Ντερέτσο έπληξε τη Χαλκιδική;

Πηγή: ΝΟΑΑ

Στη διεθνή μετεωρολογική βιβλιογραφία ο όρος Derechos (Ντερέτσος) αναφέρεται στις ταχέως κινούμενες ζώνες ή συμπλέγματα καταιγίδων με καταστροφικούς ανέμους. Οι άνεμοι αυτοί μπορεί να είναι τόσο ισχυροί όσο οι άνεμοι των τυφώνων (hurricanes) ή των σιφώνων (tornadoes), αλλά σε αντίθεση με τους ανέμους των τυφώνων και των σιφώνων ακολουθούν ευθείες γραμμές (derecho στα ισπανικά σημαίνει ευθεία).

Πώς, όμως, δημιουργούνται οι συγκεκριμένοι άνεμοι; Η απάντηση βρίσκεται στα καθοδικά ρεύματα των καταιγίδων, τα οποία προσκρούοντας με βιαιότητα στο έδαφος δημιουργούν ισχυρούς επιφανειακούς ανέμους (στη Μετεωρολογία λέμε ρεύματα τις κατακόρυφες κινήσεις του αέρα και ανέμους τις οριζόντιες κινήσεις του).

Σε μια καταιγίδα η βύθιση του υγρού ψυχρού αέρα προκαλεί την απορρόφηση περισσότερου ξηρού αέρα από την καταιγίδα, με αποτέλεσμα εντονότερα καθοδικά ρεύματα ή συστοιχίες καθοδικών ρευμάτων. Όταν οι συνθήκες οδηγήσουν στην εκδήλωση αυτού του είδους των καθοδικών ρευμάτων σε μία ευρεία περιοχή, λέμε ότι δημιουργήθηκε ένα Derecho


Καθώς η καταιγίδα μεγαλώνει σε μέγεθος, σχηματίζεται αυτό που είναι γνωστό ως ηχώ τόξου. Το τόξο αυτό κινείται ταχύτατα προς μία κατεύθυνση, προπορευόμενο του συμπλέγματος των καταιγίδων. Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό, για να καταταχθεί μία καταιγίδα στην κατηγορία των Derechos, ολόκληρη η περιοχή της πρέπει να έχει ανέμους με ταχύτητα τουλάχιστον 58 μίλια την ώρα (97 χιλιόμετρα την ώρα) και πρέπει να παράγει ένα μονοπάτι καταστροφών μήκους τουλάχιστον 240 μιλίων. 

Στην περίπτωση της 10ης Ιουλίου το σύμπλεγμα των καταιγίδων που τελικά έπληξε τη Χαλκιδική κινήθηκε από τα Δ-ΒΔ Βαλκάνια και δια μέσου των Πρεσπών και στη συνέχεια του Βερμίου και των Πιερίων έφθασε στον Θερμαϊκό Κόλπο. Η βυθιζόμενη ψυχρή αέρια μάζα ανάγκασε τις θερμές και υγρές αέριες μάζες που βρίσκονταν πάνω από τον Κόλπο να ανυψωθούν βίαια, προκαλώντας μεγαλύτερη ενίσχυση των καθοδικών ρευμάτων και κατ’ επέκταση των προπορευομένων επιφανειακών ανέμων. Με αυτές τις συνθήκες, η ανάπτυξη του Ντερέτσο είχε φθάσει στο υψηλότερο σημείο της (βλέπε σχήμα 3), όταν το σύστημα χτύπησε τις νοτιοδυτικές ακτές της Χαλκιδικής.

Έχω την αίσθηση ότι και η καταιγίδα που προκάλεσε το μπουρίνι της 21ης Ιουλίου 1983 στον Θερμαϊκό είναι πολύ πιθανό να ήταν ένα Ντερέτσο. Στην περίπτωση εκείνη το Ντερέτσο κινήθηκε κατά μήκος της κοιλάδας του Αξιού και στις περιοχές του αεροδρομίου Μακεδονία και του Θερμαϊκού προκάλεσε ανέμους ταχύτητας 150 χιλιομέτρων την ώρα. Γενικότερα, νομίζω ότι τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται συχνότερα στο τέλος των καυσώνων που σηματοδοτεί το πέρασμα από την περιοχή μας ενός οργανωμένου ψυχρού μετώπου που συνήθως κινείται από βορρά προς νότο ή από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά. Σε κάθε περίπτωση, τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκουμε όλο και πιο πολλές ομοιότητες μεταξύ των ακραίων καιρικών φαινομένων που συμβαίνουν στη Β. Αμερική και στη Ν-ΝΑ Ευρώπη. Μετά τα Medicanes (Mediterranean hurricanes) έρχονται και τα Barechos (Balkan Derechos)!  

Καλή Κυριακή σε όλους και προσοχή στις καταιγίδες!

16 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για την ανάλυση κ ζιακοπουλε.τυπογραφικο λάθος 9 κ όχι 19 Ιουλίου.Μακαρι κάποια στιγμή να είμαστε σε θέση εννοώ τεχνολογικά να προβλέπουμε ακριβώς τι ώρα θα χτυπάνε τα φαινόμενα.Η ΕΜΥ έδινε ακραία φαινόμενα στις 00:00 κ αυτά χτύπησαν στις 21:00, Τουλάχιστον αυτό διάβασα.Καλο απόγευμα σε σάς κ στους υπόλοιπους φίλους τού μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλο ένα μάθημα μετεωρολογίας από τον δάσκαλο. Μετά από κύμα καύσωνα η τόσο βίαιη κίνηση ψυχρού μετώπου δημιούργησε αυτό το σύμπλεγμα πολλών supercell νεφών που κινήθηκαν ταχύτατα από τα Βαλκάνια με την κίνηση που ανέλυσε ο δάσκαλος πιο πάνω. (έχει μεγάλη σημασία η κίνηση του μετώπου,έχω παρατηρήσει οτι τα πιο βίαια έχουν μια κατεύθυνση από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά και όχι τόσο από βορρά προς νότο.) Το κλειδί είναι αυτή η βύθιση του ψυχρού αέρα που προκαλεί την απορρόφηση περισσότερου ξηρού αέρα από την καταιγίδα. Μεγάλο ρόλο στην κίνηση του μετώπου παίζει και η ορογραφία(σε συνδυασμό με την κίνηση των αερίων μαζών στα 700hpa-500hpa). Εκείνο το απόγευμα πριν έρθουν οι καταιγίδες Χαλκιδική αν έβλεπες κανείς δορυφορική πέταγε καταιγίδες μεμονωμένες(supercell) σε κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα ενώ στην Πελοπόννησο τίποτα ,μεγάλο ρόλο έπαιξε το βορειοδυτικό stream γιαυτό που δεν επηρεάζει την Πελοπόννησο αλλά βοηθάει την ανατολική Στερεά Ελλάδα μέχρι την βόρεια Αττική. Αυτές σε κάποιους φαινόντουσαν ξηρικές αλλά δεν ήταν,υπήρχε τρομακτικό cape και lift index και υγρασία υπαρκτή στα 700hpa (60%) ικανή να δώσει χαλάζι ,κατακλισμιαία βροχή και ριπαίους ανέμους.
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το να φτιάξεις ένα καλό σύστημα έγκαιρης διασποράς των προειδοποιήσεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι σημαντικό. Όμως, θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές δεκαετίες ακόμα για να μπορούν οι ΕΜΥ να κάνουν προβλέψεις της μορφής: "Το μπουρίνι θα αρχίσει στις 21:00 και θα κρατήσει 15 λεπτά". Μία τέτοια πρόγνωση, αν φθάσει έγκαιρα στον πολίτη, τον κρατάει στο σπίτι του ή σε μια προασπισμένη περιοχή. Όμως, αυτό δεν γίνεται εύκολα όταν η πρόγνωση, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας της μετεωρολογίας είναι ασαφής στο χώρο και το χρόνο. Αν πάλι θελήσεις, ρισκάροντας, να κάνεις πιο ακριβείς προβλέψεις, υπάρχει κύνδυνος οι αναπόφευκτες αποτυχίες σου να τις κάνουν αναξιόπιστες στους χρήστες.
    Καλό βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δάσκαλε θα πρέπει να γίνει συνεργασία ΕΜΥ-Ε.Α.Α και ερασιτεχνών μετεωρολόγων για καλύτερα αποτελέσματα. Όπως και στις χώρες του εξωτερικού η συνδρομή των ερασιτεχνών μετεωρολόγων είναι τεράστια .Υπάρχουν άτομα τα οποία γνωρίζουν άριστα τον καιρό της περιοχής τους και μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Από μικρό παιδί παρατηρώ τον καιρό ,μια από τις βασικές παραμέτρους της μετεωρολογίας για να μάθεις να κάνεις πρόγνωση καιρού είναι η παρατήρηση(observation). Γνωρίζοντας καλά το μικροκλίμα της περιοχής σου και μελετώντας την υφή της κάθε διαταραχής σε συνδυασμό με κάποιες γνώσεις της δομής -φυσικής της ατμόσφαιρας ,αλλά και την εμπειρία μπορείς να βγάλεις μια εκτίμηση η οποία θα είναι πολύ καλύτερη από μια επίσημη γενική αόριστη εκτίμηση της ΕΜΥ η οποία θα έχει μέσα την λέξη πιθανότητα. Αν είσαι ερασιτέχνης μετεωρολογός (εγώ προσωπικά) θεωρώ αστεία την λέξη πιθανότητα βροχής,δεν μπορεί να λες σε κάποιον μπορεί να βρέξει αλλά μπορεί και να μην βρέξει, πρέπει να του δώσεις μια σαφή απάντηση και όχι να "κρυφτείς" πίσω από την λέξη πιθανότητα. Ωστόσο δέχομαι οτι αν είσαι επίσημος φορέας(Ε.Α.Α-Ε.Μ.Υ) να την δώσεις την πιθανότητα γιατι βρίσκεσαι σε μια θέση ευθύνης και αναφέρεσαι σε μεγάλο πλήθος κόσμου .
      Εμείς έχουμε το μεράκι και την αγάπη την μετεωρολογία και κάθε φορά που πέφτουμε έξω γίνεται μάχη ωρών και ημερών να δούμε τι πήγε στραβά και έπεσε έξω η πρόγνωση. Μόνο έτσι θα μάθεις καλύτερα την πρόγνωση,ένας επαγγελματίας έχοντας όλα τα πτυχία(διδακτορικά-μεταπτυχιακά) είναι επιστήμονας ,ξέρει πολύ καλά την φυσική της ατμόσφαιρας αλλά δεν έχει "βραχει" ή "τριφτεί" στην πρακτική πρόβλεψη του καιρού (το υψόμετρο χιονόπτωσης το χειμώνα,το καλοκαιρινό μπουρίνι που θα πλήξει μέρος του λεκανοπεδίου και όχι το γενικόλογο "στα βόρεια του νομού" υπάρχει "πιθανότητα" βροχής. Ένας επαγγελματίας μετεωρολόγος δεν ενδιαφέρεται τόσο αν θα πέσει μέσα ή έξω η πρόγνωση του όσο ένας ερασιτέχνης ο οποίος αναζητά την επιτυχία της πρόγνωσης για την αυτοεπιβεβαίωση του.
      Ένα αρνητικό στοιχείο των ερασιτεχνών μετεωρολόγων είναι οτι παθιάζονται πολλές φορές με τα καιρικά φαινόμενα και χάνουν την ουσία της πρόγνωσης,δηλαδή δίνουν περισσότερα πράγματα από όσα δίνουν τα προγνωστικά στοιχεία,αυτό έχει να κάνει και με την αίσθηση πολλές φορές που σου βγάζει η διαταραχή,το ένστικτο και η φαντασία άλλων παρόμοιων διαταραχών που επηρέασαν την περιοχή σου . Πρέπει να υπάρχει αντικειμενικότητα και ουσία στην πρόγνωση και να μην ξεπερνάει το πάθος για έντονα καιρικά φαινόμενα την ουσία της πρόγνωσης.
      Παρ'όλα αυτά θεωρώ οτι υπάρχει μια ομάδα ερασιτεχνών μετεωρολόγων για παράδειγμα στην Αττική (4-5 άτομα) τα οποία είναι πολύ ικανά στην πρόγνωση και μόνο οφέλη μπορούν να αποκομμίσουν οι επίσημοι φορείς από αυτό . Η διαφορά λοιπόν και κλείνω με αυτό είναι οτι ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος κάθε μέρα που ξυπνάει κοιτάζει πάνω τον ουρανό ,παρατηρεί τις κινήσεις των νεφών,την κατεύθυνση/διεύθυνση των ανέμων και έχει πλέον τα κατάλληλα εργαλεία από την δορυφορική/χάρτες μέχρι τις παρατηρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών έτσι ώστε να βγάλει μια καλή εκτίμηση.
      Πλέον βρισκόμαστε στην γενιά των κινητών τηλεφώνων με τα εικονίδια και όλος ο κόσμος έχει γίνει μετεωρολόγοι των έξυπνων τηλεφώνων που δίνουν την πιο σωστή θερμοκρασία και πρόγνωση για την περιοχή τους . Αξίζει λένε 500 ή 1000 ευρώ τα κάνει όλα,αποκλείεται να κάνει λάθος το κινητό στην πρόγνωση του καιρού. Θα αρχίσει ένας νέος αγώνας πλέον...
      Ι.Κ.

      Διαγραφή
    2. Ακόμα κι έτσι, το να είναι ο πολίτης σε επιφυλακή και εγρήγορση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεν είναι και τόσο κακό. Κάποιοι θα προστατευτούν και θα γλιτώσουν.
      Από τους υπόλοιπους, κάποιοι θα γκρινιάξουν ότι τους κινητοποίησαν "χωρίς λόγο". Δεν πειράζει!

      Διαγραφή
  4. Κι ένας καθηγητής από τη Θεσσαλονίκη είπε ότι το σύστημα που έπληξε τη Χαλκιδική είχε τη δυναμική τυφώνα. Απλά επηρέασε μια πολύ μικρότερη περιοχή σε σχέση με έναν τυφώνα που μπορεί να σαρώσει δύο και τρεις πολιτείες των ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση,να στε καλά, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παλιά τα καλοκαίρια φοβομασταν τις πυρκαγιές, αλλά τώρα πια θα φοβόμαστε τις βροχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπως έτσι είναι. Παλιά τα καλοκαίρια άντε να είχε 1-2 μπόρες κάθε μήνα. Αλλά όχι να βρέχει κάθε δεύτερη βδομάδα, όπως τα δύο τελευταία χρόνια με τον παλιόκαιρο.

      Διαγραφή
  7. Barechos ηταν ολο το συστημα απλα ο θερμαικος προσθεσε πολυ ενεργεια και δημιουργησε την καταστροφική ενισχυση του φαινομένου. Υπηρχαν frame 22:00 νομιζω οπου το συστημα εφιαξε κορυφες πανω απο την τροποπαυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση. Σε τόσο ακραία και σπάνια φαινόμενα βεβαίως, η προσπάθεια των ειδικών να τα ερμηνεύσουν συχνά δεν οδηγεί σε ομοφωνία. Ο κ.Κολυδάς, για παράδειγμα, έγραψε, εμμέσως πλην σαφώς, για μεσοκυκλώνες (κυκλώνες μέσης κλίμακας που σχηματίζονται στο εσωτερικό ισχυρών καταιγίδων λόγω περιστροφής των ανοδικών ρευμάτων και ευνοούν τη γένεση σιφώνων), ο δε κ.Ζερεφός, αν το συγκράτησα καλά, μίλησε για ισχυρούς υδροστρόβιλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά τη γνώμη μου, Γιώργο, η "μεγάλη εικόνα" είναι το Ντερέτσο και οι σίφωνες (στεριάς ή θαλασσας) είναι φαινόμενα - παράγωγα αυτού του συστήματος. Και κάτι ακομα: η απάντηση στο ερώτημα αν πράγματι δημιουργήθηκε τη νύχτα κάποιος σίφωνας δεν είναι εύκολη, αν δεν έχεις ντόπλερ ραντάρ που θα σου δείξει την ηχώ σχήματος αγγιστριού ή γάντζου (echo hook). Με το φως της ημέρας συμπεράσματα βγάζεις με την επιλεκτικότητα των ζημιών που συνήθως προκαλούν οι σίφωνες.
      Καλή Κυριακή σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Άραγε τι να έδειξαν εκείνες τις ώρες τα ραντάρ της ΕΜΥ;

      http://hnms.gr/emy/el/observation/eikones_radar?ora=2019-07-13%2005:45

      Δυστυχώς, δεν το σκέφτηκα τότε να μπω σ΄αυτή τη σελίδα.

      Διαγραφή
  9. Η κυρια Χατζη του ΕΛΓΑ ανεφερε στο fb για echo hook απο το ρανταρ που εχουν στην Θεσσαλονικη.
    Ουδεις βεβαια ξερει σιγουρα τι ηταν τελικα.
    Πολυ καλη αναλυση να μαθαινουμε και εμεις μερικα προχωρημενα για την προγνωση εντονων καταιγιδων.
    Καλο υπολοιπο κ.Ζιακοπουλε και φιλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή