Δυναμική και θερμική αστάθεια


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), βαρομετρικό χαμηλό, που κινείται από την κεντρική Μεσόγειο προς τη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Β. Αιγαίου, θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως την Α-ΒΑ Ελλάδα. Παράλληλα, με τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα πάνω από τη χώρα, δημιουργούνται συνθήκες αστάθειας που θα οδηγήσουν στην εκδήλωση τοπικών όμβρων κυρίως στα ηπειρωτικά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Θάλασσα Κυθήρων, Ν. Αιγαίο, Κρητικό) και η θερμοκρασία δύσκολα θα ξεπεράσει τους 18 βαθμούς. Την Τετάρτη (10/4), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Α. Αιγαίο και στις ηπειρωτικές περιοχές κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα ανέβουν λίγο οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο καιρός θα παραμείνει άστατος και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. 
   
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

ΤΡΙΤΗ, 9 Απριλίου 2019

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 9-4-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ΒΑ. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Α. Αιγαίο. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 17 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Παροδικές βροχές. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 16 βαθμούς.

2 σχόλια:

  1. Αυτό που αποδεικνύεται, πάντως, για άλλη μία φορά είναι ότι η λειψυδρία - κυρίως σε κάποια μικρά νησιά το καλοκαίρι λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών και της εξάντλησης των υποδομών - δεν οφείλεται στην ανομβρία, αλλά στην υπερκατανάλωση. Εδώ στη Νότια Αφρική που είχαν όντως ανομβρία για πάνω από έναν χρόνο δεν ξέμειναν ποτέ από νερό. Παρεμπιπτόντως, στο εθνικό πάρκο Κρούγκερ ένας ελέφαντας σκότωσε λαθροκυνηγό ρινόκερων, τον οποίο έφαγαν μετά λιοντάρια, όπως αναφέρει ο Guardian. Aρχικά, οι άλλοι τρεις λαθροκυνηγοί που ήταν μαζί του, μετέφεραν το πτώμα του στην άκρη του δρόμου για να το βρουν οι περαστικοί το επόμενο πρωί και εξαφανίστηκαν. Ενημέρωσαν, μάλιστα, και έναν συγγενή του, που ειδοποίησε με τη σειρά του την αστυνομία, ενώ οι τρεις άνδρες ηλικίας 26 ως 35 ετών συνελήφθησαν και θα δικάστηκαν για την κατοχή όπλων και πυρομαχικών χωρίς άδεια, λαθροθηρία και παράνομη είσοδο στο πάρκο Κρούγκερ, "στο οποίο δεν είναι σοφό να μπαίνεις παράνομα και με τα πόδια" όπως είπε και ο εκτελεστικός διευθυντής του.

    Προσθέτοντας ότι "είναι πολύ λυπηρό να βλέπουμε τις κόρες του νεκρού να θρηνούν την απώλεια του πατέρα τους και το χειρότερο είναι ότι δεν ανακτήθηκε καν η σορός του". Στη Νότια Αφρική ζει το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού των ρινόκερων, οι οποίοι έχουν πληγεί πολύ από τη λαθροθηρία. Κάθε χρόνο από το 2013 ως το 2017 σκοτώνονταν πάνω από 1.000 και ο αριθμός μειώθηκε σε 769 το 2018. Το ζώο είναι πολύ κυνηγημένο για το κέρατό του, ενώ το 2015 πάνω από το 70% των ρινόκερων που σκοτώθηκαν, έπεσαν θύματα της λαθροθηρίας μέσα στο πάρκο Κρούγκερ.
    https://www.theguardian.com/world/2019/apr/08/rhino-poacher-killed-by-an-elephant-and-then-devoured-by-lions

    Τι τύχη μπορεί να έχουν, βέβαια, οι ρινόκεροι και τα άλλα άγρια ζώα, όταν την ανθρώπινη βαρβαρότητα βιώνουν και τα ήμερα. Και αντί να προστατευτούν, η αυστραλιανή αστυνομία συνέλαβε 38 ακτιβιστές που είχαν μπλοκάρει δρόμο στη Μελβούρνη σε ώρα αιχμής για να διαδηλώσουν ενάντια στο ντοκιμαντέρ Dominion, που αναφέρεται στην εργοστασιακή κτηνοτροφία, όπως μεταδίδει το Reuters. Το επίμαχο ντοκιμαντέρ, χρησιμοποιώντας drones και κρυφές κάμερες βιντεοσκόπησε εκτροφεία και υπαίθριες αγορές "για να περάσει στην κοινή γνώμη ότι τα ζώα σκοτώνονται με ηθικό και ανθρώπινο τρόπο", όπως καταγγέλλει ένας από τους ακτιβιστές, που εμπόδιζαν τραμ με εμπορεύματα να μπουν στη Μελβούρνη και απέκλεισαν την είσοδο στο ενυδρείο της πόλης. Η αστυνομία υποστήριξε ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων και ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν, αλλά δεν ανέχεται αντικοινωνική συμπεριφορά, που ενοχλεί μία ευρύτερη κοινότητα.

    O πρωθυπουργός Scott Morrison, προσδοκώντας και στις ψήφους των κτηνοτρόφων, που αναμένεται να είναι καθοριστικές, χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις των vegan ντροπιαστικές και ενάντια στο εθνικό συμφέρον. Στην επαρχία Κουίνσλαντ 18 ακτιβιστές αλυσοδέθηκαν μέσα σε ένα σφαγείο για να αποχωρήσουν, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, όταν οι ιδιοκτήτες του χασάπικου συμφώνησαν να απελευθερώσουν τρία πρόβατα. Από τις δύο αυτές ιστορίες βλέπουμε, λοιπόν, πού οδηγεί η υπερκατανάλωση.
    https://www.reuters.com/article/us-australia-protests-vegans/animal-rights-activists-arrested-in-australia-idUSKCN1RK0B8?il=0

    Και μιας και έρχεται και Πάσχα, λευτεριά σε όλα τα αρνάκια. Και στις γαλοπούλες τα Χριστούγεννα. Και στα κοτόπουλα, τα μοσχαράκια και φυσικά σε όλα τα ψαράκια, τα χταποδάκια και τα καβουράκια. Όλα τα υπέροχα πλάσματα της θάλασσας, μερικά εκ των οποίων, όπως κακαρέλους, σπάρους, σάλπες, χάνους, καλόγριες και σαργούς απαθανάτισα τη Δευτέρα παρά τη βροχή στην αγαπημένη μου ακτή. Φωτογράφισα και τις σταγόνες της καθώς έπεφταν σε μία θάλασσα πράσινη και γκρι. Και πήγα και μερικά σαλιγκάρια που προχωρούσαν στην άσφαλτο σε κάτι χωράφια όπου θα είναι ασφαλή.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολικές αέριες μάζες θα βάλουν την άνοιξη σε αναμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει το Skynews. Συγκεκριμένα, μετά τους 18 βαθμούς που έφτασε τη Δευτέρα η θερμοκρασία στο Νόρφολκ (αν είναι δυνατόν, στην Παλαιά Φώκαια έπεσε και στους 12 στο πικ της βροχής), σταδιακά θα υποχωρήσει και κάτω από τον μέσο όρο της εποχής και θα σημειωθεί και παγετός τη νύχτα. Έτσι, μετά από ένα ήπιο ΣΚ και τη ζέστη που ακολούθησε, σύννεφα και περάσματα βροχής θα υπάρξουν στα νότια και τα νοτιοδυτικά. Την Τρίτη οι θερμοκρασίες δεν θα ξεπεράσουν τις μέσες τιμές, που είναι οι 12-13 βαθμοί, ενώ την Τετάρτη θα υποχωρήσουν και σε μονοψήφια επίπεδα κατά τόπους στα βόρεια και τα ανατολικά.

    Ο καιρός θα είναι, πάντως, ξηρός και θα έχει πολύ ήλιο (θα τρελαθούμε τελείως, κι εδώ ρίχνει καρέκλες) και απλά θα κάνει κρύο την Τετάρτη στη Σκωτία (9 βαθμοί - κρύο οι 9 βαθμοί για τη Σκωτία;) και στο Νιούκαστλ (11 βαθμοί). Ο καθαρός ουρανός τη νύχτα θα έχει ως συνέπεια τον εκτεταμένο παγετό από τα μέσα της εβδομάδας και μετά (παγετός ακτινοβολίας, δηλαδή); Σε κάθε περίπτωση, έχουμε μία άνοιξη σε αναμονή. Πού, είναι το θέμα, βέβαια. Στην Αγγλία ή, εδώ;
    https://news.sky.com/story/uk-weather-forecast-spring-put-on-hold-as-cold-weather-and-frost-set-to-return-11687701
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή