Βόρεια Ελλάδα: στο «κόκκινο» ο δείκτης επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων


Βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία κινείται ανατολικά και θα προκαλέσει ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη και το Β. Αιγαίο. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη), με την απομάκρυνση του προαναφερθέντος χαμηλού από την περιοχή μας, οι καταιγίδες θα σταματήσουν σχεδόν παντού, οι άνεμοι θα στραφούν σε Β-ΒΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Παρασκευή (12/7), τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να σημειωθούν στα ηπειρωτικά κυρίως το απόγευμα. Οι ισχυροί άνεμοι θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά πελάγη και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 1 με 3 βαθμούς χαμηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. Το Σάββατο (13/7), θα επικρατήσουν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες, ενώ την Κυριακή (14/7) αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης όμβρων και καταιγίδων στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.  

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11-7-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Όμβροι και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία βελτίωση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 30 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Παροδικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 32 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Παροδικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 32 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Όμβροι και ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες στο Β. Αιγαίο τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 37 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες στα βόρεια. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 24 έως 31 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Όμβροι και καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΔ 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 22 έως 29 βαθμούς.


14 σχόλια:

  1. Να βρέξει παντού, να σβήσουν οι φωτιές! Ανάμεσα σε άλλες και αυτή στη Φυλή, που μπορεί να απειλήσει και την κατακαημένη Πάρνηθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλαξε κ Μυτηληνη ο καιρός, έφυγε η κουφοβραση που μας τυραννουσε από το ξημέρωμα, έχει πολλά σημάδια ο καιρός,θα μας έρθει κ εμας η βροχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ισχυρό Μπουρίνι έπληξε και την βόρειοανατολική Αττική μέχρι την Πάρνηθα, χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού σε περιοχές Δροσιάς,Αγιου Στεφάνου,Διονύσου κ.τ.λ . Στην περιοχή εκείνη την ώρα υπήρξε και δυνατός ριπαίος ανέμος μετά το χαλάζι που μεταράπηκε η καταιγίδα σε μπουρίνι με ανεμόβροχο(πτώση θερμοκρασίας 15 βαθμών) Έσπασε η ανομβρία στις περιοχές αυτές μετά από 2 μήνες. Ραγδαιότητες που φτάσανε από τα 100-200 μέχρι και 370mm/h σε μόλις 5 λεπτά πέσανε από 4.6 έως 8.8 χιλιοστά στις παραπάνω περιοχές. Ιδιαίτερη προσοχή στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Η αίσθηση πάντως φοβερή μετά από καύσωνα το ψυχρό μέτωπο δίνει ναι μεν απίστευτης επικινδυνότητας μπουρίνια αλλά είναι και η χαρά του καιρόφιλου.
    Ι.Κ.
    Να δούμε τι θα δούμε από εδώ και πέρα ξεκινώντας από απόψε-αύριο μέχρι και την άλλη βδομάδα σε Αττική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά από καύσωνα, ψυχρό μέτωπο και καταιγίδες, είναι πράγματι μια καιρική "ατραξιόν". Και δε συμβαίνει συχνά στα μέρη μας αυτό το σκηνικό, Ιάσονα. Μελετώντας βέβαια κάποιος προσεκτικά τους χάρτες και τις δορυφορικές, βλέπει ότι το ψυχρό μέτωπο δεν έφτασε ως εμάς, άλλωστε η Τ ουσιαστικά από αύριο το πρωί θα υποχωρήσει στην Αττική. Το δυναμικό αίτιο που πυροδότησε την αστάθεια και εδώ αλλά και στη Θεσσαλία και τη κεντρική Στερεά ήταν η θετική μεταφορά στροβιλισμού στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα, το μικρό αλλά αποτελεσματικότατο τραφάκι.

      Κάνοντας έναν απολογισμό για την Αττική, από τις τρεις μέρες του καύσωνα, η πρώτη φαίνεται να ήταν η πιο δύσκολη, από θερμοκρασίες και δυσφορία. Σήμερα, που αναμέναμε την κορύφωση, ελάχιστοι σταθμοί (από το δίκτυο του ΕΑΑ που παρακολουθώ) έφτασαν η ξεπέρασαν τους 38. Ο σταθμός σου βέβαια έδειξε σήμερα 35,8. Καθόλου αμελητέα ζέστη για Διόνυσο. Αλλά γενικώς καλά τη βγάλαμε μ΄αυτόν τον, πρώτο ουσιαστικά, φετινό καύσωνα.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς έχουμε θύματα στην κεντρική Μακεδονία από τη σφοδρή καταιγίδα πριν λίγες ώρες.
      Αυτά είναι τα άσχημα της υπόθεσης.
      Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια από τις χειρότερες καλοκαιρινές κακοκαιρίες σε ένταση φαινομένων εδώ κ πολλά χρόνια.
      Επίσης κοιτώντας τους χάρτες, τους σταθμούς κ τις δορυφορικές βλέπω ότι τελικά πλην της βόρειας χώρας βγάζει ισχυρές καταιγίδες αν κ πιο τοπικά κ σε περιοχές που είχα τονίσει κ το πίστευα από το πρωί όπως όλη η Στερεά(βοιωτία ,μέχρι βόρεια Αττική ενώ κ στην Αιτωλοακαρνανία έχουμε ρεσιτάλ καταιγίδων τις τελευταίες ώρες)Αλλά κ στο βόρειο Ιόνιο κ την ήπειρο έχουμε νυκτερινές ισχυρές καταιγίδες τις τελευταίες ώρες.

      Διαγραφή
    3. Γιώργο το δυναμικό αίτιο πέρασε το πρωί σήμερα από την Αττική και δημιούργησε από το πρωί καιρό φθινοπωρινού βόρειου ρεύματος με θερμοκρασίες 19οC ολη την μέρα από το ύψος της Βαρυμπόμπης και πάνω . Νωρίς το πρωί ψιχάλες ή και βροχή έφτασε σε όλα τα β.π. (ύψος μέχρι δαχτυλίδι οτε-μαρούσι). Το timing ήταν κακό για Αττική. Το χτεσινό μπουρίνι ήταν η πρώτη σπρωξιά(τραφ) αργά το απόγευμα που εκτόπισε το καύσωνα σιγά σιγά μέσα στην νύχτα .Προφανώς το ψυχρό ήταν πολύ πιο βόρεια της Αττικής(Μακεδονία-Θράκη)

      Διαγραφή
    4. Έτσι ακριβώς τα είδα κι εγώ τα πράγματα. Έχω μιά επιφύλαξη αν η αστάθεια από Λαμία και κάτω πυροδοτήθηκε όντως από την τραφ ή μήπως (παρακολουθώντας και την δορυφορική αναρωτιόμουν) ήταν η περίπτωση της λεγόμενης γραμμής λαίλαπας (squall line), δηλαδή προμετωπικών καταιγίδων, διατεταγμένων κατά μήκος μιας ζώνης, μέσα στο θερμό τομέα των υφέσεων, 100 με 300 χλμ μπροστά από το ψυχρό μέτωπο, λόγω κυματισμού προκαλούμενο στη ροή του αέρα από την ώθηση του ψυχρού μετώπου.

      Διαγραφή
    5. Ορθή επανάληψη: Από Θεσσαλία και κάτω

      Διαγραφή
    6. Σωστή η σκέψη σου, Γιώργο. Ρόλο, ακόμα, μπορεί να έπαιξε και η οροσειρά της Πίνδου με τη βύθιση του αέρα στα υπήνεμα, όπου η δομή ήταν ασταθής (αντίθετη εκέίνης που παρατηρείται στο σχηματισμό των φακοειδών νεφών).

      Διαγραφή
    7. Όπως οι περιπτώσεις των καυσώνων του Ιουνίου 1982 και 2007, που αναφέρετε και εξηγείτε στο βιβλίο σας.

      Διαγραφή
  4. Χιονόνερο στο Καϊμακτσαλάν;τώρα τα διάβασα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας. Γράψαμε από τις 3 Ιουλίου ότι η κακοκαιρία ίσως να είχε χαρακτηριστικά του Ιούλη του 2017. Παίζει και ο Όλυμπος για χιόνι.

      Διαγραφή
  5. Αστραψε κ βροντηξε το βουνό μας,εδώ κ μια ώρα μπαράζ αστραπών κ κεραυνων,για να δούμε θα κατηφορίσουνε τα φαινόμενα κ σε μας; καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θοδωρής Κολυδάς για τα αίτια της χτεσινής τραγωδίας και την ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης για τα ακραία καιρικά φαινόμενα:

    "...Κατά την διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων προσθέσαμε επιπλέον χάρτες και δώσαμε επι πλέον πληροφορίες και στοιχεία μέσω των κοινωνικών δικτύων και μέσω των λοιπών ΜΜΕ. Η προσπάθεια περαιτέρω διάχυσης της καιρικής ενημέρωσης και πληροφόρησης του κοινού πρέπει να γίνει όπως εφαρμόζεται ήδη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που προβάλλει τον δείκτη επικινδυνότητας για τις πυρκαγιές.

    Ανάλογη κίνηση πρέπει να γίνει για την υποστήριξη του Meteoalarm για τα καιρικά φαινόμενα από την ΓΓΠΠ, αλλά και από τα ΜΜΕ. Τέλος όσο ποτέ άλλοτε είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός “Alert Radio” στα πρότυπα του Weather Radio του Αμερικανικού ΝΟΑΑ."

    https://www.news247.gr/kairos/kakokairia-stin-chalkidiki-kataigides-me-kryfoys-kyklones-sarosan-ti-voreia-ellada.7473083.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή