Υπεριώδης ακτινοβολία, ο αόρατος κίνδυνος


Αν μείνουμε πολύ χρόνο εκτεθειμένοι στον ήλιο, το σώμα μας θερμαίνεται και κοκκινίζει. Η ενέργεια του ήλιου, που με τη μορφή ακτινοβολίας μικρού μήκους κύματος φθάνει σε μας, μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια, με αποτέλεσμα το κοκκίνισμα του προσώπου και ενδεχομένως, αν η έκθεση στον ήλιο έχει διάρκεια, το κάψιμο του δέρματος. Τα παραπάνω φαινόμενα προκαλούνται από την ακτινοβολία με μήκη κύματος μεταξύ 0,10 και 0,40 μικρομέτρων  που ονομάζεται υπεριώδης ακτινοβολία ή UV (UltraViolet) ακτινοβολία.

Όταν η υπεριώδης ακτινοβολία φθάσει στο ανθρώπινο σώμα, απορροφάται από το πρώτο στρώμα που βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Ο οργανισμός του ανθρώπου αμύνεται και για να προστατευτεί ορισμένα κύτταρά του παράγουν μια σκούρα χρωστική ουσία, τη μελανίνη, η οποία απορροφά μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας. Είναι αυτονόητο ότι άτομα με λευκό ευαίσθητο δέρμα, που το σώμα τους παράγει λίγη μελανίνη, έχουν μικρότερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Για την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε το δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας που περιγράφεται στον παρακάτω πίνακα. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του δείκτη τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος βλαβών στο ανθρώπινο δέρμα. Κάθε μονάδα του δείκτη εκφράζει ακτινοβολία, δηλαδή ενέργεια ίση με 25 μιλιβάτ ανά τετραγωνικό μέτρο.


Για την πρόγνωση του δείκτη UV λαμβάνονται υπόψη:
• Η εποχή του έτους (η ακτινοβολία είναι εντονότερη τη θερινή περίοδο).

• Η θέση του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας (το μέγιστο του δείκτη σημειώνεται το μεσημέρι).

• Το υψόμετρο (η υπεριώδης ακτινοβολία αυξάνεται περίπου κατά 10% για κάθε 1.000 μέτρα πάνω από το έδαφος).

• Η νεφοκάλυψη (τα σύννεφα εξασθενίζουν την ηλιακή ακτινοβολία από 10 έως80%, ανάλογα με την πυκνότητά τους).

• Η συγκέντρωση του όζοντος στην ατμόσφαιρα.

Πρέπει να προσθέσουμε ακόμα ότι άτομα που βρίσκονται σε χιονοσκεπείς περιοχές ή σε αμμώδεις παραλίες δέχονται επιπλέον ακτινοβολία από τις ανακλάσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο χιόνι ή την άμμο. Καλό είναι να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ποσοστό της UV ακτινοβολίας 50% διεισδύει στο νερό της θάλασσας σε βάθος περίπου 3 μέτρων. Ένας παραστατικός τρόπος για να θυμόμαστε τα μέτρα που πρέπει να παίρνουμε για τις διάφορες τιμές του δείκτη UV δίνεται στο παρακάτω σχήμα.


Στα προαναφερθέντα μέτρα πρέπει να προστεθεί και ο περιορισμός του χρόνου έκθεσης στον ήλιο. Ο χρόνος αυτός πρέπει να ελαττώνεται, όσο αυξάνονται οι τιμές του δείκτη UV και όσο πιο λευκό δέρμα έχει ο άνθρωπος (Απόσπασμα από το βιβλίο ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, τόμος Ι « η γνώση»).

7 σχόλια:

  1. Καλημέρα σε όλους!! Ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε για το υπέροχο άρθρο σας να είστε καλά!! Καλό Σαββατοκύριακο!! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα σε ολους ΔΑΣΚΑΛΕ φοβερο το αρθρο σας για την ηλιακη ακτινοβολια Ας.προσεξουν οι γυναικεςοι οποιες στην κυριολεξια ψηνονται και βραζουν στον ηλιο για να μαυρισουν Ελεος πλεον με αυτο το μαυρισμσα το μονο που κερδιζουν ειναι καταστροφη του δερματος τους Προσοχη και στα παιδακια Πριν λιγες μερες μια γνωστη μου κυρια μετα το μπανιο στις4 το απογευμα και 2 ωρες ηλιοθεραπεια για μαυρισμα βγηκε κατακοκινη σαν ντοματα Στην αρχη.γελουσε ομως το.βραδυ δεν ηρεμησε απο το καψιμο Εβαλε.πανω της 1 κιλο γιαουρτη για ανακουφιση ομως τιποτε Ε λοιπον τωρα εχει σε.ολο το σωμα της μπαλωματα και ξεφλουδισματα Εχει καποιο.νοημα αυτο? ΟΧΙ ΦΟΒΟ ΛΟΙΠΟΝ.ΑΛΛΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΑ ΗΛΙΟ ΚΑΙ.ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ!!@!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να στε καλά κ ζιακοπουλε! Καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό άρθρο,ευχαριστούμε πολύ δάσκαλε.
    Πιστεύω πάντως ότι η καλύτερη ώρα για...πετύχεις το ιδανικό...ψήσιμο είναι μεταξύ 13-17μμ.
    29 κατασκευαστές το συνιστούν...
    Φίλε γεροπαναχαικε,τα αποτελέσματα της κόρης μου ήταν όπως ακριβώς τα περιμέναμε,18,200 έπιασε και περνάει όπου θέλει.Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου.
    Χαιρετισμούς σε ολη την παρέα από τα χωριά του βάλτου Αιτωλοακαρνανίας όπου βρίσκομαι από εχθές,απέναντι απο το όρος Χελωνα(κορυφή Αλιντα 1750 μέτρα) φυσικό σύνορο μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Άρτας,όπου φιλοξενούμαι και ειχα την χαρά να πατήσω στην κορυφή σήμερα το πρωί.Πολύ όμορφο μέρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε Χριστοδουλε συγχαρητηρια στην κορη σου για το υπεροχο 18.200 των Πανελληνιων. .Ξερω και απο πανελληνιες και απο...κορες! Και μη ξεχναμε οτι η καλυτερη σχολη ειναι εκεινη της οποιας το προγραμμα σπουδων οδηγει στην ασκηση επαγγελματος,το οποιο ανταποκρινεται,ει δυνατον πληρως,στα ενδιαφεροντα και τον χαρακτηρα μας..Καλη ακαδημαικη πορεια στο παιδι. Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Συγχαρητήρια Χριστόδουλε για την κόρη σου...να είναι πάντα καλότυχη και να έχει μια όμορφη ακαδημαϊκή πορεία. Και το σημαντικότερο: να απολαύσει τις σπουδές της πραγματικά

      Διαγραφή
  5. Κ.Ζιακόπουλε είστε επιστήμονας και σας ευχαριστούμε για ότι μας μαθαίνετε. Ο πατέρας μου όντας φυσικός μου μίλαγε από μικρό παιδί για τους κινδύνους που κρύβει ο ήλιος το καλοκαίρι και για τους καρκίνους προκαλεί.Οι φίλοι μου τότε με κοροϊδεύανε που "φοβόμουν τον ήλιο".
    Περάσαν 20 χρόνια και δυστυχώς δεν άλλαξε τίποτα.Εχθές που πήγα στο φαρμακείο για να αγοράσω αντιλιακό για το πρώτο μου μπάνιο είχαμε την ίδια κουβέντα με τον φαρμακοπείο ο οποίος υποστήριξε πως τις τελευταίες μέρες έχουν περάσει δεκάδες συνομήλικοί μου από το φαρμακείο για να προμηθευτούν καταπραϋντικά για τους πόνους και αλοιφές από τα εγκαύματα.
    Εγώ το μόνο που του απάντησα ήταν ότι είναι θέμα παιδείας....
    Ι.Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή