Επιστρέφουν οι νοτιάδες

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται γρήγορα Α-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Επισημαίνεται ότι τα προαναφερθέντα φαινόμενα κατά τόπους στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, τη ΒΔ Πελοπόννησο, τη Θράκη, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα θα είναι έντονα. Κατά τα άλλα, χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και θα επικρατήσουν ΝΔ άνεμοι εντάσεως 6 με 8 και τις απογευματινές - βραδινές ώρες στο Α - ΒΑ Αιγαίο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της. 


Την Τετάρτη (29/11), τοπικές βροχές αναμένονται στη Δ. Ελλάδα, τη Θράκη, τις Κυκλάδες, τη Δ-ΝΔ Κρήτη, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 5 με 6 και το πρωί στο Α-ΒΑ Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. 

Την Πέμπτη (30/11), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν στις ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας και ίσως στη Δ. Ελλάδα. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

40 σχόλια:

  1. Ευτυχώς να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας! Δεν τα θέλω τα κρύα τα πολικά καθόλου όμως… στα βουνά οκ όχι στις πόλεις στα πεδινά εννοώ. Βροχές βεβαίως να ποτιστεί η γη αλλά το να μη μπορώ να κυκλοφορήσω με τον ψυχρότατο ΒΔ, να αθληθώ, να πιω έναν καφέ καθήμενος έξω με μπουφάν όχι δεν θα πάρω. Εδώ είναι μεσόγειος κι όχι Σουηδία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κρύο είναι υγεία μην το κακολογείς τόσο. Εννοείται το νορμάλ κρύο που κάνει αραιά και που πλέον κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Γιατί κρύα πολικα όπως λες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Και ναι μπορείς να αθληθείς με το κρύο και να πιεις το καφέ σου έξω με μπουφάν. Δεν θα πάθεις και τίποτε...

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα από τη λευκή και παγωμένη Στοκχόλμη .μεγιστη σήμερα -4c και ο παγετός συνεχίζει για μέρες .Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια ωραια σύντομη επίσκεψη του χειμώνα έστω για δυο ημέρες με πολύ πολύ αέρα και λίγες βροχές ως αναμενόταν και ελάχιστα χιόνια που κατάφεραν έστω και λίγο να ασπρίσουν τις κορυφές των Λευκών Ορεων. Από αύριο επιστροφή των νοτιαδων και της ζέστης έτσι για να μην ξεχνιόμαστε και παίρνουμε θάρρος ότι ήρθε ο χειμώνας. Η ξηρασία συνεχίζεται δριμύτατη!!!
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετά από ένα διάλειμμα επιστρέφει η επικρατούσα κυκλοφορία που λέγαμε.
    Φουλ ζωνική η δυτική όσο πάει το μάτι με τα νερά πιά,να γίνονται και υπερβολή θα έλεγα στα δυτικά ΒΔυτικα και σε δεύτερο χρόνο Θράκη ανατολικό Αιγαίο.
    Οι ίδιες και οι ίδιες περιοχές δλδ που μέσα μέσα κάτι θα παίρνουν και οι υπόλοιποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Φώτη σε παρακολουθώ ανελλιπώς!
      Θα έλεγα ότι είσαι εγγύηση.
      Την καλησπέρα μου σε όλους από ημιορεινή Αιτωλία!
      Γεράσιμος.

      Διαγραφή
  5. Σε αναμονή ανασυγκρότησης νέου εμποδισμού στην Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια από εβδομάδα...μία παρατήρηση για αύριο..που αν θυμάμαι καλά δεν συζητιέται συχνά στα καιρικά forum και blog.,.,αν παρατηρήσετε πολλές φορές τα Δωδ/σα εκπλήσουν με τα ύψη βροχής...τους,αυριο όπως και καθε φορά που έχουμε ΝΔ η ΝΑ στα δωδεκάνησσα έχουμε το "αντιμάμαλο" δηλαδή οι άνεμοι αυτοί προσκούρουν στα βουνά της δυτικής Μικράς Ασίας με αποτέλεσμα την συσώρευση υδρατμών μεταξύ των δωδεκάνησων και της δυτικής Μικράς Ασίας.Οι καταιγίδες που εκδηλώνονται σε αυτήν την περιοχή, έχουν μεγάλη ραγδαιότητα και πολλές φορές αφορούν πολυκυτταρικές καταιγίδες.Ετσι υετικά τα Δωδ/σα έχουν τουλάχιστον διπλάσιο ετήσιο ύψος βροχής από τις Κυκλάδες και ξεπερνούν με άνεση πολλές περιοχές της ηπειρωιτκής Ελλάδας που βρίσκονται στο ίδιο πλάτος.
    Κατά τα λοιπά -4,5 σήμερα στο Ανω Βόιο και διασυρθήκαμε από τα Γρεβενά...τα οποία είχαν -6 !."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτός από τα Δωδεκάνησα, αυτό που λες φίλε ανώνυμε συμβαίνει σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Φορτώνονται με υγρασία από όλο το Αιγαίο κ δημιουργείται η ας πούμε "προσκρουση" στα βουνά της Μικρασιατική που ειδικά απέναντι από εδώ που ζω (Ρόδος) έχουν κ αρκετό υψόμετρο. Πάντως όσον αφορά τις βροχές εδώ στη Ρόδο, το χορταστικό μενού το βλέπουμε όταν ενεργοποιειται χαμηλο εκ Συρτής. Φέτος μας έχουν λείψει αυτά τα χαμηλά. Τέτοια χαμηλά βοηθούν ειρήσθω εν παρόδω κ την Αττική
      Χριστοδουλε αναμένουμε λεπτομέρειες για το φεγγάρι κ τις πλανητικες όψεις του Δεκεμβρίου- όποτε μπορείς

      Διαγραφή
    2. Συγγνώμη βρε Θωμά που σε είπα ανώνυμο. Από τη νύστα δεν είδα την υπογραφή σου στο τέλος

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Θάνο....συγχωρεμένος...εγώ να δείς...πόσες φορές εχω πεί συγνώμη εδώ μέσα,εγώ πάντως όταν έζησα στα Δωδ/σα θεωρώ τις καταιγίδες τι πιο εντυπωσιακές και υετοφόρες που έχω δεί.Εν αναμονή του χειμώνα λίγα στατιστιστικά από τον ιδιωτικό σταθμό στο χωριό μου,
      Υετός μέχρι σήμερα 710 mm(καλός)
      Απόλυτα ελάχιστη -13,7 στις 08/2 και απόλυτα μέγιστη 39,8 στις 25/7
      Ενδιαφέρον είναι ότι ο τελευταίος παγετός της ανοιξης ήταν στις 28/4 με -2,7 και χαμηλότερη καλοκαιριού 5,7 στις 02/6.Εξι μέρες χιονιού και περίπου 13 χιονόστρωασης (αστεία πράγματα) με τελευταίο χιόνι και χιονόστρωση στις 08/3.Γενικά μία ζεστή χρονιά λόγω Ιουλίου και Οκτωμβρίου.
      Στα της κυκλοφορίας διαδοχικά...χαμηλά αλλά συνήθη,τυχόν πτώση της θερμοκρασίας μετά τις 07 για την ώρα φαίνετε να είναι αδιάφορη(8 μεγιστη στα βόρεια και καμμιά 13 με 15 στα νοτια) και φαινόμενα μάλλον στην νότια και νοτιανατολική Ελλαδα.Με άλλα λογια τα μοντέλα παρόλο το ψυχος που εχουμε από πάνω μας δίνουν για την ώρα αυτό που αξίζει στο πλάτος μας."θωμάς"

      Διαγραφή
  6. Για την προηγούμενη συζήτηση θα αναφερθώ..τα Χριστούγεννα του 86 είναι γνωστό οτι ηταν χιονισμένα,1μ.χιονι και το ρεύμα κομένο ανήμερα,για το 85 δεν θυμάμαι να ηταν χιονισμένα,ενώ για το 84 όπως ανάφερε ο Δημήτρης περα το ότι δεν θυμάμαι καθόλου,κάποια χιόνια των Ιωαννίνων δεν θα τα είχαμε εδώ,στα Γιάννενα πιστεύω παλιά θα χιονιζε και με γαρμπή λόγο της περιοχής και του υψομέτρου,πράγμα που είναι ακατόρθωτο για τα πεδινά ανατολικά του Κόζιακα και λόγο θερμοκρασίας και λόγο που πολλές φορές ο υετος του γαρμπή κόβεται ΜΑΧΑΙΡΙ στον Κόζιακα.
    Τώρα όμως πιστεύω με την νεα κανονικότητα δύσκολο πλέων να χιονίσει στα Γιάννενα,τα χιόνια με γαρμπή περιορίζονται στην οροσειρά,και πολλές φορές τελείως ορθογραφικά και πάνω απο τα 1000μ.Ο Δημήτρης ή άλλος Ηπειρώτης μπορούν να πουν γι'αυτο το θέμα,
    διευκρινίζω μόνο πώς δεν εννοώ την περίπτωση που ο γαρμπής βρει προϋπάρχων ψύχος και στην αρχή χιονίζει χαμηλότερα όπως μάλλον θα γίνει αύριο..μιλάω για σκετο ΝΔ ανεμο.
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πέρσι διαμαρτυρία για τους βοριάδες.Φέτος αυτή η αηδία δεν σας ενοχλεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια αηδία? και σε τι να μας ενοχλεί? Και ποια διαμαρτυρία πέρσι για τους βοριάδες? Έγινε κάνα συλλαλητήριο?

      Διαγραφή
  8. Βαρομετρικο χαμηλο θα κινηθει γρήγορα.. Μεράκι το έχω να ακούσω την λέξη.. ΑΡΓΑ.. Κεντερηδες τα, χαμηλά φέτος. Λες και τους βάζουν νεφτη και τρέχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Αγία Αικατερίνη μας έκανε την χάρη...ο Άγιος Νικόλαος φαίνεται ότι Κ αυτός θα μας πει κάτι..!
    Νομίζω καλά θα πάμε φέτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Τρύφωνα. Δεν ανέβασες καμιά φωτό από τον Χορτιάτη.

      Διαγραφή
    2. Λίγο το χιονακι που έριξε αλλά ωραίο και καλοδεχούμενο!
      Πρώτο του φετινού χειμώνα ελπίζουμε σε μια καλή συνέχεια!!

      Διαγραφή
  10. Απέλιπεν η προσοχή στο γράψιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επιλεκτική η επιδείνωση των επόμενων δύο ημερών και κυρίως αύριο στη χώρα μας με τις ίδιες πάνω κάτω περιοχές να δέχονται αξιόλογα φαινόμενα και λιγότερο οι υπόλοιπες.
    Πάντως μια επαγρύπνηση θα χρειαστεί σε περιοχές της ορεινής ημιορεινής κέντρο δυτικής Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της ορεινής ημιορεινής κέντρο δυτικής Στερεάς δυτικής Θεσσαλίας και Ηπείρου καθώς αυτή την εποχή εποχή,όταν έρχονται χαμηλά από το Ιόνιο με τόσο ισχυρό και υγρό ΝΔ ρεύμα σε όλο το ύψος της τροπόσφαιρας(από τα 500hPa έως την επιφάνεια) όλη η υγρασία και οι υδρατμοί των νεφών προσκρουούν πάνω στην οροσειρά της Πίνδου και εναποθέτουν μεγάλο όγκο νερού.
    Σε αυτές τις περιοχές πολύ πιθανόν να δούμε τοπικά τρέχουσα κακοκαιρία και πάνω από 90 με 100 χιλιοστά με συνεχή επίμονα φαινόμενα.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. , Εδώ στο αλιβερι ευβοιας το προχθεσινο πέρασμα βροχής ήταν σύντομο ελπίζω στην συνέχεια να έχουμε αξιόλογες βροχές χωρίς ακρότητες φυσικά ο τόπος τις έχει αναγκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η χθεσινή και η προχθεσινή ημέρα ήταν αρκετά κρύες για τα νοεμβριατικα δεδομένα του νησιού. Ο ισχυρός ΒΔ άνεμος έφερε κ βροχουλες με μονοψηφιες τιμές και γενικά χθες το μεσημέρι η θερμοκρασία δεν πέρασε τους 11 βαθμούς στην πόλη της Ρόδου με την αισθητή ακόμα χαμηλότερη. Εάν αυτή η διάταξη συνέβαινε Γενάρη θα ασπριζαν καλά τα βουναλακια του νησιού. Ήδη σε αυτή την κακοκαιρία, ασπρισαν καλά τα ορεινά της Λέσβου κ της Χίου. Ενδιαφέρουσα κακοκαιρία, αν κ σύντομα μπαίνουμε σε πιο ζεστό κλοιό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αρκετά ενδιαφέρουσα η κακοκαιρία που μας πέρασε η οποία μας άφησε βέβαια μόνο 19χιλ. Ναι μεν αξιόλογη η καταιγίδα,αλλά η Αθήνα μάλλον θα έχει κάτω από 30χιλ για τον μήνα. Είχε πολύ ενδιαφέρον ο μήνας, αλλά η τροχιά των κακοκαιριών δεν μας βόλεψε. Πάντως για να είμαι ειλικρινής πολύ χάρηκα το κρύο και την αίσθηση ότι είμαι ακόμα στην εύκρατη ζώνη και όχι για διακοπές στο Μπαλί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο νοτιάς επέστρεψε λοιπόν και παρατηρώντας τον καιρο,αυτην την ωρα ο νοτιας έχει επίδραση σε όλα τα ορεινά και στις λοιπές ηπειρωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές,εκτός από τις περιοχές ακριβώς ανατολικά της Πίνδου.
    Κάτω στον κάμπο έχει αυτήν την ωρα 6β.στα ορεινά 8-9β.με δυνατό ανεμοβρόχη,και στις άλλες περιοχές γύρω γύρω πάνω απο 10 εως 18β.
    Πιστεύω όμως πώς απο το βράδυ θα φανεί και εδώ η επίδραση,και αύριο φυσικά θα η θερμοκρασία θα έχει μπει σε σειρά υψομετρικά.
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ένα τίποτα με μπόλικο καθόλου ως τώρα εδώ στην περιοχή μας! Καλή σας συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. --- ---Μου φαίνεται ότι δεν βιάζεται ιδιαιτερα η παρούσα κακοκαιρία.
    -------΄Φώτη ,ειδικά η Ήπειρος ,σε επιβεβαίωσε πλήρως ως προς τις 100άρες . Μία από αυτές έλαβε και ο Γιάννης στην Παραμυθιά .---======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όχι μόνο,αλλά συνεχίζει ακόμη!
      Νομίζω ότι άρχισε και χάνεται το μέτρημα με τους σταθμούς που χτύπησαν κατοστάρες και βάλε.
      Αρκετοί σταθμοί της Ηπείρου με αποκορύφωμα τα Θεοδώριανα(190mm μέχρι τώρα) έσπασαν το φράγμα των 100 χιλιοστών ενώ και κάποιοι ορεινοί ημιορεινοί στην ανατολική Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία Φωκίδα καθώς και Αχαΐα το ίδιο(Παναχαϊκό 105mm έως τώρα).
      Προσωπικά ήμουν σίγουρος κύριε καθηγητά καθώς αυτόν τον τύπο καιρού τον γνωρίζω χρόνια στα μέρη μου.
      Απλά μερικοί στέκονται σε πίνακες μοντέλων όπου αδυνατούν να δουν τις προϋποθέσεις που η ορογραφία θα παίξει καταλυτικό ρόλο.
      Σε αυτό βέβαια υπάρχει βοήθεια όπως τα περιοχικά μοντέλα πυκνού πλέγματος(bolam skyron era) και διάφορα άλλα που αντλούν στοιχεία από τα δύο μεγάλα μοντέλα με την προϋπόθεση όμως να είναι φτιαγμένα με βάση τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας.
      Καλό ξημέρωμα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Δύναμη ο φίλος Φώτης και πάντα σταθερή αξία! Όπως ακριβώς εκτιμησε και χθες το βράδυ, έτσι και έγινε το περισσότερο νερό με διαφορά έπεσε κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς της Πίνδου από Ήπειρο μέχρι Πελοπόννησο και με αρκετές 100αρες+..
      Καλό νεράκι γείτονα Πέτρο έπεσε και σε εμάς, Αιγιάλεια πεδινά πιάσαμε τα 40μμ, στα ορεινά σχεδόν τα διπλάσια! Πάμε για τα επόμενα ο καιρός μας κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και αναμένουμε από τον κύριο Ζιακοπουλο αν η Αννούλα θα είναι του χιονιά!! καλό βράδυ, .
      Χρήστος Κ

      Διαγραφή
  18. Με ΝΔ άνεμο εμείς εδώ ακριβώς στα ανατολικά της Πίνδου, βροχή αξιόλογη μην περιμένουμε.Παει και ο Νοέμβρης!
    Λίγα πράγματα από βροχή εδώ στην περιοχή μου σήμερα.Δεν κάνουμε δουλειά έτσι.Να δούμε πόσο θα τραβήξει έτσι ακόμα.
    Καλό βράδυ σε όλη την παρέα. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα σας. Καθηγητά κ. Π.Α., δεν θα προέρχεται ακριβώς εκ Σύρτεως, αλλά δεν μας χαλάει, θα είναι καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα στον Δάσκαλο κ σε όλη την παρέα συνεχίζεται ο μουντός καιρός εδώ στο αλιβερι ευβοιας χωρίς βροχή ελπίζω να αλλάξει το σκηνικό χρειαζόμαστε βροχές στέγνωσε ο τιπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φυσικά και δεν μας χαλάει, Χρήστο .
    Αλήθεια, μήπως βλέπεις κάποιο καιρικό .....ειδύλλιο μεταξύ Νίκολας και Αννούλας ;------======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεταξύ των, όχι, αλλά με τον Σπυρίδωνα μπορεί. Μην πάμε όμως τόσο μακριά, γιατί κινδυνεύουμε να γίνουμε σαν έναν Κονιτσιώτη....

      Διαγραφή
    2. Είπα κι εγώ! Άλλο Κόνιτσα , άλλο... Καμένα Βούρλα!
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  22. Ότι και να γράψω για τον αγαπητό φίλο Φώτη είναι λίγο και νομίζω πως όλοι βλέπετε ότι οι προγνώσεις του είναι γκαραντι, γι'αυτό και έχω πει πολλές φορές ότι έχει τα φόντα για επαγγελματίας μετεωρολογος.
    Για τον νόμο μου,Βοιωτία, έπεσε διάνα για μια ακόμη φορά παρόλο που δεν την γνωρίζει όσο πρέπει.
    Δυτική και Κεντρική Βοιωτία, μου είπε ο Φώτης και έτσι ακριβώς έγινε.
    Εγώ στο όριο πήρα 8,5 χιλιοστά, όλο το δυτικό τόξο,Λιβαδειά, Αράχωβα και όλα τα ορεινά πήραν πολύ καλό νερο, ενώ από Θήβα και ανατολικότερα σχεδόν τίποτα.
    Εύγε φίλε και είς ανώτερα.
    Όσο για το φεγγάρι που ρώτησε ο φίλος Θάνος.κ,ήταν πολύ καλό το γύρισμα του,όσο αναφορά τα δυτικά και βόρεια της χώρας,επίσης αρκετά καλό για Θράκη και όλα τα νησιά του Αιγαίου, ενώ για εμάς τα ανατολικά και νότια και την Κρήτη το γύρισμα μου φέρνει στο νου μου το Συρτάκι,ξεκινάμε με αργό ρυθμό και σιγά σιγά θα επιταχύνουμε προς φθινοπωρινό σκηνικό,ο χειμώνας μπορεί ακόμη να περιμένει για εμάς αφού προεχουν πρώτα οι βροχές, μετά τις 15 Δεκεμβρίου πιστεύω ότι θα θα κρυώσει και για εμάς.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα μετά από το προηγούμενο κύμα που έδωσε κάποια χιλιοστά βροχής όχι παραπάνω από 10, τον δυνατό Βαρδάρη που ακολούθησε και τον πρώτο παγετό του χειμώνα το πρωί της Δευτέρας με -1C και ξηρό κρύο, χθες επικράτησε ο νότιος- νοτιοδυτικός άνεμος με συννεφιά ενώ σημερα απολαμβάνουμε καθαρό και διαυγή ουρανό με θερμοκρασία περίπου στους 19C. Περιμένουμε την αλλαγή του καιρού από τη Δευτέρα ώστε να έχουμε νέες βροχές καθώς είμαστε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, περίπου 370 χλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή