Ανοιξιάτικη αστάθεια


Βαρομετρικό χαμηλό στο ΒΑ Αιγαίο κινείται προς τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ένα άλλο χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο κινείται Α-ΒΑ. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), βροχές τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας καθώς και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στο Α. Αιγαίο και στην ηπειρωτική Ελλάδα κυρίως το απόγευμα (θερμική αστάθεια). Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (νότια πελάγη) και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 20 βαθμούς. Την Πέμπτη (11/4), οι βροχές θα περιοριστούν βασικά στα ορεινά της Δ-ΒΔ Ελλάδας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά και τα νότια. Την Παρασκευή (12/4), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ και στις περιοχές των βροχών θα πέσουν οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Το Σάββατο (13/4), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας προβλέπονται στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε Δ-ΒΔ  ως 6 μποφόρ. 


ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 Απριλίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10-4-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 19 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στο Α. Αιγαίο και την ορεινή Κρήτη. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς.

9 σχόλια:

  1. Μειώθηκε σε 115 τρισ. δολ. από 125 τρισ. δολ. το κόστος των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν ως το 2050 για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης, όπως αναφέρει το Bloomberg. Και σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση θα είναι το βασικό εργαλείο για τον περιορισμό της ρύπανσης. Πάντως, αν και χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, είναι εκπληκτικό πόσο γρήγορα μειώνεται το κόστος της πράσινης ενέργειας γενικότερα.

    Το επιπρόσθετο κόστος για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού (να μην ανέβει πάνω από 2 βαθμούς η μέση θερμοκρασία ως το 2050) ήταν 40% πέρσι. Συνολικά, θα χρειαστεί να βγουν στους δρόμους 1 δισ. νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων ορυκτών καυσίμων. Αλλά και να αυξηθεί η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση. Επίσης το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας επί της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας θα πρέπει να αυξηθεί από 20% σε 50% ως το 2050.
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-04-09/cheap-renewables-shave-10-trillion-off-estimate-to-curb-warming

    Για να δούμε πόσοι είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε ηλεκτρικό αυτοκίνητο και να κλείσουμε τα καλοριφέρ και τα air condition. Nα μειώσουμε την κατανάλωση ακόμα και κρέατος και ρούχων, αφού μόνο για να πλυθεί ένα βαμβακερό μπλουζάκι χρειάζονται δεκάδες κυβικά μέτρα νερό. Γιατί καλή η θεωρία, αλλά στην πράξη τι γίνεται. Και δεν γίνεται να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή, αν δεν αλλάξει ο σύγχρονος άνθρωπος τρόπο ζωής.

    Αλλά εδώ πολλοί δεν κάνουν τον κόπο να πάνε τα σκουπίδια τους μέχρι τους κάδους και την Τετάρτη βρήκα πάλι ένα σωρό πλαστικά και μάζεψα μερικά από την αγαπημένη μου ακτή. Με τον ισχυρό πρωινό δυτικό άνεμο να εξασθενεί, αλλά να έχει κυματάκι και την άνοιξη να είναι για άλλη μία μέρα σε αναμονή. Μέχρι που μια μέρα το καλοκαίρι θα έρθει οριστικά, αφού η άνοιξη, όπως και το φθινόπωρο, δεν υπάρχουν ουσιαστικά πια.

    Από τα τέλη Απρίλη έρχεται το καλοκαίρι, που κρατάει ως τα μέσα Νοέμβρη. Όπως έγινε, άλλωστε, και πέρσι με την πρώτη ψυχρή εισβολή να έρχεται στα τέλη Νοέμβρη και τον χειμώνα να μπαίνει τότε απότομα, ακριβώς όπως συμβαίνει και με το καλοκαίρι. Ένας χειμώνας που έχει ξεθωριάσει πια σαν ένα σχολικό λεύκωμα που κιτρίνισαν οι σελίδες του με τα χρόνια, κι ένα άγουρο ακόμα καλοκαίρι. Μόνο ο γόνος στον βυθό θυμίζει ότι έχουμε άνοιξη.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σκανδιναβικό αντικυκλώνα-εμποδιστή και "ring of fire" υπαινίσσονται τα μοντέλα για τη συνέχεια. Το οποίον, για την εποχή και το γεωγραφικό μας πλάτος, δε σημαίνει βέβαια ψυχρές εισβολές αλλά καιρικό μοτίβο παρατεταμένης αστάθειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως, τα μοντέλα από τις 15 Γενάρη και μετά δεν πέτυχαν ούτε μία ψυχρή εισβολή στην Αττική. Γιατί δεν έγινε καμία - που να έχει όλο το πακέτο εννοώ. Τότε, τα ξημερώματα της 16ης Γενάρη έριξε το τελευταίο ασθενικό χιόνι στα βόρεια της Αττικής. Ερμηνεύοντας τα μοντέλα προφανώς, έγραφαν στη συνέχεια διάφορα σάιτ (ερασιτεχνών μάλλον) ότι θα υπάρξει μία ανάπαυλα μίας εβδομάδας, δέκα ημερών και από 25 Γενάρη έρχεται νέα ψυχρή εισβολή. Δεν ήρθε. Μετά την πήγαν για αρχές Φλεβάρη, δεν ήρθε. Ήρθαν μόνο ένα 5ήμερο και ένα 3ήμερο με ξεροβόρια και μάλιστα στην δεύτερη περίπτωση (23-25/2) σχεδόν όλοι προέβλεπαν χιόνια, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, όπως ο κ. Ζιακόπουλος, αλλά και ο κ. Πανάκογλου που κράτησαν εξαρχής χαμηλά τις προσδοκίες.

    Ασυγκράτητοι, όμως, κάποιοι έλεγαν ότι ο χειμώνας με φαινόμενα θα συνεχιστεί και το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, κατά το οποίο είχαμε σερί λιακάδες. Για να είναι τελικά μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι κρύες μέρες του Μαρτίου, χωρίς ίχνος υετού. Τελικά, οι βροχές ήρθαν τον Απρίλιο, αλλά ήταν ποτιστικές και για αυτό επίμονες και όχι καταιγίδες με εξαίρεση την πολύπαθη φέτος Κρήτη. Δεν είχαμε αστάθεια, δηλαδή, αλλά βροχερό καιρό. Και τα περισσότερα αξιόπιστα σάιτ, όπως και ο Σάκης Αρναούτογλου στην πρόγνωση των επόμενων ημερών βγάζουν την Αττική και τη νότια Ελλάδα εκτός βροχών. Αναιμικά, όμως, θα είναι - σύμφωνα με τις προγνώσεις - τα φαινόμενα και στο δυτικό και βόρειο τόξο της Ελλάδας, όπως κυρίως θα εκδηλωθούν.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως, ερμηνεύεις κατά το δοκούν τα γεγονότα...

      Διαγραφή
    2. Με στοιχεία μιλάω. Και θυμάμαι πολλές λεπτομέρειες του καιρού, επειδή τις βιώνω στα μπάνια. Σε μακροπρόθεσμες προβλέψεις των 7-10 ημερών, λοιπόν, τα μοντέλα πέφτουν 1 στις 5 μέσα και αν... Θυμήθηκα τώρα και πέρσι σε άλλη ανάρτηση του Γιώργου για τους πρώτους καύσωνες που έδειχναν τα μοντέλα από τις αρχές μέχρι τα μέσα Ιούνη και τελικά είχαμε καταιγίδες. Τότε είχαμε αστάθειες βασικά. Και λίγο μετά. Αλλά ακόμα και στο ψυχρό διάστημα του φετινού χειμώνα 25/12 - 16/1 στις λεπτομέρειες είχαν πολλές αστοχίες. Κάθε βδομάδα έβλεπαν χιόνια στην Αττική και τελικά χιόνισε (σε όλο το λεκανοπέδιο εννοώ) ένα τρίωρο χαράματα και χωρίς να το στρώσει στον μισό και βάλε νομό.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα σε όλους.
    Πολύ σωστή η επισήμανση του Γιώργου Λ. για το τί πάει μα παγιωθεί στη συνέχεια του Απριλίου κ με μία καλή συσσώρευση ψύχους που αναμένεται στην κεντρική Ευρώπη το επόμενο διάστημα η έντονη αστάθεια φαίνεται να παραμένει για μεγάλο διάστημα πάνω από τον ελληνικό χώρο.
    Μέχρι την Κυριακή τα φαινόμενα φαίνεται να επιμένουν στα πιο δυτικά βορειοδυτικά κυρίως της χώρας(νομίζω ήταν καιρός)ενώ από Δευτέρα πολύ πιθανό να επηρεαστεί κ η υπόλοιπη χώρα.οι θερμοκρασίες κ αυτές φαίνονται να κυμαίνονται στα φυσιολογικά επίπεδα ενώ στα ΔΒδυτικά κ κάτω από τον μέσο όρο της εποχής(15β μέγιστη μόλις εχθές στην περιοχή μου ενώ κ σήμερα η ψύχρα με τον πολύ μουντό κ βαρύ καιρό με τις μπόρες που εκδηλώνονται κατά περιόδους από την Κυριακή το απόγευμα έως κ τώρα κάνουν ένα σκηνικό φθινοπωροχειμωνιάτικο!)
    Τέλος να τονιστεί ότι πολύ καλά τα πάει μέχρι στιγμής στη μεσοπρόθεσμη ο ευρωπαίος για τη χώρα μας.
    Αυτό για να μη τα βάζουμε συνεχώς με την αστοχία των μοντέλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως για μια ακόμα ημέρα έχουμε βροχερό καιρό εδώ στη Ρόδο. 5/10 βροχερές ημέρες έχει μέχρι τώρα ο Απρίλιος. Το πάπλωμα απαραίτητα ακόμα στον ύπνο- και ας είναι Απρίλιος και ας είμαστε στον 36ο περίπου παράλληλο. Η υγρασία στο Θεό, και το καλοριφέρ ακόμα καίει έστω για λίγο τα βράδυα. Σαπίσαμε φέτος το χειμώνα, αλλά το χρειαζόμασταν!!! Στενοχωριέμαι που κάποιοι τουρίστες που ήρθαν με τα πρώτα charters στο νησί δεν έχουν καταφέρει να το απολαύσουν . Στα βοτσαλωτά δρομάκια της παλιάς πόλης χθες είδα μια 50χρονη κυρία από την Αγγλία με "ξώφτερνο" να τρώει μια απίστευτη τούμπα χ. Τη βοήθησα να σηκωθεί και τη ρώτησα εάν είναι καλά, επισημαίνοντας της το ακατάλληλο παπούτσι που φορούσε. Ευτυχώς δεν φαινόταν να έχει κατι πιο σοβαρό- πέρα από ένα μικρό στραμπούληγμα (twist) Μου είπε επίσης στα αγγλικά "ότι δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα ερχόταν εδώ τον Απρίλιο και θα έβρεχε!". Της χάρισα αμέσως την ομπρέλα που κρατούσα (αν και εκείνη τη στιγμή δεν έβρεχε) και την πήγα (αφού βέβαια την ρώτησα εάν ενδιαφερόταν) σε ένα γνωστό μου που έχει παπουτσάδικο στην οδό Σωκράτους (ο κεντρικός δρόμος της παλιάς πόλης) να πάρει αθλητικά χοντρόσολα. Μετά χαράς μου είπε, και αφού την υποβάστησα, πήγαμε μέχρι το μαγαζί δείχνοντάς της έτσι στη διαδρομή και κάποια σημεία της παλιάς πόλης. Είπα δε στο γνωστό μου να της κάνει την καλύτερη δυνατή τιμή. Εννοείται συστηθήκαμε με την κυρία (Αντζελα την λένε και είναι καθηγήτρια σε σχολείο στο Μπέρμινχαμ). Λόγω των διακοπών του Πάσχα (στην Αγγλία σταματούν 2 εβρομάδες πριν από την Κυριακή του Πάσχα που για αυτούς είναι φέτος 21 Απριλίου), ήρθε για ολιγοημερες διακοπές στη Ρόδο. Το χαμόγελο της ευγνωμοσύνης της όταν αποχωριστήκαμε δεν θα το ξεχάσω ποτέ για τις λύσεις που της προσέφερα χθες. Πόσο όμορφο είναι να κάνουμε την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας, είτε είναι συμπλίτες μας, είτε τουρίστες πιο εύκολη! Και την ίδια στιγμή μελαγχόλησα όταν αναλογίστηκα ότι την ώρα που η κυρία Αντζελα έπεφετε στο σοκάκι και θα μπορούσε να είχε σπάσει το πόδι της, κάποιοι τύποι εκεί γύρω γελασαν (και ενδεχομένως την χλεύασαν από μέσα τους !!! Αιδώς άνδρες Αργείοι (ή έστω Ροδίτες!)
    Θάνος Κοτταράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δικαίως λέγεται, λοιπόν, η Ρόδος το νησί των ιπποτών, Θάνο.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή