Περιορισμένη αστάθεια, σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και Β-ΒΔ άνεμοι κυρίως στα νοτιοανατολικά


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση βόρειων ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Καρπάθιο). Κατά τα άλλα, οι σποραδικοί όμβροι και οι καταιγίδες που θα σημειωθούν κυρίως το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα έχουν μικρή διάρκεια και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας δεν θα ξεπεράσουν τους 32 βαθμούς. Τονίζεται ότι νωρίς το πρωί οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι χαμηλές, με αποτέλεσμα η ψύχρα να είναι αισθητή ιδιαίτερα στην ορεινή Β-ΒΔ Ελλάδα. Το Σάββατο (13/7), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και πάλι στα ηπειρωτικά και κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι μόνο στα νοτιοανατολικά πελάγη θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. Την Κυριακή (14/7), μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί από τη ΒΔ Ευρώπη προς την περιοχή μας θα προκαλέσει όμβρους και καταιγίδες, οι οποίες στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το Β. Αιγαίο, τη Θεσσαλία και πιθανώς τη Στερεά θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πρόσκαιρη άνοδο στα νότια. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το τριήμερο Δευτέρα -Τετάρτη (15-17/7) θα περάσει με αρκετή δροσιά και Β-ΒΔ ανέμους εντάσεως 4 με 6 μποφόρ. Στο διάστημα αυτό στο Ιόνιο, το Β. Αιγαίο και κυρίως στα ηπειρωτικά οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και μεμονωμένων καταιγίδων.

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-7-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Σποραδικοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 29 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Σποραδικοί όμβροι ή και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 32 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Σποραδικοί όμβροι ή και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 17 έως 31 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 31 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 20 έως 31 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 29 βαθμούς.

16 σχόλια:

  1. Λυπάμαι πολυ Χριστοδουλε για την ζημια στα αμπέλια σου και για την διακοπή των διακοπών σου.Χτες το βραδυ την ωρα που έγραφα το σχόλιο για την Λευκάδα δεν γνώριζα για τις καταστροφές στην Χαλκιδική.Τις πρώτες πρωινές ωρες και στα Γιάννενα ειχαμε πολυ δυνατό άνεμο με βροχή αλλα ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι καταστροφές σε πολλές καλλιέργειες,από βαμβακια, ελιές,κρεμμύδια,πατάτες κλπ,φυσικά και σε πάρα πολλά αμπέλια μαζί με τα δικά μου, είναι πολύ σημαντικές, φίλε Δημήτρη,αλλά μπροστά στις ανθρώπινες ζωές,σίγουρα ωχριούν.
    Δεν θα μπορέσουμε ποτέ,σαν άνθρωποι να ελέγξουμε τα μεγάλα φυσικά φαινόμενα και μπροστά τους,θα νιώθουμε εντελώς απροστάτευτοι.
    Όπως προειπαν και πολλοί φίλοι του μπλοκ,όσα πράγματα και να γίνουν από τους αρμόδιους φορείς, πρέπει ο καθένας μας,να ενδιαφέρεται να μαθαίνει πάντα,ειδικά όταν κινείται σε μέρη που δεν του είναι γνώριμα,σημαντικές πληροφορίες από τους ντόπιους,αλλά φυσικά για τον καιρό,όταν βρίσκεται στο βουνό,στην θάλασσα στο οδικό δίκτυο κλπ.
    Δυστυχώς ή ευτυχώς,υπάρχουν παρα πολλα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουν ή να γίνουν και πάνω από όλα η νοοτροπία που έχουμε όλοι μας.
    Μέχρι να γίνουν αυτά, εάν γίνουν ποτέ, νομίζω πως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και όσους αγαπαμε.
    Όταν από την αρχή της χρονιάς, έγραψα ότι το 2019 θα είναι"ζημιαρικο",δεν εννοούσα μόνο στις καλλιέργειες, αλλά στο γενικο σύνολο, κάτι το οποίο το επαναλαμβάνω και συνιστώ μεγάλη προσοχή σε όλους,καθώς έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
    Να μην αμελητε να παίρνετε μόνοι σας,τις προφυλάξεις,αλλά προπάντων να είστε όσο μπορείτε ενημερωμένοι για όσα περισσότερα μπορείτε.
    Καλημέρα σε όλους σας.
    Υ.Γ.Οπως σωστά έγραψε ο κ.Ζιακοπουλος, η θερμοκρασία ήταν πολύ χαμηλή σε πολλές περιοχές,βάση εποχής,και όπως βλέπω τους σταθμούς στην Βοιωτία,στα ορεινά παραλίγο να πέσει σε μονοψηφιες τιμές.
    Στην περιοχή μου εχθές όλη μέρα, είχε ολική νεφωση και θερμοκρασία που με το ζόρι πέρασε τους 20 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aκριβώς όπως τα λες φίλε Χριστόδουλε. Οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ελέγξουμε τα μεγάλα φυσικά φαινόμενα και υπάρχουν και πολύ χειρότερα ανά τον κόσμο. Στην νότια Κίνα, για παράδειγμα, 61 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες και 356 χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τουλάχιστον σώθηκαν και 4.300 άνθρωποι από πλημμυρισμένα σημεία, ενώ καταστράφηκαν 9.300 σπίτια και 371.100 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης. Η ειρωνεία είναι ότι η βόρεια Κίνα έχει ξηρασία και προβλέπονται ελάχιστα χιλιοστά βροχής για όλο το καλοκαίρι. Από τη Σκύλλα, στη Χάρυβδη, δηλαδή.

      Η ουσία είναι ότι κανείς μας δεν έχει μάλλον συνειδητοποιήσει τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει κλιματική. Μπορεί να το λέμε, αλλά κατά βάθος νομίζουμε ότι, εντάξει, κάπως θα τη σκαπουλάρουμε (το ίδιο νομίζαμε και με την οικονομική κρίση). Μα, αν ήταν τόσο εύκολο να πάρουμε μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, δεν θα γινόταν και τόσος ντόρος για την κλιματική αλλαγή.

      Διαγραφή
  3. Kαλημέρα σας
    15 βαθμοί σήμερα το πρωί σε περιοχές ορεινές ημιορεινές της βορειοανατολικής Αττικής με την Ιπποκράτειο Πολιτεία να παίζει οριακά με μονοψήφια(ελάχιστη 10.1οC).Είχαμε σε αυτές τις περιοχές τις προηγούμενες μέρες ακόμα και 35οC με καυτό καταβάτη λίβα και ξηρή ατμόσφαιρα με πολύ χαμηλές υγρασίες.Από εδώ και πέρα μπαίνουμε και στο παιχνίδι της αστάθειας ήδη από το Σ/Κ και την ερχόμενη εβδομάδα που αναμένεται πάλι νέα έντονη φθινοπωρινή διαταραχή χωρίς να έχει προυπάρξει βέβαια κύμα καύσωνα ,αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να μην έχουμε τα ίδια ακραία φαινόμενα ,αλλά να γίνει ένα mix φθινοπωρινού καιρού με κάποια αστάθεια έντονη (θα δούμε τα νέα στοιχεία ανάλογα το timing ,την υφή της διαταραχής ,τις επιφανειακές θερμοκρασίες και όχι μόνο ,μπορεί ο ένας παράγοντας να αναιρέσει τον άλλον όσον αφορά την μάχη καλοκαιρινής αστάθειας με πιο φθινοπωρινού τύπου κακοκαιρίες με συνεχιζόμενες βροχές με διάρκεια και ένταση .
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δέκα χρόνια στο συρτάρι το 112.Καλη ανάπαυση σε αυτούς που χάθηκαν άδικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστοδουλε λυπάμαι πάρα πολύ για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες σου.Οτι κ να πω θα είναι λίγο, Επειδή μεγάλωσα κ εγω Μυτηληνη έχω ζήσει στο πετσί τις φυσικές καταστροφές, λυπάμαι πάρα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επιτέλους μετά από πολύ καιρό που ξύπνησα χωρίς ιδρώτα..
    Εχουν και συνέχεια οι δροσιες.. Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς πέραν της πρόληψης κ του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112,τα πράγματα είναι απλά, δεν είμαστε σαν χώρα συνηθισμένοι σε τέτοια ακραία φαινόμενα όπως τα προχθεσινά κ ο παράγοντας τύχη για τους συγκεκριμένους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους για εμένα έπαιξε μεγάλο ρόλο αν δούμε το πώς εξελίχθηκε το φαινόμενο.
    Μοναδική περίπτωση που είχε όλη την ευθύνη πάνω τού εκτιμώ ότι ήταν ο θάνατος του ψαρά.
    Μεγάλη προσοχή από αύριο το απόγευμα κ από τα βδυτικα καθώς από κεντρικά κ πάνω πάμε για έντονη αστάθεια αρκετών ημερών που ίσως επηρεάσουν κ νησιωτικά τμήματα Τρίτη Τετάρτη.
    Υπομονή κ προσοχή κ όσοι καταιγιδόφιλοι απολαύστε με ασφάλεια(ένας από αυτούς κ εγώ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν είχες αναρτήσει και σχολιάσει στο μπλογκ την εκτίμηση του Accuweather για το καλοκαίρι, θα θυμάσαι ίσως ότι είχα γράψει πως από τη μιά είπα "πάλι καλά" (για την πρόβλεψη ότι δεν θα έχουμε ισχυρούς καύσωνες) και από την άλλη ότι ψιλοτρόμαξα (για την αναφορά σε πιθανώς ακραία φαινόμενα αστάθειας). Τότε βέβαια δεν φανταζόμασταν ότι θα είχαμε τέτοια αποτελέσματα. Γεγονός είναι ότι το Accuweather μέχρι στιγμής έχει πέσει μέσα. Όπως επίσης ότι το εποχικό CFS, που ίσως δικαιολογημένα το αντιμετωπίζουμε με κάποια επιφύλαξη, επέμενε εδώ και ένα μήνα τουλάχιστον για μέσες θερμοκρασίες στα κανονικά ή και κάτω από τα κανονικά για τον Ιούλιο, εκτίμηση την οποία μόλις πρόσφατα φαίνεται να ακολουθεί και το ECMWF.

      Με αφορμή την περίπτωση του ψαρά που χάθηκε, θα θυμίσω την πολύ σωστή επισήμανση του κ.Ζιακόπουλου ότι πάντοτε υπάρχουν και αυτοί που δεν παίρνουν στα σοβαρά τις καιρικές προειδοποιήσεις. Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν αυτό συνέβη και με τον συγκεκριμένο άνθρωπο, όμως είναι γνωστή η δήθεν χαλαρότητα με την οποία δυστυχώς πολλοί (αλλά συχνά και οι ίδιοι οι κρατικοί φορείς - και αυτό είναι το χειρότερο!) αντιμετωπίζουν κάθε τι που τους βγάζει από τα νερά τους, όσο σοβαρό και αν είναι.
      Το 112 προφανώς και δε θα εκμηδενίσει τις απώλειες από ακραία φυσικά φαινόμενα. Αλλά πρέπει, επιβάλλεται να γίνονται τα πάντα, όλα όσα η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να κάνει, για να δίνεται η δυνατότητα να είναι όλοι ενήμεροι. Από εκεί και πέρα, το αν και πώς θα ανταποκριθεί κάποιος σε μια προειδοποίηση είναι σε μεγάλο βαθμό και δική του ευθύνη.

      Διαγραφή
    2. Γιώργο έτσι είναι τα πράγματα όπως ακριβώς τα λέμε κ ελπίζω κάποια στιγμή όλοι μας να τα λάβουμε σοβαρά υπ'όψιν κ να μη ξανά θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.
      Όσο για το accuweather μέσα στο μυαλό μου είσαι....αυτό θα έλεγα κ εγώ.Ο αμερικάνος τελικά αν συνεχιστεί κ τη νέα βδομάδα αυτό που φαίνεται,δείχνει να παίρνει το αιμα του πίσω κ για τον Ιούλιο που πολλοί τον κακολογήσαμε κ μάλιστα με το χειρότερο τρόπο για τη χώρα μάς.(Για τα Βαλκάνια εκεί κ αν έχει πέσει μέσα).
      Θα δούμε κ ο Αύγουστος πως θα πάει για να βγάλουμε γενικό συμπέρασμα.

      Διαγραφή
  8. 1 κ 30 κ έχουμε 18 βαθμούς κελσίου, πρωτόγνωρες καταστάσεις για το νησί,για μέσα Ιουλίου.Καλο ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 5 το ξημέρωμα κ έχουμε φθινοπωρινού βροχή Μυτιλήνη.Εντελως από το πουθενά,μας ήρθε η βροχή.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν θα πρέπει να υπερτιμάμε την εφαρμογή 112, που υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κι εκεί έχουν πολλά θύματα - ίσως και περισσότερα από την Ελλάδα - από καιρικά φαινόμενα. Άλλωστε, παγκοσμίως έχουν γίνει άλματα προόδου όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης και τα μέτρα προστασίας τα τελευταία χρόνια, όμως τα θύματα και οι καταστροφές δεν έχουν μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν, γιατί έχει αυξηθεί η βιαιότητα των φαινομένων. Επίσης, μην φτάσουμε στο σημείο να κατηγορήσουμε και από πάνω τον αδικοχαμένο ψαρά. Ας υπάρχει και λίγος σεβασμός και σε τέτοιες περιπτώσεις η σιωπή είναι χρυσός. Εξάλλου, η πρόγνωση έλεγε ότι η κορύφωση των φαινομένων θα ερχόταν από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 τα ξημερώματα και η καταιγίδα έσκασε τελικά λίγο μετά τις 9 το βράδυ. Θυμάμαι και άλλο ένα περιστατικό τον Ιούνιο, μία Δευτέρα, που δεν έδιναν βροχές για την Αττική και λίγο μετά το μεσημέρι άνοιξαν κυριολεκτικά οι ουρανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρόγνωση ήταν σαφής,από το βράδυ στη κεντρική Μακεδονία κόκκινος συναγερμός!
      Τι δεν καταλαβαίνουμε?
      Όταν έχεις πάρει την ευθύνη κ είσαι μέσα στον Θερμαϊκό κ βλέπεις χιλιάδες αστραπές κ βροντές να έρχονται κατά πάνω σου κανένα 112 δε μπορεί να σε σώσει εκείνη την ώρα παρά ο ίδιος σου ο εαυτός κ αυτός από νωρίτερα!
      Ο σεβασμός εννοείτε ότι πρέπει να υπάρχει,ρωτάς όμως αν ο συγκεκριμένος ψαράς είχε γυναίκα κ παιδιά κ αν αγωνιούσαν οι δικοί του άνθρωποι να τον δουν σώο κ αβλαβή?
      Πόσο κακό έκανε αυτός ο άνθρωπος κ πόσο θλίψη έδωσε στους αγαπημένους του ανθρώπους κ στα παιδιά του από μια επιπόλαιη πράξη?
      Όχι φίλε μου,πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε κ να αφουγκραζόμαστε τα σοβαρά μετεωρολογικά νέα ανά πάσα στιγμή κ ώρα,ειδικά τέτοιες μέρες του καλοκαιριού που όταν σουλατσάρουν ψυχρές αέριες μάζες από πάνω μάς όλα μπορούν να συμβούν κ τα στοιχεία μπορούν να διαφοροποιηθούν από περιοχή σε περιοχή μέσα σε λίγες ώρες.
      Το ξανά τονίζω....ακόμα κ καταιγιδόφιλοι απολαμβάνουμε τα φαινόμενα όταν αυτά συμβούν αλλά πάντα σε απόσταση ασφαλείας!

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο Φώτη. Στη ζωή μας υπάρχει πάντοτε ένα μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί. Σε όλα τα πράγματα, σε όλο το φάσμα των αποφάσεων και των δράσεών μας. Ανεξάρτητα από το τι κάνει το κράτος, ο καιρός, η φύση, η μοίρα, η ..."κακούργα κοινωνία", πάντα ένα κομμάτι, μεγάλο ή μικρό, είναι δικό μας, εξαρτάται από την κρίση μας και την ωριμότητά μας.

      Διαγραφή
    3. Σωστά είναι όλα αυτά, αλλά τα περισσότερα εξαρτώνται από την τύχη τελικά. Άλλωστε, θέμα τύχης είναι ακόμα και ότι υπάρχουμε σε αυτή τη ζωή. Για παράδειγμα εμείς είχαμε την τύχη να γεννηθούμε στην Ελλάδα σε καιρό ειρήνης και οι παππούδες μας την ατυχία να ζήσουν πολέμους. Όπως και άλλοι άνθρωποι που γεννήθηκαν την ίδια εποχή με εμάς, αλλά σε εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής ή, της Αφρικής. Επίσης, πόσοι που οδηγούν προσεκτικά, δεν έχουν εμπλακεί σε τροχαίο, επειδή κάποιος άλλος ήταν απρόσεκτος; Όσο συνεπής, συνειδητοποιημένος και μετρημένος κι αν είσαι, πάντα χρειάζεσαι και την τύχη, γιατί πάντα θα έρθει η δύσκολη στιγμή στη ζωή.

      Διαγραφή