Είπαμε στον Απρίλη να βρέξει κι αυτός το παράκανε!


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη), η περιοχή μας θα επηρεαστεί από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΔ Βαλκάνια με ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα περάσει από τις νοτιότερες περιοχές της χώρας, κινούμενο προς την Κύπρο. Με αυτές τις συνθήκες, θα επικρατήσουν ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι πρόσκαιρα στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ, και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Κατά τα άλλα, οι βροχές και οι καταιγίδες στις ανατολικές και νότιες περιοχές, που θα προκληθούν από το προαναφερθέν χαμηλό, βαθμιαία θα σταματήσουν, αλλά λόγω θερμικής αστάθειας τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν το απόγευμα κυρίως στις δυτικές και τις βόρειες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Την Τετάρτη (17/4), οι συνθήκες θα είναι και πάλι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων το απόγευμα στα ηπειρωτικά και την ορεινή Κρήτη. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τέλος, από την Πέμπτη (18/4) ως και την Κυριακή (21/4) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι βοριάδες, η ψύχρα και κατά περιόδους οι βροχές είτε λόγω θετικής μεταφοράς στροβιλισμού (αποτέλεσμα της κίνησης ατμοσφαιρικών διαταραχών από τη ΒΑ Ευρώπη προς την περιοχή μας) είτε λόγω θερμικής αστάθειας.

ΤΡΙΤΗ, 16 Απριλίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16-4-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές ή και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 19 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές νωρίς το πρωί και πιθανώς το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Παροδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές πολύ νωρίς το πρωί. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανοί όμβροι κυρίως στα ορεινά το απόγευμα. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 16 βαθμούς.

19 σχόλια:

  1. Oι πλημμύρες του Ιράν οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και δεν θα βάλουν τέλος και στην ξηρασία...

    Μία γενικότερη απογοήτευση διαπιστώνω για τον καιρό και τις συνεχόμενες βροχές σε συζητήσεις μεταξύ φίλων, γνωστών και συγγενών, αλλά ακόμα και σε πάνελ τηλεοπτικών εκπομπών. Όμως, υπάρχουν και (πολύ) χειρότερα, καθώς οι πλημμύρες στο Ιράν στοίχισαν τη ζωή σε 76 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημιές συνολικού κόστους 2 δισ. ευρώ, όπως γράφει η Le Monde, επικαλούμενη νεότερες εκτιμήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Κυριακή 14/4. Ο τραγικός απολογισμός έφτασε τους 76 θανάτους μετά τους πέντε νεκρούς που εντοπίστηκαν στην επαρχία Khouzestan και άλλον έναν που έχασε τη ζωή του στην επαρχία Ilam. Αμφότερες βρίσκονται στα νοτιοδυτικά του Ιράν και είναι οι τελευταίες επαρχίες που επλήγησαν από τις πλημμύρες, οι οποίες προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές που σάρωσαν την ασιατική χώρα από τις 19 Μαρτίου.

    Οι εκτεταμένες καταστροφές ανάγκασαν τις αρχές να εκκενώσουν μεγάλες περιοχές, από τις οποίες απομακρύνθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Το Σάββατο 13/4 νέες βροχές σημειώθηκαν στα ανατολικά του Ιράν, που είναι κυρίως έρημος και την Κυριακή 14/4 ο συναγερμός για πλημμύρες παρέμενε ακόμα σε ισχύ. Ο υπουργός Εσωτερικών Abdolréza Rahmani Fazli δήλωσε την Κυριακή 14/4 στο κοινοβούλιο ότι από τις πλημμύρες επλήγησαν οι 25 από τις 31 επαρχίες της ασιατικής χώρας. Η αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν θα ανέλθει από 1,93 ως 2,25 δισ. ευρώ.

    Ζημιές έχουν υποστεί επίσης 14 χιλιάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου και 725 γέφυρες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Μεγάλο ήταν τον πλήγμα και για τον αγροτικό τομέα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Sahar Tajbakhch οι πλημμύρες οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη και δεν σημαίνουν απαραίτητα το τέλος της χρόνιας ξηρασίας που πλήττει το Ιράν. Πολλές χώρες έχουν στείλει ήδη βοήθεια στο Ιράν και η γαλλική πρεσβεία ενημέρωσε ότι είναι στη διάθεση του ιρανικού Ερυθρού Σταυρού 114 μηχανοκίνητες αντλίες και 210 σκηνές.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/04/14/au-moins-76-morts-dans-les-inondations-et-les-pluies-qui-frappent-l-iran-depuis-un-mois_5449988_3244.html

    Τουλάχιστον, λίγο μετά το μεσημέρι είχε ήλιο και συννεφιά στον Μπάτη που κατέβηκα για βουτιά, σχεδόν δύο μήνες μετά τα τέλη Φλεβάρη και εκείνο τον θυελλώδη βοριά (και παραλίγο χιονιά). Όλα ήταν τόσο διαφορετικά αυτή τη φορά. Τουρίστες έκαναν ηλιοθεραπεία (και καμιά σύντομη βουτιά) και έπιναν τον καφέ τους, ενώ είχε γενικά αρκετό κόσμο στην παραλία για καθημερινή. Το μόνο που δεν άλλαξε από τον χειμώνα ήταν τα σκουπίδια που ήταν ακόμα εκεί. Και στον βυθό και στην ακτή. Μάζεψα λιγοστά από την ακρογιαλιά και τον πυθμένα κι εκεί που έλεγα ότι θα φωτογραφίσω μόνο αυτά, ένας γύλος, μία πέρκα καλόγριες, χειλούδες, κακαρέλοι σπάροι και σαργοί πόζαραν με χάρη στην υποβρύχια μηχανή. Τώρα, όμως, σκέφτομαι ότι κακώς τεμπέλιασα και δεν μάζεψα μερικά ακόμα σκουπίδια από την ακτή, τα οποία θα παρασύρθηκαν μάλλον όλα στη θάλασσα με τη νεροποντή. Πάντως, από ό,τι έμαθα στο Θυμάρι δεν έχει φτάσει ακόμα η βροχή. Αλλά έτσι κι αλλιώς είναι το τελευταίο μέρος από το οποίο περνούν οι κακοκαιρίες. Το τελευταίο σύνορο πριν το απέραντο γαλάζιο.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιστέκεται ακόμα ο γερο-χειμώνας! Ό,τι και να λέμε, μας αρέσει - δε μας αρέσει, είναι ζόρικος μάγκας. Εγώ του βγάζω το καπέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλος μάγκας, Γιώργο, που φέτος μας πρόσφερε ωραίες συγκινήσεις. Δυστυχώς, αυτές οι συγκινήσεις ίσως και να γίνονται συλλεκτικές καθώς θα περνούν τα χρόνια (λόγω της κλιματικής αλλαγής), προς τέρψη του φίλου Βαγγέλη Σπανού που ολόκληρο το φετινό χειμώνα τον πέρασε μέσα στο παράπονο! Όσο και να αντισταθεί πάντως ο γερο-χειμώνας, πνέει τα λοίσθια. Σε 7 μήνες θα ανταμώσουμε και πάλι στα ίδια μέρη. Τώρα ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά για το ασύγκριτο Ελληνικό καλοκαίρι.

      Προς το παρόν, ένα άκρως ενδιαφέρον video από το CNN για τον μεγαλύτερο παγετώνα της Γροιλανδίας, τον παγετώνα Jacobshavn, που ξαφνικά άρχισε να μεγαλώνει μετά από 20 και πλέον χρόνια. Η εξήγηση ωστόσο δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική.

      Χρήστος Κομπορόζος

      https://www.youtube.com/watch?time_continue=56&v=wwdIkQTvHsU

      Διαγραφή
    2. Εντάξει, δεν το λες και χειμώνα. Το μεσημέρι είχε 20 βαθμούς με τον ήλιο. Και αύριο πάλι τόσους θα έχει. Αν και ακόμα και ο χειμώνας τα έχει τα 20άρια του. Η κλιματική αλλαγή είναι όλο αυτό που βιώνουμε. Ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται σχεδόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης πια. Τώρα είναι καταρρακτώδεις βροχές, αύριο μπορεί να είναι μήνες ανομβρίας ή, ξηρασίας, μεθαύριο υπερβολικά υψηλές ή, χαμηλές θερμοκρασίες.

      Και κάπως έτσι χάνονται οι τέσσερις εποχές. Η άνοιξη και το φθινόπωρο υπάρχουν ήδη κυρίως στα χαρτιά. Και σε μερικά ποιήματα, τραγούδια και διηγήματα. Στην πράξη, πάμε από χειμώνα σε καλοκαίρι και τούμπαλιν. Είναι μια κούρσα για δύο πια. Αλλά όπως κάθε αναμέτρηση, θα έχει μόνο έναν νικητή. Και στην Ελλάδα το καλοκαίρι δεν γίνεται να χάσει ποτέ. Άλλωστε, ακόμα και οι πιο ακραίες θεωρίες περί κατάψυξης του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης στη συνέχεια του αιώνα, τη χώρα μας τη βγάζουν εκτός και στον "θερμό τομέα". Εκεί που ήταν πάντα, δηλαδή. Αφού στην Ελλάδα έχουμε μόνο χειμωνιάτικα διαλείμματα. Σε ένα ατέλειωτο καλοκαίρι.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Δεν θα το έλεγα και "ασύγκριτο" το κλασικό ελληνικό καλοκαίρι Χρήστο. Προσωπικά θα το ήθελα πιο ήπιο, πιο δροσερό, πιο υγρό. Κάτι σαν το περσινό. Φοβάμαι τους καύσωνες, αντιπαθώ τους καύσωνες και τις παρατεταμένες ζέστες. Όσο άνετα αντεπεξέρχομαι στο χειμωνιάτικο κρύο χωρίς θέρμανση (για Αθήνα μιλώντας βέβαια), τόσο περισσότερο ζορίζομαι το καλοκαίρι στην πόλη. Δεν το αντέχω χωρίς κλιματισμό. Τον χειμώνα οικονομία, το καλοκαίρι όμως ξοδεύομαι.

      Διαγραφή
    4. Θα είστε τυχεροί αν είναι 7-8 οι μήνες μέχρι τον επόμενο χειμώνα. Μην είναι 20. Η εμμονή των κακοκαιριών δεν είναι καλό σημάδι. Γιατί μπορεί να γυρίσει ο τροχός και να έχουμε εμμονή στη βαρετοκαιρία, όπως τη λέτε εσείς. Και όπως λέει και ένα γνωμικό για να περιγράψει μία πρόσκαιρη και συγκυριακή νίκη, που πρόκειται, όμως, να ακολουθηθεί από σερί ήττες: "Το τυρί το βλέπει, τη φάκα δεν τη βλέπει".
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    5. Επίσης, κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι θα πολλαπλασιαστούν και θα ενταθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Όχι ότι θα κάνει σε όλο τον πλανήτη περισσότερη ζέστη. Σε πολλές περιοχές θα κάνει περισσότερο κρύο. Παρατηρώντας προσεκτικά τους χάρτες που επισυνάπτει κάθε μήνα ο κ. Ζιακόπουλος, υπάρχουν χώρες και τμήματα ηπείρων που είναι μόνιμα στα μπλε, καθώς η φύση προσπαθεί να ανακτήσει τη χαμένη ισορροπία της. Είναι σαν να θέλεις να ρυθμίσεις το νερό στο χλιαρό, αλλά να μην τα καταφέρνεις και τη μία να το πηγαίνεις στο κρύο και την άλλη στο καυτό.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    6. Δεν ξέρω που τους πιάνει κ αν τούς 20β κάπου,εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι τα τζάκια κ τα μπουφάν θα συνεχίζουν τα κάνουν την παρέλαση τούς κ τις επόμενες ημέρες με αποκορύφωμα την ασυνήθιστη για την εποχή κατεβασιά ψυχρής μάζας το ερχόμενο ΠΣΚ με κάποια χιόνια μάλιστα να κατεβαίνουν εκτός από τα βουνά(φρέσκο Χίονι ξανά έβαλε σήμερα κ το Βελούχι κ ο Παρνασσός)κ σε ορεινές περιοχές της χώρας μας.
      Μάλιστα σήμερα στα δυτικά ηπειρωτικά κ κυρίως την Πέμπτη σε όλη την ηπειρωτική χώρα αναμένεται κ έντονη αστάθεια.
      Ο γέρο-χειμώνας λοιπόν όντως αποδεικνύεται μάγκας κ παρόλο που τα τελευταία χρόνια όλο κ πιο συχνά αγνοείται,έχει πείσμα κ δε θέλει να τον ξεγράφουμε.
      Και τέλος κάτι τελευταίο κ δε θα κουράσω άλλο,τον περασμένο Μάρτιο πέσαμε όλοι μας να φάμε τον κατά τα άλλα πολύ πετυχημένο τελευταία αμερικάνο του accuweather που έδινε για τη Χώρα μας μία γενικά ψυχρή κ βροχερή άνοιξη(σας είχα στείλει το λινκ),Όμως βλέπω τελικά ότι κάτι πάει να γίνει.
      Δε βιάζομαι όμως, ταμείο τέλος Μαΐου!

      Διαγραφή
    7. Κατά την ταπεινή μου άποψη η σημερινή ήταν μια ζεστή χειμωνιάτικη ημέρα για την Αττική. Από το μεσημέρι και μετά η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε σε πολλές περιπτώσεις τους 13-14 βαθμούς, έπεσε πολύ νερό, χαλάζι και γενικά υπήρχε μια αίσθηση τουλάχιστον προχωρημένου φθινοπώρου, στα πρόθυρα του χειμώνα. Ακόμα και τώρα οι κεραυνοί και τα μπουμπουνητά συνεχίζουν να πέφτουν άφθονα, συνοδεία ποτιστικής βροχής. Δυστυχώς δεν είχα τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών. Σε επόμενη ευκαιρία. Πάντως η ημέρα ήταν καιρικά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει το υπόλοιπο της εβδομάδας. Καλό σας βραδύ.

      Διαγραφή
    8. Καμία δροσιά δεν προσφέρουν επίσης οι καλοκαιρινές βροχές. Αντίθετα, με την υγρασία που επικρατεί μετά, η αίσθηση της ζέστης γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι χώρες με τροπικό κλίμα, που όπως μας έλεγε παλιότερα μία ψυχή που πήγαινε συχνά για επαγγελματικούς λόγους στις Φιλιππίνες, όταν έριχνε αυτές τις καταρρακτώδεις βροχές μετά η ατμόσφαιρα ήταν τόσο αποπνικτική που έβγαινες έξω και δεν μπορούσες να αναπνεύσεις. Μας περιέγραφε μία αφόρητη κατάσταση με το τροπικό κλίμα, που ευνοεί και την εκδήλωση επιδημιών, ενώ υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες θύματα από τυφώνες και άλλα ακραία φαινόμενα. Το μεσογειακό κλίμα είναι μακράν το κορυφαίο στον πλανήτη, απλά όταν βιώνεις κάτι καθημερινά δεν το εκτιμάς. Μακάρι να μην το χάσουμε και λέμε "στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα".
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  3. Απόρροια της κλιματικής αλλαγής ήταν και το περσινό αλλόκοτο καλοκαίρι, που σημαδεύτηκε και από την τραγωδία στο Μάτι. Φυσικά υπήρχαν ένα σωρό παράγοντες για εκείνη τη φονική πυρκαγιά, αλλά δεν μου βγάζεις από το μυαλό ότι και το αλλόκοτο περσινό καλοκαίρι έπαιξε τον ρόλο του. Ήταν επίσης η πιο σαφής ένδειξη σε αυτό που έγραψα στο παραπάνω σχόλιο ότι κλιματική αλλαγή δεν σημαίνει περισσότερη ζέστη, αλλά ακραία καιρικά φαινόμενα. Και αυτά ήταν οι συνεχόμενες καταρρακτώδεις βροχές, που οδήγησαν σε ραγδαία αύξηση του αριθμού των κουνουπιών και σε 25 θύματα, αλλά και εκατοντάδες κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Επιστήμονες και γιατροί έχουν υποστηρίξει ότι η έξαρση της ασθένειας το περσινό καλοκαίρι οφειλόταν στις πολλές βροχοπτώσεις. Κι εδώ κολλάει ένα άλλο γνωμικό: "Ουκ εν τω πολλώ το ευ".

    Υ.Γ: Στην Αθήνα μπορείς και χωρίς air condition, αφού οι πολυκατοικίες κάνουν πολλές σκιές και διατηρούν μία δροσιά, εκτός από τις μέρες που έχει υγρασία, η οποία ανεβάζει την αίσθηση της θερμοκρασίας. Ακούγεται περίεργο, αλλά στο Θυμάρι για παράδειγμα κάνει περισσότερη ζέστη με τον ήλιο να καίει όλη μέρα τα χαμηλά σπίτια. Στην Αθήνα οι ακτίνες του δεν φτάνουν παντού και μπορείς χωρίς air condition, που δεν έχω καν, όπως μπορείς και χωρίς καλοριφέρ τον χειμώνα, που δεν το ανάβω ποτέ.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη, κλιματική αλλαγή σημαίνει παγκόσμια υπερθέρμανση (global warming), δηλαδή σταθερή προοδευτική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Τελεία και παύλα! Όλα τα άλλα είναι συνέπειες, αποτελέσματα της αύξησης της θερμοκρασίας, που είναι μετρήσιμο μέγεθος και δεν αμφισβητείται. Εσύ, όπως το πας, σε λίγο θα μας πεις ότι έχουμε ...global cooling! Όσο για την Αθήνα (και όχι μόνο), δεν αντέχεται ο καύσωνας Βαγγέλη. Τι σκιές μου λες τώρα και ...δροσιές. Όταν πυρώσουν τα τσιμέντα και η άσφαλτος και τα μπετά, σωτηρία δεν υπάρχει. Τα κλιματιστικά είναι απαραίτητα στην τσιμεντούπολη - θερμοσυσσωρευτή και, σε ακραίες καταστάσεις, σώζουν ζωές.

      Διαγραφή
    2. Κι, όμως, η Αθήνα είναι πιο δροσερή το καλοκαίρι από τον θεσσαλικό κάμπο ή, τη Σπάρτη για παράδειγμα και γενικά από πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι πολυκατοικίες μέσα στα τόσα κακά που έχουν, κόβουν τόσο το πολύ κρύο και τους ανέμους τον χειμώνα (για αυτό και δεν χρειάζεται το καλοριφέρ), ενώ κάποια σημεία τους δεν τα βλέπει ποτέ ο ήλιος το καλοκαίρι. Σε αντίθεση με ένα μικρό σπίτι στο Θυμάρι, που όντως πυρώνει από τον ήλιο. Η υπερθέρμανση δεν αμφισβητείται μεν, οι συγκρίσεις γίνονται με την προβιομηχανική εποχή δε. Δηλαδή, με το 1800, όταν υπήρχε ένας άλλος πλανήτης που δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον δικό μας. Για το global... cooling δεν το λέω εγώ, αλλά κάποιοι επιστήμονες, που κόντρα στη θεωρία της υπερθέρμανσης, υποστηρίζουν ότι ένα σημαντικό μέρος του πλανήτη θα μπει σταδιακά στην κατάψυξη ως το τέλος του αιώνα. Ο χρόνος θα δείξει ποιος θα δικαιωθεί, το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να έχουμε στερεότυπα, ούτε να είμαστε δογματικοί.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Το μικρό σπίτι στο λειβάδι (συγγνώμη, στο Θυμάρι) είναι όμως ένα βήμα από τη θάλασσα, οπότε βουτάς με τη μία και δροσίζεσαι. Και σε ανακουφίζει και η θαλάσσια αύρα. Στο κέντρο της Αθήνας δηλαδή να κάνω τι; Να την πέφτω στο φωταγωγό για ύπνο, που δεν τον βλέπει ο ήλιος;!!

      Global cooling και warming ταυτόχρονα και τα δύο, αλλού το ένα αλλού το άλλο, δε στέκει, είναι παράλογη, αντιεπιστημονική ιδέα. Βέβαια στο διαδίκτυο βρίσκει κανείς τις πιο τραβηγμένες θεωρίες συνωμοσίας. Και οι λεγόμενοι (κατ΄επάγγελμα) "σκεπτικιστές", επιστήμονες και μη, έχουν βρει διάφορα και θα βρίσκουν συνεχώς άλλα τόσα για να σπέρνουν την αμφιβολία, τη σύγχυση και τη θολούρα.

      Όσο για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που δεν μπορούμε να τα αποδώσουμε πάντοτε στην κλιματική αλλαγή (όπως έχει γράψει κατ΄επανάληψη και ο δάσκαλος), τέτοια είχαμε φέτος στην Ελλάδα 1)την επιμονή στις ιδιαίτερα μεγάλες εντάσεις των ανέμων (εδώ στην Αττική δεν θυμάμαι κάτι ανάλογο στο παρελθόν) και 2)τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι καταστροφές κυρίως στην Κρήτη. Ούτε το περσινό καλοκαίρι το λες ακραίο, απλά ασυνήθιστο, και είχαμε καιρό να το δούμε, προφανώς λόγω υπερθέρμανσης. Ακραίο κρύο και ακραίες χιονοπτώσεις ΔΕΝ είχαμε φέτος το χειμώνα. Κρύο πολύ έκανε και χιόνια πολλά έριξε, αλλά σε περιοχές που είναι κλιματολογικά αναμενόμενο και το πολύ κρύο και τα πολλά χιόνια. Ούτε και τα πολλά νερά που έριξε αυτές τις μέρες, ο συνδυασμός-εναλλαγή δυναμικής και θερμικής αστάθειας, μπορούν να θεωρηθούν ακραία φαινόμενα, αφού είναι συνηθισμένες καταστάσεις για τις μεταβατικές εποχές στην περιοχή μας. Απλά το έδαφος είχε ήδη δεχτεί μεγάλες ποσότητες νερού και σε σε κάποιες περιοχές (βλέπε και Χριστόδουλο) δημιουργήθηκαν όντως σοβαρά προβλήματα στις γεωργικές εργασίες και ζημιές.

      Διαγραφή
  4. Μήπως ξέρει κανείς να μου πει,αν έχουμε καμία βροχή στην περιοχή μου, γιατί στέγνωσε ο τόπος;
    Ξεραιλα και άγιος ο Θεός .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου το έλεγαν ότι στο Θυμάρι πλημμύρισαν και πάλι τα υπόγεια και δεν το πίστευα μέχρι που το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι. Σύμφωνα με το meteo.gr έπεσαν 28 χιλιοστά βροχής στην περιοχή, τα περισσότερα στην Αττική. Το wetter carnavale γράφει άραγε τίποτα τώρα για αφύσικες βροχές ή, μόνο όταν κάνει πολλή ζέστη έχουμε κλιματική αλλαγή; Και δεν υπάρχει κανένας γερο-χειμώνας παίδες, ακραία καιρικά φαινόμενα είναι που εκδηλώνονται κατά περιόδους σχεδόν παντού. Ακραία φαινόμενα ήταν και ο μεγάλος όγκος χιονοπτώσεων σε κάποιες περιοχές τον Γενάρη και οι επίμονοι και θυελλώδεις βοριάδες κυρίως τον Φλεβάρη και κατά δεύτερο λόγο και τον Μάρτη και αυτές οι σφοδρές βροχοπτώσεις τώρα τον Απρίλη. Μην βαυκαλίζεστε, λοιπόν, δεν είναι ο χειμώνας που αντέχει στον χρόνο, είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα γίνουν η νέα κανονικότητα και θα είναι επώδυνη για όλους μας.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ..."Wettercarnavale" είναι μια αξιόλογη καιρική σελίδα. Το λινκ που συνήθως δίνω (http://old.wetterzentrale.de/pics/MS_2438_ens.png), αν κάνεις τον κόπο να το ανοίξεις, θα δεις ότι δεν "γράφει τίποτα", μιά προγνωστική χρονοσειρά είναι που δείχνει την προβλεπόμενη απόκλιση από το θερμοκρασιακό Μ.Ο. στη στάθμη των 850 hPa. Από την εμμονή σου και το ύφος σου συμπεραίνω ότι δυστυχώς υποτροπίασες πάλι.

      Διαγραφή
    2. Εντάξει, πλάκα έκανα για το wetterzentrale για να σε πειράξω. Υποτροπίασα, διότι "πανηγυρίζετε" με ακραία καιρικά φαινόμενα από τα οποία ταλαιπωρείται πολύς κόσμος. Και μιλάω εκ πείρας (δηλαδή, πικρής εμπειρίας).
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  6. Διαβάζοντας τα σχόλια των φίλων καταλαβαίνει κανείς ότι ο καθένας ονομάζει όπως θέλει την πραγματικότητα. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των καιρών αφού υπάρχει βήμα για όλους( και καλώς!) Εγώ θα έλεγα ως μετριοπαθής και θιασώτης του ορθολογισμού ότι 1. Ο χειμώνας έχει εκλείψει από τα μέσα Φλεβάρη (διψήφιες από τότε οι θερμοκρασίες 10-20) 2. Το καλοκαίρι θα μας έρθει τέλη Μάη (με θερμοκρασίες σταθερά 20-30) . Τι μας απομένει; Η Άνοιξη!!! Μια χαρά λοιπόν άνοιξη είναι αυτό που βιώνουμε. Τώρα αν δεν έβρεξε το Μάρτιο και βρέχει τώρα δεν είναι παράξενο. Αν δεν έβρεξε βόρεια Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο και βρέχει τώρα αυτό είναι το κανονικό και το χρειάζομαστε. Γενικά η βροχή δεν αποτελεί γνώρισμα φθινοπώρου και χεινώνα! Είναι ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ φαινόμενο καθόλη τη διάρκεια του έτους. Αν θέσουμε λοιπόν συμβατικά κριτήρια για χωρισμό εποχών αυτό δεν μπορεί παρά να είναι η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. Και ως προς αυτό οι εποχές ακόμη υπάρχουν. Ευτυχώς!!!
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή