Ο Ησίοδος και ο καιρός


Το έπος του Ησιόδου Έργα και Ημέραι είναι, αν όχι το πρώτο, ένα από τα πρώτα αστρομετεωρολογικά κείμενα στην ιστορία της ανθρωπότητας, τα οποία συσχετίζουν τα αστρονομικά φαινόμενα με τις εποχές του χρόνου και τα διάφορα καιρικά  φαινόμενα που συνήθως εμφανίζονται κατά τη διάρκειά τους. Η τελευταία ενότητα του έργου είναι σε μεγάλο βαθμό ένα πρώιμο αγροτικό ημερολόγιο, το οποίο αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για μεταγενέστερους ποιητές. Στο συγκεκριμένο έργο του ο Ησίοδος απευθύνεται στον αδελφό του Πέρση με τον ποιητικό του λόγο να καλύπτει πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής. Ακολουθούν οι σημαντικότερες μετεωρολογικές αναφορές:

 -«Όταν ανατέλλουν οι κόρες του Άτλαντα Πλειάδες, να αρχίζεις το θερισμό· το όργωμα δε όταν δύουν…» (στ.384). 
                                                        
-«Να προσέχεις όταν ακούσεις τη φωνή του γερανού ψηλά από τα νέφη, η οποία κράζει κάθε χρόνο. Αυτός δίδει το σήμα της σποράς και δείχνει την εποχή του βροχερού χειμώνα» (στ.448).

 -«Όταν οι αύρες είναι σταθερές και η θάλασσα ακίνδυνη, ήσυχος τότε το γρήγορο πλοίο, αφού εμπιστευθείς εις τους ανέμους, να το σύρεις εις την θάλασσα, και κάθε είδους φορτίο να θέτεις εντός, να σπεύδεις δε όσο το δυνατόν τάχιστα να επιστρέψεις πάλιν εις τον οίκον σου· ούτε να περιμένεις το νέο οίνο και τη φθινοπωρινή βροχή και το χειμώνα ο οποίος έρχεται και του Νότου τα φοβερά φυσήματα, ο οποίος και τη θάλασσα ταράσσει, αφού έρχεται μαζί με τη βροχή του Δία την πολλή τη φθινοπωρινή, καθιστά δε επικίνδυνη τη θάλασσα» (στ.670).
                            
-«Άλλος δε πλους κατά την Άνοιξη υπάρχει για τους ανθρώπους· όταν λοιπόν κατά πρώτον, όσον ίχνος αφήνει η κουρούνα όταν πατήσει, εις το άκρον του κλάδου φανούν στον άνθρωπο τα φύλλα της αγριοσυκιάς, τότε λοιπόν η θάλασσα είναι διαβατή. Αυτός δε είναι ο ανοιξιάτικος  πλους» (στ.679).

-«Κατά τον μήνα δε Ληναιώνα (Ιανουάριος-Φεβρουάριος), κακές ημέρες, που φέρουν θάνατο στα βόδια, αυτόν να αποφεύγεις και τους ολέθριους πάγους, οι οποίοι μαστίζουν τη γη συγχρόνως με την πνοή του Βορρά και ο οποίος δια μέσου της ιπποτρόφου Θράκης αφού φυσά στον ευρύ  πόντο τον ταράσσει…» (στ. 505).

-«Το πρωί είναι ψυχρό, όταν πέσει ο Βοριάς· πρωινή δε καταχνιά από τον έναστρο ουρανό απλώνεται πάνω στη γη στους σιτοφόρους αγρούς των μακάρων ανθρώπων, η οποία αφού αντλεί (νερό) από τους αστείρευτους ποταμούς, αφού αρθεί υψηλά υπεράνω της γης με τη θύελλα του ανέμου, άλλοτε μεν πίπτει ως βροχή κατά την εσπέραν, άλλοτε φυσά, όταν ο Θρακικός Βορράς αναστατώνει τα πυκνά σύννεφα» (στ. 546).

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στο έργο του Ησιόδου Έργα και Ημέραι συναντάται για πρώτη φορά η πρακτική χρήση της Φαινομενολογίας. Η Φαινομενολογία, η οποία ορίστηκε από τον 19ο αιώνα ως η «επιστήμη των εμφανίσεων», είναι ένα αρχείο ημερομηνιών κατά τις οποίες εμφανίζονται φαινόμενα όπως το λιώσιμο των πάγων την άνοιξη, ο πρώτος παγετός του φθινοπώρου, η άνθιση των δένδρων, η επιστροφή των αποδημητικών πουλιών κ.ά. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι οι κινέζοι γεωργοί ασχολούνταν με τη Φαινομενολογία από πολύ παλαιά και ότι στην Ιαπωνία οι ημερομηνίες της άνθισης της κερασιάς καταγράφονται εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Υ.Γ. Το σημερινό άρθρο αφιερώνεται στις φίλες και τους φίλους του μπλογκ από τη Βοιωτία, την πατρίδα του Ησιόδου. Θυμίζω ότι οι καταγόμενοι από την Αιολική Κύμη γονείς του επικού ποιητή ήταν  φτωχοί και γι' αυτό ξενιτεύτηκαν στη Βοιωτία, όπου καλλιεργούσαν ένα μικρό αγρόκτημα στις πλαγιές του Ελικώνα, στο χωριό Άσκρα ή Άσκρη, κοντά στις Θεσπιές. Η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο είναι τμήμα του ψηφιδωτού του Monnus του 3ου μ.Χ. αιώνα, που βρέθηκε στο Trier της Γερμανίας το 1884. Είναι η αρχαιότερη επιγραφημένη εικόνα που έχουμε για τον Ησίοδο.

11 σχόλια:

  1. Να στε καλά κ ζιακοπουλε,κ σε σάς τα καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάνω από 100 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει από τον Ιούνιο του 2019 στον Αρκτικό Κύκλο, όπως επισημαίνει ο Guardian. Οι καπνοί από τις φωτιές στη Γροιλανδία, τη Σιβηρία και την Αλάσκα είναι ορατοί και από το διάστημα, ενώ 11 από τις συνολικά 49 επαρχίες της Ρωσίας βίωσαν πυρκαγιές φέτος το καλοκαίρι. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (όργανο του ΟΗΕ) χαρακτήρισε τις πυρκαγιές στην Αρκτική άνευ προηγουμένου, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότερες προήλθαν από κεραυνούς, ενώ οι καπνοί που μεταφέρονται με τους ανέμους επιδείνωσαν την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Novosibirsk.

    Στη Γροιλανδία η πρώτη πυρκαγιά καταγράφηκε στις 10 Ιουλίου εν μέσω μίας πολύ ζεστής και ξηρής περιόδου, που είχε ως συνέπεια να λιώσει μεγαλύτερο μέρος πάγων από ό,τι συνήθως τέτοια εποχή. Στην Αλάσκα έχουν αναφερθεί περίπου 400 πυρκαγιές και έχει αποτεφρωθεί μία έκταση 2,06 εκ. εκταρίων (20 εκ. στρέμματα περίπου). Επιστήμονες χαρακτηρίζουν απίστευτη την εξάπλωση των καπνών και υποστηρίζουν ότι δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά πυρκαγιές τέτοιου μεγέθους στα 16 χρόνια που λειτουργεί ο δορυφόρος. Οι περισσότερες φωτιές δεν ξεσπούν εξαιτίας της ξηρής βλάστησης στην επιφάνεια αλλά είναι αποτέλεσμα της ανάφλεξης του άνθρακα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το έδαφος.

    Αυτός είναι και ο λόγος που τέτοιες πυρκαγιές μπορούν να διαρκέσουν για μέρες και το μέτωπό τους να είναι μεγαλύτερο από 100 χιλιάδες εκτάρια ( 1 εκ. στρέμματα). Μάλιστα, το ποσό του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα από τις πυρκαγιές του 2019 στον Αρκτικό Κύκλο είναι ίσο με αυτό των ετών 2010-2018. Μόνο τον Ιούνιο του 2019 οι αρκτικές πυρκαγιές απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα 50 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα που ισούται με τις ετήσιες εκπομπές ρύπων της Σουηδίας.
    https://www.theguardian.com/world/2019/jul/26/unprecedented-more-than-100-wildfires-burning-in-the-arctic-in-worst-ever-season
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Μουσαων Ελικωνιαδων αρχωμεθ'αειδειν..."
    Από τις Μούσες τις Ελικωνιες ας αρχίσουμε το τραγούδι...
    Ησιόδου "Θεογονία"στ,1.
    Είσθε εσείς Ελικωνιαδες Μουσαι,η Ιερά Μονας του κόσμου,διότι χάριν της μεσολαλαβησεως σας,ο νους μας αποκτά την ικανότητα να ελιχθη δια να φθάσει εις την κορυφή του όρους των ελιγμών,εις τον Ελικώνα.
    Κορύφωσις των πάντων ο στ.633,εκπρόσωπος των Ολυμπίων.
    "Δωτηρες εαων"οι Ολύμπιοι από το υψιμελαθρον κράτος του Διός μειδιουν και συγκατανευσιν.Είμεθα τα μικρά τους τέκνα...
    Μυστικός αγγελιαφόρος του έργου της Θεογονιας ο Ησι-οδός.Δια του ονόματος του επανέρχεται να μας υπενθυμίση την ισην οδόν,την ισότητα της οδού του ακμονος.
    "Οδός άνω κάτω μια και ωυτη"
    είπεν ο Ηράκλειτος και ο Ησίοδος απεκριθη "Μια και ωυτη,άνω κάτω,η του ακμονος οδός..."
    Ο χάλκινος ακμων των δοκιμασιων του βίου συνδέει τους κόλπους των τριων κοσμων της Εκατης με τους κόσμους της ψυχής.
    Ίση μεν η οδός εις αποστασην κατά την πτωσην της εκ του άστρου της,άνισος δε,ως προς την προσπάθεια επίτευξεως των χρυσών αναλογιών των βιων, κατά την ανοδον δια την επιστροφή εις το άστρο της.
    Εις την γην, μεταξύ Ολύμπου και Ταρταρου,απέμεινεν ο απόηχος του έργου του Ησιόδου.Η Θεογονία, εμπνευσμένη υπό των Μουσων,αναμένει τας ηρωικας ψυχας, αι οποιαι ενδεχομένως εφεξής θα την παραλαβουν.Μετεωρος η Ηως της ψυχής, θα επιστρέψει εις την Νύκτα ή Α προχωρήσει εις την ανατολή του Ηλίου, της νέας ημέρας;
    Έτσι τελειώνει στον επίλογο της, η Αλτανη Παλογιαννη, στο πολύ όμορφο βιβλίο της:Ησιόδου Θεογονία και ο αριθμός 33,απο τις εκδόσεις ΚΆΚΤΟΣ.
    Νομίζω πως η μελέτη της Θεογονιας, μαζί με την μελέτη των δύο έργων του Ομήρου, Ιλιάδα και Οδύσσεια, αποτελούν υποχρέωση του καθενός μας.
    Η ΜΕΛΕΤΗ όχι απλό διάβασμα.
    Πιστεύω ότι σε αυτά τα έργα, περιέχονται τα πάντα,όσο αναφορά, το παρελθόν,το παρόν,το μέλλον...
    Κύριε Δημήτρη,ένα Ευχαριστώ ,πιστεύω δεν φθάνει...
    Καλό απόγευμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεογονία, Ομήρου έπη, αλλά και ...Ζιακοπούλου του εκ Κονίτσης: "Καιρός, ο γιός της Γης και του Ήλιου". Καιρόφιλος και να μην το έχει μελετήσει: Α-πα-ρά-δε-κτος!

      (Δάσκαλε, μη φοβάστε, ποσοστά δεν διεκδικώ πλέον. Η σχετική αστική αξίωση έχει παραγραφεί!)

      Διαγραφή
  4. Μετά τον καύσωνα, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες προκαλούν συναγερμό στη Γαλλία, όπου το Meteo France εξέδωσε προειδοποιήσεις για 22 συνολικά διαμερίσματα, όπως αναφέρει η Le Monde. Oι 15 αφορούν καταιγίδες, αλλά υπάρχουν και εφτά προειδοποιήσεις για πλημμύρες και συνίσταται στους κατοίκους να έχουν εναλλακτικές οδούς διαφυγής και να πάρουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις σε περιοχές που παραδοσιακά πλημμυρίζουν, καθώς αναμένονται 30 με 50 χιλιοστά βροχής και 60 με 100 χιλιοστά τοπικά.

    Σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν ήδη σημειωθεί σε αρκετά μέρη της Γαλλίας και η πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε 120 περιπτώσεις. Εκκενώθηκε επίσης από 8.000 θεατές η τοποθεσία όπου γινόταν καλοκαιρινό φεστιβάλ ρέγκε, ενώ ένας άνθρωπος υπέστη ελαφρά εγκαύματα, όταν το σπίτι του χτυπήθηκε από κεραυνό και έπιασε φωτιά.

    Στη Μεσόγειο οι συνθήκες είναι πολύ πιο ήπιες, αν και σημειώθηκαν καταιγίδες στα νοτιοδυτικά και η τραμουντάνα (βοριάς) και το μαϊστράλι (βορειοδυτικός άνεμος) ενισχύθηκαν τη νύχτα. Πάντως, σταδιακά ο καιρός θα φτιάξει σχεδόν παντού, με το σύστημα των βροχοπτώσεων να κινείται προς τη Νορμανδία και να εξασθενεί. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται από 12 ως 18 βαθμούς και οι μέγιστες από 20 ως 23 στη δυτική Γαλλία, αλλά θα φτάνουν τους 25 ως 28 στη βορειοανατολική και δεν θα ξεπεράσουν τους 32 ούτε στη νοτιοανατολική χώρα.

    Η ξηρασία που σοβούσε, πάντως, σε πολλές περιοχές, έχει οδηγήσει στην επιβολή περιορισμών στο νερό σε 78 διαμερίσματα, ενώ για τους αγρότες που επηρεάστηκαν, η Κομισιόν ενέκρινε την Παρασκευή 26/7 την προκαταβολή ενός αυξημένου ποσού για να βοηθηθούν. Η ξηρασία και ο καύσωνας αυξάνουν και τον κίνδυνο πυρκαγιάς και πάνω από 6.500 εκτάρια καλλιεργήσιμων εκτάσεων και δασών κάηκαν την περασμένη Πέμπτη, οπότε και είχαν κινητοποιηθεί 4.000 πυροσβέστες. Την ίδια μέρα παρατηρήθηκαν και θερμοκρασίες 43 βαθμών - αν και τα 40άρια φέτος στη Γαλλία ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 50 χρόνια - ενώ και στο Παρίσι οι 42,6 βαθμοί κατέρριψαν ένα ρεκόρ που κρατούσε πάνω από 70 χρόνια.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/07/27/la-canicule-fait-place-aux-pluies-et-aux-orages_5494122_3244.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν, όμως, και στην Κροατία, όπου πυροσβεστική και στρατός προσπαθούν να σώσουν σπίτια, αλλά και εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας στο Σίμπενικ, όπως μεταδίδει το Reuters. Περίπου 200 πυροσβέστες και 50 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην παραθαλάσσια πόλη της Αδριατικής, κι ενώ οι άνεμοι ενισχύθηκαν το βράδυ του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής, διάστημα κατά το οποίο δεν υπήρχε και η βοήθεια από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    Κανένας δεν έχει, πάντως, τραυματιστεί, αλλά εκκενώθηκαν 30 σπίτια ενός χωριού στην περιοχή, όπου υπάρχουν πευκοδάση, τα οποία καίγονται από τη φωτιά που ξέσπασε στο πικ της τουριστικής περιόδου για το δημοφιλές θέρετρο της Αδριατικής.
    Προληπτικά έγιναν επίσης και διακοπές ρεύματος στην περιοχή.
    https://www.reuters.com/article/us-croatia-wildfires/firefighters-army-battle-wildfires-threatening-homes-at-croatia-coast-idUSKCN1UM0OB?il=0
    B. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Χιλή άρχισε έρευνα για τη διαρροή 40 χιλιάδων λίτρων πετρελαίου στη νότια ακτή της και συγκεκριμένα στο τμήμα της Παταγονίας που ανήκει στην επικράτειά της, όπως μεταδίδει το Reuters. H εταιρία εξορύξεων CAP ανέφερε ότι η διαρροή συνέβη από εγκαταστάσεις της πάνω στο νησί Guarello, 150 μίλια βόρεια της πόλης Puerto Natales και η πετρελαιοκηλίδα κινείται πλέον προς τον Νότιο Ειρηνικό.

    Η Χιλή κινητοποίησε άμεσα τους μηχανισμούς έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης ρύπανσης και ήδη μία ομάδα ελέγχου αναμένεται να φτάσει στο νησί σήμερα Κυριακή 28/7. Τα αίτια της διαρροής ερευνώνται ακόμα.
    https://www.reuters.com/article/us-chile-oil/chilean-navy-says-investigating-oil-spill-on-remote-patagonian-island-idUSKCN1UN010?il=0
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Update, καθώς έγινε άρση του συναγερμού σε εφτά διαμερίσματα της Γαλλίας, παρά το γεγονός ότι σε μία μέρα έπεσε βροχή εβδομάδων, όπως επισημαίνει η Le Monde. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 170 και 140 χιλιοστά βροχής, αλλά για το υπόλοιπο της Κυριακής αναμένονται 10 με 20 χιλιοστά τοπικά. Στη Σαβοϊα η πυροσβεστική επενέβη 50 φορές και εκκενώθηκαν εννέα κατοικίες, ενώ άλλες 40 επιχειρήσεις της πυροσβεστικής έγιναν σε άλλες περιοχές.

    Μόνο μία πλημμύρα καταγράφηκε με 10 εκατοστά νερού ανά 600 τετραγωνικά. Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν και σε 100 περιπτώσεις το Σάββατο στην ευρύτερη περιοχή του Ρήνο, αλλά και σε τρεις περιπτώσεις πυρκαγιάς σε σπίτια και σε άλλες τέσσερις πυρκαγιές από κεραυνούς. Καμία διάσωση δεν χρειάστηκε να γίνει, ωστόσο, λόγω πλημμυρών, παρά τις εντυπωσιακές εικόνες με τους πλημμυρισμένους δρόμους ακόμα και στο Σαιντ Τροπέ.

    Τουλάχιστον 20 χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα στην περιοχή του Var (εκεί που έγινε το ρεκόρ με τους 46 βαθμούς τον Ιούνιο) και σε άλλα 1.500 νοικοκυριά σε άλλες περιοχές. Η ξηρασία που σοβούσε, πάντως, σε πολλές περιοχές, έχει οδηγήσει στην επιβολή περιορισμών στο νερό σε 78 διαμερίσματα, ενώ για τους αγρότες που επηρεάστηκαν, η Κομισιόν ενέκρινε την Παρασκευή 26/7 την προκαταβολή ενός αυξημένου ποσού για να βοηθηθούν.

    Η ξηρασία και ο καύσωνας αυξάνουν και τον κίνδυνο πυρκαγιάς και πάνω από 6.500 εκτάρια καλλιεργήσιμων εκτάσεων και δασών κάηκαν την περασμένη Πέμπτη, οπότε και είχαν κινητοποιηθεί 4.000 πυροσβέστες. Την ίδια μέρα παρατηρήθηκαν και θερμοκρασίες 43 βαθμών - αν και τα 40άρια φέτος στη Γαλλία ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 50 χρόνια - ενώ και στο Παρίσι οι 42,6 βαθμοί κατέρριψαν ένα ρεκόρ που κρατούσε πάνω από 70 χρόνια.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/07/27/la-canicule-fait-place-aux-pluies-et-aux-orages_5494122_3244.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σφοδρές καταιγίδες, πλημμύρες, ακόμα και ανεμοστρόβιλοι και σε Ισπανία και Ιταλία, όπου εχασαν και τρεις άνθρωποι τη ζωή τους. Μάλλον ήταν μία κατάσταση παρόμοια με της Χαλκιδικής.
      Β.ΣΠ.

      Διαγραφή
  8. Κ ζιακοπουλε, από 1 Αυγούστου έρχεται πολύ ζέστη;η θα επικρατήσουν τελικά μελτέμια; απ'ότι βλέπω οι προγνώσεις στα σάιτ είναι μπερδεμένες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την άδεια του δασκάλου πάντα, ενώ φαινόταν μέχρι χθες το βράδυ ότι από την Παρασκευή η χώρα μας θα έμπαινε σε έντονο επεισόδιο καύσωνα,τα νέα στοιχεία δείχνουν για άλλη μια φορά πως θα τη "σκαπουλάρουμε" με μία άνοδο της θερμοκρασίας από Πέμπτη,μετά την μικρή πτώση των επομένων ημερών,αλλά δε φαίνεται αυτή η άνοδος να είναι ικανή για κάτι ακραίο(μόνο σε κλειστά τμήματα της θεσσαλικής πεδιάδας κ των ανατολικών ηπειρωτικών τμημάτων την Παρασκευή Κ το Σάββατο πλησιάσει η θερμοκρασία τους 39β)οπότε αν κυλήσουν τα πράγματα όπως δείχνουν σήμερα,όχι μόνο δε θα βιώσουμε κύμα καύσωνα αλλά από την Κυριακή κ μετά κ με την επικράτηση ενός σχετικά ενισχυμένου βορείου ρεύματος η θερμοκρασία θα επιστρέψει σε καλά για την εποχή επίπεδα.
      Όλα αυτά θα τα δούμε βέβαια μέρα με την ημέρα.
      Τώρα όσον αφορά στο άμεσο μέλλον τις επόμενες ώρες κ μέχρι αύριο το μεσημέρι μια δέσμη αστάθειας που θα επηρεάσει με μπόρες το βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο τη δυτική Μακεδονία κ τη δυτική Στερεά θα φέρουν μαζί με το δυτικό ρεύμα νωρίτερα κ πιο έντονα εκεί τη δροσιά.
      Καλό βράδυ κ καλό υπόλοιπο καλοκαιριού σε όλους.

      Διαγραφή