Τα καλοκαιρινά μπουρίνια της Βόρειας Ελλάδας


Οι επιπτώσεις από το ξέσπασμα ενός μπουρινιού σε μια κατοικημένη περιοχή εξαρτώνται από την εποχή του έτους και από άλλους παράγοντες που συνδέονται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην ύπαιθρο. Τη θερινή περίοδο στη Βόρεια Ελλάδα η συχνότητα εμφάνισης μπουρινιών παρουσιάζεται αυξημένη σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Έτσι, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για τους ανθρώπους που την ώρα της εκδήλωσης ενός μπουρινιού κολυμπούν, ψαρεύουν ή ασχολούνται με διάφορα αθλήματα στη θάλασσα. Τονίζεται ότι ένα μπουρίνι μπορεί να γίνει επικίνδυνο ακόμα και αν προέρχεται από μια θερμική καταιγίδα μέτριας έντασης. Ωστόσο, τα καταστροφικότερα μπουρίνια συνδέονται με τις λεγόμενες μετωπικές καταιγίδες που εκδηλώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες κοντά στις ακτές της Μακεδονίας και της Θράκης.


Οι μεγάλης (συνοπτικής) κλίμακας ατμοσφαιρικές συνθήκες που είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση ισχυρών μπουρινιών τη θερινή περίοδο στη Βόρεια Ελλάδα είναι:

• Η επικράτηση (λίμνασμα) στην περιοχή θερμών και δυνητικά ασταθών αέριων μαζών.

• Η βίαιη έκλυση της δυναμικής αστάθειας με τη διέλευση από την περιοχή ενός ταχέως κινούμενου ψυχρού μετώπου. Όταν η διέλευση του μετώπου συμβεί στη διάρκεια των απογευματινών και πρώτων βραδινών ωρών, που συνήθως η δυναμική αστάθεια παρουσιάζει τις μεγαλύτερες τιμές της, οι πιθανότητες εκδήλωσης ισχυρού μπουρινιού είναι πολύ αυξημένες.

Σημειώνεται ότι τα μπουρίνια που συνδέονται με την εκδήλωση μετωπικών καταιγίδων είναι φαινόμενα μέσης κλίμακας και η έντασή τους πολλές φορές δεν φαίνεται στους συνοπτικούς χάρτες. Με άλλα λόγια, ένα μπουρίνι είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που προκύπτει από την αλληλεπίδραση της συνοπτικής ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας με την τοπική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Στην αλληλεπίδραση αυτή οι συνοπτικής κλίμακας παράγοντες αποτελούν το έναυσμα για την εκκίνηση της διαδικασίας και καθορίζουν το βαθμό της συμμετοχής των τοπικών παραγόντων, οι οποίοι έχουν καθοριστική επίδραση στην ένταση του μπουρινιού.


5 σχόλια:

  1. Καλημέρα κ ζιακοπουλε, πολύ ωραία ανάλυση,να στε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το να είσαι στην θάλασσα κ να έρχεται ζεματιστος αέρας από την στεριά, αυτό τα λέει όλα.Αυριο έρχεται φυσικό αιρ κοντισιον.Τα λέμε για να παρηγοριομαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία ανάλυση,έτσι να μαθαίνουν κ οι νεότεροι.
    Προσοχή σήμερα λοιπόν από το βράδυ ενώ εγώ θα έλεγα τελικά εκτός από τη βόρεια χώρα προσοχή να δείξουν μέχρι αύριο κ περιοχές της κεντρικής χώρας αλλά κ του βορείου Ιονίου καθώς κ εκεί δεν αποκλείονται έντονα τοπικά φαινόμενα.
    Ήδη Λάρισα βγάζει χαλαζοπτώσεις ενώ κ στα βορειοδυτικά ξεκίνησε κ βρέχει.
    Τέλος σας επισυνάπτω τη μεσοπρόθεσμη του Ευρωπαϊκού μοντέλου που δείχνει κ αυτό δροσερές θερμοκρασίες κ αυξημένη αστάθεια για όλο το δεύτερο 10ημερο του Ιουλίου!

    http://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. !!!!!!
      Ρε Φώτη, ολική ανατροπή ο Ευρωπαίος! Είδες που τελικά δικαιώνεται το CFS, που επιμένει εδώ και μέρες και που κανείς μας δεν το εμπιστευόταν;

      https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif

      Και αν ο μήνας κλείσει έτσι όπως δείχνουν τώρα και τα δύο μοντέλα, δικαιώνεται και το Accuweather.

      Διαγραφή