Θάλασσα του ανέφελου ουρανού, θάλασσα ρυτιδιασμένη και βαθυγάλανη

Φωτ. Βαγγέλης Σπανός

8 σχόλια:

  1. Επιτέλους, μια ικανοποιητική βροχή στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έπειτα από αρκετό καιρό απουσίας λόγω υποχρεώσεων, επιστρέφω κι εγώ στην παρέα. Άλλη μια πανέμορφη φωτογραφία, που θυμίζει -όσο περνάει κι ο καιρός- την επόμενη εποχή που πλησιάζει. Ωστόσο, φέτος πραγματικά είναι πολλά τα νερά που έχουν πέσει. Και για όσους κάνουν αγροτικές εργασίες αυτή την εποχή οι δυσκολίες ολοένα αυξάνονται από τα τερτίπια του καιρού. Εδώ στην Αττική η Παρασκευή και το Σάββατο είχαν μια περίεργη αίσθηση. Μάλλον χειμωνιάτικη (ιδίως το Σάββατο) αλλά με μεγάλη ποσότητα σκόνης που έκανε τα πάντα να μοιάζουν λασπωμένα. Από βροχή χορτάσαμε, λοιπόν, και έχει κι άλλο. Συντάσσομαι φυσικά με την ευχή όλων, να μην καταλήξει όλο αυτό σε σαρανταπεντάρια (υπερβάλλω λίγο, αλλά το έχουμε ζήσει κι αυτό...) το καλοκαίρι. Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμήσου τι Μάη είχαμε το 2007 και μάλιστα τρίτο δεκαήμερο πριν ξεσπάσουν από Ιούνιο κιόλας τα 46αρια! Δυστυχώς, υπερβολή ήταν κάποτε, από τότε ,οι καύσωνες του Ιουνίου έγιναν κλιματικος μέσος όρος! Όπως από το 1998 και μετά ,οι δύο και τρεις καύσωνες ανά καλοκαίρι, από το 2015 άρχισαν τα 40αρια Σεπτεμβρίου να μην περιορίζονται στο πρώτο πενθήμερο του μήνα μια φορά στα τέσσερα με πέντε έτη, αλλά ήρθαν σύντομα το 2017 στις 18-19/9 και μαζί με τα 38αρια,39αρια του 2018, έστω και αν απουσιασαν το καλοκαίρι ,(άλλη πονεμένη ιστορία η περυσινή καλοκαιροανοιξη ),πάνε να γίνουν και αυτα μέσος κλιματικος όρος!
      Το τι έχουμε να δούμε ακόμα...

      Διαγραφή
  3. Για να ρίξει 20 mm βροχής στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να ρίξει 200 στο χιονοβροχοανεμοχώρι του Χριστόδουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έτσι είναι αυτά, είναι η σειρά των Ανατολικονότιων. με 280 mm στο Γκάζι ετήσια βροχή 2019, μέσα Απρίλη..εντωμεταξύ ο βασιλιάς πέθανε (Ζαγορά), ζήτω ο βασιλιάς (Ασκύφου, 2.300 mm το 2019)(ΕΑΑ όλα αυτά).
      καλημέρα σε Όλους

      Διαγραφή
  4. Δίκιο έχεις φίλε Χρήστο Σιμουλη.
    Από τις 5 το πρωί ξεκίνησε ποτιστικά να βρέχει,αλλά αυτό που συνάντησα μόλις κατέβηκα στον κάμπο έως και λίγο πριν την Ριτσωνα δεν περιγράφεται.
    Νερό με το κανάτι.
    Στο δρόμο προς Αθήνα, γεύτηκα τρεις εποχές.
    Χειμώνας στο χωριό μου, με ομίχλη,βροχή και κρυο(8 βαθμούς),προχωρημένα φθινόπωρο έως την Ριτσωνα, με πολύ νερό και χαμηλή νεφωση και από Σχηματάρι έως Αθήνα, ανοιξιάτικο σκηνικό και 16 βαθμούς.
    Περιμένουμε και...καλύτερα...!!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Η μπλε καρδιά του πλανήτη"

    Μιας και ο λόγος για θάλασσα, ο πρόεδρος των Σεϋχελλών ζήτησε μεγαλύτερη προστασία των ωκεανών για να συνεχίσει να χτυπάει η μπλε καρδιά του πλανήτη μας σε μία ομιλία που έκανε από τον βυθό, όπως γράφει ο Guardian. Το κάλεσμα για δράση του Danny Faure ήταν το πρώτο που έγινε μέσα από ένα υποβρύχιο σκάφος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε μία ομάδα Βρετανών επιστημόνων που εξερευνούν τα βάθη του Ινδικού Ωκεανού. "Οι ωκεανοί καλύπτουν τα 2/3 της επιφάνειας του πλανήτη μας, αλλά παραμένουν στο μεγαλύτερο μέρος τους αχαρτογράφητοι, έχουμε καλύτερους χάρτες για τον Άρη απ' ό,τι για τον βυθό της θάλασσας" παρατήρησε ο Faure. "Eίναι ένα μεγάλο θέμα και δεν μπορούμε να περιμένουμε να το λύσει η επόμενη γενιά, έχουμε ξεμείνει από δικαιολογίες για το γεγονός ότι δεν αναλαμβάνουμε δράση και μένουμε κι από χρόνο".

    Ο πρόεδρος του νησιωτικού συμπλέγματος στον Ινδικό Ωκεανό μίλησε από βάθος 120 μέτρων στον βυθό των εξωτερικών νησιών του αφρικανικού έθνους και φορώντας ένα μπλουζάκι που έγραφε "Σεϋχέλλες", κι ένα σορτσάκι δήλωσε ενθουσιασμένος από την εμπειρία. Τον έκανε, μάλιστα, πιο αποφασισμένο από ποτέ να μιλήσει για την προστασία της θάλασσας, καθώς ο ρόλος των ωκεανών στη ρύθμιση του κλίματος και τους κινδύνους που αυτό αντιμετωπίζει έχει υποτιμηθεί από πολλούς, όπως είπε, για να υπενθυμίσει ότι παράγουν το μισό οξυγόνο που αναπνέουμε."Οι επιστημονικές αποστολές είναι ζωτικής σημασίας για να εκτιμήσουμε την υγεία των υποβρύχιων οικοσυστημάτων" ανέφερε επίσης.

    Τα μικρά νησιωτικά έθνη είναι από τα πλέον ευάλωτα μπροστά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, καθώς η διάβρωση του εδάφους, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που πεθαίνουν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν την ύπαρξή τους. Κατά τη διάρκεια της υποβρύχιας ομιλίας του, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρατηρούσαν την υποθαλάσσια ζωή, χαρτογράφησαν μεγάλες περιοχές του πυθμένα και εξερεύνησαν τα βάθη με επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη και drones. Λίγα είναι γνωστά για βάθη κάτω των 30 μέτρων, που είναι το όριο για τον μέσο δύτη. Και το να επιχειρείς στα 500 μέτρα βάθος είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να εξερευνήσεις περιοχές με μεγάλη βιοποικιλότητα, εκεί που το ηλιακό φως εξασθενεί και το σκούρο μπλε του ωκεανού αρχίζει.

    Στο τέλος της αποστολής οι ερευνητές αναμένεται να έχουν συλλέξει 1.400 δείγματα και να έχουν καταγράψει 16 terabytes υλικού από μία έκταση 25 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Όλα αυτά τα στοιχεία θα αξιοποιηθούν από τις Σεϋχέλλες για να επεκτείνουν την πολιτική προστασίας σχεδόν του 1/3 των χωρικών τους υδάτων μέχρι το 2020. Η πρωτοβουλία είναι σημαντική για την "μπλε οικονομία" της νησιωτικής χώρας που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις ανάγκες της ανάπτυξης και αυτές του περιβάλλοντος.

    "Από αυτό το βάθος μπορώ να δω απίστευτη θαλάσσια ζωή, που χρειάζεται την προστασία μας, αλλά και τις συνέπειες από την καταστροφή που έχει υποστεί αυτό το οικοσύστημα, καθώς με τα χρόνια δημιουργήσαμε όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά μπορούμε να τα λύσουμε" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Σεϋχελλών. Περίπου το 5% των ωκεανών παγκοσμίως προστατεύεται και τα κράτη έχουν συμφωνήσει να αυξηθεί αυτό το ποσοστό σε 10% ως το 2020. Αλλά εμπειρογνώμονες και περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι το 30% με 50% της ανοιχτής θάλασσας πρέπει να προστατευτεί για να διασωθεί η βιοποικιλότητα.
    https://www.theguardian.com/world/2019/apr/14/seychelles-president-danny-faure-underwater-plea-protect-oceans
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή