Ο ζεστός Μάρτης του 2019

Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service.
https://climate.copernicus.eu/climate-bulletins

Επισημάνσεις:
α) Σε πλανητική κλίμακα, ο Μάρτιος του 2019 μαζί με τον Μάρτιο του 2017 ήταν οι δεύτεροι θερμότεροι Μάρτιοι από τότε που φυλάσσονται αρχεία. Την πρώτη θέση κατέχει ο Μάρτιος του 2016.
β) Το δωδεκάμηνο από τον Απρίλιο του 2018 ως τον Μάρτιο του 2019 ήταν το θερμότερο δωδεκάμηνο της Ευρώπης από τότε που φυλάσσονται αρχεία.

7 σχόλια:

  1. Με 25 λιακάδες, τρεις ακόμα σχετικά ήπιες μέρες - 15/3 και 28/3 με ψιλόβροχο και 31/3 με το ξεροβόρι να εξασθενεί - και μόνο τρεις πραγματικά κρύες (13/3, 29/3 και 30/3) λόγω του ισχυρού βοριά, πώς να μην βγει θερμός ο Μάρτιος. Πάντως, και φέτος και το 2017 νομίζω ότι απλά η θερμοκρασία διόρθωσε μετά τους ψυχρούς Δεκέμβρη και Γενάρη και τα πρώτα δείγματα είχαν φανεί από τον σχετικά μαλακό Φλεβάρη.

    Και μία επισήμανση για τον πιο θερμό Μάρτιο ever, αυτόν του 2016, καθώς είχε την πιο κρύα μέρα και ήταν και Καθαρά Δευτέρα (14/3). Θυμάμαι να βουτάω στα Βασιλικά της Σαλαμίνας με ψιλόβροχο και θυελλώδη βοριά και επειδή ήμασταν καλεσμένοι για να μην με περιμένουν δεν μπόρεσα να κάνω αμέσως καυτό ντους μετά, οπότε κάθισα με μπουφάν και κουκούλα στο τραπέζι.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να προσθέσω, με αφορμή σχόλιο φίλου για την κακοκαιρία της Καθαράς Δευτέρας το 2014, καθώς και τότε το τριήμερο είχε πέσει Μάρτιο (1-3/3), ότι είχε λίγο από όλα. Το Σάββατο (1/3) ψιλόβροχο με κυματάκι, την Κυριακή (2/3) πολύ κύμα, αλλά με ήλιο και τη Δευτέρα (3/3) κύμα και συνεχή βροχή, αλλά ποτιστική. Όπως και σήμερα που από το Φάληρο μέχρι το Θυμάρι έβρεχε πολύ μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Βάρκιζας, που είναι έτσι κι αλλιώς πάντα επιρρεπής στη βροχή. Κατά τα άλλα είχε ψιλόβροχο ή, σιγανή βροχή και μάλιστα είχα τους υαλοκαθαριστήρες στην πιο αργή σκάλα και έβλεπα και μια χαρά. Φορώντας και τα γυαλιά ηλίου.

      Στη Σαρωνίδα και την Ανάβυσσο δεν λειτουργούσαν, πάντως, τα φανάρια, ενώ διακοπές ρεύματος πρέπει να είχε το βράδυ και στο Θυμάρι γιατί το ηλεκτρονικό ρολόι είχε μηδενιστεί. Για αυτό δεν θέλω τις κακοκαιρίες γιατί μετά από εννέα χρόνια μνημονίων οι υποδομές του κράτους έχουν συνθλιβεί. Όμως, ευτυχώς (από τη στιγμή που δεν έχει και κύμα, καθώς υπερισχύει του νότιου ανέμου ο ανατολικός) μας λυπάται ο καιρός.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς έτσι, Σάββατο ανατολικό ρεύμα με ψιλόβροχο, Κυριακή,ισχυρη σύντομη καταιγίδα τα ξημερώματα με στροφή σε ΒΔ και μετά,απολυτη λιακάδα με ΔΝΔ ρεύμα και αρκετό κύμα στο Σαρωνικό και Καθαρά Δευτέρα ολοήμερη βροχόπτωση χωρίς τις καταιγίδες που είχαν προβλεφθεί αλλά με αμιγώς Νότιο άνεμο πολύ ισχυρό έως θυελλώδη με τη θάλασσα να πλησιάζει τον παραλιακό δρόμο και να κουνιέται το αμάξι από τον αέρα!

      Διαγραφή
  2. Υπάρχουν και τα κακά νερά...

    Περαιτέρω εκκενώσεις πόλεων και χωριών γίνονται στο Ιράν, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν κι άλλες βροχές στα νοτιοδυτικά της χώρας, κι ενώ οι νεκροί από τις πλημμύρες έχουν φτάσει τους 70, όπως μεταδίδει το Reuters. Πολλοί κάτοικοι της πόλης Sugangerd, που έχει πληθυσμό 50 χιλιάδων και πέντε άλλες κοινότητες της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής του Khuzestan στα νοτιοδυτικά μεταφέρθηκαν σε πιο ασφαλή μέρη, καθώς οι αρχές έδωσαν διέξοδο στο νερό, ανοίγοντας φράγματα ποταμών.

    "Συνιστούμε στις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν, αλλά στους άνδρες να μείνουν για να μας βοηθήσουν" ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η τοπική αυτοδιοίκηση μέσω της κρατικής τηλεόρασης. Στη γειτονική επαρχία Lorestan εφτά χωριά απειλούνται από κατολισθήσεις και θα εκκενωθούν και αυτά. Τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ τουλάχιστον 1.900 πόλεις και χωριά έχουν επηρεαστεί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που άρχισαν στις 19 Μαρτίου. Συνολικά 86 χιλιάδες άνθρωποι μετακινήθηκαν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

    Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι οι πληγέντες και κυρίως οι αγρότες θα αποζημιωθούν για τις απώλειές τους. Τα κρατικά έσοδα του Ιράν έχουν μειωθεί, όμως, εξαιτίας των κυρώσεων των ΗΠΑ στις εξαγωγές πετρελαίου και στο τραπεζικό σύστημα της ασιατικής χώρας. Και καθώς τα νερά συνεχίζουν να βυθίζουν χωριά, η κυβέρνηση θα κινητοποιήσει περισσότερες ιατρικές μονάδες στις νότιες επαρχίες. Έχει ήδη γίνει αεροδιακομιδή ανθρώπων, τουλάχιστον σε 1.000 περιπτώσεις. Και οι ένοπλες δυνάμεις, συγκεκριμένα οι Φρουροί της Επανάστασης, έχουν επιστρατευτεί για να μειωθούν οι συνέπειες στην επαρχία Khusestan. Xρησιμοποιούνται, μάλιστα, και αντλίες από επιχειρήσεις εξόρυξης για να τραβήξουν τα νερά.
    https://www.reuters.com/article/us-iran-floods/iran-expands-evacuations-as-new-rains-to-worsen-floods-idUSKCN1RI03K?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν μία κακοκαιρία οδηγεί σε ανεργία...

    Περίπου 700 απολύσεις σχεδιάζει να κάνει σε θέσεις του λεγόμενου λευκού κολάρου (διοικητικά πόστα, δηλαδή) ο Όμιλος Εξορύξεων BHP στην Αυστραλία, αρχής γενομένης από την προσεχή εβδομάδα, όπως μεταδίδει το Reuters. Την περασμένη εβδομάδα ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου ΒΗΡ Peter Beaven αποκάλυψε σχέδιο περικοπών του 20% του προσωπικού στο οικονομικό τμήμα, το οποίο αριθμεί περίπου 900 υπαλλήλους.
    Περικοπές θα γίνουν και στο τεχνολογικό τμήμα του ΒΗΡ και το 30% των συνολικά 2.000 εργαζομένων από την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη θα απομακρυνθεί με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης.

    Μέχρι στιγμής οι περικοπές δεν αφορούν το επιχειρησιακό τμήμα των εξορύξεων του BHP ανά τον κόσμο, αλλά και αυτός ο τομέας θα επηρεαστεί, καθώς θα μειωθούν οι εξορύξεις. Την περασμένη Τρίτη η εταιρία είχε ανακοινώσει ότι θα υπάρξει απώλεια 6 ως 8 τόνων στην παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος, εξαιτίας της καταστροφής που προκλήθηκε από τον τροπικό κυκλώνα Veronica την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα, η παραγωγή για το 2019, αλλά και η διευθέτηση του κόστους ανά επιχειρησιακή μονάδα του μεγαλύτερου ομίλου εξορύξεων στον κόσμο είναι υπό επαναξιολόγηση, εξαιτίας του κυκλώνα που έπληξε τη δυτική Αυστραλία.
    https://www.reuters.com/article/us-bhp-grp-layoffs/bhp-group-to-cut-more-than-700-jobs-report-idUSKCN1RI03P?il=0
    Βαγγέλης Σπανός



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την εμμονή των βροχών στα ίδια μέρη, η Κρήτη αντί για ερημοποίηση, θα πάει για βύθιση... Κουράγιο σε όσους ανθρώπους αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη νεροποντή στο όμορφο νησί. Αλλά και στην Εύβοια και σε όποιες άλλες περιοχές έχουν πληγεί από τις καταστροφικές εδώ και μήνες βροχές.

    Στην Αττική σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, αλλά η βροχή ήταν σιγανή και ποτιστική και οι άνεμοι κυρίως ανατολικοί. Χαρίζοντας τουλάχιστον διαύγεια στη θάλασσα, που δεν βρώμισε καθόλου αυτή τη φορά, καθώς δεν σχηματίστηκαν ρυάκια από τα νερά της βροχής για να μεταφέρουν χώματα και βλαβερές ουσίες στο απέραντο γαλάζιο. Ακόμα και οι υποβρύχιες φωτογραφίες έβγαιναν, αφού παραδόξως υπήρχε και κάποιο φως. Μάλλον ο ήλιος ήταν κρυμμένος πίσω από τα σύννεφα, καθώς ετοιμάζεται για τη δυναμική επιστροφή του. Όπως λέει και μια παλιά διαφήμιση: "Αργά ή, γρήγορα ο ήλιος πάντα βγαίνει". Always the sun.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαίρομαι και απολαμβάνω τα σχόλια όλων ειδικότερα του Β Σπανού, σωστά ελληνικά επιπέδου, επιτέλους!

    Υγ
    Δεν ήταν νησί,
    Ήταν θεριό που βούλιαζε στην θάλασσα!

    Δ Νικηταράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή