Στάλες-φλουριά ενόψει!


Βαρομετρικό χαμηλό στη δυτική Μεσόγειο κινείται ΒΑ, με αποτέλεσμα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), στην κεντρική Μεσόγειο και το Ιόνιο οι άνεμοι να στραφούν σε ΝΑ και βαθμιαία να ενισχυθούν. Στο Αιγαίο το ρεύμα θα παραμείνει ΒΑ με ένταση ως τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά (μέσα) για την εποχή επίπεδα και οι πιθανότητες βροχής είναι περιορισμένες. Την Παρασκευή (5/4), βροχές αναμένονται στα δυτικά, τα νότια και πιθανώς στην κεντρική Ελλάδα και τη Δ. Μακεδονία. Τη νύχτα οι βροχές στα νότια θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Το Σάββατο (6/4), βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, συμπεριλαμβανομένων των ΝΑ νησιωτικών περιοχών. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν. Την Κυριακή (7/4), αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού σχεδόν σε όλη τη χώρα.


ΠΕΜΠΤΗ, 4 Απριλίου 2019

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4-4-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανές βροχές αργά τη νύχτα στο Ιόνιο και την Ήπειρο. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 19 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 17 βαθμούς.

2 σχόλια:

  1. Πάντως, αν κάποτε υπάρχει τέτοια ανομβρία που να οδηγήσει σε λειψυδρία, η NASA έχει τη λύση και θα φέρει νερό από τους παγετώνες στο φεγγάρι. Καταρχήν, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, στη γραμμή Trump, ανακοίνωσε διά στόματος του διοικητή της Jim Bridenstine ότι θα στείλει ξανά αστροναύτες το 2024 στη σελήνη, αλλά και την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη το 2033, όπως αναφέρει η Le Monde. Και είναι στη γραμμή Trump, διότι πρόσφατα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence είχε ζητήσει να επισπευτεί η επιστροφή στη σελήνη από το 2028 στο 2024, έτος κατά το οποίο θα λήγει η δεύτερη θητεία του Αμερικάνου προέδρου (αν φυσικά επανεκλεγεί). Πολλοί εμπειρογνώμονες και εκλεγμένοι στο Κογκρέσο αμφισβητούν κατά πόσο μπορεί να πετύχει έναν τέτοιο στόχο η NASA, που έχει, άλλωστε, καθυστερήσει να αναπτύξει τους νέους πυραύλους για το φεγγάρι με το σύστημα SLS, που κατασκευάζει η Boeing.

    Από την άλλη μία αποστολή στον Άρη θα κρατήσει τουλάχιστον δύο χρόνια, εξαιτίας της απόστασης. Το ταξίδι στον Άρη θα διαρκέσει έξι μήνες - έναντι τριών ημερών στη σελήνη - αλλά μπορεί να γίνει μόνο όταν ο κόκκινος πλανήτης βρίσκεται στην ίδια πλευρά του ήλιου με τη γη. Αυτό συμβαίνει, κάθε 26 μήνες, οπότε το ταξίδι μπορεί να γίνει το 2031, το 2033 κ.ο.κ., με τη NASA να έχει επιλέξει το 2017 τη δεύτερη χρονολογία, αλλά τελευταία να κάνει λόγο για τη δεκαετία του 2030 γενικά.

    H NASA θέλει να εκμεταλλευτεί και τους τόνους παγετώνων στον νότιο πόλο της σελήνης, διότι "ο πάγος νερού είναι ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, μπορεί να γίνει μορφή ενέργειας και ο στόχος μας δεν είναι απλά να στείλουμε ανθρώπους στο φεγγάρι, αλλά να δείξουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε και να δουλέψουμε σε έναν άλλον κόσμο" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Jim Bridenstine. Σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής επιστημών της Βουλής των Αντιπροσώπων Eddie Bernice Johnson "πόσα χρήματα θα χρειαστούν για όλα αυτά;" το αφεντικό της NASA επιφυλάχθηκε να απαντήσει πριν τις 15 Απριλίου.

    Μέχρι να πάμε, βέβαια, στο φεγγάρι και τον Άρη πεταχτήκαμε μέχρι τη Σαλαμίνα την Τετάρτη. Για την κλασική πια βουτιά μέχρι τα νησάκια στα Περιστέρια, που πετούν δεκάδες γλάροι. Πάλι καλά γιατί έτσι έβγαλα και μερικές καλούτσικες φωτογραφίες, καθώς οι υποβρύχιες με γύλους, χάνους, καλόγριες, κέφαλους, κακαρέλους κ.λ.π. δεν έλεγαν και πολλά. Μάζεψα και μερικά σκουπίδια από την ακρογιαλιά, μετά δώσαμε και 1-2 κονσέρβες σε μερικά αδέσποτα, με ένα ατρόμητο γατί να χώνεται ανάμεσα στα σκυλιά.

    Περάσαμε και μία χελώνα από τον δρόμο απέναντι στα χωράφια, ενώ βοήθησα κι έναν ναύτη στην παντόφλα (πλοιάριο που πάει από Πέραμα - Σαλαμίνα και αντίστροφα) να κάνει μία πλαγιοδέτηση (όταν ένα πλοίο δένει σε ένα άλλο που είναι με τη σειρά του δεμένο στη στεριά). Δεν τον έφτανε ο κάβος επειδή σταματήσαμε λίγο πιο μακριά από τις μπίντες του διπλανού πλοίου και του τον ξετύλιξα από τις δικές μας μπίντες (τα δύο παράλληλα σιδερένια κολωνάκια που δένουν τους κάβους). Φουσκώνοντας από περηφάνια γύρισα στα αμάξι, όπου μου λέει μία ψυχή: "Τελικά έπρεπε να μείνεις μόνιμος στο ναυτικό".
    https://www.lemonde.fr/sciences/article/2019/04/02/la-nasa-rappelle-ses-objectifs-des-astronautes-sur-la-lune-en-2024-puis-sur-mars-en-2033_5444883_1650684.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρκετά ψυχρή ήταν η σημερινή ημέρα με την θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 14 βαθμούς,τον άνεμο πολύ δυνατό και το ίδιο ισχύει και αυτή την βραδιά με την θερμοκρασία να έχει κατέβει ήδη στους 6,5 βαθμούς,οπότε η θέρμανση να είναι απαραίτητη.
    Στον απογευματινό αγώνα ποδοσφαίρου του χωριού μου,με την ομάδα της παραλίας Δηλεσιου,όλοι μαζί φίλαθλοι της φιλοξενούμενης την έβγαλαν μέσα στα αυτοκίνητα,καθώς ο δυνατός και κρύος αέρας που κατέβαινε από το βουνό,τους βρήκε απροετοίμαστους,αφου πολλοί από αυτούς έχουν μέρες τώρα που κάνουν μπάνιο στην θάλασσα.
    Που να φανταστούν οι άνθρωποι,ότι πρέπει να πάρουν μαζί τους μπουφάν.
    Εδώ την πάτησαν και πολλοί ντόπιοι,που είχαν έρθει με φθινοπωρινά μπουφάν και στο ημίχρονο,πήγαν σπίτια τους και πήραν τα χειμερινά.
    Άντε να δούμε πότε θα ζεσταθουμε και εμείς λιγάκι,να γλιτώσουμε και λίγο θέρμανση.
    Το βλέπω να αργούμε αρκετά,καθώς τα συστήματα που έρχονται θα μας απασχολήσουν μέχρι σχεδόν την μεγάλη εβδομάδα.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή