Ο πυρετός της άνοιξης


Ο πυρετός της άνοιξης (spring fever) είναι όρος που αναφέρεται στις αλλαγές της διάθεσης, της συμπεριφοράς ή και του σώματος, οι οποίες εμφανίζονται με τον ερχομό της άνοιξης. Ο όρος δεν είναι ιατρικός και δεν θεωρείται ασθένεια ή δυσλειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Ο πυρετός της άνοιξης που σχετίζεται με την αύξηση της ενέργειας, της ζωτικότητας και της σεξουαλικής διάθεσης των ανθρώπων έχει βιολογική βάση. Ιατρικές μελέτες έδειξαν ότι όταν οι εποχές αλλάζουν, ο αμφιβληστροειδής -το μέρος του οφθαλμού που συνδέεται με τον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου- αντιδρά στις διακυμάνσεις του ποσού του ημερήσιου φωτός. Η διαδικασία αυτή προκαλεί ορμονικές αλλαγές. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσαρμογή στη μελατονίνη, ορμόνη που επηρεάζει τη διάθεσή μας και το πώς κοιμόμαστε. Την άνοιξη, ως αποτέλεσμα της αύξησης του φωτός, το σώμα παράγει λιγότερη μελατονίνη, προκαλώντας άνοδο της διάθεσης, μειωμένη επιθυμία ύπνου, αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας και ανάγκη για λιγότερη κατανάλωση φαγητού.*


Οι εξελικτικοί βιολόγοι πιστεύουν ότι την άνοιξη τα σώματά μας είναι προγραμματισμένα να είναι πιο ενεργά με βάση τις αλλαγές σε μείγμα ορμονών που προκαλούνται από την αύξηση της έντασης και της διάρκειας του φωτός. Το ανθρώπινο σώμα, απελευθερωμένο από τα χημικά μηνύματα που το κάνουν να «αποσύρεται» στη διάρκεια του χειμώνα, αισθάνεται ενεργοποιημένο, έτοιμο να κυνηγήσει για τροφή και για την αναπαραγωγή του είδους. Σημειώνεται ότι η άνοδος της διάθεσης με την άφιξη της άνοιξης και οι μεγαλύτερες περίοδοι φωτός επιδρούν περισσότερο σε όσους πάσχουν από Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή, η οποία είναι ένα είδος κατάθλιψης που πλήττει τους ανθρώπους κυρίως κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Η άνοιξη όχι μόνο βελτιώνει τη διάθεση και τα επίπεδα της ενέργειάς μας, αλλά προστατεύσει τα δόντια και τα οστά μας με την πρόσληψη μεγαλύτερων ποσοτήτων βιταμίνης D, την οποία το σώμα μας στερείται στη διάρκεια του χειμώνα λόγω της περιορισμένης έκθεσης του δέρματός μας στο ηλιακό φως. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τις πρώτες ηλιόλουστες μέρες της άνοιξης πολλοί άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να βγουν έξω από το σπίτι, να δραστηριοποιηθούν στην ύπαιθρο, να ανανεωθούν. Προσοχή, όμως, γιατί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι επικίνδυνη. Η  υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί εγκαύματα και γενικότερα βλάβες στο δέρμα όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και την άνοιξη.

Η άνοιξη, όπως και οι άλλες τρεις εποχές του έτους, έχει και αρνητικές επιδράσεις στη ζωή μας. Μελέτες έδειξαν ότι καρδιακά επεισόδια συμβαίνουν συχνά τη συγκεκριμένη εποχή, επειδή το κύμα ενέργειας που μας κατακλύζει σπρώχνει ορισμένους να το παρακάνουν στο γυμναστήριο ή στον κήπο. Η άνοιξη είναι επίσης η εποχή που οι αυτοκτονίες και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για κατάθλιψη κορυφώνονται. Οι ψυχολόγοι υποθέτουν ότι τα καταθλιπτικά άτομα επιβιώνουν το χειμώνα, στηριζόμενα στην ελπίδα ότι η άνοιξη θα αναζωογονήσει τη ζωή τους. Όταν φθάνει, ωστόσο, η συγκεκριμένη εποχή και η ζωή τους συνεχίζεται όπως και πριν, η απογοήτευσή τους είναι μεγάλη. Ο ποιητής T. S. Eliot είπε ότι για ορισμένους ανθρώπους ο Απρίλιος είναι πράγματι ο πιο σκληρός μήνας.

Ορισμένοι επιστήμονες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ καιρού και υγείας πιστεύουν ότι ο θυελλώδης καιρός που συμβαίνει συχνά τον Απρίλιο μπορεί να συνδέεται με την αύξηση των πονοκεφάλων. Υπάρχουν ακόμα βιομετεωρολόγοι που θεωρούν ότι ο μεταβαλλόμενος ανοιξιάτικος καιρός μπορεί να συνδέεται με ξαφνικές αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου, οδηγώντας ορισμένους ανθρώπους στην υπομανία (ψυχική νόσος που χαρακτηρίζεται από υπερδραστηριότητα, πολυπραγμοσύνη, διάσπαση της προσοχής, ιδεοφυγή και μειωμένη ανάγκη για ύπνο). 

Από την επιστημονική κοινότητα θεωρείται αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα ιόντα του αέρα επιδρούν στον άνθρωπο με βάση την αρχή: τα θετικά ιόντα προκαλούν εκνευρισμό, κατήφεια και μελαγχολία, ενώ τα αρνητικά ιόντα προκαλούν ευεξία. Σε κανονικές συνθήκες, ο αριθμός των θετικών και των αρνητικών ιόντων είναι περίπου ο ίδιος, αλλά η ισορροπία συχνά διαταράσσεται. Ισχυροί άνεμοι που πνέουν από ερημικές περιοχές παράγουν υψηλές συγκεντρώσεις θετικών ιόντων. Το ίδιο συμβαίνει και με τους νότιους ανέμους. Στη χώρα μας, τον Απρίλιο, βιώνουμε περισσότερο συχνά την επίδραση των θετικών ιόντων λόγω της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης των εκ της Σαχάρας νοτιάδων.

Φθάνοντας στο τέλος, διαπιστώνω ότι το παρόν άρθρο παραβγήκε ψυχοπλακωτικό, γεγονός που από μια άποψη δικαιώνει τους φίλους του χειμώνα. Όμως, χωρίς αμφιβολία, αδικεί κατάφωρα τους λάτρεις της άνοιξης και πρωτίστως του Απρίλη που βρίσκεται στην καρδιά αυτής της εκπληκτικής εποχής. Στη χώρα μας, ο Απρίλης ή Λαμπριάτης ή Αηγιωργίτης είναι ένας από τους πιο όμορφους μήνες του χρόνου. Είναι ο μήνας της ανάστασης, ο μήνας που στήνει χορό με τον έρωτα και κάνει τη φύση να βρίσκει την καλή και τη γλυκιά της ώρα, που λέει και ο εθνικός μας ποιητής.

Καλή Κυριακή, φίλοι μου


* Οι ιατρικής φύσεως πληροφορίες του παρόντος άρθρου πάρθηκαν από σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε την 1η Απριλίου 2006 στους Times.

20 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας. Θυμάστε που σας τα είπα στις 30 Μαρτίου για τις βροχές στη Β. Ελλάδα; Η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς, για να δούμε μήπως τη Δευτέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. την δευτερα θα εχει περασμα βροχων και απο εκει πανω.....
      KARDITSA

      Διαγραφή
  2. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άνοιξη δρα ευεργετικά στην ψυχολογία κ στη σωματική ενέργεια του ανθρώπου κ το ξέρω πολύ καλά από τον εαυτό μου αφού ασχολούμαι χρόνια με την έντονη σωματική άσκηση κ όντως από εδώ κ πέρα είναι η καλύτερη εποχή.
    Βέβαια όταν έχει προηγηθεί ένας γεμάτος χειμώνας με τα όλα του όπως ο φετινός κ ο Απρίλιος εξελίσσεται άστατος κ άκρως δροσερός για μένα προσωπικά είναι κ ο καλύτερος συνδυασμός.
    Να τονιστεί ότι οι καλύτερες συνθήκες για τον ανθρώπινο οργανισμό όταν καταβάλει έντονες γενικά αθλητικές δραστηριότητες είναι θερμοκρασίες φθινοπωρινές η ανοιξιάτικες,δλδ μεταξύ 12 κ 20 το πολύ 22 βαθμών.Πανω απο αυτό το φάσμα η κατάσταση αρχίζει κ γίνετε ενοχλητική.Τουλάχιστον στις χαμηλότερες θερμοκρασίες ντύνεσαι πιο ζεστά κ τελείωσε το θέμα.
    Τέλος ένα κακό της άνοιξης(το βιώνουμε οι περισσότεροι νομίζω)που πολύ σωστά αναφέρει το άρθρο,είναι ότι με τις αλλεπάλληλες αλλαγές του καιρού,την εξάπλωση της γύρης αλλά κ τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης οι αλλεργίες κ τα κρυωματάκια παίρνουν κ δίνουν.
    Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Απρίλη μου ξανθέ και Μάη μυρωδάτε" που λέει και το τραγούδι. Αν και ο φετινός Απρίλης πάει να μας βγει χειμωνιάτικος. Πέρα από τις καταστροφές που έγιναν στην Κρήτη, έντονη πρέπει να ήταν η κακοκαιρία και στη Ρόδο και δεν μπόρεσε να πετάξει η αποστολή του Κολοσσού, με συνέπεια να αναβληθεί ο αγώνας με τον Ολυμπιακό. Τουλάχιστον "ακυρώνονται" οι πολλές βροχές για Δευτέρα, Τρίτη - στην Αττική - με βάση τις σημερινές πρωινές προγνώσεις διάφορων σάιτ. Είναι κι αυτό μια παρηγοριά. Θα είναι και ηλιόλουστη η σημερινή Κυριακή. "Θα έρθει και για μας μια Κυριακή" για να κλείσω και το σχόλιο με τραγούδι.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως ακυρώθηκε η πτήση. Όπως έγραψα χθες σε άλλη ανάρτηση του κ. Ζιακοπουλου είχαμε κ πολύ νερό (ειδικά στα κεντρικά κ νότια του νησιού-πάνω από 130 χιλιοστά στον ορεινό Εμπωνα), αλλά κ τρελό αέρα (οι ριπες ξεπέρασαν τα 9 μποφόρ) κ έτσι οι περισσότερες πτήσεις έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση κ κάποιες ακυρώθηκαν
      Θάνος Κοτταρας

      Διαγραφή
  4. Σας ευχαριστούμεπολύ,κ.Ζιακοπουλε.Πολυ χρησιμες κ υπέροχες πληροφορίες για την Άνοιξη..Καλή Κυριακή 🌹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τώρα γιατί εγώ λειτουργώ τέλεια το χειμώνα (όσο πιο κρύος, τόσο το καλύτερο) και ...πέφτω σε νάρκη την άνοιξη, είναι ένα ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επέτειος του μεγάλου όψιμου χιονιά Θεσσαλονίκης του 2003! Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, γεια σου. Έδωσες στίγμα! Άλλος ένας στην χιονο-παρέα.

      Πάντως σήμερα το πρωί ήταν τελείως ο καιρός στο Αγρίνιο για το καθιερωμένο τρέξιμο.

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    2. Χρηστο μηπως γνωριζεις ποια ειναι η πιο οψιμη χιονοπτωση ολων των χρονικων στην θεσσαλονικη?
      Υπαρχουν καταγραφες περι αυτου του ζητηματος?
      KARDITSA

      Διαγραφή
    3. Φίλε από την Καρδίτσα, να βάζεις τόνους και κεφαλαία γράμματα όπου πρέπει.

      Διαγραφή
  7. Αν και τα νερά ήταν φωτεινά και καθαρά σήμερα παρά τον νοτιά, δεν κατάφερα να βρω ένα μεταλλικό ψαράκι με αγκίστρια που είχε πέσει από μία πετονιά, κυρίως για να μην το πατήσει κανένας λουόμενος προσεχώς. Για ένα πιο καθαρό περιβάλλον, εξάλλου, έκανε τον γύρο του κόσμου ο Wiebe Wakker, που πάρκαρε το Σάββατο 6/4 στο Σίδνεϊ, ολοκληρώνοντας ένα ταξίδι τριών ετών με το Volkswagen Golf, που είχε μετατρέψει σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, όπως μεταδίδει το Reuters. Η πρωτοβουλία του Ολλανδού με τίτλο "Βάλε με στην πρίζα" ήταν το μεγαλύτερο ταξίδι που έχει κάνει ποτέ ένα ηλεκτρικό αμάξι και αποτελεί πηγή έμπνευσης, αλλά και οδηγό για ένα μέλλον χωρίς διοξείδιο του άνθρακα.

    O Wakker αναχώρησε από την Ολλανδία στις 15 Μαρτίου 2016 και πέρασε 1.119 μέρες ταξιδεύοντας και διανύοντας συνολικά 95 χιλιάδες χιλιόμετρα. Επισκέφτηκε 33 χώρες και τράβηξε την προσοχή για την αντοχή και τη βιωσιμότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το εγχείρημά του βασίστηκε και στην υποστήριξη που είχε από άγνωστους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που του προσέφεραν φαγητό, στέγη, αλλά και τα απαραίτητα για να φορτίσει το αμάξι του στη διάρκεια της τεράστιας αυτής διαδρομής του.

    Περίπου 1.800 άνθρωποι με βοήθησαν σε αυτό το ταξίδι, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στην Ινδία, στη νοτιοανατολική Ασία και τελικά σήμερα είμαι εδώ, είπε ο Wakker στους υποστηρικτές του όταν έφτασε στη γραμμή του τερματισμού. Λίγο μετά τις 14:00 ώρα Αυστραλίας (ξημερώματα Κυριακής στην Ελλάδα) ο Wakker και μία αυτοκινητοπομπή από ηλεκτρικά αμάξια διέσχισαν την εμβληματική γέφυρα στο λιμάνι του Σίδνεϊ πριν ολοκληρώσουν το μεγάλο ταξίδι στους Βασιλικούς Κήπους και στη φαντασμαγορική Όπερα του Σίδνεϊ.
    https://www.reuters.com/article/us-environment-australia-electric-car/dutch-adventurer-finishes-three-year-electric-car-journey-in-australia-idUSKCN1RJ04O?il=0

    Βαριά πρόστιμα αναμένεται, εξάλλου, να πέσουν για τις εκπομπές ρύπων σε τρεις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς η Margreth Vestager, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν φοβάται να τα βάλει και με τις πιο γνωστές εταιρίες και να καταπολεμήσει ακόμα και τα καρτέλ, όπως γράφει η Le Monde. Με αφορμή το γεγονός ότι για άλλη μία φορά κινήθηκε αποφασιστικά και αποκάλυψε ότι η BMW, η Volkswagen και η Daimler έχουν κάνει παράνομη συμφωνία για θέματα τεχνικής φύσεως.

    Δεν πρόκειται για οριστική απόφαση, αλλά για το ξεκίνημα μίας διαδικασίας, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα βαριά πρόστιμα για τις τρεις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. H BMW, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της διαδικασίας, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλό πρόστιμο. Οι τρεις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν παραδεχτεί ότι είχαν συχνά επαφές για θέματα τεχνικής φύσεως και επί της ουσίας κατηγορούνται ότι ενώ διαθέτουν την τεχνολογία για να παραδώσουν στους πελάτες τους λιγότερο ρυπογόνα αυτοκίνητα δεν το έκαναν.
    https://www.lemonde.fr/economie/article/2019/04/06/pollution-l-automobile-allemande-accusee-d-entente-par-bruxelles_5446657_3234.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξαιρετικό άρθρο και τόσο ουσιαστικό στη σχέση του καιρού,που όλοι αγαπάμε και παρακολουθούμε, σε συνάρτηση με την υγεία και τη ψυχολογία μας!
    Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν θυμάμαι καλά,ο κύριος Ζιακοπουλος στο βιβλίο του γράφει κάπου στα μέσα Απρίλη τη δεκαετία του 50, αν κάνω λάθος διορθώστε με...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες συνονόματε, συνάδελφε και "συμπολεμιστή" στο σκληρό φοιτητικό Καρπενήσι. Πρέπει να ήταν στις 09-4-1956. Υπάρχει και μία ανεπιβεβαίωτη πληροφορία για 11-4-1949. Η Αλεξάνδρεια Ημαθίας όμως, έχει την οψιμότερη χιονόπτωση και μάλιστα με ασθενή χιονόστρωση στις 05 Μαΐου 1995.

      Διαγραφή
    2. Φλώρινα 7/5/1989! Ήμουν 1999 έως 2004 Καρπενήσι!Θυμάμαι μια παγωνιά τον πρώτο χειμώνα με τους ντόπιους από τότε απογοητευμένοι για την ήδη υφισταμενη υπερθέρμανση να μου λένε ότι αυτό είναι καλοκαίρι και ότι πάνε πλέον οι χειμώνες οι παλιοί και ότι το Καρπενήσι κοντεύει κλιματικά να γίνει Αθήνα! Μόνο ο χειμώνας του 2003 τους έμοιασε κάπως ενώ στα αθηναϊκά χιόνια 2002 είχαν λιακάδα!

      Διαγραφή
    3. Καλώς ήρθες στο blog εννοώ, όχι στο Καρπενήσι. Και κάτι άλλο: το επίθετό σου απαντάται στο Βόιο Κοζάνης. Μήπως κρατάς από εκεί;

      Διαγραφή
    4. Το κατάλαβα συνάδελφε...όχι, είμαι γέννημα θρέμμα Μέγαρα Αττικής! Εμπειρία πάντως το Καρπενήσι,για άνθρωπο της πόλης,της θάλασσας και του θερμού κλίματος αποτελεί έναν τελείως διαφορετικό τρόπο διαβίωσης και εργασίας!
      Θυμάμαι κάποιες μεταβατικες εποχές,κυριως Μάιο ή Οκτώβριο που παίρναμε το ΚΤΕΛ των 5 το πρωί φορώντας πουλόβερ και σακάκι και όταν μεσημεράκι κατεβαιναμε Αθήνα και ήταν όλοι με τα αμάνικα και...έσκαγε ο τζίτζικας, μοιάζαμε να έχουμε έρθει από άλλον πλανήτη!

      Διαγραφή
  10. Παρεμπιπτόντως,σήμερα η αστάθεια είναι δυνητικά αυξημένη και το σύνολο σχεδόν της χώρας(και η Αττική ) πιστεύω θα έχει ένα γερό ξέσπασμα που θα χρειαστεί προσοχή! Ελπίζω η Κρήτη να την γλιτώσει αυτή τη φορά και να πάρει πολύτιμα νερά η βόρεια Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρήστο Π. μιλάω πάντα για πεδινά, η Φλώρινα είναι από άλλο ανέκδοτο. Εκεί έχει χιονίσει και το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη 1983, 1994 κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή