Τριήμερο με βοριάδες, ψύχρα και βροχές τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας


Υψηλές πιέσεις καλύπτουν την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη με αποτέλεσμα την ηλιοφάνεια, τους ασθενείς ανέμους και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Στα Βαλκάνια, η κυκλοφορία είναι μεσημβρινή, με συνέπεια τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από την Α-ΒΑ Ευρώπη προς την περιοχή μας. Επισημαίνεται ότι το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και ότι οι βροχές που θα σημειωθούν θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και μικρή διάρκεια. Σε γενικές γραμμές, οι ίδιες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και το Σάββατο (20/4), αλλά την Κυριακή (21/4) οι βροχές θα είναι λιγότερες και θα περιοριστούν στη ΒΔ Ελλάδα. Ένα άλλο στοιχείο του κυριακάτικου καιρού θα είναι η στροφή των ανέμων στο Ιόνιο σε Α-ΝΑ με ένταση ως τα 5 μποφόρ. Τη Μ. Δευτέρα (22/4), τοπικές βροχές αναμένονται βασικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα κυρίως μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τη Μ. Τρίτη (23/4), είναι πιθανό να βρέξει πρόσκαιρα και στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ με μέγιστη ένταση τα 7 μποφόρ στα ανοιχτά του Ιονίου. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.    

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 Απριλίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19-4-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές κυρίως στα ΒΑ. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 19 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στο Β-ΒΔ Αιγαίο και την Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανές σύντομες βροχές κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανές βροχές τοπικές και σύντομες. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Δεύτε ...τελευταίες δροσιές. Όπως γράφει και ο κ.Ζιακόπουλος, η άνοδος της θερμοκρασίας (σε κανονικά και παραπάνω ίσως επίπεδα) είναι δεδομένη. Βλέποντας τα τελευταία μετεωγράμματα, αυτό που "χτυπάει" περισσότερο είναι η κατακόρυφη άνοδος της Τ στη στάθμη των 500 hPa. Η οποία νομίζω πως αποτυπώνει την οριστική και αμετάκλητη έλευση της άνοιξης, για να μην πω (προτρέχοντας) του θέρους. Όσο για τον υετό, προσωπικά πιστεύω ότι σοβαρές και γενικευμένες αστάθειες δε θα έχουμε ξανά πριν μπει ο Ιούνιος. Να πάρει και ο Χριστόδουλος μιάν ανάσα.

    http://modeles7.meteociel.fr/modeles/gens/graphe_ens3.php?x=&ext=1&y=&run=6&lat=37.99&lon=23.73&runpara=0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Γιώργο,μάλιστα αν εξαιρέσουμε τον μουντό καιρό μέχρι Μ.Τρίτη-Μ.Τετάρτη κ τις κάποιες λασποβροχές που θα κρατήσουν εκεί όπου θα υπάρχει συννεφιά τον υδράργυρο σχετικά χαμηλά,από εκεί κ έπειτα ο καιρός σταθεροποιείται κ η αστάθεια αν κ δε θα εκλείψει εντελώς θα μειωθεί σημαντικά.
      Ο υδράργυρος θα πάρει την ανιούσα κ μάλιστα με τους ΒΑ εξασθενημενους βέβαια ανέμους που θα επικρατήσουν δυτικές ηπειρωτικές περιοχές δεν αποκλείεται καθημερινά να ξεπερνούν τους 25 με 26β.
      Άνοιξη κανονική λοιπόν σταδιακά.
      Στο μόνο Γιώργο που κρατάω μια πισινή είναι στο μακρινό που λες για τον Μάιο καθώς δεν αποκλείεται να έχει κ αυτός σκαμπανεβάσματα,σαν τον Απρίλιο βέβαια όχι.
      Τέλος να τονιστεί ότι η αίσθηση της ζέστης στο ανθρώπινο σώμα αρχικά θα είναι αισθητή,για το λόγο ότι ο υδράργυρος από φθινοπωρινά επίπεδα θα εναρμονιστεί ακαριαία σε άκρως ανοιξιάτικα με ότι αυτό συνεπάγεται.
      Καλό κ ψυχρό βράδυ κ πάλι από το άστατο Αγρίνιο.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα κι από εμένα σε όλη την μετεω-παρέα.

      Να συμπληρώσω κι εγώ με τη σειρά μου ότι ο τζίφος (όπως φαίνεται και στους παρακάτω συνδέσμους) όντως έχει ήδη αρχίσει να βλέπει τα πρώτα φετινά 25άρια για την περιοχή μας γύρω στην Μ. Πέμπτη, ενώ για ανήμερα το Πάσχα φτάνει και σε κάποια 28άρια. Επιπλέον, στην Σαχάρα εμφανίζονται και τα πρώτα φετινά 40άρια.

      http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?mode=9&ech=6 (μέχρι 26/4)
      http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?mode=9&ech=204 (μετά τις 26/4)

      Φυσικά είναι εμφανής και η Omega-block ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη (http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?ech=6&code=0&mode=1), στην οποία αναφέρθηκε ο δάσκαλος χθες, οπότε ας περιμένουμε για να δούμε μέχρι τότε.

      Πάντως, έχουμε όντως μουλιάσει από το καθημερινό νερό που ρίχνει. Η σχετική υγρασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και σε συνδυασμό με το ΝΑ ρεύμα η αίσθηση ψύχους τις βραδυνές ώρες είναι αρκετή.

      Καλό βράδυ σε όλους/όλες,
      Χρήστος Κομπορόζος.

      Διαγραφή
    3. Ο γνωστός δαίμονας έδρασε και παλι: ΒΑ έγραψα, ΝΑ το διόρθωσε το android!

      Διαγραφή
  2. Πολλές ανάσες χρειάζεται όλη η περιοχή μου Γιώργο, όχι μόνο μια πρόσκαιρη,καθως τείνει να γίνει πλέον είδηση, το πια ημέρα δεν θα βρέξει.
    Σήμερα βρήκε πλήρη εφαρμογή, η παροιμία που λέει ότι: Αλλού το όνειρο και αλλού τι θαύμα.
    Στο Σχηματάρι, από τις 12 και μετά τα αστραποβροντα έδιναν και έπαιρναν ,στο χωριό μου πάλι έριξε την βροχή.
    Όχι βέβαια σαν την χθεσινή, αλλά πάλι μας τίμησε δεόντως.
    Μπουρίνι,πήρε και στην Θήβα,αλλά και σε κάποιες διπλανές περιοχές.
    Ευτυχώς όμως που δεν πήρε ξανά χαλάζι, ούτε και στον κάμπο πήρε τόση βροχή, όσο στα πιο ημιορεινά.
    Όπως φαίνεται,τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πάλι κάποια αστάθεια, που με κάποια διάλειμματα, ίσως πάει μέχρι τέλος του μηνός.
    Σωστά τόνισες Γιώργο,οτι γενικευμένες ασταθειες λίγο δύσκολο να έχουμε τον Μάιο,καθώς έτσι δείχνουν τα σημάδια που καθημερινά συναντώ.
    Ο Μάιος θα έχει κάποιες ασταθειες, κατά περιοχή,αλλά θα έχει και πολλές ζέστες,στο όριο του καύσωνα για τον μήνα αυτόν.
    Πιο πολλές ασταθειες,δείχνει να έχει ο Ιούνιος, αλλά έχουμε καιρό ως τότε.
    Το κύριο θέμα είναι,να μην έχουμε ζημιές ή τουλάχιστον τις μικρότερες δυνατές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Καρδίτσα σ'όλες αυτές τις μέρες αστάθειας,στην πόλη των Τρικάλων η σοβαρότερη βροχή ήταν αυτή της Παρασκευής πρωί από την καταιγίδα που μας ήρθε απο δυτικά και επηρέασε όλη τη δ.Θεσσαλια.Εκεινο το πρωί πηγαίνοντας προς Τρίκαλα για δουλειά στις 6 πρωί,έριχνε κάτι αστραπές που ξεκινούσαν απο Καλαμπάκα και φταναν μέχρι το Μουζάκι.Και πλησιάζοντας προς Τρίκαλα έβαλα τη γρήγορη σκάλα στους γιαλοκαθαριστήρες,και η βροχή χτυπούσε το αυτοκίνητο λες και ήταν χαλάζι.Η χθεσινή καταιγίδα δεν επηρέασε καθόλου τα Τρίκαλα όπως περιέγραψε και ο Νίκος.
    Και σήμερα είχαμε καταιγίδες όπως είδες,είχε καλές ποτηστικές βροχές σε όλο τον κάμπο αλλά για χαλάζι χωρίς να ξέρω πιστεύω,να μη πω είμαι σίγουρος θα έριξε τοπικα στον άξονα Χάσια-Αντιχάσια ίσως και Κόζιακα.
    Να διακινδυνευσω να πω πάλι πώς θα έχουμε βραδινή μποριτσα;Καθόλου απίθανο έτσι όπως το βλέπω.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα στην παρέα,χθες στα Μέγαρα μπήκε σαν εισβολή χιονιά από τα ΒΑ με ανάλογης υφής νεφωση ακόμα μια ισχυρή καταιγίδα με χαλάζι και επικίνδυνους κεραυνούς και στη συνέχεια το βόρειο ρεύμα απέδειξε την ανοιξιάτικη συμπεριφορά του ως προς τον υετό αφήνοντας μια σπασμένη συννεφιά, ψύχρα με εξαφανισμένη τη μυρωδιά αστάθειας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επιτέλους να τελειώσει αυτή η αστάθεια αρκετά έχει πάει πίσω κατά 1 μήνα η εποχή και κάτι μου θυμίζει την περσυνή πολύ κακή περίοδο αστάθειας που περάσαμε και το θερινό ηλιοστάσιο με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ενδεικτική η καταιγίδα της 27ης Ιουνίου με μέγιστη θερμοκρασία 23!!! Μόλις βαθμούς η απόλυτη ανωμαλία χρειάστηκε να μπει ο Ιούλιος για να έρθει ΚΑΠΩΣ το τονίζω κάπως σε σχετικά κανονικά επίπεδα ουσιαστικά το 2018 μόνο 1μερα ήταν καλοκαίρι θερμοκρασιακά και ήταν Δυστιχως η μέρα με τις φονικές πυρκαυες στο μάτι τότε 39 άρισε η Αθήνα δε νοείτο καλοκαίρι στην Αθήνα χωρίς 36-38-40 κάτω από 34-35 αγγίζει τα όρια του αφύσικου τουλάχιστον τόσα χρόνια έτσι το είχαμε συνηθίσει το ελληνικό παραδοσιακό καλοκαίρι είχαμε δε και τα πρώτα καλοκαίρια Κωσταντίνου και Ελένης βγάζαμε τα καλοκαιρινα με θερμοκρασίες Αθήνας τουλάχιστον 30-35 και σχεδόν ποτέ πιο κάτω βέβαια η άνοιξη είναι άνοιξη και φυσικά το πρωί επέφτε η ελάχιστη 15-17 αλλά τη μέρα έλεγες καλοκαίρι ελπίζω να μην έχουμε τα κακά τα περσινά αλλά όταν βλέπεις τον Απρίλη να συμπεριφέρετε σχεδόν στο σύνολο του σαν αρχές Μαρτίου να μην πω τέλη Φλεβάρη όλα είναι πιθανά ο απριλης έχει τουλάχιστον η κατώτατη μέγιστη 20-23 η κανονική και δεν ξεπέρασε τους 16-17 αυτές είναι για μαρτη μήνα!!! το Μάη τι θα έχουμε απριλιατικες θερμοκρασίες 20-23 άντε 25!!! και όχι 28-30-32??? Ελπίζω όπως το τράβηξε ο καιρός από την ανάποδη και μας μούλιασε σε βροχές και κρύα σε γρήγορη αποκατάσταση του καιρού να ρεφάρει που λέμε και να πάμε στο αντίθετο άκρο και να μην πέσει ψιχάλα μέχρι όλο τον Οκτώβρη και να έχουμε Σεπτέμβρη με 37ο και Οκτώβρη με 30-32 αυτό θα είναι η εξιλέωση και αποκατάσταση για τον τραγικά μακρύ χειμώνα που περάσαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου με όλο το θάρρος αλλά αυτά που εσύ γράφεις αυτή τη στιγμή(θα την έλεγα άναρχη γραφή)Δεν είναι ούτε λογικά ούτε φυσικά.
      Αν εξαιρέσουμε την εμμονή σε κάποιες περιοχές φέτος,η υπόλοιπη χώρα έχει διανύσει επιτέλους έναν σωστό χειμώνα κ μία σωστή άνοιξη με άφθονες κ σωστά κατανεμημένα βροχές,χιόνια εκεί που έπρεπε κ θερμοκρασίες άκρως φυσιολογικές στο σύνολο(Δεν τα λέω εγώ αλλά οι επιστήμονες κ τα κλιματικά μοντέλα που αναρτά κάθε μήνα κ ο δάσκαλος από εδώ).
      Δλδ η αστάθεια που εκδηλώνεται κ σήμερα το απόγευμα στην περιοχή μου κ οι μέγιστη των 20β θεωρούνται αφύσικες για την εποχή?
      Αν είναι δυνατόν.
      Και κάτι τελευταίο,όσον αφορά την περσινή χρονιά με τη φετινή καμία σχέση καθώς πέρσι είχαμε πολύ μαλακό χειμώνα κ σχετικά ζεστή άνοιξη κ πήγαμε σε ψυχρό κ βροχερό καλοκαίρι,πράγμα που φέτος δε συνέβη.

      Διαγραφή
    2. Πες τα ρε άνθρωπε γιατί θα τρελαθούμε με αυτά που διαβάζουμε. Η αφρικανοποίηση (κλιματικά) θα τους «απογειώσει» και τους επιβεβαιώσει όλους τους καυσωνολάγνους. Οι μικρότερης ηλικίας φίλοι του μπλογκ καλό είναι να ρωτήσουν να μάθουν τι ήταν κανονικότητα πριν 40 και 50 χρόνια. Καλή περισυλλογή και σκέψη την επόμενη Εβδομάδα.

      Διαγραφή
    3. Καυσωνολάγνος από βίτσιο άραγε (θεμιτό αυτό, άλλοι είμαστε κρυολάγνοι, όπως η αφεντιά μου) η καυσωνολάγνος από άγνοια; Κακό αυτό. Γιατί η άγνοια είναι πρόβλημα. Και σ΄αυτά και σε όλα. Πολύ σωστό το σχόλιό σου Λευτέρη.

      Διαγραφή
    4. Φίλε dennis1979:

      1. ψάξε λίγο τα ιστορικά στοιχεία για να δεις τι είναι φυσιολογικό και για όχι για τις εποχές και τη διαρκειά τους, τις θερμοκρασίες και τις ανοιξιάτικες αστάθειες.

      2. "τραγικά μακρύς χειμώνας": η μέση θερμοκρασία στην Αθήνα (Αμπελοκηπους) τον φετινό Φεβρουάριο ήταν 13,6°C (http://penteli.meteo.gr/stations/ampelokipoi/NOAAYR.TXT) όταν σύμφωνα με τα κλιματικά δεδομένα της ΕΜΥ (http://www.hnms.gr/emy/el/climatology/climatology_month?minas=02) η μέση θερμοκρασία στην Αθήνα (Ελληνικό) είναι 10,6°C. Μόνο τραγικά μακρύς δεν ήταν συνεπώς, είχε ωστόσο καλές ψυχρές εισβολές.

      3. η γραφή σε όλες τις γλώσσες του κόσμου έχει σημεία στίξης. Χρησιμοποίησέ τα λοιπόν ΑΦΟΒΑ γιατί αλλιώς το κείμενό σου ΔΕΝ διαβάζεται.

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  6. Σχεδόν χειμερινές οι θερμοκρασίες στη Θεσ/νίκη, δεδομένων και των ανέμων οι οποίοι δεν είναι βοριάδες στην πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή