αρια),υγρασία και νέφη τα οποία παραπέμπουν σε Απρίλη.
    Αντε να τελειώσει αυτό το χάλι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κομοτηνή, παρόμοια κατάσταση, όλα βρεμμενα χωρίς να έχει βρέξει, θερμοκρασία όχι κάτω από 17 ! αλλά από αύριο Δευτέρα φαίνεται αξιολογη πτώση ...(Δ)

      Διαγραφή
  29. Καλησπέρα σας! Πραγματικά μεγάλη υπερβολή με τα έκτακτα δελτία! Το έχω επισημάνει παλιότερα ότι κάποιοι για περισσότερα κλικ, κάποιοι για προβολή και κάποιοι για να "προλάβουν " τυχόν ευθύνες ή κριτικές, προτρέχουν να φέρουν την καταστροφή με μια βροχούλα. Έχω βαρεθεί πλέον να κοιτάω τις προβλέψεις τους και το μόνο αξιόπιστο και υπεύθυνο μέσο ενημέρωσης για τον καιρό είναι το παρόν μπλοκ του κυρίου Ζιακόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα! Τι το έκτακτο έχει η κακοκαιρία που έρχεται?! Και καλά οι κλικοθήρες... και η εμυ? Σπύρος Αθήνα

      Διαγραφή
  30. Καλησπέρα σας!Ένα αδιάφορο καιρικά φθινόπωρο έφτασε στο τέλος του.Ανομβρο,χωρίς νερά δυστυχώς....Στον χειμώνα μπροστά μας...ο άγνωστος Χ.Βεβαια μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε κεντρική,βόρεια και ανατολική Ευρώπη μέσα στα χιόνια από αρχές Δεκέμβρη.Μηπως αυτό κύριε Ζιακοπουλε στα μετέπειτα του χειμώνα παίζει τον ρόλο του για την Ελλάδα?Ίσως σιβηρικος αντικυκλωνας πιο ενεργός...συσσώρευση ψύχους νωρίς στο βόρειο ημισφαίριο...ΥΓ.Ο Χριστόδουλος πιο συγκρατημένος φέτος για το τι βλέπει μπροστά του από τα μυστικά της φύσης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως να πάρουμε και εμείς στην Ελλάδα κάνα ξεροκομματο φέτος... Δεν μπορεί λίγο από το κρύα και τα χιόνια του βορρά θα ξεφύγουν σε κάποια φάση προς τα κάτω. Μπας και καταλάβουμε και εμείς λίγο χειμώνα. Τουλάχιστον εμείς στην Θράκη τα τελευταία 30 χρόνια θα έλεγα έχουμε δει λιγότερο χειμώνα από την Αθήνα...

      Διαγραφή
  31. Παρακολουθώντας τα του Μονάχου , σκέπτομαι μήπως ,σε κάθε περίπτωση ,κάποιες καιρικές προκλήσεις υπερβαίνουν τις ανθρώπινες αντιδράσεις και σχεδιασμούς !. ----------------=============Π΄.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πάντως σύντροφοι για να βλέπουμε το πάρκο της Στογχόλμης μία ενβδομάδα κάτι μεγάλο ετοιμάζει ο κύριος Ζιακόπουλος...!!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. - Δει δη χρόνου και άνευ τούτου ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων…
      - Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει καλύτερα να μην μας πει κανένα…
      Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Παίρνω το πρώτο διακρίνοντας...το παιδί...που κοιτούσε τον ουρανό....στην Κόνιτσα...!"θωμάς"

      Διαγραφή
  33. Κύριε Ζιακόπουλε ισχύει ότι από εβδομάδα δημιουργούνται οι προυποθέσεις της κατάντη ανάπτυξης για τα Βαλκάνια?Την ερώτηξις μπορώ να την κάνω...ως μαθητής σε μάθημα του Δασκάλου!!!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Φυσικά,δάσκαλε, και δεν περνά απαρατήρητη η.........αταραξία σου !--=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Έχω γίνει γραφικός αλλά πάλι δεν διαφαίνονται καλές βροχές για την Κρήτη αυτό το διάστημα αφού όλες θα περνούν γύρω γύρω από το νησί αλλά λίγες θα πέφτουν. Καλά νερα φαίνονταν για τη δυτική Κρήτη αλλά και αυτά εξαφανίστηκαν από τα μοντέλα σήμερα. Οι θερμοκρασίες καθημερινά πάνω από 20 βαθμούς. Χάθηκε το 1/3 του χειμώνα χωρίς βροχές. Και αν είναι πάλι να πέσουν 2-3 χιλιοστά καλύτερα να μην βρέξει καθόλου!
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Βασίλειος Σωμαράκης4 Δεκεμβρίου 2023 στις 12:59 μ.μ.

    Σε καταλαβαίνω Γιάννη. Τί να πει και η ανατολική Κρήτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή