Μέρες καλοκαιριού χωρίς καιρικές ακρότητες


Η περιοχή μας εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος στη χώρα με μέγιστη ένταση 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), ένα ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ρωσία ως τα ΒΑ Βαλκάνια, κινούμενο Α-ΝΑ, είναι πιθανό να επηρεάσει με όμβρους και καταιγίδες κυρίως την Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 36 βαθμούς. Την Τετάρτη (24/7), υπάρχει πιθανότητα για την εκδήλωση απογευματινών όμβρων ή και καταιγίδων βασικά στα ορεινά της ΒΑ Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Πέμπτη και την Παρασκευή (25-26/7), τα μελτέμια θα συνεχιστούν περίπου με την ίδια ένταση και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. Η απογευματινή αστάθεια θα είναι περιορισμένη.

Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23-7-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 36 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 36 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες νεφώσεις στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι Β 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 34 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 35 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 34 βαθμούς.

10 σχόλια:

  1. Λίγη προσοχή θέλει με τα - αναζωογονητικά κατά τα άλλα - μελτέμια, διότι έχουν ήδη ξεσπάσει αρκετές πυρκαγιές. Και αρκούν +30 βαθμοί, +30 χιλιόμετρα ανά ώρα ταχύτητα ανέμου και -30% σχετική υγρασία - το τρίγωνο του 30 που λένε οι Αμερικάνοι - για να γιγαντωθεί μία φωτιά.

    Καύσωνας αναμένεται, εξάλλου, στη Γαλλία και η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε προειδοποιήσεις χρώματος πορτοκαλί για 21 διαμερίσματα, όπως αναφέρει η Le Monde.
    Σε σχέση με τον προηγούμενο καύσωνα του Ιουνίου, αυτός θα είναι, πάντως, πιο ήπιος και θα επηρεάσει λιγότερες περιοχές, ωστόσο, η θερμοκρασία στα νοτιοανατολικά μπορεί να ανέβει και 10 βαθμούς μέσα σε μία ημέρα και να φτάσει τοπικά τους 42. Οι θερμές αέριες μάζες και η ξηρασία που προκαλούν, σταδιακά θα κινηθούν βόρεια, "βάφοντας" και άλλες περιοχές σε χρώμα πορτοκαλί, ενώ θα δροσίσει πια από την Παρασκευή 26/7.

    Η υπουργός Υγείας Agnes Buzyn συνέστησε στον κόσμο να συμμορφώνεται με τις οδηγίες πρόληψης, ενώ μπορεί να ενημερώνεται δωρεάν για την εξέλιξη του καύσωνα στη γραμμή 0800 06 66 66. Αυτός ο καύσωνας έρχεται σε μία στιγμή που η Γαλλία υποφέρει από λειψυδρία και σε 73 διαμερίσματα έχουν επιβληθεί περιορισμοί σχετικοί με το νερό. Για να βοηθηθούν, μάλιστα, οι αγρότες, ο υπουργός Γεωργίας Didier Guillaume τους επέτρεψε να διακόψουν την αγρανάπαυση, καθώς δεν υπάρχει χλόη (χορτάρι) για να ταϊσουν τα ζώα τους. Από την 1η Ιουλίου 24 διαμερίσματα επωφελούνται από αυτό το έκτακτο μέτρο, για το οποίο η Γαλλία πήρε άδεια από την ΕΕ.

    Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε, μάλιστα, να καταβληθεί πρόωρα μέρος της ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους αγρότες, ύψους 1 δισ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2019 έγινε ρεκόρ όλων των εποχών με 46 βαθμούς στη Γαλλία, ενώ πριν μία εβδομάδα τα θερμόμετρα έδειξαν 21 βαθμούς στην αρκτική περιοχή Alert του Καναδά, το πιο βόρειο μέρος στον κόσμο που κατοικείται, 900 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/07/21/la-canicule-fait-son-retour-dans-21-departements-places-en-vigilance-orange_5491840_3244.html

    Γάλλοι - και Ιταλοί - ήταν, παρεμπιπτόντως, τη Δευτέρα στην αγαπημένη μου ακτή. Είχαν και αυτές τις μάσκες με τον ενσωματωμένο αναπνευστήρα - τελευταία λέξη της υποβρύχιας μόδας. Τα ράσα, όμως, λένε δεν κάνουν τον παπά. Κι έτσι, αφού μάζεψα σκουπίδια από την παραλία και τα κρυστάλλινα νερά - το τερπνόν μετά του ωφελίμου - τους έκανα φιγούρα, βουτώντας με το κεφάλι από τα άσπρα βράχια, όπου ρέμβαζαν δύο γλάροι. Στη φωτογραφία που τους έβγαλα, φαινόταν λίγο και το κυματάκι από το μελτέμι στα ανοιχτά με φόντο το νησάκι τον Αρτσιντά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μ' αυτές τις καταιγίδες λοιπόν στην ΒΑ Ελλάδα,οι άνεμοι συνήθως στην Δ.Θεσσαλια,ή σε όλο το εσωτερικό,γίνονται δυτικών γενικά διευθύνσεων,και έτσι βλέπω να φρεσκάρεται η ατμόσφαιρα εδώ στην περιοχή,να γίνεται ευχάριστη,καθαρή,μετά απ'αυτό το χάλι που περνάμε τις τελευταίες μέρες λόγω μελτεμιών.
    Βλέπω όμως να ξαναγυρνάνε τα μελτέμια,ελπίζω να μην έχουμε τα ίδια,και να μην έχει διάρκεια αυτός ο καιρός.
    Καλά να περνάνε όσοι είναι σε διακοπές!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαίνεται λοιπόν να έχει δίκιο ο κακός βεζίρης Ιζνογκούντ, ότι "η δυστυχία του ενός είναι η ευτυχία του άλλου" (και τούμπαλιν).

      Διαγραφή
  3. Δύσκολη μέρα για τα Δυτικά (και) σήμερα.36άρι για πλάκα το μεσημέρι, και ανυπόφορη υγρασία το βράδυ. Υπομονή, winter is coming, άλλωστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καταιγίδες σε ήπειρο,θράκη και νότια μακεδονία.(για να μην ξεχνιόμαστε τι ψηφίστηκε απο την βουλή τον περασμένο γενάρη)
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική, δεν υπάρχει νότια Μακεδονία, υπάρχει μόνο η βόρεια, κι αυτό επειδή πρέπει να υπακούμε στους νόμους και τα ψηφίσματα του κράτους. Και να τα αφήσετε αυτά σ' ένα καιρικό σάιτ.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ Χρήστο. Αυτή η ιστορία, που εκ του αποτελέσματος θα αποτιμηθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος, στοίχισε στον τόπο έναν εθνικό διχασμό που θύμισε τα παλιά. Καλό θα ήταν να μην παρατείνουμε (και να μη μεταφέρουμε και μέσα στο μπλογκ) αυτή την αρρωστημένη κατάσταση που ζήσαμε επί μήνες.

      Διαγραφή
  5. Στην Αθήνα το μελτέμι μια χαρά μας δροσίζει, όμως από το Σάββατο που βρίσκομαι στα πάτρια εδάφη της Άρτας τα πράγματα είναι αρκετά χειρότερα. "Ζέστα" που λένε και στο χωριό μου, η οποία μέρα με τη μέρα γίνεται και λίγο πιο έντονη. Τα βράδια ευχάριστη δροσούλα (το σεντονάκι χρειάζεται), που απόψε όμως φαίνεται να μας εγκατέλειψε κι αυτή. Μια βόλτα στα Γιάννενα πάντως σήμερα το πρωί-μεσημέρι έδωσε μια νότα δροσιάς, καθώς εκεί τα πράγματα μου φάνηκαν πολύ καλύτερα. Είναι μάλλον η αύρα της λίμνης! Στη χώρα μας το καλοκαίρι τα πάει καλά, αν το δούμε όμως γενικότερα η κατάσταση μοιάζει εντελώς ανώμαλη. Έχω την αίσθηση ότι το ένα αρνητικό ρεκόρ σπάει πίσω από το άλλο. Δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες και σε ορισμένες περιπτώσεις βιώνουμε όλες τις αρνητικές πρωτιές που επιφερει η κλιματική αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας ελπίσουμε οτι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις και απο τις χιονοπτώσεις(να ενταθούν).

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα σε όλους.
    Μετά από αποχή λίγων ημερών για ξεκούραση στην όμορφη Λευκάδα γυρίσαμε στα πάτρια εδάφη αλλά μάλλον δεν είναι να κάθεσαι για πολύ στην πόλη καθώς ο βοριάς κάνει "κακή" δουλεία εδώ όσον αφορά τη θερμοκρασία(35 με 36β μέγιστες)κ έτσι η Ναύπακτος κ τα παραθαλάσσιά της είναι αναγκαία τις επόμενες ημέρες(ευτυχώς όπως έμαθα μετά τις καταστροφές των προηγούμενων καταιγίδων η καθημερινότητα έχει σχεδόν επιστρέψει ενώ κ οι θάλασσες έχουν καθαρίσει).
    Πολύ σωστά ο Γιώργος Λ. λέει στον φίλο από την Καρδίτσα ότι "η δυστυχία του ενός είναι η ευτυχία τού άλλου" και αυτό επιβεβαιώνετε κ στον καιρό των επομένων ημερών με την συνεχή επικράτηση μελτεμιού.
    Αν δούμε μάλιστα κ την ανανέωση του Ευρωπαϊκού μεσοπρόθεσμου Κέντρου πρόγνωσης καιρού θα διαπιστώσουμε ότι μέχρι κ τις 4 Αυγούστου η δυτική κ βόρεια χώρα θα είναι πιο ζέστη από την ανατολική ενώ μετά δείχνει να δροσίζει παντού κ μάλιστα με έλευση έντονης αστάθειας για πολλές περιοχές.
    Αντίθετα η δυτική η κεντρική κ η βόρεια Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι στα κόκκινα για όλο το υπόλοιπο διάστημα,εξέλιξη που αν βγει θα πρέπει τελικά εμείς οι Έλληνες να μη παραπονιόμαστε καθόλου για την έκβαση του φετινού καλοκαιριού αν αναλογιστούμε τι γίνετε δίπλα μας.
    Σας παραθέτω κ το λινκ με τους χάρτες

    http://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

    Καλή συνέχεια καλοκαιριού σε όλη την παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή