Μη τρομολαγνική πρόγνωση του καιρού

Τοπίο στον Αλιάκμονα. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

Θερμές αέριες μάζες μεταφέρονται από τη Β-ΒΔ Αφρική προς την περιοχή μας, με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Πάντως, στην ανατολική και τη νότια χώρα και κυρίως στις προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές η ζέστη θα είναι  ανεκτή και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) λόγω της διατήρησης του μελτεμιού, το οποίο στη διάρκεια της ημέρας στο Αιγαίο θα φθάνει τα 6 μποφόρ. 


Την Παρασκευή, η ζέστη θα είναι αισθητή σε όλη τη χώρα, καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Επισημαίνεται, πάντως, ότι το θερμό κύμα αυτών των ημερών θα είναι μέτριας εντάσεως και δεν θα κρατήσει πολύ. 

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται σταδιακή μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων στις ηπειρωτικές περιοχές και τη βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας, αρχής γενομένης από τη Β. Ελλάδα.     

16 σχόλια:

  1. Καλημέρα στον δάσκαλο και σε όλη την μετεωπαρέα.

    Για μια ακόμα φορά, δάσκαλε, χαλάτε την πιάτσα των τρομολάγνων. Θα σας βάλουν πάλι στο μάτι (μαζί με τους ανώνυμους σχολιαστές του blog)! Η αλήθεια πάντως είναι ότι το τελευταίο 10ήμερο οι προβλέψεις έδειχναν και εξακολουθούν να δείχνουν κύμα ζέστης, καλής μεν αλλά με μικρή διάρκεια. Αυτό που με απασχολεί είναι η ένταση του μελτεμιού, η οποία σε συνδιασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες θα δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για κίνδυνο δασικών πυρκαγιών.

    Πάντως να μην έχουμε παράπονο φέτος το καλοκαίρι, με εξαίρεση τον Μάϊο και το πρόωρο καύσωνα που έκανε τότε δεν έχουμε κάτι φοβερό και τρομερό μέχρι τώρα. Πάνω κάτω στα συνηθισμένα επίπεδα των τελευταίων ετών, δλδ πάνω από τους μέσους κλιματικούς όρους 30ετίας αλλά όχι.. εκτός ανεκτών ορίων.

    Χρήστος Κομπορόζος - αναμένοντας την άδεια :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδη δεν βλέπω τηλεόραση τι έγινε? Πάλι άρχισαν οι ξεφτίλες τα αποβράσματα οι δημοσιογράφοι να λένε ψέματα ότι ερχονται 50 βαθμοί για να κάνουν τηλεθέαση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε θα κάνει ζέστη κ μάλιστα στα δυτικά κεντρικά κ βόρεια παρατεταμένη με μικρά διαλείμματα δροσιάς (μακάρι να βγάλει την Κυριακή κ καμία καταιγίδα όπως δείχνει).
      Αυτοί που μιλούν για μεγάλους καύσωνες κ 42ρια κ 43ρια είναι για γέλια κ νομίζω ότι ο κόσμος επιτέλους πρέπει να τους πάρει
      χαμπάρι.
      ένα θερμό κύμα είναι πολύ νορμάλ για την εποχή.
      Όπως νορμάλ για την περιοχή μας θα είναι κ τα συνεχόμενα 35ρια του Αυγούστου.
      Απλά εγώ δεν τα πάω καλά με την ζέστη κ ακόμη κ τα συνεχή 35ρια με κουράζουν.
      Σήμερα πιάσαμε 37,3β στην περιοχή μου ενώ όπως είδα στους σταθμούς ήταν κ η πρώτη νύχτα μετά από πολύ καιρό που πλην τής ΒΔ ηπειρωτικής χώρας η υπόλοιπη Ελλάδα είχε αρκετά υψηλές ελάχιστες με πρωταθλητή το νόμο Αττικής όπου η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 27 με 28 βαθμούς.
      Πάντως το ξανά λέω ότι κάνει κ θα κάνει ζέστη, αλλά για Ελλάδα νορμάλ πράγματα.
      Καλές βουτιές η καλές βουνίσιες αποδράσεις.

      Διαγραφή
    2. Ένα απλό κύμα ζέστης είναι εκδηλώμενο στη φυσιολογική χρονική στιγμή. Αν εξαιρέσουμε τον καυσωνα του Μαΐου, διανύουμε ένα άκρως νορμάλ καλοκαίρι τύπου 20ου αιώνα.

      Διαγραφή
    3. Θα έχουμε πάλι 40άρια μέσα στον Αύγουστο.

      Διαγραφή
  3. Ξανά η ίδια εικόνα και αυτή την εβδομάδα(μέχρι στιγμής τουλάχιστον)Η Κυριακή ήταν η πιο ζεστη ημέρα και από Δευτέρα έως τώρα η θερμοκρασία κινείται σε καλοκαιρινά επίπεδα,32-35 στον κάμπο και 29-32 στα υψώματα (ακόμη χαμηλότερη στα πιο ορεινά)αλλά με τον δυνατό βοριά να πνέει μέρα νύχτα,η αίσθηση της ζέστης είναι ανεκτή.
    Πιστεύω ότι μέχρι στιγμής δεν πάνε και τόσο άσχημα τα πράγματα σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα,αλλά σε περιοχές που έχει να βρέξει πολύ καιρό αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια της ξηρασίας που θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.
    Φυσικά αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο και νομίζω ότι σε γενικές γραμμές κάπως έτσι κυλάει σχεδόν κάθε χρόνο με μικρές αυξομειώσεις αλλά σταθερά προς το πιο θερμό μοτίβο.
    Καλές βουτιές σε όσους μπορούν να τις απολαύσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρομολαγνια με τον ιό τρομολαγνια κ με τον καιρό..νυσαφι πια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κατάσταση με τον ιό είναι διαφορετική. Μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι.

      Διαγραφή
  5. Ο τιτλος της Δευτερας,ο οποιος θεωρω οτι ειχε και υπαινικτικη χροιά ,εθετε τα πραγματα στην δέουσα διασταση.---Π.Α. Υ.Γ. 1)."Μείζων πασών αρετών διάκρισις ".Αλλο ο λαιμοδετης και αλλο το...εσωρουχο!. Υ.Γ. 2).Αγαπητε ανωνυμε ο χαρακτηρισμος συλλήβδην "αποβρασματα" κατ εμέ ειναι λιαν υπερβολικος και προσβλητικος για εναν ολοκληρο κλαδο εργαζομενων .---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Π.Α. Δεν μπορούν όλοι οι δημοσιογράφοι να χαρακτηρίζονται έτσι. Ωστόσο, φέρουν και αυτοί ένα μερίδιο ευθύνης γιατί εξ ανάγκης (εξασφάλιση δουλειάς) δεν λειτουργούν ως εκ του επαγγέλματός των όφειλαν. Σε τελική ανάλυση, η άλωση σχεδόν όλων των ΜΜΕ από επιχειρηματίες, που χρησιμοποιούν αυτά για την προώθηση των συμφερόντων τους, αναγκάζει τους πολίτες που αναζητούν την αλήθεια να στρέφονται όλο και περισσότερο προς το αχανές και γεμάτο παγίδες διαδίκτυο. Είναι ένα έλλειμμα δημοκρατίας που κάποτε θα το πληρώσουμε.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Θα εννοούσε τα αφεψήματα, τα εκχυλίσματα, που παράγονται κατά το βράσιμο.

      Διαγραφή
  6. Επιτρέψτε μου μια αναφορά σε θερμοκρασίες άλλων περιοχών του κόσμου,τώρα το μεσημέρι που "καιγόμαστε". Νασιριγια Ιράκ 53 β. Μπασραχ, Αμαραχ (Ιράκ) 52, Κουβέιτ 51 στην σκιά πάντα. Καπως έτσι παίρνω δύναμη για αντιμετωπίσω πιο εύκολα την ζέστη μας...(πηγή: wetterradar).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητε ανωνυμε αυτες οι θερμοκρασιες σε ιρακ -μπαχρεην-αραβια-νοτια αλγερια-λυβιη-κεντρικη και νοτιο αιγυπτο κλπ ειναι φυσιολογικες και ισως και λιγο χαμηλοτερες απο τις κανονικές για αυτη την εποχηΕιναι δε για τη χωρα μας απλησιαστες και δεν χρειαζεται ουτε να
    το σκεπτωμαστε Αλωστε συνεχωμενες θερμοκρασιες 35-38.βαθμους σιγα σιγα γινωνται ενοχλητικες Φιλε μου ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΕ.ΟΙ ΖΕΣΤΕΣ ΕΣΦΙΞΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ να προσεχεις στα κτηματα οταν δουλευεις Ευτυχως το καλοκαιρι που ειναι κακοκαιρι για μενα φευγει γρηγορα και το φθινωπωρο πλησιαζει Καλα μπανια και δροσιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χριστοδουλε συγνωμη για το λαθος στο ονομα σου στο προηγουμενο σχολιο μου οπου σε ανεφερα.ως ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ Το καλοκαιρι ηλθε.πλεον για να μεινει.εχει απολυτο δικιο ο φιλος.μας.ο ΦΩΤΗΣ.ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε γ.παναχαικε μη στεναχωριεσαι.Γραφίς λανθάνουσα τ αληθή γράφει.Νομιζω οτι ειναι προτιμοτερο το Χριστοφόρος (ο φέρων τον Χριστον),απο το Χριστόδουλος (ο δουλος του Χριστου) .Αλλωστε ο ιδιος ο Χριστος ειπε "Υμεις φιλοι μου εστέ,ου λεγω υμας δουλους"
      ΙΩΑΝΝΟΥ ιε,14.-----Π.Α.

      Διαγραφή
  9. Δασκαλε σωστα .Η δημοκρατια , ("σκετη",χωρις επιθετικους προσδιορισμους),ειναι ενα "δυσκολο" πολιτευμα ,αλλα αναντικαταστατο.Εναπόκειται στον δημο,στον συντεταγμενο λαο,η θεραπεια των εκάστοτε αναφυομένων παθογενειών και ελλειμματων της.
    Το διαδικτυο αποτελει ενα θαυμα του ανθρωπινου νου,ισως το μεγαλυτερο,αλλα ταυτοχρονα,εκτος των αλλων,αποτελει και εκτροφειο "ψεκασμενων".....
    Παραθετω τους τρεις εισαγωγικους στιχους απο το ποιημα "οσο μπορεις" του Κ.Καβαφη
    "Κι αν δεν μπορεις να καμεις την ζωην σου οπως την θελεις
    Τουτο προσπαθησε τουλαχιστον
    Οσο μπορεις μην την εξευτελιζεις.......".---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή