Από τ’ Αϊ-Λιός γυρίζει ο καιρός αλλιώς (επί το θερμότερον και το ξηρότερον)


Στο χάρτη των βαρομετρικών συστημάτων της ΝΑ Ευρώπης υπάρχει η συνηθισμένη εικόνα του θέρους με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην περιοχή της Κύπρου, η οποία (εικόνα) μάς δίνει και την εξήγηση της επικράτησης των καλοκαιρινών Β-ΒΑ ανέμων (μελτεμιών) στη χώρα μας και κυρίως στην Α. Ελλάδα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα μελτέμια θα συνεχιστούν, τουλάχιστον ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με ένταση στο Αιγαίο 5 με 6 και το διήμερο Κυριακή και Δευτέρα 6 με 7 μποφόρ. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο και, όπως συμβαίνει με το ΒΑ ρεύμα, οι μεγαλύτερες τιμές της θα σημειωθούν στη Δ. Ελλάδα. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι συνθήκες θα είναι σχετικά ευνοϊκές για την εκδήλωση απογευματινών όμβρων και καταιγίδων στη Δ. Ελλάδα και τη Μακεδονία, αλλά το Σάββατο τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις Β-ΒΔ ορεινές περιοχές.

Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19-7-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα στη Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 33 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 33 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 33 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 31 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 32 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 31 βαθμούς.

38 σχόλια:

  1. H ExxonMobil ανακοίνωσε τη διαρροή πετρελαίου που είναι αναμεμιγμένο με νερό και προέρχεται από την πλατφόρμα Hibernia, η οποία βρίσκεται ανοιχτά του καναδικού νησιού Νέα Γη στον βόρειο Ατλαντικό, όπως αναφέρει η Liberation. Έχει ήδη σχηματιστεί μία πετρελαιοκηλίδα έκτασης περίπου δύο εκταρίων (20 στρεμμάτων) και άρχισε και έρευνα για να προσδιοριστεί ο όγκος του πετρελαίου που διέρρευσε.

    Σύμφωνα με την εταιρία πρόκειται, πάντως, για μεμονωμένο περιστατικό και το προσωπικό της πλατφόρμας είναι ασφαλές. Συνηθισμένα είναι, βέβαια, τέτοια ατυχήματα στις γεωτρήσεις που πολλοί θεωρούν ότι φέρνουν λεφτά, αλλά στην πραγματικότητα φέρνουν μόνο ρύπανση. Οξύμωρο είναι επίσης να λέγεται ότι τα κράτη θα μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, τη στιγμή που συνεχώς αναζητούν νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Toυλάχιστον, ούτε δύο χρόνια μετά την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό τα νερά είναι πεντακάθαρα και κρυστάλλινα και στα βαθιά και στα ρηχά, χάρη, βεβαίως και στον βοριά (βορειοανατολικός για την ακρίβεια).
    https://www.liberation.fr/direct/element/du-petrole-se-deverse-dans-latlantique-nord-apres-un-incident-sur-une-plateforme_100323/
    Β.ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωχ! Μελτέμια ακούω, πάλι η Δυτική Ελλάδα θα την πληρώσει! Η τελευταία εβδομάδα, πάντως, ήταν ονειρική. Ούτε ανεμιστήρα δεν ανάβαμε, τώρα τα κεφάλια μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιτέλους καιρός ήτανε να επανέλθει το καλοκαίρι.Μετα την θεομηνία στην Χαλκιδική που κόστισε τόσες ανθρώπινες ψυχές είχε παγώσει η ατμόσφαιρα.Νομιζες ότι ήτανε φθινόπωρο.Καθε πράγμα στον καιρό του κ ο κολιός τον Αύγουστο.Καλο ξημέρωμα σε όλους τους φίλους του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΥΛΗΣ19 Ιουλίου 2019 στις 1:34 μ.μ.

      Δεν ξέρω τι λέτε εσείς για καλοκαίρι, στη Θεσσαλονίκη πάντως εδώ και αρκετές μέρες εγώ κοιμάμαι με την κουβερτούλα. Τώρα από τα βόρεια της πόλης χουχουτάει πάλι, (μπουμπουνίζει ελαφρώς) στην Αγραφιώτικη διάλεκτο.

      Διαγραφή
  4. Τον φάγαμε και τον Ιούλιο ,1 μήνας έμεινε ο Αύγουστος, μια χαρά πάει το καλοκαίρι ας ελπίσουμε να μην μας κάψει ο Αύγουστος ή πάει πίσω το καλοκαίρι, όπως και να έχει από 15-20/8 και μετά μικραίνει η μέρα σταδιακά . Όπως λέει και ο δάσκαλος με τους πολύ επιτυχημένους τίτλους μάχη μεταξύ ζέστης και μελτεμιού που παίζουν με τα "δεύτερα" .Πιο πολύ ζέστη στα δυτικά όπως λέει και ο φίλος πιο πάνω με το μελτέμι ως γνωστός καταβάτης από την Πίνδο,πιο δροσιά στα ανατολικά .Προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι ακραίο όσον αφορά την ζέστη στο προσεχές κοντινό μέλλον,τώρα αν προκύψει αργότερα βλέπουμε,εδώ θα είμαστε να το σχολιάσουμε.
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί τόση βιασύνη να τελειώσει το καλοκαίρι; Γιατί τόση σπουδή να περάσει ο χρόνος, που το μόνο που κάνει είναι να μας γερνάει. Ας χαρούμε το τώρα. Ό,τι κι αν είναι αυτό. Όπως είχε γράψει πριν δεκαετίες και ένας ψαράς σε έναν τοίχο στα Μάταλα, εμπνευσμένος από τους χίπις της εποχής: "Today is life. Tomorrow never comes - Η ζωή είναι σήμερα. Το αύριο δεν έρχεται ποτέ".
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  5. Χαίρετε σε όλους
    Πω πω τι κούνημα ήταν αυτό;
    Τραμπαλα με πήγε στο καναπέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με αφορμή το σημερινό σεισμό στην Αθήνα, θυμάμαι από μικρός να ακούω από αρκετούς, κυρίως μεγάλους σε ηλικία, να λένε μετά από την εκδήλωση κάποιου σεισμού: ε, με τόση ζέστη θα έκανε κάποια στιγμή σεισμό. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω αν παρατηρείται κάποια επίδραση των καιρικών συνθηκών στην εκδήλωση σεισμών.
    Σέργιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα τώρα... είναι αυταπόδεικτα κάποια πράγματα. Τότε γιατί γίνονται σεισμοί στην Αλάσκα ή γιατί η Ισλανδία θεωρείται από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στην Ευρώπη...

      Διαγραφή
    2. Ναι κυκλοφορούσε πάντα, είναι η αλήθεια, αυτή η άποψη. Δεν υπάρχει καμιά σχέση φίλε μου. Η θερμότητα του αέρα άντε να επηρεάσει 10, 20, 30 εκατοστά βάθος μέσα στο έδαφος, θερμότητα που τη νύχτα απάγεται προς την επιφάνεια και ακτινοβολείται στον αέρα. Όπως καταλαβαίνεις, αυτό δεν μπορεί να έχει απολύτως καμιά σχέση με τις τεκτονικές πλάκες και τις "ιλιγγιώδεις" θερμοκρασίες του μάγματος που κυκλοφορεί κάτω από το φλοιό της γης.

      Διαγραφή
    3. Στην απάντησή μου, αντί "η θερμότητα του αέρα", διάβαζε "η ηλιακή ακτινοβολία".

      Διαγραφή
    4. Άλλη μία θεωρία, χωρίς βέβαια επιστημονική βάση, συσχέτιζε την πρόκληση σεισμών με την αύξηση της ατμοσφαιρικής πίεσης στις περιπτώσεις που μία περιοχή καλύπτεται από αντικυκλώνα.
      Αναφορικά με τους σεισμούς στην Αθήνα, έζησα το σεισμό του 1981, αλλά είχα την τύχη να μη ζήσω από κοντά τους σεισμούς του 1999 και τον χθεσινό σεισμό. Το 1999 ήμουν στη Λακωνία και χθες κολυμπούσα στους Αγίους Θεοδώρους και δεν τον κατάλαβα.
      Όταν γίνεται σεισμός, θυμάμαι πάντα έναν ορισμό που λέγαμε αστειευόμενοι, μαθητές του Γυμνασίου στην Κόνιτσα: "Σεισμόν καλούμε και σεισμόν ονομάζομεν τας σεισμικάς δονήσεις τας οποίας αισθανόμεθα, όταν γίνεται σεισμός". Μία φορά ένας καλοκάγαθος, αλλά της παλαιάς σχολής, καθηγητής φυσικών σήκωσε για εξέταση στο μάθημα της Γεωγραφίας κάποιον συμμαθητή μου που δεν είχε διαβάσει. Το μάθημα ήταν για τους σεισμούς κι εκείνος χωρίς να διστάσει άρχισε να λέει τον παραπάνω ορισμό. Στην τάξη έγινε πανδαιμόνιο, αλλά εκείνος εισέπραξε ένα "μάλιστα" από τον καθηγητή μας που μάς άφησε εμβρόντητους. Ο συγκεκριμένος καθηγητής στους ελέγχους του πρώτου τριμήνου της Β' Τάξεως του Γυμνασίου στο μάθημα των Φυσικών μού είχε βαθμό 13, ενώ σε όλα τα μαθήματα είχα 16άρια και 17άρια. Ένας οικογενειακός μας φίλος, που έμενε στην ίδια γειτονιά με τον καθηγητή, τού είπε μια μέρα που τον συνάντησε στο δρόμο ότι είναι άδικο να έχω σε όλα τα άλλα μαθήματα υψηλούς βαθμούς και στα φυσικά, που είχαν αντικείμενο τον σκώληκα τον γήινο και τον φασίολο τον κοινό μόνο, μόνο 13. Ο αείμνηστος καθηγητής, εξετάζοντάς με περισσότερο στη συνέχεια, ανέβασε το βαθμό. Σημειωτέον ότι τότε το άριστα για τους μαθητές ήταν το 18. Όπως όλοι έλεγαν το 19 ήταν του καθηγητή και το 20 του Θεού που είναι Πάνσοφος και Παντογνώστης!
      Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.
      Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες.

      Διαγραφή
    5. Οι ζημιές χτες ήταν ευτυχώς μικρές λόγω της μικρής διάρκειας του σεισμού. Κι ας μιλάνε κάποιοι αδαείς δημοσιογραφίσκοι για δήθεν μεγάλη διάρκεια. Την ώρα του σεισμού ήμουν στο σπίτι, όρθιος και ήρεμος. Η αίσθηση που είχα (στο σώμα μου αλλά και βλέποντας τις κινήσεις των τοίχων και των αντικειμένων) ήταν ότι η ταλάντωση ήταν περισσότερο κατακόρυφη παρά οριζόντια. Χωρίς να είμαι σε καμιά περίπτωση ειδικός, νομίζω ότι και αυτό ήταν θετικό ως προς τις συνέπειες του σεισμού.

      Διαγραφή
  7. Ποιος ξερει μπορει να σχετιζεται η σχεση σεισμων με το κλιμα τοπικα οταν εχουμε αποτομες ακραιες θερμοκρασιες και ανομβρια κυριως τα καλοκαιρια μαλιστα εδω στην αττικη ειχαμε ανομβρια παρα την εντονη κακοκαιρια που περασε στην υπολοιπη χωρα, τελος παντων εικασιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κ ζιακοπουλε όλα καλά; Σήμερα δεν είχαμε ανανέωση πρόγνωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λουλούδια στις φλόγες...

    Φανς ταινιών animation συγκεντρώθηκαν έξω από το κινηματογραφικό στούντιο του Κιότο και άφησαν λουλούδια για τους 33 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τον εμπρησμό στη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία στην Ιαπωνία εδώ και 18 χρόνια, όπως μεταδίδει το Reuters. Δράστης ένας άνδρας που φώναζε "θα πεθάνετε" και ότι έπεσε θύμα κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, πριν λούσει με πετρέλαιο το κτίριο και βάλει φωτιά. Μία 27χρονη πήρε άδεια από τη δουλειά της στην Οσάκα για να μεταβεί στο γειτονικό Κιότο και να αφήσει λίγα λουλούδια. Οι ταινίες animation έχουν γίνει κύριο εξαγώγιμο προϊόν της Ιαπωνίας, κερδίζοντας φίλους σε όλο τον κόσμο και τα στούντιο στο Κιότο είχαν παίξει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

    Η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση έναν 41χρονο που εθεάθη να ρίχνει κάτι που έμοιαζε πολύ με πετρέλαιο, στο κτίριο. Μία 72χρονη υποστήριξε ότι μάλλον αυτός ο άνθρωπος ήθελε να πεθάνει και αναρωτήθηκε γιατί έπρεπε να πάρει τόσους ακόμα μαζί του. Κάποιοι νεαροί, λάτρεις των ταινιών animation βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας για να αποτίσουν φόρο τιμής και είπαν ότι το περιστατικό δεν θα αλλάξει την άποψή τους για την Ιαπωνία, αλλά είναι φοβερά οδυνηρό.

    "Ακούς για μαζικές δολοφονίες σε όλο τον κόσμο, αλλά οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει βενζίνη, δεν γίνεται να τον εμποδίσεις και αυτό είναι εξαιρετικά τρομακτικό" ανέφερε ένας 23χρονος. Και πρόσθεσε ότι "ίσως να μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος να βοηθηθούν άνθρωποι που μπαίνουν στον πειρασμό να διαπράξουν εγκλήματα". Ένας ηλικιωμένος περνώντας με το ποδήλατό του από το σημείο, εξήγησε ότι το κτίριο δεν είχε έξοδο κινδύνου για την περίπτωση πυρκαγιάς και για αυτό υπήρξαν τόσα θύματα.

    Το θέμα είναι, βέβαια, να μην βρεθείς στον λάθος τόπο, τον λάθος χρόνο. Aυτό δεν αποδείχτηκε και στην περίπτωση της 60χρονης βιολόγου που βγήκε για τρέξιμο και έπεσε πάνω στον τύπο που είχε βγει για να σκοτώσει όποια θα είχε την ατυχία να συναντηθούν οι δρόμοι τους; Η τύχη παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή μας και την ορίζουμε σε πολύ μικρότερο βαθμό από ό,τι νομίζουμε.

    Μπορούμε, όμως, να βάλουμε το λιθαράκι μας για να περιορίσουμε την κοινωνική απομόνωση και τα άτομα που περιθωριοποιούνται. Με το να μην κάνουμε bullying και με το να αποτρέπουμε κι άλλους από αυτό το αγαπημένο σπορ των θρασύδειλων, που χλευάζουν ανθρώπους, οι οποίοι έχουν κάποια αδυναμία - σωματική ή, νοητική ή, απλά είναι πιο ευαίσθητοι και για αυτό και πιο ευάλωτοι. Μπροστά στους δυνατούς, βέβαια, οι θρασύδειλοι σκύβουν το κεφάλι.

    Tουλάχιστον έφτασα τα 200 μπάνια με 100% επιτυχία, μάλιστα. Με 100% θάλασσα. Το μοναδικό μέρος που γαληνεύει η ψυχή. Το απέραντο γαλάζιο. Και το σκούρο μπλε του βυθού. Στο Θυμάρι, που δεν έχει γίνει ποτέ αισθητός κανένας σεισμός. Καλλιθέα και Φάληρο έγινε χαμός. Αν και με Μητσοτάκη δεν φοβάμαι πλέον. Όλοι είδαμε πώς συντόνισε τους πάντες αμέσως μετά τον σεισμό. Η κανονικότητα είναι και πάλι εδώ.
    https://www.reuters.com/article/us-japan-fire-mourners/animation-fans-lay-flowers-pay-respects-at-japan-studio-ravaged-by-arson-idUSKCN1UE0B3?il=0
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καύσωνας (του γλυκού νερού) σε ΗΠΑ - Καναδά...

    Στις ΗΠΑ οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 38 βαθμούς και 200 εκ. άνθρωποι να επηρεαστούν στη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη, όλη την ανατολική ακτή γενικά, αλλά και τα μεσοδυτικά, όπως μεταδίδει το BBC. Ο καύσωνας θα πλήξει επίσης και μέρη του Καναδά, όπως το Μόντρεαλ. Ο πλανήτης βίωσε τον πιο θερμό Ιούνιο όλων των εποχών με μέση θερμοκρασία 16,4 βαθμούς, ενώ ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών έγινε και στην Αλάσκα τον περασμένο μήνα.

    Αυτή τη φορά θα επηρεαστεί μία περιοχή από το Κολοράντο και το Κάνσας μέχρι τις Μεγάλες Λίμνες και την ανατολική ακτή και η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για ζεστό καιρό με υγρασία και συνέστησε στον κόσμο να αναζητήσει δροσιά. Ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Bill de Blasio κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη, όπου θα ανοίξουν 500 κέντρα με κλιματιζόμενες αίθουσες. Ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και στο Ντιτρόιτ.

    Στον Καναδά προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί για το Κεμπέκ, το Οντάριο και τη Νόβα Σκότια, ενώ στο Τορόντο και το Μόντρεαλ η αισθητή θερμοκρασία θα είναι 40 και 45 βαθμούς αντίστοιχα, λόγω της υγρασίας. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους σε κάποιες πόλεις μπορεί να σπάσουν τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών αυτό το ΣΚ. Θα κάνει τόση ζέστη, όσο στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, ωστόσο, από βδομάδα θα υπάρχει μεταβολή του καιρού με πολλή δροσιά.
    https://www.bbc.com/news/world-us-canada-49049378
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανεβηκε λίγο η θερμοκρασία εχθές και πλησίασε τους 30 βαθμούς,αλλά τα πρωινά και τα βράδια τσιμπάει αρκετά και κάνει απαραίτητη την κουβερτούλα τα βράδια,καθώς εμείς εδώ έχουμε και τον αέρα που σπάνια σταματά, πνεοντας από βόρειες διευθύνσεις και φέρνει κατά πάνω μας,όλη την υγρασία της κωπαιδος.
    Στα γύρω ορεινά-ημιορεινά, έγινε αισθητός ο χθεσινός σεισμός, αλλά αυτή που κουνήθηκε για τα καλά, ήταν η πόλη της Θήβας,μιας και η απουσία πετρωμάτων, την κάνει ευάλωτη.
    Επειδή ήμουν στην Θήβα,αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν εκτός το γερό κούνημα, και η πολλή βουή που συνόδευε τον σεισμό.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μιας και ο λόγος, για καύσωνες, αναθεωρήθηκε στους 46 από τους 45,9 βαθμούς η θερμοκρασία που καταγράφηκε στις 28 Ιουνίου στη Γαλλία και ήταν η υψηλότερη όλων των εποχών για τη χώρα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 44,1 βαθμών από τον Αύγουστο του 2003, όπως αναφέρει η Le Monde. To Meteo France εξήγησε ότι συλλέγει στοιχεία από το Κρατικό Κλιματολογικό Δίκτυο, αλλά και από 800 περίπου σταθμούς τους οποίους λειτουργούν εθελοντές παρατηρητές και δίνουν τα στοιχεία με μερικές μέρες καθυστέρησης. Έτσι, αρχικά δόθηκε ως εθνικό ρεκόρ η θερμοκρασία των 45,9 βαθμών στον αυτόματο μετεωρολογικό Gallargues-le-Montueux, η οποία, όμως, το έχασε σε λιγότερο από έναν μήνα από την περιοχή Vérargues, 10 χιλιόμετρα πιο μακριά, όπου καταγράφηκαν οι 46 βαθμοί.

    Αφού επιβεβαίωσε τις μετρήσεις, το Meteo France ανακοίνωσε ότι οι 46 βαθμοί κατατάσσουν πλέον την Γαλλία στην έκτη θέση όλων των εποχών στην Ευρώπη, όσον αφορά τις υψηλότερες θερμοκρασίες, πίσω από την Ελλάδα (48 βαθμοί), την Πορτογαλία (47,4), την Ισπανία (47,3), την Ιταλία (47) και τη Βοσνία (46,2). Να και κάπου που είμαστε πρώτοι, ενώ και ο νέος καύσωνας με 40άρια που αναμένεται την προσεχή εβδομάδα στη Γαλλία, δεν απειλεί την πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας. Στον έβδομο ουρανό όλοι αδέρφια!
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/07/19/le-record-absolu-de-temperature-du-28-juin-reevalue-a-46-c_5491182_3244.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΥΛΗΣ20 Ιουλίου 2019 στις 9:08 π.μ.

    Καλημέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες-ουσες. Σήμερα είναι ωραία μέρα: σηματοδοτείται η έναρξη των εργασιών-ετοιμασιών έλευσης του χειμώνα: Στις αποθήκες «ρίχνονται" τα καυσόξυλα, στα απανταχού πανηγύρια αγοράζονται φλοκάτες, μάλλινες κουβέρτες και χειμωνιάτικα ρούχα. Η σημαντικότερη αγορά: το νεογέννητο γουρουνάκι. Το γουρουνόπουλο αυτό ["γιόπλο" ή "τζόπλο" (στο Βόιο Κοζάνης)] θα εκτραφεί στο χωριάτικο σπίτι για τα Χριστούγεννα και θα μας δώσει κρέας, λίπος και δέρμα. Το λίπος (λίγδα) θα χρησιμοποιηθεί πολλές φορές αντί για ελαιόλαδο λόγω έλλειψης αυτού κυρίως στα ορεινά, το δέρμα για κατασκευή γουρνοτσάρουχων (παπουτσιών), τα έντερα για τα υπέροχα λουκάνικα με πράσο στα βορειότερα ή πορτοκάλι στα νοτιότερα, το λιπαρό κρέας για τσιγαρίδες, τα ποδαράκια και οι κοιλίτσες για πατσά, ενώ η ουροδόχος κύστη; μα για να παίζουν τα παιδιά μπάλα αφού την παραγεμίσουν με κουρέλια! Τίποτα δεν πάει χαμένο.
    Πόσα χρόνια πίσω σας πήγα; Τουλάχιστον πενήντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΥΛΗΣ20 Ιουλίου 2019 στις 9:43 π.μ.

    Τρεις ημέρες σερί με ελάχιστη 22,8 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης! πηγή: http://meteothes.gr/wxtempdetail.php

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όχι μόνο μας πηγες πενήντα χρόνια πίσω φίλε Χρήστο,αλλά μας άνοιξες και την όρεξη...!!
    Και ξέρεις γιατί;
    Μετά από μια 10ετια και βάλε, εχθές το βράδυ,ηπια ούζο στο σπίτι του κολλητού μου,που σήμερα παντρεύει την κόρη του,με Τούρκο που βαπτίστηκε χριστιανός(Λεωνίδας, που του άρεσε πολυ το όνομα)και πίνοντας λοιπόν τα ουζάκια,μας είπε την ίδια ιστορία που έγραψες Χρήστο Σιμουλη και εσύ,την οποία στην Τουρκία την τηρούν κατά γράμμα.
    Φυσικά όλα όσα αναφέρεις,τα έχω ζήσει και ο ίδιος,στα Τρίκαλα στον παππού μου και το μόνο που δεν θυμάμαι είναι,πως φτιάχνανε τα γουρνοτσαρουχα.
    Τα έχω δει όμως,γιατί ο παππούς είχε μεγάλη συλλογή.
    Όπως,δεν θα ξεχάσω ποτέ,τις ωραίες σκούπες που έφτιαχνε,καθώς και όλους αυτούς που έρχονταν από όλη την Θεσσαλία και τους γιατρευε, πολλές φορές μέσα στην νύχτα και κάνοντας διαφορά πράγματα, που εμένα τότε μου φαίνονταν "μαγικά",Που φυσικά δεν ήταν.
    Να είσαι καλά φίλε μου,που μου θύμησες όμορφες αναμνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Απολαύστε το καλοκαίρι ειμαστε στην μέση ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο σκληροπυρηνικός χειμωνολάτρης απολαμβάνει το καλοκαίρι αλλά με τη μισή του καρδιά. Η άλλη μισή ...στο χειμώνα βρίσκεται. Για να παραφράσω το γνωστό στίχο του Ναζίμ Χικμέτ.

      Διαγραφή
  17. βιάζονται ορισμΈνοι για τον χειμώνα....
    κάθε πράγμα στον καιρό του.υπάρχουν και άλλα πράγματα στην ζωή πέρα απο τον καιρό.

    υγ:αυτά που δεν έκανε τον μάιο λόγω του έντονου δυτικού ρεύματος που θέρισε τις θερμικές αστάθειες,τα έκανε τις περασμένες μέρες.Δυστυχώς μαζί και τα τραγικά γεγονότα στην χαλκιδική,πράγμα που για να το τονίσω δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για το καιρικό φαινόμενο που εκδηλώθηκε.τα τελευταία 1000 χρόνια μπορεί να έγινε 200-300 φορές και παράπανω ενδέχεται.όπως και να έχει,ένα ακραίο και όχι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο.αυτό δεκτόν.

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς όπως τα γράφεις είναι. Βιάζονται οι άνθρωποι και όχι μόνο για τον χειμώνα, αλλά και γενικότερα να περάσουν από μία κατάσταση σε μία άλλη. Υποσυνείδητα πιστεύουν ότι θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο στο μέλλον, αλλά έτσι δεν "ζουν" το τώρα. Και μια μέρα συνειδητοποιούν ότι η ζωή "πέταξε". Γιατί, όπως έγραψα και παραπάνω, αντιγράφοντας την επιγραφή ενός ψαρά στα Μάταλα της Κρήτης "η ζωή είναι σήμερα, το αύριο δεν έρχεται ποτέ".
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. βάλε και κάμια καλοκαιρινή φωτογραφία να ευθυμίσουμε.....
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  18. Κ ζιακοπουλε καλές βουτιές! Περιμένουμε Δευτέρα ανανέωση πρόγνωσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε πανικό και ζημιές στο Μάντσετσερ, ξεριζώνοντας δέντρα και καταστρέφοντας αυτοκίνητα και κτίρια, όπως αναφέρει το Skynews. Aυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μία σουρεαλιστική κατάσταση και μία πεντάλεπτη καταιγίδα τρέλας. Ένας εξ αυτών πόσταρε και μία φωτογραφία με ένα αμάξι με σπασμένο καπό από κομμάτι μετάλλου που έφυγε από παρακείμενο κήπο και προσγειώθηκε πάνω στο αυτοκίνητο.

    Το Met Office επιβεβαίωσε ότι ανεμοστρόβιλος έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, όπου υπήρξε αναφορά και για σύννεφο χοάνης. Οι ανεμοστρόβιλοι είναι γνωστοί ως σύννεφα χοάνης μέχρι να αγγίξουν το έδαφος και να προξενήσουν ζημιές. Ο ασυνήθιστος καιρός έπληξε περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, όπου μία γυναίκα περιέγραψε τον πανικό που βίωσε, προσπαθώντας να προστατέψει και τα παιδιά της ηλικίας έξι και ενός έτους αντίστοιχα.

    "Το νερό ήταν τόσο βαθύ που δεν μπορούσα να προχωρήσω και ξαφνικά ήρθε και μία δυνατή ριπή ανέμου" ανέφερε αρχικά. Γύρισα το καρότσι με το μωρό από την άλλη πλευρά από εκεί που φυσούσε ο άνεμος, κράτησα σφιχτά και τον εξάχρονο γιο μου, αλλά τότε άρχισε να φυσάει τρελά και μεταλλικά και ξύλινα αντικείμενα πετούσαν στον αέρα πάνω από τα σπίτια" συμπλήρωσε η ίδια. "Ο γιος μου λέει ότι φώναζα συνέχεια, κάτσε πίσω μου, κάτσε πίσω μου, καθώς είχα πανικοβληθεί ότι θα τον πάρει ο αέρας, διότι δεν είχα ξαναδεί ποτέ τα δέντρα να κουνιούνται έτσι" εξήγησε η γυναίκα. "Είδα κλαδιά δέντρων να πέφτουν δίπλα μας και ξαφνικά όλα ησύχασαν, ήταν σουρεαλιστικό" κατέληξε η μητέρα των δύο παιδιών.

    Και ένας άνδρας επιβεβαίωσε ότι όταν οι αφύσικες αυτές ριπές που ξερίζωσαν δέντρα, σταμάτησαν, ξαφνικά καθάρισε όλο αυτό το μαύρο και σκοτεινό σκηνικό και έμεινε πια μόνο η βροχή. Προκλήθηκαν, πάντως, πολλές ζημιές, ακόμα και στις σιδηροδρομικές γραμμές, όπου έπεσε ένα δέντρο. Ένα άλλο δέντρο έπεσε σε χωράφι όπου έβοσκαν ζώα, χωρίς ευτυχώς να τραυματίσει κάποιο.
    https://news.sky.com/story/tornado-damages-cars-and-buildings-in-manchester-11766836
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πάνω από 800 πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη με το τελευταίο ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς στην Πορτογαλία, ενώ κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο άλλες δύο φωτιές, όπως μεταδίδει το Reuters. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά και οι αρχές εκκένωσαν προληπτικά ένα χωριό. Oι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών που κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο κατά 60% την πυρκαγιά στο Castelo Branco που βρίσκεται 225 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Λισσαβώνας.
    "Θα έχουμε μία δύσκολη Κυριακή" δήλωσε ο αξιωματούχος πολιτικής προστασίας, προσθέτοντας ότι δεν απειλούνται σπίτια.

    Οκτώ αεροπλάνα με 245 πυροσβέστες, 20 στρατιώτες και τέσσερις μπουλντόζες έχουν επιστρατευτεί για το τελευταίο ενεργό μέτωπο. Εκτός από τον άνθρωπο που μεταφέρθηκε με ελικόπτερο και νοσηλεύεται με εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού, τραυματίστηκαν και εφτά πυροσβέστες, αλλά όλοι πήραν εξιτήριο εντός της ημέρας από το νοσοκομείο. Μία από τις δύο περιοχές που επηρεάστηκαν, το Castelo Branco τέθηκε και σε κίτρινο συναγερμό, καθώς οι θερμοκρασίες την Κυριακή 21/7 αναμένεται να φτάσουν τους 31 βαθμούς Κεσλίου.

    Ο δήμαρχος Ricardo Aires μίας άλλης κοινότητας, της Vila de Rei, η οποία επίσης επηρεάστηκε από την πυρκαγιά, έκανε λόγο για μικρή πυροσβεστική δύναμη. Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Marcelo Rebelo de Sousa είπε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και εξέφρασε την αλληλεγγύη του σε όσους επλήγησαν. Το 2017 μία καταστροφική δασική πυρκαγιά στην πόλη Pedrogao Grande στην κεντρική Πορτογαλία στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους, ενώ άλλοι 250 είχαν τραυματιστεί. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη τραγωδία από φωτιά στη σύγχρονη ιστορία της Πορτογαλίας.
    https://www.reuters.com/article/us-portugal-wildfires/one-wildfire-remains-active-in-central-portugal-800-firefighters-mobilized-idUSKCN1UG00Z?il=0
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σύλληψη 55χρονου για τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία...

    (upd): Πάνω από 800 πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη με το τελευταίο ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς στην Πορτογαλία, ενώ κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο άλλες δύο φωτιές, όπως μεταδίδει το Reuters. Οι τραυματίες ανέρχονται πλέον σε 20 - οι 12 είναι πολίτες και οι 8 πυροσβέστες - και οι αρχές εκκένωσαν προληπτικά ένα χωριό. Την Κυριακή 21/7 το απόγευμα οι αρχές ανακοίνωσαν και τη σύλληψη ενός 55χρονου, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι από αυτόν ξεκίνησε η φωτιά στο Castelo Branco, που αργότερα επεκτάθηκε και στο Santarem.

    "Oι πράξεις του ύποπτου έβαλαν σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων, σπίτια, αλλά και το δάσος" ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν ο 55χρονος είναι ο εμπρηστής. Ο υπουργός Εσωτερικών Eduardo Cabrita υποστήριξε, πάντως, ότι είναι ύποπτο πως όλες οι πυρκαγιές ξέσπασαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας (14:30-15:30) και στην ίδια περιοχή.

    Συνολικά 13 αεροπλάνα, 243 πυροσβεστικά οχήματα, 20 στρατιώτες και τέσσερις μπουλντόζες έχουν επιστρατευτεί για το τελευταίο ενεργό μέτωπο και έχουν καταφέρει να περιορίσουν κατά 85% την πυρκαγιά στην κοινότητα Vila de Rei του Castelo Branco 225 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λισσαβώνας, παρά τους ισχυρούς ανέμους που δυσχεραίνουν το έργο τους. Από τους 20 τραυματίες, ένας πολίτης παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο με εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού. Μία από τις δύο περιοχές που επηρεάστηκαν, το Castelo Branco τέθηκε και σε κίτρινο συναγερμό, καθώς οι θερμοκρασίες την Κυριακή 21/7 αναμένεται να φτάσουν τους 31 βαθμούς Κελσίου.

    Ο δήμαρχος Ricardo Aires μίας άλλης κοινότητας, της Vila de Rei, η οποία επίσης επηρεάστηκε από την πυρκαγιά, έκανε λόγο για μικρή πυροσβεστική δύναμη. Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Marcelo Rebelo de Sousa είπε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και εξέφρασε την αλληλεγγύη του σε όσους επλήγησαν.
    Το 2017 μία καταστροφική δασική πυρκαγιά στην πόλη Pedrogao Grande στην κεντρική Πορτογαλία στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους, ενώ άλλοι 250 είχαν τραυματιστεί.
    Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη τραγωδία από φωτιά στη σύγχρονη ιστορία της Πορτογαλίας.
    https://www.reuters.com/article/us-portugal-wildfires/police-launch-investigation-as-wildfire-sweeps-central-portugal-idUSKCN1UG00Z?il=0
    B. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μια απο τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου και σίγουρα η καλύτερη εμπειρία από γάμους,ηταν η χθεσινή που θα μου μείνει αξέχαστη.
    Αφορμή ήταν ο γάμος που σας έγραψα προχθές,της κόρης του φίλου μου, με τον αγαπημένο της Τζανερ,που βαπτίστηκε χριστιανός και θέλει πλέον να τον φωνάζουν με το όνομα που διάλεξε.ΛΕΩΝΙΔΑΣ(Έτσι το θέλει, με κεφαλαία).
    Στα τόσα μου ταξίδια,έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο και δη από την Τουρκία και έχω φίλους που μιλάμε τακτικά και είναι απίστευτοι.
    Το χθεσινό σμίξιμο,χάρη του γάμου,όχι μόνο ανθρώπων των δύο χωρών Τουρκίας και Ελλάδας,αλλά και Ελληνογερμανων,Τούρκογερμανων,Γερμανών,Ελληνοκυπρίων,Τουρκοκύπριων,Κωνσταντινουπολιτών, και όλα τα παραλία της Σμύρνης,ήταν κάτι το φανταστικό,κάτι το οποίο δεν το έχω ξαναζήσει,όπως πιστεύω και οι περισσότεροι καλεσμένοι.
    Μια νύχτα ονειρική και μια συνάντηση τόσων πολλών ανθρώπων,που οπως φάνηκε στην πορεία, τους συνδέουν περισσότερα,από όσα τους χωρίζουν.
    Χορέψαμε όλοι μαζί ενωμένοι,Ελληνικούς,Τουρκικους και Ευρωπαϊκούς χορούς,με το βραβείο να απονέμεται στον ΛΕΩΝΊΔΑ,όχι επειδή ήταν ο γαμπρός, αλλά επειδή, χόρεψε και τραγουδησε στα ελληνικα,τα Λαδάδικα του Μητροπάνου.
    Σε έναν πολύ όμορφο χώρο,στις Θεσπιές δίπλα στο μνημείο των 700 θεσπιων,με τον Ελικώνα να μας σκεπάζει και τον αέρα ασταμάτητο να μας κρατά συντροφιά και χωρίς κανένας να θέλει να αποχωριστεί αυτήν την υπέροχη παρέα, μας βρήκε το ξημέρωμα...οπότε με επιθυμία της νύφης,ακούστηκε ένα πολύ ωραίο τραγούδι,που μου έκανε εντύπωση πόσοι πολλοί το ήξεραν και το τραγούδησαν στα Ελληνικά...
    Όταν χαράζει στο Αιγαίο,είναι όμορφα σου λέω...
    Τελικά,πιστεύω ότι όλα τα κάνει η πολιτική και η θρησκεία...Εμείς σαν άνθρωποι,μπορούμε να συνυπάρξουμε μια χαρά,αλλά μάλλον δεν θέλουν να ζήσουμε μαζί.
    Καλό απόγευμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο το σχόλιο και σωστό το συμπέρασμα. Άφεριμ Χριστόδουλε!

      Διαγραφή
    2. Σε κάθε σχόλιό σου Χριστόδουλε βγαίνει η σοφία της ζωής. Μπράβο, που στέκεσαι στη θετική της πλευρά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  23. Φυσικό αιρκοντίσιον σήμερα Μυτιλήνη.Δροσερο βράδυ, ευλογημένα μελτέμια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χριστοδουλε οι απλοί άνθρωποι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.Τα βλέπω κ εδώ Μυτιλήνη που έρχονται τόσοι Τούρκοι τουρίστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΥΛΗΣ22 Ιουλίου 2019 στις 9:04 π.μ.

    Τέρμα η κουβερτούλα από προχθές, τώρα σεντονάκι στη Θεσσαλονίκη. Ελπίζω να μην χρειαστεί να το πετάξω κι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ευχαριστώ πολύ φίλε Γιώργο Λαμερα για τα καλά σου λόγια.
    Και εσένα φίλε Βαγγέλη σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και θα ήθελα να πω ετούτο.
    Από την φύση μου,ειμαι αισιόδοξος και πολύ θετικός σαν άνθρωπος, πιστεύω όμως ότι βλέποντας τα πράγματα απο την θετική τους πλευρά,τότε και μονο τότε,μπορείς να τραβήξεις και την θετική ενέργεια που υπάρχει διάχυτη γύρω μας και να απομακρύνεις κάθε τι αρνητικό που μπορεί να σου χαλάσει την διάθεση.
    Αυτό είναι το πρώτο βήμα,για κάποιον που θέλει και του πάνε όλα καλά.
    Μια δοκιμή θα πείσει τον καθένα.
    Φίλε Αντώνη,έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που λες και το έχω διαπιστώσει και εγώ, γι'αυτό κατέληξα στο συμπέρασμα που έγραψα.
    Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που έχω φίλους από πολλά μέρη του κόσμου.
    Σίγουρα δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, απεναντίας είναι τόσα πολλά αυτά που μας ενώνουν.
    Ο καλύτερος φίλος που έχω,είναι τσιγγάνος,στο τσαντίρι του, που λάμπει από παστρα,έχω φάει τα καλύτερα φαγητά και έχω πιει τον καλύτερο καφέ στην ζωή μου.
    Ο τσιγγάνος πολιτισμός είναι για μένα, εφάμιλλος του άλλου μεγάλου πολιτισμού,των ινδιάνων, που έχουν παρά πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ τους.
    Και φυσικά οι δυο αυτοί πολιτισμοί έχουν πολλά κοινά στοιχεία, με τον δικό μας,όποιος έχει όρεξη, ας το ψάξει και θα καταλάβει τι εννοώ.
    Υ.Γ:Ζητώ συγγνώμη που άργησα να απαντήσω,αλλά με τον γάμο δεν μπόρεσα να ανέβω στον Ελικώνα που είχε πολυήμερες εκδηλώσεις και εχθές τελευταία ημέρα "επρεπε"να παραστω οπωσδήποτε.
    Αυτό βέβαια που με στεναχωρησε,ήταν που δεν μπόρεσα και συμμετέχω στην ανάβαση στην κορυφή του Ελικώνα.
    Όχι ότι δεν έχω πάει,αλλά κάθε φορά που πατάω στην κορυφή και απο εκεί αγναντεύω μακριά,η ψυχή μου πετάει σε άλλες διαστάσεις και νιώθω μια γαλήνη απέραντη...
    Αυτο το βουνό, που τόσο έχω αγαπήσει,έχει μια θεϊκή υπόσταση...
    Μάλλον δεν το διάλεξε τυχαία ο Δίας,για να "αφησει"δωρο σε αυτό,τις 9 κόρες του,τις Θεικες Μούσες, τις γεματες Σοφία,Αρμονία,Αρετή και Καλλιφωνια που με την σειρά τους δίδαξαν και μυησαν, τον Ησίοδο,όλες τις γνώσεις τους και αυτός με την σειρά του ,να μυήσει τους ανθρώπους.
    Ολυμπιάδες Μουσαι/μυήσει σήμερον και ες αεί εμείς θα σας ευγνωμονούμε και θα σας υμνουμε δια το θείον σας δώρον της Θεογονιας εις εμάς τους θνητούς ανθρώπους. Εμάς τους ανά τους αιωνας ανώνυμους αναρριχωμενους εις το ιερόν όρος, εις το "ζαθεον"Ελικωνα των λογισμών.
    Υπό την αγρυπνον εποπτεία σας,ο ύμνος θα μυη τον νουν εις τους μυστηριακους κύκλους των ουράνιων σωμάτων,τα οποία θα αποκαλύπτουν την σύνδεση μας με τον ουράνιο πατέρα μας,τον Ήλιον, δια του κύκλου των 33 τροπικών ετών.
    Το μάθημα της Θεογονιας είναι σκληρό,κοπιαστικο,ανελέητο,αλλά συγχρόνως απορρέει απο αυτο οτμητικγ ερωτική μανία.Ειναι πόνος σπαρακτικός, είναι ηδονή,είναι ελξις μαγική,εφόσον είς τους αθανάτους και τους θνητούς ανθρώπους πολλά πραγματοποιούνται μέσω του "λυσομελους"Ερωτος.(στ.121).
    Πιστεύω ότι λίαν συντόμως θα μπορέσω να γράψω για την όμορφη εκδήλωση που έλαβε μέρος στην ιερή κοιλάδα του Ελικώνα, την κοιλάδα των Μουσων και η οποία είναι πάντα επίκαιρη.
    Καλό απόγευμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή