Στα βόρεια επικίνδυνες καταιγίδες και στα νότια ενοχλητικός καύσωνας


Βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τις ακτές της Τυνησίας, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα επηρεάσει με καταιγίδες κυρίως τη Μακεδονία και τη Θράκη. Επισημαίνεται ότι κατά τόπους οι καταιγίδες θα είναι ισχυρές, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια), χαλάζι ή και από μεγάλης έντασης βροχοπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες. Κατά τα άλλα, στη διάρκεια της νύχτας στα βόρεια πελάγη αναμένεται ενίσχυση των ανέμων και οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα κυρίως στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Την Πέμπτη (11/7), βροχές ή και καταιγίδες τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας αναμένονται στα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα γίνουν Β-ΒΔ με ένταση 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. 

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10-7-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Άνεμοι ασθενείς και τη νύχτα Β ως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 35 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές καταιγίδες στην Ήπειρο το απόγευμα. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 39 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές καταιγίδες στη Θεσσαλία το απόγευμα. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 40 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές καταιγίδες στο Β. Αιγαίο τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 36 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Δ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 25 έως 40 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Άνεμοι ασθενείς και τη νύχτα ΒΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 24 έως 34 βαθμούς.

5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, προσοχή στους ψαράδες με μικρές βάρκες.Να είσαι μεσοπέλαγα κ να πέσεις σε μπουρίνι είναι ότι ο χειρότερος σου εφιάλτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ θα δώσω με τη σειρά μου μια "αστική" συμβουλή σε όσους Αθηναίους κυκλοφορήσουν αύριο. Επειδή ο κίνδυνος μπλακ-αουτ είναι πάντοτε υπαρκτός στους καύσωνες. Να αποφύγουν όσο μπορούν τις μετακινήσεις με ΗΣΑΠ και Μετρό και(για το φόβο τυχόν εγκλωβισμού στους συρμούς) να έχουν μαζί τους νερό οπωσδήποτε, αλλά και πολύ υπομονή σ΄αυτή την περίπτωση. Υπομονή ιώβεια πρέπει να επιδείξουν και όσοι γιωταχήδες υποστούν για τον ίδιο λόγο κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ, με τους σηματοδότες εκτός λειτουργίας. Τελικά όμως, τίποτε από όλα αυτά δε θα συμβεί. Αφού βγάλαμε ...γουρλή πρωθυπουργό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, ανυπόφορη ζέστη κ σήμερα.Το αίσθημα δυσφορίας εντονότατο.Ευτυχως έρχεται μεταβολή του καιρού,δεν παλεύεται με τίποτα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στον χάρτη αυτό του GFS υψηλής ανάλυσης (0.25 μοίρες) μπορούμε να βλέπουμε τις προβλεπόμενες τιμές για τους δύο βασικούς δείκτες αστάθειας (CAPE και Lifted Index):

    http://www.meteociel.fr/modeles/gfs/grece/cape-et-lifted-index/102h.htm

    Καλές καταιγίδες στους βορειοελλαδίτες, με όσο το δυνατόν λιγότερες ζημιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ώρα 10.30 π.μ. και ήδη η θερμοκρασία στη Λίνδο φλερτάρει με τους 37 βαθμούς (!!!) με πολύ χαμηλή ευτυχώς υγρασία. Την ίδια στιγμή εδώ στην πόλη της Ρόδου το θερμόμετρο δείχνει 29 βαθμούς με ένα ελαφρύ δυτικό άνεμο. Αν και τις προηγούμενες μέρες είχε ζεστούλα, και πάλι τα πράγματα ήταν αρκετά ανεκτά. Σήμερα νομίζω πάντως πως θα έχουμε την πιο ζεστή ημέρα εδώ.
    Θάνος Κοτταράς
    Υ.Γ. Όλα τα λεφτά Γιώργο το σχόλιο σου περί νέου γουρλή πρωθυπουργού

    ΑπάντησηΔιαγραφή