Ζεστούλα!


Ψυχρό μέτωπο στον Ατλαντικό, κινούμενο ανατολικά, αναμένεται να προκαλέσει το τέλος του καύσωνα στις δυτικότερες περιοχές της Ευρώπης. Στις ΝΑ περιοχές της ηπείρου μας η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων ευνοεί τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος στη χώρα μας με μέγιστη ένταση 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η θερμοκρασία θα φθάσει τους 36 βαθμούς και οι πιθανότητες εκδήλωσης απογευματινών όμβρων είναι ελάχιστες. Το Σάββατο (27/7), υπάρχουν κάποιες πιθανότητες εκδήλωσης τοπικών όμβρων ή και καταιγίδων το απόγευμα στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Κυριακή (28/7), ο καιρός θα είναι ζεστός (μέγιστες θερμοκρασίες 36 με 38 βαθμοί) με Δ-ΒΔ ανέμους, οι οποίοι μόνο στο Καρπάθιο είναι πιθανό να φθάσουν τα 6 μποφόρ. Σποραδικές καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν το απόγευμα στη Β. Ελλάδα. Τη Δευτέρα (29/7), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες αναμένονται στη Β-ΒΔ Ελλάδα κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα κυρίως στα ανατολικά και τα νότια διαμερίσματα της χώρας. Την Τρίτη και την Τετάρτη (30-31/7), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και κυρίως στη Β. Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ ως 6 μποφόρ και η ζέστη θα υποχωρήσει παντού. 

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-7-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 36 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 36 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 34 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 35 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Άιντε πάει και αυτός ο μήνας σιγά σιγά..
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο έχεις, φίλε μου. Παρ' όλα τα συνεχόμενα 35άρια και την ανυπόφορη βραδινή υγρασία, τον φάγαμε τον Ιούλη.

      Διαγραφή
  2. Μας πήρανε τους καύσωνες, τους πήραμε αστάθειες και χαμηλά. Αυτά έχουν οι καιρικές "τραμπάλες" (όπως λέει και ο δάσκαλος) με Άγγλους, Γάλλους και Γερμανούς. Τώρα αυτό που θέλουμε για τον χειμώνα είναι μιά μεγάαααααλη τραμπάλα που θα φέρει τα χιόνια όσο γίνεται νοτιότερα. Και στη σωστή μεριά, όχι πάλι Αλγερία, Τυνησία και Λιβύη. Κι αν πρέπει να τσοντάρει και η κλιματική αλλαγή γι αυτό, ας τσοντάρει! Τη λουζόμαστε που τη λουζόμαστε, ας κάνει κι ένα καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο από αρχές Δεκεμβρίου
      Μόνιμα αζορικος μέχρι Αγγλία
      Υψηλές πίεσεις μέχρι τελικής πτωσης
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
    2. Γεια στο στομα σου Γιώργο πολυ καλα τα λες.

      Διαγραφή
  3. Γειά σου Λαμερα, έτσι όπως τα λες, έχουν αλλάξει πια τα κλιματικά δεδομένα,οι καύσωνες έχουν ανηφορίσει βόρεια Ευρώπη,με αυτή την λογική θα έχουμε χειμώνα φέτος πραγματικό στην Ελλαδιτσα μας,δεν ξέρω εάν αυτό θα είναι τόσο φυσιολογικό.Ετσι κ αλλιώς έχουν αλλάξει πια τα στάνταρ κλιματικά δεδομένα που υπήρχανε για κάθε χώρα.Δυστηχως η κλιματική αλλαγή έχει έρθει κ δεν χτυπάει πια μόνο την πόρτα μας αλλά έχει μπει πια στα σπίτια μας.Ο νοων νοειτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή η τραμπάλα, ρε παιδιά, που ουσιαστικά δεν έχουμε καταλάβει καλοκαίρι ακόμα ενώ έχουμε διανύσει τα 2/3 του, πόσο να διαρκέσει κι αυτή η έρημη; Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει και φοβάμαι ότι θα κατέβει όταν δεν πρέπει (βλέπε τον ερχόμενο χειμώνα).
    Σε κάθε περίπτωση, το να χτυπάει τη Δυτική Ευρώπη δεύτερη φορά στην ίδια σεζόν καύσωνας, μάλλον κάτι ανώμαλο σημαίνει (βλέπε κλιματική αλλαγή). Άκου 40αρια η Γερμανία... Θυμάμαι ως φοιτητής στη Βρετανία το καλοκαίρι του 2000, έδειχνε κάτι 30αρια στο έκτακτο δελτίο και έσκαγα από τα γέλια (αν και την άλλη μέρα μου κόπηκαν απότομα γιατί ήταν πιο ανυπόφορο το 30αρι από το 40αρι της Ελλάδος) και τώρα το 30αρι το έχουν ψωμοτύρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή (και μάλλον όχι στο μακρινό μέλλον) αυτά που γίνονται τώρα στη δυτική Ευρώπη θα συμβούν (στο πολλαπλάσιο, λόγω γεωγραφικής θέσης) και στη χώρα μας. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες, το κλίμα μας δεν πρόκειται να γίνει ούτε ...πολικό ούτε τροπικό, όσα "κρύα" κι αν κάνει στο κατακαλόκαιρο, όσα χιόνια και όσες βροχές και καταιγίδες και αν πέσουν κατά περιόδους. Η κατάληξη για την ανατολική Μεσόγειο θα είναι αυτή που περιγράφουν όλα τα κλιματικά μοντέλα και όλα τα επιστημονικά πορίσματα: Ερημοποίηση! Εκτός και αν αλλάξουν άρδην τα δεδομένα με κάποιον τρόπο.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη εφόσον υφίσταται κλιματική αλλαγή όλα μπορούν να συμβούν κ τον φετινό χειμώνα.
      Ας μη ξεχνάμε ότι φέτος διανύουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ήπιο κ σχετικά ασταθή καλοκαίρι πράγμα που για Ελλάδα φάνταζε δύσκολο παλαιότερες εποχές.
      Όσο για την Αγγλία έχεις δίκιο,η ζέστη των 30β είναι οριακά υποφερτή πόσο μάλλον αυτές τις μέρες που νέο ρεκόρ καταρρίφθηκε κ στο Λονδίνο με τους 38β που κατέγραψε τοπικός μετεωρολογικός σταθμός.
      Απίστευτα πράγματα!
      Καλή συνέχεια καλοκαιριού από την όμορφη κ δροσερή Ναύπακτο με τη θαλάσσια αύρα.

      Διαγραφή
  5. Ο πολύ δυνατός βοριάς και η κατά διαστήματα πυκνή συννεφιά που έρχονταν από τους γύρω ορεινούς όγκους και την Β.Εύβοια,μας χάρισε μια όμορφη δροσερή ημέρα,με την θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τους 29 βαθμούς και μια ακόμη πιο ψυχρή βραδιά,με την θερμοκρασία να είναι ήδη κάτω από τους 20 βαθμούς και με αρκετό αέρα.
    Χρόνια πολλά σε οσους-ες γιορτάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. βλέπω στο meteo.gr 42,6 σε Παρίσι και Λίνγκεν (ρεκόρ Γερμανίας) και 38 σε Λονδίνο.
    με ένα ιντριγκαδόρικο συμβολισμό, η κλιματική αλλαγή χτύπησε στο διοικητικό, οικονομικό, πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης (Βρυξέλλες, Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη)

    καλημέρα
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό φίλε Βαγγέλη.Κ το έχω βιώσει και εγώ το 1995,όταν πηγαίνοντας στο Μόναχο,για μια συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη, ακούμε ότι θα έχει καύσωνα με 29βαθμούς.
    Πλάκα λέω θα κάνουν,όταν όμως τραβουσα το μπλουζάκι να ξεκολισει από το σώμα μου,τότε καταλαβα.
    Για την κλιματική αλλαγή, είναι όπως ακριβώς τα είπατε όλοι οι φίλοι.
    Δυστυχώς ή ευτυχώς νομίζω πως θα επιβεβαιωθεί ο Λαμερας που λέει ότι η μοίρα της Μεσογείου είναι η ερημοποίηση,εκτός και αν αλλάξουν παρά πολλά πράγματα.
    Πιστεύω πάντως ότι θα ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που ίσως να μην τις φανταζόμαστε καν.
    Νομίζω πως μας ταιριάζει απόλυτα το τραγούδι:Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα,χωρίς εμένα.
    Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία.
    Και όπως έλεγε και ο αρχηγός των Γαλατων, αν είναι να πέσει ο ουρανός επάνω μας, θα πέσει,αν όχι, θα προσπεράσει και θα φύγει...
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όσοι παρακολουθούν χάρτες και δεδομένα σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση θα έχουν διαπιστώσει ότι οι επιφανειακές πιέσεις στην περιοχή μας και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι φέτος το καλοκαίρι ασυνήθιστα χαμηλές. Και δεν αναφέρομαι στις περιόδους αστάθειας και στις διελεύσεις χαμηλών που είχαμε αλλά στους μέσους όρους. Ακόμα και στις θερμές εισβολές, όπως η τωρινή, που πραγματοποιείται με τιμές μεταξύ 1005 και 1010 hPa.

    Παράλληλα, στους χάρτες μέσης και ανώτερης τροπόσφαιρας απουσιάζει η κλασική «εικόνα» του ελληνικού καύσωνα. Δηλαδή η ισχυρή έξαρση (ridge) των υποτροπικών υψηλών πιέσεων με άξονα από ΝΔ προς ΒΑ, που έχει ως επακόλουθο αρνητική μεταφορά στροβιλισμού > συγκλίσεις στα μέσα και ανώτερα στρώματα > αποκλίσεις στην επιφάνεια και καθοδικές κινήσεις, που θερμαίνουν αδιαβατικά και ξηραίνουν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα. Απουσιάζει δηλαδή το ισχυρό δυναμικό αίτιο. Ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους που οι φετινές θερμές εισβολές είναι μέχρι στιγμής ήπιες έως «καχεκτικές» σε σχέση με τα κλιματικά μας δεδομένα. Ίσως γι αυτό και η υγρασία να παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, πράγμα που εντείνει το αίσθημα δυσφορίας αλλά από την άλλη σώζει χιλιάδες στρέμματα δάσους, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι οι δασικές πυρκαγιές και οι συνέπειές τους ήταν μέχρι τώρα πολύ περιορισμένες, παρά τα μελτέμια και τα μπουρίνια του Ιουλίου αλλά και τους χιλιάδες κεραυνούς που έπεσαν.

    Αν όσα περιγράφονται παραπάνω ισχύουν, μπορούμε να μιλήσουμε για τάσεις «οπισθοχώρησης» του υποτροπικού αεροχείμαρρου πάνω από την περιοχή μας. Πιθανότατα είναι μια παροδική κατάσταση, απόρροια της φυσικής καιρικής μεταβλητότητας. Πάντως, είναι αντίθετη προς την τάση που δείχνουν τα πορίσματα για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής στην Μεσόγειο.
    Και βέβαια όλοι (και ιδίως οι φανατικοί φίλοι του χειμώνα) αναρωτιόμαστε (και ανησυχούμε) μήπως ο υποτροπικός μάς ξαναθυμηθεί στο λάθος χρόνο, δηλαδή μέσα στον επόμενο χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή