«Το καλοκαίρι εκεί δεν τρέμει τις βροχές…»


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη), βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει με έντονες καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους τη Μ. Βρετανία και τη ΒΔ Γαλλία, ενώ στη Β-ΒΑ Ευρώπη ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως θα δημιουργήσουν καιρικές συνθήκες φθινοπώρου. Στις μεσογειακές χώρες το καλοκαίρι καλά κρατεί με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες και περιστασιακές βροχές τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας. Στη χώρα μας, ειδικότερα, ένα χαμηλό που θα κινηθεί από το Β. Αιγαίο προς τη Μαύρη Θάλασσα θα προκαλέσει παροδικούς όμβρους και καταιγίδες κυρίως στη ΒΑ Ελλάδα και θα στρέψει παντού τους ανέμους σε ΒΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Αναφορικά με τον καιρό του επόμενου τετραημέρου (Τετάρτη 31/7-Σάββατο 3/8), το κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία στα τέλη της εβδομάδας θα φθάσει και ίσως κατά τόπους ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Υ.Γ. Ο τίτλος είναι από το ποίημα του Δημήτρη Χριστοδούλου «Μεσόγειος».

Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 30-7-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 35 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Μικρή πιθανότητα όμβρων το απόγευμα στα ορεινά Θεσσαλίας και Στερεάς. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 36 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανοί όμβροι κατά τόπους στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 34 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 35 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανοί όμβροι κυρίως στα ανατολικά το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 33 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω τι κάνει το καλοκαίρι, εμείς πάντως δεν τις τρέμουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και προς επίρρωση όσων γράφει ο κ. Ζιακόπουλος κίτρινος συναγερμός για καταιγίδες με κεραυνούς εκδόθηκε από το Met Office για την Αγγλία και την Ουαλία, αφού βροχή ενός μήνα έπεσε σε 24 ώρες, όπως αναφέρει το Skynews. Ορατός είναι επίσης ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν σπίτια και καταστήματα και να ακυρωθούν δρομολόγια τρένων και λεωφορείων. Στα Μίντλαντς πλημμύρισαν ήδη δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές και εκκενώθηκαν σπίτια, ενώ οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

    Στα νοτιοδυτικά και στην Ουαλία αναμένονται 30 με 40 χιλιοστά βροχής, με τον μέσο όρο ολόκληρου του Ιουλίου να είναι τα 81 χιλιοστά. Υπάρχει, μάλιστα, ενδεχόμενο οι καταιγίδες να συνοδεύονται από κεραυνούς στη συγκεκριμένη περιοχή που καλύπτεται από χαμηλές πιέσεις. Στα βορειοδυτικά αναμένονται ύψη βροχής 40 και 50 χιλιοστών, ενώ ήδη καταγράφηκαν 52,2 χιλιοστά από τις 11 το πρωί του Σαββάτου μέχρι την ίδια ώρα την Κυριακή. Ο μέσος όρος του μήνα για τα βορειοδυτικά είναι 89,5 χιλιοστά.

    Στο Ροτσντέιλ στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ έπεσαν 100 χιλιοστά βροχής σε 48 ώρες, δηλαδή, πάνω από τον μηνιαίο μέσο όρο και πλημμύρισαν και τα υπόγεια πολλών κτιρίων της πόλης, αλλά και γειτονικών περιοχών, όπου χρειάστηκε να επέμβει η πυροσβεστική. Σε μεγάλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου εκδηλώθηκαν καταιγίδες με κεραυνούς την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια ενός κύματος ζέστης με θερμοκρασίες - ρεκόρ. Η περασμένη Πέμπτη ήταν η πιο ζεστή μέρα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου με 38,7 βαθμούς, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αυτά τα στοιχεία είναι προσωρινά.
    https://news.sky.com/story/thunderstorms-and-heavy-rain-to-bring-risk-of-flooding-to-parts-of-uk-11772563
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πάλι θα τα πάρει τα νερά της η βόρεια ελλάδα.
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια ανάσα δροσιάς για αύριο είναι ότι πρέπει, ζέστη σήμερα πολύ, ειδικά με τον νοτιά που είχε σήμερα,το αίσθημα δυσφορίας ήτανε έντονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θερμοκρασιακό μέγιστο στα 500hp στην νότια Ελλάδα αύριο με την θερμοκρασία στα 5000 μέτρα να πλησιάζει τους -3 βαθμους εκεί στα ψηλά. Το να περάσει σε θετικό πρόσημο νομίζω είναι σπάνιο για την περιοχή μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά κάνεις και το επισημαίνεις Δημήτρη. Θετικές Τ στα 500 hPa πάνω από την Ελλάδα προσωπικά δε θυμάμαι όσον καιρό παρακολουθώ χάρτες. Και, με την ευκαιρία του σχολίου σου, θα γράψω και μερικά πράγματα που με προβληματίζουν για το μπλογκ.

      Υπάρχουν εδώ μέσα σχολιαστές που μπορούν να αναλύσουν τον καιρό (δε λέω να κάνουν προγνώσεις, γιατί αυτό είναι δουλειά απαιτητική και συστηματική, βλέπε Πανάκογλου), που μπορούν να επισημάνουν πράγματα, να ερμηνεύσουν χάρτες και δεδομένα καιρού, να μεταδώσουν καιρικές γνώσεις. Και όμως, ελάχιστοι το κάνουν. Κάποιοι εμφανίζονται και έπειτα "εξαφανίζονται", όπως ο Ι.Κ. από τον Διόνυσο, ο Παπαηλίας, που άμα θέλει δίνει ρέστα. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και άλλοι πολλοί που μας διαβάζουν αλλά διστάζουν να σχολιάσουν, ενώ έχουν τις γνώσεις και για το κάτι παραπάνω. Το πιο απογοητευτικό για μένα είναι ότι ακόμα και σε κάποιες "μερακλίδικες" αναρτήσεις του δασκάλου, που ερμηνεύουν καιρικά γεγονότα, που μας μαθαίνουν πράγματα, υπήρξαν κάποιες φορές μερικοί που αντέδρασαν με σχόλια του τύπου "τον καιρό μπήκαμε να δούμε, όχι σεμινάρια και ακαταλαβίστικα πράγματα"...
      Ναι αλλά ένα καιρικό μπλογκ οφείλει να έχει ΚΑΙ τέτοια "ακαταλαβίστικα". Που με λίγο διάβασμα ο καθένας μας μπορεί να τα καταλάβει. Προσωπικά θα ήθελα περισσότερες αναρτήσεις μετεωρολογικής γνώσης από τον κ.Ζιακόπουλο. Περισσότερα ανάλογα σχόλια από τους φίλους που θέλουν και μπορούν να σχολιάσουν. Το γεγονός ότι δεν μπορούμε στην ουσία να κάνουμε παραπομπές με links (αφού ανοίγουν μόνο με ...ακροβατικά), δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Πολλές φορές κι εγώ ο ίδιος δεν κάθομαι να γράψω, αφού δεν μπορώ να τεκμηριώσω και να στηρίξω την ανάλυσή μου με links που να ανοίγουν κανονικά, όπως γίνεται παντού στο διαδίκτυο.

      Θα με ενδιέφεραν ιδιαίτερα οι απόψεις των φίλων του μπλογκ αλλά και του κ.Ζιακόπουλου πάνω σ΄αυτά.

      Διαγραφή
    2. Εγώ, από την άλλη μεριά, θα ήθελα τα επιστημονικά άρθρα του κ. Ζιακόπουλου, να αποτελούν τουλάχιστον το 90% των αναρτήσεών του.

      Επίσης συμφωνώ ότι η μορφή του site αποτρέπει πολλούς να δημοσιεύουν πληρέστερα και ουσιαστικότερα κείμενα.

      Διαγραφή
  6. Τα ψάρια έφτασαν μέχρι τις πισίνες στην Αγγλία...

    Update έκανε το Skynews, καθώς το Met Office επιβεβαίωσε τη θερμοκρασία των 38,7 βαθμών που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα και είναι η υψηλότερη όλων των εποχών για τη Βρετανία, καταρρίποντας το ρεκόρ των 38,5 βαθμών από το 2003. Κατά τα άλλα δεν αλλάζει κάτι από το χθεσινό κείμενο, με εξαίρεση ότι ένα γυμναστήριο έκλεισε στο Μάντσεστερ, μετά από σφοδρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες και εντοπίστηκαν ακόμα και ψάρια στην πισίνα του. Το γυμναστήριο βρίσκεται κοντά σε ένα κανάλι που είχε υπερχειλίσει με τη σειρά του μετά από 24 ώρες αδιάκοπης βροχής.
    https://news.sky.com/story/thunderstorms-and-heavy-rain-to-bring-risk-of-flooding-to-parts-of-uk-11772563

    Mιας και έγραψα, όμως, για ψάρια, φωτογράφισα ένα χταποδάκι, μία μεγάλη μουρμούρα, που την ακολουθούσαν δύο σαργοί προσπαθώντας μάταια να της αποσπάσουν την τροφή, έναν κακαρέλο, μελανούρια και καλόγριες. Πενιχρός ο απολογισμός μετά από μία εβδομάδα που κατάφερα να πάω Θυμάρι, όπου μάζεψα μία σακούλα σκουπίδια με το που κατέβηκα από το ΚΤΕΛ και άλλες τρεις αργότερα από τη δαντελένια ακρογιαλιά και τα θολά με τον δυτικό άνεμο νερά. Η κατάσταση με τα σκουπίδια έχει αρχίσει να γίνεται απελπιστική στο Θυμάρι, αν και ακόμα δεν πλησιάζει της Σαλαμίνας το απίστευτο χάλι.

    Τουλάχιστον, ο δυτικός άνεμος δεν ήταν τόσο ισχυρός στη νότια Αττική (στο Φάληρο και τον Πειραιά φυσούσε σαφώς πιο πολύ) κι έτσι τέθηκε ευτυχώς υπό έλεγχο η φωτιά που είχε ξεσπάσει στην Κερατέα. Αλλά και κάποιες άλλες πυρκαγιές που ξεφύτρωσαν από δω κι εκεί με το που φύσηξε λίγο παραπάνω στην Αττική. Για εμπρησμό έκαναν, εξάλλου, λόγο κάτοικοι στον Ωρωπό.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή