Ο Μάρτης δεν λείπει από τη Σαρακοστή και η σκόνη από τον Απρίλιο!


Επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές της Λιβύης κινείται αργά βορειοανατολικά και εξασθενεί. Ψηλότερα στην ατμόσφαιρα, το ρεύμα παραμένει ΝΔ, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της μεταφοράς θερμών αερίων μαζών και σκόνης από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας. Σημειώνεται ότι αυτή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία, που τον Απρίλιο παρουσιάζει μεγάλη συχνότητα, θα συνεχιστεί ως και το Μ. Σάββατο. Το Πάσχα, οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με συνέπεια την απομάκρυνση της σκόνης, αρχής γενομένης από τη ΒΔ Ελλάδα. Αναφορικά με τις βροχές, σήμερα και αύριο θα είναι περιορισμένες, αλλά το Μ. Σάββατο θα σημειωθούν αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Το Πάσχα, λίγες πρόσκαιρες βροχές αναμένονται στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Κατά τα άλλα, όλες αυτές τις ημέρες, οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.

Μ. ΠΕΜΠΤΗ, 25 Απριλίου 2019

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ Μ. ΠΕΜΠΤΗ 25-4-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα στη Δ. Μακεδονία. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 23 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 24 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 24 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 25 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 23 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 22 βαθμούς.

5 σχόλια:

  1. Περιέργως εδώ στη Ρόδο την γλιτώσαμε...προς το παρόν ούτε σκόνη ούτε τίποτα, μόνο λαμπρός ανοιξιάτικος ήλιος και διαύγεια!!! Για να δούμε και τις επόμενες μέρες αν και δεν πολυαισιοδοξώ

    Θάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι η τύχη σας να συνεχιστεί στη Ρόδο, Θάνο. Εδώ στην Αθήνα το τοπίο είναι θολό, πω, πω, πω, πω, πω, πω, πω, πω (που θα έλεγε και ο ποιητής Φανφάρας!)

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  2. Φέτος, δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε αλλά δεν είχαμε σχεδόν καθόλου σκόνη το χειμώνα. Ενώ αντίθετα, στον προηγούμενο (ανύπαρκτο) χειμώνα είχαμε περισσότερες σκονο-εισβολές απ΄ότι ψυχρές καταβάσεις! Τώρα είναι φυσιολογικό για την εποχή αυτό που συμβαίνει και, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ευχάριστος αυτός ο καιρός, η αφρικάνικη σκόνη και η νέφωση συμβάλλουν σημαντικά στη συγκράτηση των μέγιστων τιμών θερμοκρασίας στην επιφάνεια, που, με βάση τις Τ στα 850 hPa, θα μπορούσαν να αγγίξουν και τους 30 βαθμούς.

    Καλό Πάσχα σε όλη την παρέα! Να έχουμε ένα υποφερτό καλοκαίρι, χωρίς ακραίους καύσωνες και παρατεταμένες ζέστες, που, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να διαφεύγουν για πολύ στα βουνά και στις παραλίες, είναι μιά βασανιστική κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αργά-αργά αλλά σταθερά η θερμοκρασία επιτέλους άρχισε να ανεβαίνει,όχι όμως αρκετά, καθώς η σκόνη δεν αφήνει τον ήλιο να κάνει την εμφάνισή του και την περαιτέρω αύξηση αυτής.
    Αν όμως εξαιρέσουμε πρωι-βράδυ ,που τσιμπάει ακόμη την ημέρα είναι αρκετά καλά πλέον.
    Ένα ΔΒΔ ρεύμα εχθές το απόγευμα,εξαφάνισε την σκόμη και μας χάρισε ένα όμορφο δειλινό και μια εξίσου όμορφη βραδιά.
    Έτσι ήταν και το πρωινό, με τον ήλιο να λάμπει, αλλά πάλι σιγά σιγά, αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της η σκόνη.Ευτυχως που δεν έχει τουλάχιστον βροχή, για να γίνει ακόμη πιο επωδυνη η κατάσταση.
    Ελπίζω ότι θα έχουμε τις επόμενες ημέρες,αρκετά καλυτερο καιρό, για να περάσουμε όμορφα το Πάσχα, αλλά και να στεγνώσει λίγο και η περιοχή μου.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σκόνη και υγρασία κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Τα αντισταμινικά για όσους έχουν αλλεργία απαραίτητα. Περιμένοντας έστω και ελαφρύ βοριαδάκι για να στρώσει λίγο η κατάσταση προσωρινά, μιας και διαφαίνεται ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα θα φάμε αφρικάνικη σκόνη ως ορεκτικό για την μετέπειτα, χαρά των παραλιάκιδων, αφρικάνικη ζέστη. Καλή Ανάσταση σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή