Ζεστός και μουντός καιρός


Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη Ν. Ευρώπη-Μεσόγειο παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση του Α-ΝΑ ρεύματος στη χώρα μας. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Μ. Τετάρτη), η θερμοκρασία θα ανέβει ακόμα λίγο και ίσως πέσουν κάποιες βροχές τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας. Πέρα από τα παραπάνω, οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τη μεταφορά σκόνης από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας και κυρίως προς τη Δ. Ελλάδα. Τη Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή (25-26/4), ο καιρός θα είναι ζεστός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους και αρκετή σκόνη στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και οι πιθανότητες βροχών θα είναι και πάλι περιορισμένες. Το Μ. Σάββατο (27/4), αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης τοπικών βροχών και καταιγίδων το απόγευμα-βράδυ κυρίως στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Τέλος, το Πάσχα (28/4), ο καιρός θα είναι γενικά καλός. Επιφυλάξεις υπάρχουν ουσιαστικά μόνο για τη ΒΑ Ελλάδα. Στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές οι απογευματινοί όμβροι, αν έλθουν, θα έλθουν κατόπιν εορτής...

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 Απριλίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 24-4-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές βροχές το πρωί κυρίως στα ΒΑ. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 22 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι Α-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 9 έως 25 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανές σύντομες βροχές το πρωί κυρίως στη Θεσσαλία. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 23 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Παροδικές νεφώσεις. Πιθανές βροχές κυρίως στο Β. Αιγαίο το πρωί. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 25 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 22 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 21 βαθμούς.


8 σχόλια:

  1. Δάσκαλε,ως γνωστόν,στην Αράχωβα το απόγευμα της Λαμπρής όπου τυχαίνει να είναι και παραμονή του Αγίου Γεωργίου,ξεκινά το ξακουστό "Πανηγυράκι" της με τη μεγαλοπρεπή περιφορά της Εικόνας σε όλο το χωριό που συνοδεύεται από 1500-2000 άτομα ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές.Όλα αυτά,μετά το γνήσιο ρουμελιώτικο παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία ανά γειτονιές και όλοι μαζί, αποκλειστικά και μόνο με κληματόβεργες,μια τέχνη που οι Αραχωβίτες γνωρίζουν καλά.Αυτό που με ανησυχεί,είναι η πιθανότητα των απογευματινών όμβρων που θα μπορούσε να επηρεάσει την περιφορά της Εικόνας.Πάντως τα σημερινά προγνωστικά τρεξίματα των μοντέλων,είναι πιο αισιόδοξα.Για την ιστορία,στις 22/4/2001,στο τέλος της περιφοράς,η βροχή μετατράπηκε σε στουπάτη χιονόπτωση.
    Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Άγιος γνωρίζει πότε να χιονίζει και πότε να κάνει καλό καιρό, Νικόλα!
      Είμαι κι εγώ αισιόδοξος.
      Καλή Ανάσταση σε σένα, τον Γιώργο και όλους τους φίλους εκεί.

      Διαγραφή
    2. Νικόλααα!Καλή Ανάσταση και καλό πανηγύρι!Θα είσαι πολλές μέρες πάνω;Λεω να κόψω καμιά βόλτα προς από την άλλη Παρασκευή και μετά ,θα σε πετύχω;

      Διαγραφή
  2. NW Pindos
    Έχουμε φτάσει τέλη Απριλίου, πλησιάζει ο Μάιος και τα κλασικά στο χιόνι βουνά της ΒΔ χώρας (Σμόλικας, Βασιλίτσα, Αυγό κλπ.), αλλά και τα κλασικά στο χιόνι βουνά της Ηπείρου είναι χιονισμένα σαν να είμαστε μέσα στο χειμώνα. Αν έχουμε και φέτος τον περσινό Ιούνιο νομίζω θα κρατηθεί χιόνι όλη τη χρονιά σε ανήλια κυρίως σημεία. Πριν από μία εβδομάδα περίπου υπήρχε καλό χιόνι σε ανήλια σημεία ακόμη και στα 1400-1500μ., ενώ τις τελευταίες τρεις μέρες νωρίς το πρωί σημειώθηκαν αρνητικές στα 1400-1500μ.
    Έχω επίσης την αίσθηση ότι κυρίως η βόρεια χώρα (και η κεντρική) θα έχουν δύσκολους και ψυχρούς χειμώνες. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται μέσα στο χειμώνα αρνητικές ρεκόρ, που δεν θυμάμαι να συζητούσαμε παλαιότερα. π.χ. για δυτική Μακεδονία ακούγαμε παλιά για -10 ή -12 όχι όμως για -22, -25 κλπ. Τέτοιες θερμοκρασίες δεν θυμούνται ούτε οι γέροντες. Μη ξεχνάμε ότι η κλιματική αλλαγή δεν σχετίζεται κατ΄ ανάγκη παντού με αύξηση της θερμοκρασίας. Υπάρχουν πάντως δείγματα τα τελευταία έτη κατάβασης πολύ ψυχρών αέριων μαζών στις παραπάνω περιοχές της χώρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. NW Pindos
    Συνεχίζοντας το προηγούμενο σχόλιο και με βάση τα όσα έχω δει τις τελευταίες τρεις - τέσσερις ημέρες στις πιο πάνω περιοχές και σε σχετικά μεγάλα μη κατοικήσιμα υψόμετρα (π.χ. στις δρακολίμνες κλπ.) το ύψος του χιονιού μέσα στο χειμώνα και ειδικά όταν ο καιρός παρουσίαζε εκείνες τις εμμονικές καταστάσεις πρέπει να ξεπερνούσε τα 10-15 μέτρα (σαν αυτά που βλέπουμε από εικόνες Ιαπωνίας). Μην σας φαίνονται υπερβολικά τα νούμερα γιατί ειδικά πάνω από τα 1700 μ. ο καιρός, τα ύψη χιονιού κλπ. εκφεύγουν της πρόγνωσης (φυσάει αέρας, σε πολλά σημεία χιονίζει εμμονικά και με απίστευτη ένταση κλπ. κλπ.). Ειδικά γύρω από τις δρακολίμνες το χιόνι μαζεύεται σαν λόφοι. Προσωπικά έχω δει παλαιότερα λούκι χιονιού σε κλασικό χειμώνα (πολύ πιο ήπιο από το φετινό) σε υψόμετρο 1800 μ. με βάθος πάνω από 4 μέτρα και ήθελε μεγάλη προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομιζω πως τα Λευκά Όρη της Κρήτης πρέπει να είναι το βουνό που πραγματικά το τερμάτισε φετος. Παίζει να έχει ακομα πάνω από 3 μέτρα σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων βέβαια.
      Θάνος Κοτταρας

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλη την παρέα.

    Αυτός ο καιρός είναι ο μόνος καιρός που κυριολεκτικά αντιπαθώ. Μουντός, "κατσούφης", βαρετός αλλά και εκνευριστικός για όσους ταλαιπωρούνται από εποχικές αλλεργίες λόγω σκόνης. Άντε να περάσει για να αρχίσουμε τις βόλτες στον ήλιο. Ο καιρός φαίνεται να μας το κάνει το χατίρι και την Κυριακή του Πάσχα θα είναι... αυτός ακριβώς που πρέπει!

    Φώτη, τη Μ. Παρασκευή φαίνεται ότι το καφεδακι στον πεζόδρομο της Ηλία Ηλιού και στις πλατείες θα είναι... καλοκαιρινό! Εγώ φέτος θα προδώσω το Αγρίνιο για την ξελογιάστρα την Αθήνα.

    Καλή συνέχεια στη Μ. Εβδομάδα σε όλες και όλους,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα Χρήστο,τουλάχιστον θα μας φτιάξει στις καλύτερες μέρες.
      Κάνουμε υπομονή μέχρι Μ.Πεμπτη γιατί πραγματικά η κατάσταση εδώ έχει ξεφύγει με τη λασποβροχή κ την τεράστια ποσότητα σκόνης.
      Φίλε μου δε θα επισκεφθείς φέτος τα πάτρια εδάφη καθόλου?
      Πάντως εγώ θα το πιώ το καφεδάκι μου κ για σένα στον πεζόδρομο αφού θα απουσιάζεις.Καλή συνέχεια Μ.εβδομάδας κ σε εσένα.

      Διαγραφή