Στα ψηλά βουνά το χιόνι ακόμη κρατάει...

Λάκμος ή Περιστέρι, βουνό στα όρια των νομών Τρικάλων και Ιωαννίνων. Σημερινή φωτογραφία του Δημήτρη Νάκου


7 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή Μεγάλη Εβδομάδα. Για τι υψόμετρα μιλάμε, φίλε Δημήτρη; Αν κρίνω από το τοπίο, όπου η βλάστηση είναι ανύπαρκτη, μιλάμε για 2000 μέτρα ή κάτι τέτοιο;

    Στα του καιρού, στην Αττική. παρότι από το Σάββατο ο καιρός έχει σαφώς βελτιωθεί υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει η αστάθεια των προηγούμενων ημερών, η θερμοκρασία παραμένει χαμηλή. Το πρωί μιλάμε για 6 βαθμούς στην Κηφισιά, το μεσημέρι με την ηλιοφάνεια ανεβαίνει κάπου στους 15, αλλά είναι αυτό που λέω "ύπουλη ζέστη" γιατί στον ήλιο είναι ευχάριστα, αλλά στα σκιερά μέρη με το δυνατό άνεμο κάνει κρύο. Αποτέλεσμα αυτής της θερμοκρασίας είναι να γίνεται απαραίτητη η μικρή χρήση του καλοριφέρ το 3ο δεκαήμερο του Απριλίου, τουλάχιστον στα βόρεια προάστια προκειμένου να κρατιέται η εσωτερική θερμοκρασία κάπου στους 18-19 βαθμούς. Μπορώ άνετα και χωρίς για να είμαι ειλικρινής, και για να προλάβω τύπους σαν το Λαμέρα, αλλά υπάρχουν και μικρά παιδιά... Βέβαια, με την απότομη άνοδο των επόμενων ημερών, νομίζω ότι αυτό το πράγμα θα σταματήσει, που για να είμαι ειλικρινής δεν είναι και πρωτόγνωρο. Θυμάμαι κι άλλες χρονιές να συμβαίνει αυτό, αυτό που δε θυμάμαι ήταν το περυσινό ή προπέρσινο να μην ανάβω θέρμανση τον Μάρτιο...

    Τέλος πάντων, τα μόνιμα 25αρια είναι κοντά, οπότε νομίζω πρέπει να μπούμε σε αυτό το mood γρήγορα. Δε με χαλάνε, να πω την αλήθεια, το 6μηνο που πέρασε ήταν πραγματικά καλό, κάτι από τα παλιά, οπότε είναι καλοδεχούμενη και η ζέστη. Καύσωνες να μην έχει και όλα τ άλλα είναι μια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα φίλοι μου!
    Να επισημάνω ότι σε σχέση με τον καιρό του Πάσχα, δεν είναι μόνο η Ανάσταση και το σούβλισμα ,αλλά και η πιθανότητα μεμονωμένων όμβρων η οποία συντελεί στην μεγάλη αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων που κάθε χρόνο μας "μαυρίζει" τις τόσο όμορφες αυτές γιορτινες ημέρες!
    Φαίνεται ότι και στο καλύτερο καιρικό σενάριο, μεμονωμένα φαινόμενα τις πρώτες απογευματινές ώρες θα υπάρξουν!
    Όταν λείπει η νηφαλιότητα των οδηγών ,όταν δεν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και το χειρότερο, όταν οδηγούμε στον αστερισμό του κρασιού , οι μερικώς βρεγμένοι ή ψιχαλισμένοι δρόμοι είναι επικινδυνότεροι από ότι σε μεγάλες και γενικευμενες κακοκαιρίες. Στατιστικά ,τα θύματα τροχαίων του Πάσχα είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με των Χριστουγέννων!
    Καιρικά, τώρα, δύσκολα με τέτοια ατμοσφαιρική κυκλοφορία να έχουμε τον απόλυτα αίθριο καιρό ,τουλάχιστον παντού και με διάρκεια, αντίθετα μάλιστα ,η πιθανή έλευση ψυχρού μετώπου από τη Δευτέρα του Πάσχα είναι πολύ πιθανό να φέρει ξεσπάσματα σε πολλές περιοχές μέχρι την Πρωτομαγιά!
    Εκτός από τα τροχαία ,υπάρχει και ο κίνδυνος ξαφνικών κεραυνών...Πέρυσι την Πρωτομαγιά ,βρισκόμουν σε εξοχικό σε ημιορεινή περιοχή των Μεγάρων με αίθριο και ζεστό καιρό!Σε όλους τους σταθμούς ,Μεγάρων ,Ελευσίνας, Πειραιά, Κεντρικό Λεκανοπέδιο η καταγραφές έδειξαν ηλιοφάνεια όλη την ημέρα!
    Εκεί που βρισκόμουν,ανεμελα, άκουσα κάτι μπουμπουνητά από το πουθενά και βλέπω μια θολούρα πάνω από το όρος Πατέρα...μπήκα γρήγορα στο σπίτι και αμέσως έσκασε κεραυνός που τρανταξε συθέμελα την περιοχή.Τελικά ίσα που ψιχάλισε και αμέσως μετά η απόλυτη αιθρία και πάλι...
    Έχω την εντύπωση ότι τη φετινή Πρωτομαγιά τέτοια φαινόμενα θα υπάρξουν τουλάχιστον στην ημιορεινή και ορεινή χώρα πολύ πιο γενικευμενα .
    Με αυτό το δεδομένο ,η πρωινή αιθρία δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει βγαίνοντας στο ύπαιθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχωρέστε μου την,λόγω πληκτρολογίου ανορθογραφία, οι καταγραφές και όχι,βέβαια, η καταγραφές ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όμορφη εικόνα από ένα πολύ ωραίο βουνό.
    Το Σάββατο ανεβαίνοντας προς ορεινή Αργιθεα, συνάντησα χιόνι και μάλιστα αρκετό, όχι μόνο ψηλά στα βουνά, Καραβα,Βουτσικακι,αλλά στην Οξυα από τα 1200 και πάνω, που μάλιστα στον αυχένα, στα 1550, είχε στις βόρειες πάντα,χιόνι που ξεπερνούσε το μισό μέτρο και όπως ήταν παγωμένο και μεσα στην ομίχλη και το κρύο, πρέπει να κάνει πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να λιώσει.
    Υ.Γ:Πολύ όμορφη και η φωτογραφία του Γιώργου Τομπουλιδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ χιόνι έχουν ακόμη τα Βαρδούσια, η Γκιώνα, ο Παρνασσός και τα ψηλά της Οίτης. Ολόκληρες πλευρές των βουνών είναι κατάλευκες. Να είστε όλοι καλά.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Παρνασσός έχει τόσο χιόνι για την εποχή,που πρέπει να είναι σε επίπεδα ρεκόρ από την δεκαετία του 80.
    Επίσης πολύ χιόνι έχει και η Διρφη.
    Πάντως εμείς εδώ στην περιοχή μου,δεν έχουμε ακόμη ζεσταθεί,και η θέρμανση καίει για τα καλά.
    Το ίδιο ισχύει και για τον κάμπο και φαίνεται καθαρά στα αμπέλια, που είναι μαζεμένα από το κρύο, χωριά που τελικά το χαλάζι μου έκανε μικρή ζημιά(πιστεύω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή