Αύγουστε, καλέ μου μήνα, ακύρωσε κάποια από τα καυσωνικά σου σχέδια!


Οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας παραμένουν ευνοϊκές για τη διατήρηση του επιφανειακού Β-ΒΔ ρεύματος στην περιοχή μας με μέγιστη ένταση τα 6 μποφόρ (Α-ΝΑ Αιγαίο και Καρπάθιο). Ψηλότερα, όμως, στην ατμόσφαιρα αρχίζει η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Β-ΒΔ Αφρική προς την Ιταλία και τα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας. Στη χώρα μας, ειδικότερα, τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) όσο και την Παρασκευή (2/8) η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς, ενώ το Σάββατο (3/8) αναμένεται άνοδος κατά 2 με 3 βαθμούς. Πάντως, στη διάρκεια του Σαββάτου ένα ψυχρό μέτωπο που θα κινηθεί από τα Δ-ΒΔ προς τα Α-ΝΑ θα σηματοδοτήσει το τέλος του καύσωνα στις δυτικές και βόρειες περιοχές. Τονίζεται ότι το πέρασμα του προαναφερθέντος μετώπου θα προκαλέσει τοπικές καταιγίδες στη Β-ΒΑ Ελλάδα και ισχυρούς ΒΔ ανέμους στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1-8-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 37 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 38 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 38 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 35 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 37 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 36 βαθμούς.

11 σχόλια:

  1. Σοφός ο δάσκαλος! Έκαστος στο είδος του κ ο κ ζιακοπουλος στις προγνώσεις του κ όχι μόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νωρίς το απόγευμα ψιχάλισε στην Καλλιθέα, μόλις κατέβηκα από το λεωφορείο, επιστρέφοντας από την καυτή Αθήνα, όπου έχει ακόμα αρκετή κίνηση, αν και είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Χθες, γύρισα και στις 2 τα ξημερώματα σπίτι από τα επείγοντα, όπου συνόδευσα αγαπημένο πρόσωπο. Δεν έφαγα κιόλας τίποτα με τόσους ανθρώπους που είδα να υποφέρουν (υπάρχουν, πάντως, και κάποιοι που πάνε νοσοκομείο για ψύλλου πήδημα), αλλά με κάτι τέτοια έχω φτιάξει φοβερή σιλουέτα. Αλίμονο, αν παραπονιέμαι. Τι να πουν και οι ασθενείς, αλλά και οι γιατροί που χειρίζονται πραγματικά αμέτρητα περιστατικά. Με την ευκαιρία κυκλοφορεί γαστρεντερίτιδα, οπότε χρειάζεται λίγη προσοχή. Αλλά και πολλή υπομονή, όπως και σε όλα στη ζωή.

    Πάντως, οι άνθρωποι στα επείγοντα περιμένουν περισσότερο για εισαγωγή από ό,τι περίμενε ο Κορκονέας για να αποφυλακιστεί με το που βγήκε η σκανδαλωδώς ευνοϊκή απόφαση του εφετείου. Παρεμπιπτόντως, το 2018 δολοφονήθηκαν 164 υπερασπιστές του περιβάλλοντος που μάχονταν κόντρα σε πρότζεκτ εξορύξεων, αποψίλωσης δασών και αγροτοβιομηχανίας, όπως επισημαίνει η Le Monde. Μάλιστα, αμέτρητοι ακόμα έχουν πέσει θύματα βίας, εκφοβισμού σε όλο τον κόσμο.

    Η χώρα με τους περισσότερους φόνους ακτιβιστών για το περιβάλλον είναι οι Φιλιππίνες με 30, ενώ στην Κολομβία και την Ινδία σκοτώθηκαν 24 και 23 άνθρωποι αντίστοιχα το 2018 και στη Γουατεμάλα 16. Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής είχε, μάλιστα, τους περισσότερους νεκρούς αναλογικά με τον πληθυσμό της. Η ειδική απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών Vicky Tauli - Corpuz είπε ότι οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος είναι κυρίως άνθρωποι που βλέπουν τις περιοχές τους να καταστρέφονται και προσπαθούν να τις σώσουν, αλλά αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες ή, τρομοκράτες.

    Ο αριθμός των θυμάτων είναι μικρότερος σε σχέση με το 2017, όταν είχαν δολοφονηθεί 207 ακτιβιστές για το περιβάλλον, αλλά μπορεί να έχει υποτιμηθεί. Το πιο πολύνεκρο περιστατικό του 2018 σημειώθηκε στη νότια Ινδία, όπου 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μία διαδήλωση ενάντια στην εξόρυξη χαλκού. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης σε μία μόνο πολιτεία της Βραζιλίας, ενώ στις Φιλιππίνες, που πήραν τη θλιβερή πρωτιά από τη Βραζιλία ως η χώρα με τα περισσότερα θύματα, εννέα καλλιεργητές ζαχαροκάλαμου, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών τους, εκτελέστηκαν από ενόπλους. Την ίδια τύχη είχε και ο δικηγόρος τους λίγες μέρες αργότερα.

    Η ΜΚΟ του ΟΗΕ για το κλίμα (GIEC) καταδικάζει επίσης και τον εκφοβισμό και τις φυλακίσεις υπερασπιστών του περιβάλλοντος. Καταδικάζει επίσης και τον ρόλο των επενδυτών, ανάμεσά τους και αναπτυξιακές τράπεζες, που συμμετέχουν σε αμφιλεγόμενα πρότζεκτ, όπως και την παραβίαση δικαιωμάτων από συγκεκριμένες εταιρίες. Οι πολυεθνικές που καταπατούν γη, επικαλούνται άγνοια για αυτό, αλλά θα πρέπει να διερευνούν αν τα εδάφη που εκμεταλλεύονται έχουν ενοικιαστεί νόμιμα και με τη συγκατάθεση των κοινοτήτων που ζουν εκεί για πολλές γενιές.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/07/30/plus-de-160-defenseurs-de-l-environnement-tues-en-2018-selon-une-ong_5494751_3244.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωχ ωχ ωχ τι τίτλος ην τούτος δάσκαλε;
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσομοίωση αεροχειμάρρων από το GFS. Παραστατικό και χρήσιμο νομίζω animation.

    https://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/250hPa/orthographic=16.64,57.19,407

    Κάτω αριστερά πατάμε Earth και ανοίγει παράθυρο για επιλογή παραμέτρων και επεξήγηση της χρωματικής κλίμακας. Φυσικά οι ταχύτητες ροής στο animation είναι πλασματικές - ενδεικτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χτες και προχθές το ενισχυμένο ΝΔ ρεύμα που επικράτησε είχε ζωγραφίσει πραγματικά.Ολο το σκηνικό έμοιαζε σαν να είχαμε νοτιά αρχών Οκτωβρίου.Σημερα ήταν τελείως διαφορετικό,θολά όλα πάλι,με κάποια αστάθεια όμως που δεν έδωσε τίποτα στα πεδινά τουλάχιστον.
    Για το Σάββατο βλέπω να έχουμε μαΐστρο-λιβα για εδώ και όχι μόνο,όμως...κάτι μου λέει ότι για την Θεσσαλία που όλοι απο μέρες βλέπουν 43αρια κλπ.,θα την βγάλει φτηνά και σ'αυτόν τον καύσωνα τα δυτ.και βόρεια τουλαχιστον.Αυτο το ψυχρό μέτωπο,οι καταιγίδες στα ΒΑ,που πράγματι θα φέρουν το Δυτ.ρευμα,δεν ξέρω,τα έχουμε ξαναζήσει αυτά.Νομιζω για τη Δυτ.Θεσσαλια τουλάχιστον οι πιο δύσκολη περίοδο θα είναι η Παρασκευή μεσημέρι,βράδυ και νύχτα ίσως προς Σάββατο.Θα δούμε τι θα γίνει λοιπον!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα, καλό μήνα και καλή Παναγιά σε όλους! Τα μέρη του Λαμέρα πάντως δεν παίζονται στη νυχτερινή ζέστη ,δίκιο έχει ο άνθρωπος που δε συμπαθεί το καλοκαίρι! Χθες το βράδυ ,ήρθα Καλλιθέα και Παλαιό Φάληρο με 34 και φουλ υγρασία και μέχρι τη μια η θερμοκρασία ήταν ακατεβατη 31C!Ακόμα και η απόγειος αύρα με προέλευση τον αστικό ιστό δε βοηθάει πιστεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Χρήστο και ...να μας γράφεις! (στο μπλογκ, εννοείται!)

      Η Καλλιθέα, αν εμπιστευτούμε τον σταθμό του Χαροκοπείου του ΕΑΑ, είναι το καλοκαίρι από τις θερμότερες (και πολλές μέρες η θερμότερη) περιοχές του λεκανοπεδίου. Όσο για τις βροχές, κανονική ...υετότρυπα. Κάτι σαν τη Θεσσαλονίκη, όπως τα λέει και ο Σιμούλης. Η απόγειος αύρα (ο Θεός να την κάνει), που διατρέχει όλο τον αστικό ιστό (δηλαδή τις χιλιάδες τόνους τσιμέντου και ασφάλτου) πριν καταλήξει στα νότια προάστια, μόνο αύρα δεν είναι. Τα ίδια και χειρότερα τη μέρα, όταν (όπως σήμερα) το μελτέμι είναι ζεστό και, περνώντας πάνω την πόλη, φτάνει στα νότια σαν κανονικός λίβας!

      Από την αθηναϊκή ...κοιλάδα του θανάτου (Death Valley), καλό μήνα σε όλους και καλές αστάθειες!

      Διαγραφή
  7. Χρειαζομαστε ενα καλό νερό εδω κάτω στη Μεσσηνία . Οι ελίτσες αρχίζουν να διαμαρτύρονται ...
    Δε φαινεται κάτι όμως στον οριζοντα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα! Καλό μήνα να χουμε, χωρίς καιρικές υπερβολές (καύσωνες κ ακραίες καταιγίδες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραίες οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών, όσο αναφορά τις μετεωρολογικες γνώσεις και για μας τους αδαείς ή "πρακτικους",είναι σεμινάρια.
    Ωραίες και οι εικόνες από τις προσομοίωσεις αεροχειμαρρων.
    Αρκετή ζέστη είχαμε και στην περιοχή μου τις προηγούμενες ημέρες, αλλά ευτυχώς τα βράδια μας,είναι πολύ ωραία και η θερμοκρασία πέφτει αρκετά και μόνο ένα βραδι έμεινε στους 21 βαθμούς.
    Από εδώ και πέρα με εξαίρεση λίγες μέρες, θα περάσουμε απο την ζέστη, στην ζέστα σχεδόν όλο τον μήνα.
    Οπότε απολαύστε την όμορφη θάλασσα που "αγκαλιάζει"όλη την πατρίδα μας και χαρειται,όσο μπορεί ο καθένας μας,την δροσιά που μας προσφέρει.
    Ωραίος μήνας για μπάνιο,εκτός τον Σεπτέμβριο,είναι ο Οκτώβριος, αλλα και ο Νοέμβρης,που η θάλασσα αλλά και η θερμοκρασία είναι σε πολύ καλά επίπεδα.

    Υ,Γ,1:Σήμερα ξεκινούν τα μερομηνια με Το νέο ημερολόγιο(1-12)Και 13-24 με το παλιό,τα οποία τά εμπιστεύομαι καλύτερα.
    Υ,Γ,2:Γιώργο Λαμερα, κρύβε λόγια για τον Πούτιν...μηπως...θυμώσει και μας πεθάνει μετά...
    Υ,Γ,3:Ευχαριστώ πολύ την γλυκειά Εβελίνα που μου έγραψε το σχόλιο,καθώς ένα πρόβλημα τενοντιτιδας που με βασανίζει μέρες,κάνει αδύνατο το γράψιμο από εμένα και με το αριστερό χέρι δεν γίνεται τίποτα.
    Τα χαπάκια που παίρνω δεν κάνουν και πολλά πράγματα και επειδή το Σ/Κ θα...τριγυρνώ στην Θεσσαλία, Νίκο Παππα και Γιώργο από Νομη μήπως...ψήνεστε να κάνουμε νέο γύρο στην φίλη μας την κ.Αθηνα
    Κυριακή μεσημέρι θα είναι εκεί.
    Καλό μήνα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό μήνα εύχομαι σε όλους.
    Ο Μήνας της Παναγίας μας. Ευχόμαι χωρίς καιρικές ακρότητες Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή