Τα ωραιότερα μετεωρολογικά κείμενα της Αγίας Γραφής


Μετέωρα: οι βράχοι του Θεού.
Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου
Τα ωραιότερα κείμενα της Αγίας Γραφής που αναφέρονται στα μετεωρολογικά φαινόμενα βρίσκονται στο Βιβλίο του Ιώβ. Τα παρακάτω αποσπάσματα καταδεικνύουν του λόγου το αληθές: «Ο Θεός βροντάει θαυμάσια με τη φωνή του· κάνει μεγαλεία, και δεν καταλαβαίνουμε. Επειδή, λέει στο χιόνι: Γίνε επάνω στη γη· και στην ψεκάδα, και στη δυνατή βροχή της δύναμής του» (Ιώβ 37:5,6).
«Από τον Νότο έρχεται ο ανεμοστρόβιλος, και το ψύχος από τον Βορρά. Από το φύσημα του Θεού δίνεται πάγος· και στερεώνεται το πλάτος των νερών. Η γαλήνη, πάλι, διαλύει τη νεφέλη· το φως του διασκορπίζει τα σύννεφα· κι αυτά περιφέρονται ολόγυρα κάτω από τις οδηγίες του, για να κάνουν κάθε τι που προστάζει πάνω σε αυτά στο πρόσωπο της οικουμένης» (Ιώβ 37:9-12).


«Τότε, ο Κύριος απάντησε στον Ιώβ, από τον ανεμοστρόβιλο, και είπε: Μπήκες στους θησαυρούς του χιονιού; Ή, είδες τους θησαυρούς από το χαλάζι, τους οποίους φυλάττω για τον καιρό της θλίψης, για την ημέρα της μάχης και του πολέμου; Μέσα από ποιον δρόμο διαδίδεται το φως, ή, πώς διαχέεται ο ανατολικός άνεμος επάνω στη γη; Ποιος άνοιξε ρυάκια για τις ραγδαίες βροχές ή δρόμο για την αστραπή της βροντής, για να φέρει βροχή επάνω σε ακατοίκητη γη, σε έρημο, όπου δεν υπάρχει άνθρωπος, για να χορτάσει την άβατη και ακατοίκητη γη, και να αναβλαστήσει τον βλαστό της χλόης; Έχει πατέρα η βροχή; Ή, ποιος γέννησε τις σταγόνες της δρόσου; Από ποια μήτρα βγαίνει ο πάγος; Και ποιος γέννησε την πάχνη του ουρανού; Μπορείς να υψώσεις τη φωνή σου στα σύννεφα, για να σε σκεπάσει με αφθονία νερών; Μπορείς να στείλεις αστραπές, ώστε να βγουν, και να σου πουν: Να ‘μαστε, εμείς; Ποιος, με σοφία, μπορεί να απαριθμήσει τα σύννεφα; Ή, ποιος μπορεί να αδειάζει τα δοχεία του ουρανού;» (Ιώβ 38:1,22-37)
Καλή Ανάσταση, φίλοι μου

8 σχόλια:

  1. Βασίλης Σωμαράκης26 Απριλίου 2019 στις 12:22 μ.μ.

    Εύχομαι η ανάσταση του Χριστού να ειναι πηγή ειρήνης και έμπλεη φωτος κ. Ζιακόπουλε για εσάς προσωπικά και για όλους τους φίλους του μπλόκ. Πολύ ωραία κείμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβερή εικόνα κ πολύ ωραίο το κείμενο!
    Μετά από μία ψυχρή,ανεμώδη,άκρως σκονισμένη κ μουντή με λασποβροχές Μ.Εβδομάδα στην Αιτωλοακαρνανία, φτάσαμε σήμερα Μ.Παρασκευή στο αντίθετο άκρο με λιακάδα,εξασθενημένους ανέμους κ ζέστη η οποία έφτασε τον υδράργυρο σε καλοκαιρινά επίπεδα(29β),κάνοντας το πλήθος να ξεχυθεί στις πλατείες κ τις καφετέριες κ τη διάθεση να ανεβαίνει στα ύψη.
    Όπως είπε κ ο Χριστόδουλος,λες κ βιάζεται η φύση να μας φέρει την ανάσταση!
    Να χαρούμε λοιπόν όλοι την καλοκαιρία αυτών των άγιων ημερών(αύριο τελικά ότι κάνει τις απογευματινές ώρες κ αυτό στη βόρεια κυρίως χώρα)κ είμαι σίγουρος οτι με το που μπουκάρει ο Μάιος η αστάθεια θα επιστρέψει όπως κ οι δροσιές για την εποχή αλλά εδώ θα είμαστε κ θα τα λέμε.
    Εύχομαι σε όλους ότι καλύτερο,καλή ανάσταση κ καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δάσκαλε και φίλοι αυτού του φιλόξενου blog, εύχομαι ολόψυχα Καλή Ανάσταση, ειρήνη στις καρδιές όλων των ανθρώπων (μόνο έτσι θα έρθει ειρήνη σε όλο τον κόσμο), υγεία, χαρά κι αισιοδοξία.

    Κι (επιτέλους), ήρθε σήμερα κι ο ήλιος!

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή Ανάσταση σε όλους εύχομαι κ υγεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάλη Ανάσταση απο εμένα.
    Αν και δεν δίνω ιδιαιτέρως σημασία σε αυτά, σαν κείμενο έχει αρκετο ενδιαφέρον.

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Της αναστασεως το φως,να λάμψει στην καρδια σου και των αγγέλων τα φτερά να γίνουμε δικά σου.
    Να προσπερνάς τα εμπόδια, που η ζωή σου στήνει και το γλυκό χαμόγελο,στα χείλη να μην σβήνει.
    Εύχομαι σε όλους σας, Καλή ανάσταση και Καλό Πάσχα.
    Να είστε όλοι καλά και να έχετε υγεία και αγάπη.
    Κύριε Ζιακοπουλε,εύχομαι το καλύτερο,για εσας και την οικογένειά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετικό είναι επίσης, πιστεύω, κ. Ζιακόπουλε και το κείμενο με τον ύμνο των Τριών Παίδων από τον προφήτη Δανιήλ ( Δαν. Γ’, 27-67) το οποίο διαβάστηκε και ψάλθηκε σήμερα το πρωί στις εκκλησίες στην πρώτη Ανάσταση. Σας οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ, επειδή δεν το είχα προσέξει ποτέ από τη μετεωρολογική σκοπιά. Έχοντας διαβάσει όμως τη χθεσινή ανάρτησή σας, πρόσεξα ότι ο συγκεκριμένος ύμνος στον οποίο επαναλαμβάνετε διαρκώς η φράση «εὐλογεῖτε τὸν Κύριον· ὑμνεῖτε καὶ ὑπερυψοῦτε αὐτὸν εἰς τοὺς αἰῶνας.», καλεί όχι μόνο τους ανθρώπους και τα ζώα να υμνήσουν τον Θεό αλλά και τα ακόλουθα: «ὕδατα πάντα τὰ ὑπεράνω τοῦ οὐρανοῦ», «πᾶς ὄμβρος καὶ δρόσος», «πῦρ καὶ καῦμα», «ψῦχος καὶ καύσων», «δρόσοι καὶ νιφετοὶ», «πάγος καὶ ψῦχος», «πάχναι καὶ χιόνες», «ἀστραπαὶ καὶ νεφέλαι»…

    ΑπάντησηΔιαγραφή