Πώς οι Άλπεις μπορούν να εκθέσουν τα μοντέλα;




Στο Β. Ημισφαίριο της Γης τα πλανητικά κύματα (κύματα Ρόσμπι) επηρεάζονται σημαντικά από τα Βραχώδη Όρη και τα Ιμαλάια και δευτερευόντως από την οροσειρά των Άλπεων (κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στο Ν. Ημισφαίριο με τις Άνδεις). Στην οροσειρά των Άλπεων υπάρχουν 82 κορυφές με υψόμετρο πάνω από τα 4.000 μέτρα (οι λεγόμενες «τεσσάρες) και το μεγαλύτερο ύψος φθάνει τα 4.809 μέτρα (Mont Blanc).


Παρόλο που το μοντέλο προσομοιώνει τις Άλπεις με ύψος ως τα 3.000 μέτρα, η παραμόρφωση του πεδίου των ισοϋψών είναι εμφανής. Προφανώς, με το πραγματικό ύψος της οροσειράς η παραμόρφωση θα είναι μεγαλύτερη. Αυτό έχει ως συνέπεια την αβεβαιότητα της κίνησης της διαταραχής μετά τις Άλπεις. Είναι μια κατάσταση που συμβαίνει πάντα με τις διαταραχές που διασχίζοντας την Ευρώπη από τα ΒΔ προς τα ΝΑ επηρεάζουν την περιοχή μας. Αυτός ήταν ο σημαντικότερος λόγος των χθεσινών μου επιφυλάξεων για την κατανομή και την ένταση του υετού το διήμερο της Παρασκευής και του Σαββάτου (17-18/11). 


19 σχόλια:

  1. Ιωάννης από Μυτιλήνη14 Νοεμβρίου 2023 στις 8:02 μ.μ.

    Άλλο ένα καιρικό σεμινάριο από τον δάσκαλο! Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε! Ψύχρανε λίγο εδώ στο νησί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να τα "βράσω" αυτά τα βαρομετρικά. Εγώ ,μέχρι το τέλος Νοέμβρη , θέλω ένα σαν αυτό που εύστοχα περιέγραψε ο Φώτης το Σάββατο : Αργό ,στροβιλιζόμενο ,με ωραίες ......πιρουέτες . Έχω έτοιμο και το όνομα : "Νουρέγιεφ " ! ------======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτός είναι και ο λόγος που παλιότερα είχα γράψει ότι "μισώ τις Αλπεις", κάτι για το οποίο πολλοί θα μπορούσαν να αμφιβάλουν για την πνευματική μου υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aγαπητέ Π.Α. εγώ προτιμώ μία Balalaika....να ξεκινά αργά...και μετά να κορυφώνεται...σαν έναν Αυλώνα που κατεβαίνει από τα Ουράλια...!!..Αγαπητέ Στυλιανάκη.. σε βρίσκω υγιέστατο ψυχικά....εδώ εγώ τα έχω βάλει με το Πάικό.... Σοβαρά τώρα...ο Φώτης μάλλον έχει δίκιο...μετά από διάφορες ανακατατάξεις μάλλον σε δυτικό ρεύμα θα καταλήξουμε...¨θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμάς τους Αττικάριους πρέπει να μας βάλουν σε κλινική ψυχικής υγείας τότε! Θα πρέπει να μισούμε Πίνδο, Πελοπόννησο, Δίρφυ, τα ίδια μας τα βουνά, και τη Σαλαμίνα με τα νησάκια του Σαρωνικού για να έχει και ένα ωραίο κερασάκι η τούρτα! Αστειεύομαι φανερώς όπως και εσείς άλλωστε

      Διαγραφή
  5. Σας ευχαριστούμε Δάσκαλε! Να είσαστε καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θυμάμαι το θέμα του υψομέτρου των Άλπεων και της διέλευσης διαταραχών προς τη χώρα μας από εκεί, το είχε ξανά αναφέρει ο δάσκαλος και όχι τυχαία.
    Όχι μόνο είχε δίκιο αλλά κοιτάζοντας τα τωρινά ραν των μοντέλων,διακρίνεται η διαφορετική κατανομή υετού γιά κάποιες κυρίως νότιες περιοχές.
    Και ίσως έχει και συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βασίλειος Σωμαράκης14 Νοεμβρίου 2023 στις 11:40 μ.μ.

    Πάλι η Κρήτη εκτός πεδίου βροχών Παρασκευή και Σάββατο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σας ευχαριστούμε για όλα κύριε Ζιακόπουλε. Μας είστε πολύτιμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε, πρέπει να πούμε ότι στα Ελληνικά λέξη "υσοϋψών" δεν υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε δίκιο. Στο κείμενο είναι γραμμένο σωστά, αλλά όχι και στην εικόνα. Το διόρθωσα.
      Ευχαριστώ πολύ.
      Καλημέρα σε όλους

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα στο Δάσκαλο και στην παρέα!! Άλλη μια πολύτιμη πληροφορία! Σε αναμονή του καιρού να συντονιστεί με το ημερολόγιο....όπως έλεγε ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βρε παιδιά οι Άλπεις,η Πίνδος,η Πελοπόννησος και τέλος πάντων ότι άλλο αναφέρεται, είναι σ αυτή την θέση εδώ και αιώνες.
    Άλλοι παράγοντες φταίνε που το γνωρίζουμε όλοι.Και όσοι δεν το γνωρίζουν θα το μάθουν που θα πάει.
    Καλό μεσημέρι σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύο παρατηρήσεις, συνονόματε:
      - Οι Άλπεις και γενικότερα η γεωγραφία είναι στην ίδια θέση εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά πριν δεν είχαμε τα μοντέλα που απαιτούν την παραμετροποίησή τους. Την παραμόρφωση των ισοϋψών την εξηγούσε με άλλο τρόπο ο... Καζαμίας!
      - Για το τι φταίει που στα μέσα Νοεμβρίου θεωρούμε είδηση τις χιονοπτώσεις στα ορεινά της Β. Ελλάδας υπάρχουν διάφορες απόψεις: ο ανάδρομος Ερμής, η φυσική μεταβλητότητα, η απληστία μας κ.λπ.

      Διαγραφή
  12. Φώτης Καραβούλιας15 Νοεμβρίου 2023 στις 3:15 μ.μ.

    Πάντα εξαιρετικός κύριε Ζιακόπουλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα χιονίσει τον Μάρτιο και θα καταστρέψει τα καρποφόρα δέντρα με αποτέλεσμα να πωλούνται 5€/κιλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απαντήσεις
    1. Κάποιοι εδώ μέσα είχαμε εκτιμήσει την έλευση του fiasko πριν κι απ' το UKMO.

      Διαγραφή