Μικρή πτώση της θερμοκρασίας


Θερμές αέριες μάζες μεταφέρονται από τη Β-ΒΔ Αφρική προς τις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της Ευρώπης, με αποτέλεσμα την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως την Ισπανία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες. Στην περιοχή μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), μικροδιαταραχές στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα, που μας έρχονται από τη Β-ΒΑ Ευρώπη, θα προκαλέσουν τοπικούς όμβρους ή και καταιγίδες κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια και θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ. Την Πέμπτη (25/7), οι πιθανότητες εκδήλωσης όμβρων και καταιγίδων θα είναι περιορισμένες, ενώ ως προς τους ανέμους και τις θερμοκρασίες δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές. Την Παρασκευή και το Σάββατο (26 7 27/7), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η εξασθένηση των βόρειων ανέμων και η βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας.

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24-7-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στην Κ. Μακεδονία, την Α. Μακεδονία και τη Θράκη Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 36 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανοί όμβροι στο Β-ΒΔ Αιγαίο. Άνεμοι Β 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 34 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανοί όμβροι τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 34 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.

10 σχόλια:

  1. Φορτωμένος καιρός μέχρι τα περίχωρα της Άρτας σήμερα το μεσημέρι και μπουμπουνητά. Για να δούμε, θα πάρουμε λίγη από τη δροσιά της Πίνδου εδώ στον κάμπο; Προς το παρόν πάντως μόνο... φοβέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιπποκράτη νομίζω ότι τελικά ειδικά εσάς εκεί στην Άρτα σας τίμησε σήμερα η αστάθεια.

      Διαγραφή
    2. Μας τίμησε απρόσμενα καλά θα έλεγα. Ένα δίωρο συνεχόμενης ποτιστικής βροχής μέχρι μέτριες εντάσεις και πολλά μπουμπουνητά γύρω στα βουνά. Η Πίνδος μας δρόσισε τελικά, αν και το αποψινό βράδυ έχω την εντύπωση ότι είναι ζεστό και υγρό. Πάντως, ευχάριστες απογευματινές βροχές σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ελλάδας, αν κρίνω και από τη δική σας καταιγίδα, Φώτη.

      Διαγραφή
  2. Απρόσμενη μπόρα στην πόλη του Αγρινίου σήμερα το απόγευμα μας ανακουφίσε αρκετά καθώς έστω κ με λίγο παραπάνω υγρασία η θερμοκρασία έπεσε από τους 35β στους 27β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ομοίως Φώτη, τα χαράματα, μόνο στην Καλαμαριά και στην Πυλαία.

      Διαγραφή
  3. Αστάθεια τελικά επικράτησε και σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας,που στην περιοχή μου εκτός από κατι μπουμπουνιτά δεν έχει βρέξει.Στα ημιορεινά όμως κοντά στην περιοχή μου έβρεξε,ίσως και πιο πεδινά.Παντως η "προβλεψη"μου για αλλαγή ρεύματος,καθαρής ατμόσφαιρας κλπ.παει στράφι...ισχύει όμως αυτό όταν υπάρχει αστάθεια ΒΑ της Ελλάδας.
    Γιώργο Λ. αυτή τη διαφορά του καιρού των Μελτεμιών απ'τις περιοχές φάτσα στο Αιγαίο,με τη δική μου περιοχή,την είχα διαπιστώσει απο μικρός όταν ττύχαινε να ήμουν Αθήνα στο γυρισμό προς τα εδώ,φαινόταν η διαφορά της θερμοκρασίας και της ατμόσφαιρας κυρίως απ'τις τελευταίες κατηφορες του Δομοκού.Μικρος τότε όμως πίστευα και'γω αυτό το απλο που λέγαν και οι γονείς μου,ότι άλλος καιρός στη θάλασσα και άλλο στον κάμπο.Στη θάλασσα έχει δροσερό καιρό και στον καμπο ζέστη και δεν φυσάει.
    Αργότερα κατάλαβα οτι παίζουν και άλλα ρόλο σ'αυτή τη διαφορά που βρίσκαμε,δεν είναι μόνο η θάλασσα.
    Ασε που και κάποιοι που μένουν Αθήνα και οταν έρχονται Καλοκαίρι στο χωριό,τους ακούω πολλές φορές να λένε"εδω έχει πολύ ζέστη στην Αθήνα ήταν καλύτερα"κλπ.
    Βέβαια άκουγα άλλες φορές και αντίστροφα"εδω ο τόπος ποτηστικε έβρεξε,τα Τρίκαλα ξεπλυθηκαν,στην Αθήνα ούτε σταγόνα"κλπ.Οταν τ'ακουγα αυτά εγώ πάλι τρομάρα μου κορδόνι από περηφάνια...άστα!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνονόματε, εγώ συμφωνώ απολύτως με τα "αντίστροφα" που γράφεις. Και γενικώς, και τα χιονάκια σας θα δείτε το χειμώνα, και τις ασταθειάρες σας θα χαρείτε από άνοιξη ως φθινόπωρο. Όσο για τη ζέστη, εντάξει, σας ταλαιπωρεί αρκετά, αλλά μην ξεχνάτε και τι σημαίνει καλοκαίρι στο αχανές αθηναϊκό βασίλειο του τσιμέντου. Για να μη μιλήσουμε γενικότερα για ποιότητα ζωής, καθημερινότητα κλπ στη "χοάνη των Αθηνών", όπως μου την είχε περιγράψει κάποτε στη Σαντορίνη ηλικιωμένος παραθεριστής .

      Διαγραφή
  4. Συνεχίζονται οι δροσερές ημέρες στην περιοχή μου,με το φυσικό ερκοντισιον, που λέει και ο Αντώνης, να μην σταματά να μας στέλνει δροσερές ανάσες και τα βράδια-πρωινα,αρκετή έως πολύ ψύχρα, με την θερμοκρασία να πέφτει αρκετά κάτω από τους 20 βαθμούς και να απολαμβάνουμε ωραίους ύπνους.
    Ωραίες πτήσεις καθώς και αερομαχίες μεταξύ γερακιών το σταυραετων είδα σήμερα,αλλά όσο και αν προσπάθησα, δεν μπόρεσα να τραβήξω κάποιο βίντεο της προκοπής και τζάμπα ο χρόνος που έχασα...μάλλον πρέπει να κάνω...ιδιαίτερα μαθήματα.
    Πολλές μέρες τώρα,παρακολουθω τους "μετεωρολογους μου"και μου κάνει εντύπωση η συμπεριφορά τους.
    Τελείως διαφορετικος απο πέρσι.
    Για να δω την συνέχεια και τι θα μπορέσω να αποκρυπτογραφήσω.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γειά σου Χριστοδουλε, περιμένω μετεωρολογικές προγνώσεις από τους τους μετεωρολόγους σου! Τώρα τα σημάδια που λες ότι είναι διαφορετικά από περισυ είναι άραγε για καλό η για κακό;ειδομεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Αντώνη,η συμπεριφορά των μετεωρολογων μου,είναι άκρα αντίθετη με την περσινή,κάτι ομως μου θυμίζει από μια πιο παλιά...καλή χρονιά...!!
    Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο, γιατί ακόμη είναι νωρίς,ο χρόνος θα δείξει.
    Ας απολαύσουμε το υπόλοιπο καλοκαίρι και έχουμε ακόμη καιρό για τα άλλα.
    Σήμερα παρόλο που στον Κορινθιακό είχε περισσότερο αέρα από την περιοχή μου,η θάλασσα ήταν πολλή καλή και κρυστάλλινη. Είχε όμως πιο θολή ατμόσφαιρα και ίσα που φαινόταν απέναντι η Πελοπόννησος.
    Προχθές Δευτέρα υπήρχε το ακριβώς αντίθετο,θολή η θάλασσα,αλλά η ατμόσφαιρα πολύ καθαρή και η Πελοπόννησος μια ανάσα μακριά μας,σαν να απλωνες το χέρι σου και την ακουμπούσες.
    Πριν βέβαια απολαύσω τα κρυστάλλινα νερά του Κορινθιακού το απόγευμα,ένιωσα τι σημαίνει καλοκαίρι,στο αχανές βασίλειο του τσιμέντου η αλλιώς χοανης της Αθήνας, όπως πολύ σωστά έγραψε και ο φίλος Γιώργος Λαμερας.
    Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας,για μένα πλέον οταν πρέπει να κατεβω,έχει γίνει σαν να πηγαίνω σε καταναγκαστική εργασία.
    Πόσο πολυ μου άρεσε,να τριγυρίζω σε όλες τις γειτονιές γύρω από το κέντρο της Αθήνας και μετά να καταλήγω στα όμορφα μαγαζιά της πλάκας και όχι μόνο.
    Θλίβομαι που συναντώ αυτή την εικόνα και πραγματικά δεν θέλω να πηγαίνω καθόλου.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή