Με ανεκτή ζέστη φεύγει ο Ιούλιος


Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα ΒΔ Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στην περιοχή μας Β-ΒΔ άνεμοι εντάσεως 4 με 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), η θερμοκρασία θα φθάσει τους 36 βαθμούς και οι πιθανότητες εκδήλωσης τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ηπειρωτικά είναι περιορισμένες. Την Πέμπτη (1/8), μόνο το απόγευμα στα ορεινά της Α. Μακεδονίας και της Θράκης είναι πιθανό νε σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες. Στο πεδίο των ανέμων δεν αναμένονται αλλαγές, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Παρασκευή (2/8), δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση στο Ιόνιο 3 με 4 και στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο ακόμα κυρίως στη Δυτική Ελλάδα.

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31-7-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 35 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 36 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Μικρή πιθανότητα όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 36 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 34 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 35 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 34 βαθμούς.

20 σχόλια:

  1. Αν εξαιρέσουμε 3-4 ημέρες που οι θερμοκρασίες ήταν σχετικά χαμηλές, όλος ο υπόλοιπος Ιούλιος ήταν (και είναι) πολύ ζεστός εδώ στον κάμπο της Ημαθίας. Σχεδόν θυμίζει το 2012. Δεν ξέρω αν οφείλεται στο Heat Index ή μόνο στη θερμοκρασία καθώς δεν υπάρχουν μετρήσεις. Πάντως, σε κάποιες περιοχές στην Ελλάδα, η μέση θερμοκρασία του φετινού Ιουλίου ήταν κοντά στο μέσο όρο της περιόδου 1971-2000, ενώ σε κάποιες άλλες, 1-2 βαθμούς πάνω. Λεπτομέρειες σε λίγες ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ποστάρω αύριο τον χάρτη του Weatherbell με τις αποκλίσεις Ιουλίου (με το γνωστό πρόβλημα με τα λινκς, που έχω κουραστεί - και κουράσει - να επιμένω), θα δούμε τι θα βγάλεις και εσύ με τα στατιστικά των σταθμών, ίσως βοηθήσει και ο Πανάκογλου που ακολουθεί τη δική σου μέθοδο και θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα για το αν ο Ιούλιος θα κλείσει τελικά οριακά ψυχρότερος ή οριακά θερμότερος. Αργότερα θα έχουμε και τους χάρτες του ΝΟΑΑ και του Κοπέρνικου για να ολοκληρώσουμε την εικόνα.

      Διαγραφή
    2. Ο δικός μου σταθμός που του έχω κάνει Κάποιες πατέντες ώστε να βγάζει απόκλιση ίδια περίπου με της ΕΜΥ μου δίνει +0,7 βαθμούς Κελσίου.

      Οπότε και η ΕΜΥ κάπου εκεί κοντά θα είναι να φανταστώ και βλέπω και ότι και οι χάρτες αποκλίσεων είναι θετικoί για όλη σχεδόν τη χώρα.

      Διαγραφή
    3. Βασίλη, τα δεδομένα από ΕΜΥ δίνουν μέση Ιουλίου για τη Λάρισα 28,0 °C. Οπότε, σε σχέση με την περίοδο 1955-1997 υπάρχει απόκλιση +0,8 °C και σε σχέση με την περίοδο 1971-2000 η απόκλιση είναι +0,9 °C. Είμαστε κοντά.

      Τώρα, ένας ανεπίσημος υπολογισμός για την περίοδο 2000-2018, δίνει μέση θερμοκρασία Ιουλίου στη Λάρισα 28,6 °C, οπότε σ'αυτή την περίπτωση, η απόκλιση θα ήταν -0,6 °C. Βεβαίως σχετικά μικρή η περίοδος αλλά ενδεικτική...

      Οι υπόλοιποι σταθμοί τις επόμενες μέρες.

      Διαγραφή
    4. Με περίοδο αναφοράς 1981-2010, το Weatherbell δίνει αυτή την εικόνα:

      http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2_120_t2anom_europe.png

      Από +1 έως -1 οι αποκλίσεις στον ελλαδικό χώρο. Δηλαδή συνολικά πάνω - κάτω στα κλιματικά επίπεδα.

      Κατά τα άλλα, ο Πούτιν φαίνεται πως συνεχίζει να τα πάει καλά με τα ...μαγικά του. Δροσερό καλοκαίρι και "ζεστός" χειμώνας για τη Ρωσία και την ανατολική Ευρώπη. Ναι αλλά αυτό είναι εις βάρος μας. Τον Σιβηρικό σχεδόν τον ...εξαφάνισε τον χειμώνα που μας πέρασε. Οπότε back-door ψυχρές εισβολές και ουκρανικά συστήματα ...niet!

      Διαγραφή
  2. Παρ' όλο που ο χρόνος μου αυτές τις μέρες είναι αρκετά περιορισμένος δε χάνω τις ανανεώσεις των μοντέλων κ είπα να τις δώσω κ σε εσάς.
    Το μεσοπρόθεσμο ευρωπαϊκό μοντέλο λοιπόν κάνει "τούμπα" κ έτσι μετά την ζέστη την Παρασκευή κ το Σάββατο κ την πτώση της θερμοκρασίας στα φυσιολογικά από Κυριακή κ μέχρι τις 11 περίπου του μηνά,για όλο το υπόλοιπο διάστημα κ μέχρι τις 25 Αυγούστου που δείχνει, μας βάζει σε τροχιά σχετικά υψηλών θερμοκρασιών με συνδυασμό ανομβρίας για όλο το προαναφερθέν διάστημα.
    Μακάρι να μην επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο αν κ κατά βάθος το ξέρουμε όλοι ότι το καλοκαιράκι θα φάει κ όλο τον Σεπτέμβρη.
    Όρεξη κ χρόνο να έχουμε για μπάνια.
    Πάντως στο κομμάτι των καταιγίδων όλα μπορούν να συμβούν κ να βγάλει αστάθειες που για την ώρα δε φαίνονται.

    http://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

    Τέλος να πω ότι συμφωνώ με τον Γιώργο Λ. ότι υπάρχουν φίλοι με αρκετές γνώσεις μετεωρολογικές οι οποίοι αν κ γνωρίζουν πολλά πράγματα πάνω στην ανάλυση των μετεωρολογικών χαρτών-στοιχείων γράφουν στο μπλογκ αραιά κ πού κ μετά εξαφανίζονται.
    Καταλαβαίνω ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος,αλλά θα ήταν πολύ θετικό για το μπλογκ να γράφουν τις απόψεις τούς κ αυτοί κ μαζί με τη βοήθεια τού δασκάλου να πάμε ενα βήμα μπροστά το πιο ακέραιο σε πρόγνωση κ με εποικοδομητικές συζητήσεις μελών πάνω σε θέματα καιρού κ κλίματος το καλύτερο μπλογκ καιρού στη χώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον Ιούλιο ο Αμερικάνος (CFS) τα πήγε καλύτερα από τον Ευρωπαίο. Αν νικήσει πάλι ο Αμερικάνος, θα πάμε καλύτερα και τον Αύγουστο. God bless America λοιπόν (και είμαι και ...αντιιμπεριαλιστής, τρομάρα μου!) Όσο για το Σεπτέμβρη, πάντοτε ήταν καλοκαιριάτικος μήνας, ο καλύτερος για μένα (μαζί με τον Οκτώβρη), με λίγο κόσμο στα νησιά και στις παραλίες, γλυκό καιρό, ενίοτε πρωτοβρόχια και ...προσμονή χειμώνα.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς Γιώργο,Σεπτέμβρης...Ο καλύτερος καλοκαιρινός μήνας!
      Με μεγαλύτερη τη διάρκεια της νύχτας,ζεστές ημέρες αλλά όχι καυτές,κ η προσμονή για τον χειμώνα που έρχετε σε συνδυασμό τη φθινοπωρινή μυρωδιά που βγάζει ο μήνας κυρίως προς τα τέλη τού είναι ότι καλύτερο για διακοπές,θάλασσα κ βόλτες.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας παιδιά, τι λέει ο Αμερικάνος για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη;
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    4. Για Αύγουστο δίνει μέση θερμοκρασία στα κανονικά, όπως και για Σεπτέμβριο:

      https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif

      https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd2.gif

      Αλλά για Σεπτέμβριο ας μην το ψάχνουμε από τώρα. Είναι πολύ νωρίς για τα μακροπρόθεσμα μοντέλα.

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ πολύ!
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  3. Meteo.gr: Μετεωρολογικά στοιχεία της υπερκυτταρικής καταιγίδας στη Χαλκιδική

    https://www.youtube.com/watch?v=h3fg8ahiMK4&feature=em-uploademail

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω τη γνώμη ότι δεν υπάρχει supercell με διάμετρο 160 χιλιομέτρων.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ. Κι εγώ για multicell cluster (σύμπλεγμα πολυκυτταρικών καταιγίδων)το είδα, παρακολουθώντας και τις δορυφορικές εκείνο το βράδυ.

      Διαγραφή
    3. Εκτός και αν τα 160 χλμ είναι η έκταση του άκμονα, με τη βάση της καταιγίδας στα 20 με 50 χλμ. Αυτό θα ήταν κάτι ρεαλιστικό νομίζω.

      Διαγραφή
    4. τι ακριβώς λέμε άκμονα?
      καρδιτσα

      Διαγραφή
    5. Όταν η ανωμεταφορά (convection) είναι έντονη και το ανοδικό ρεύμα ισχυρό, ο ανερχόμενος αέρας είναι δυνατό να εισβάλλει ακόμα και μέσα στη στρατόσφαιρα, δημιουργώντας μία υπερακοντίζουσα κορυφή (overshooting top). Παράλληλα, οι ισχυροί άνεμοι της ανώτερης ατμόσφαιρας διασκορπίζουν την κορυφή του νεφικού σχηματισμού της καταιγίδας οριζόντια στο ύψος της τροπόπαυσης, με αποτέλεσμα να προκύπτει μια εικόνα που θυμίζει άκμονα, αμόνι δηλαδή (anvil).

      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3a/A_Classic_Anvil_Cloud_Over_Europe.jpg/1201px-A_Classic_Anvil_Cloud_Over_Europe.jpg

      Αν δεν μπορείς να ανοίξεις το link, κανε αναζήτηση με "anvil cloud images" και θα δεις πολλές σχετικές φωτογραφίες.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους, Μυτιλήνη σήμερα έβρασε ο τόπος, περιμέναμε να έρθει κάποια δροσιά,η οποία δυστυχώς δεν ήρθε ποτέ,τα ποσοστά υγρασίας πολύ ψηλά,με αποτέλεσμα η δυσφορία να είναι έντονη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα, σήμερα Μυτιλήνη η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη,32 βαθμοί κ υγρασία 42 τοίς εκατό.Βοηθαει κ το μελτεμακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή