Περί καυσώνων και απότομων κλιματικών μεταβολών



Με αφορμή το σχόλιο φίλου του μπλογκ περί καυσώνων και απότομων κλιματικών μεταβολών που δημοσιεύτηκε στην προηγούμενη ανάρτηση, παραθέτω τα συμπεράσματα δύο σχετικών εργασιών που παρουσιάστηκαν σε Πανελλήνια Συνέδρια Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της  Ατμόσφαιρας.


Συμπέρασμα 1ο
Τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια παρατηρείται αύξηση του αριθμού των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες σε όλα σχεδόν τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, η οποία δεν είναι αποτέλεσμα της επίδρασης μόνο του φαινομένου της θερμικής νησίδας. Με βάση τα θερμοκρασιακά κατώφλια των 36,5 και 39,5οC, με τα οποία έγινε η συγκεκριμένη εργασία, είναι δυσδιάκριτη η διαχρονική άνοδος της θερμοκρασίας στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση όμως η αδιαμφισβήτητη άνοδος της θερμοκρασίας, που είναι ιδιαίτερα εμφανής στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα, βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με τη γενικότερη άνοδο της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη μας.
 
Η αυξητική τάση στον αριθμό των επεισοδίων καύσωνα που παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις περιοχές καταδεικνύει αλλαγές στη μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Ατλαντικού, της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, που φαίνεται να συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για την επίδραση της παγκόσμιας θέρμανσης στη συχνότητα εμφάνισης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας εμποδισμού τύπου Ωμέγα, που ξεκινά με την επέκταση του αντικυκλώνα των Αζορών προς τον Βορειοανατολικό Ατλαντικό.

(Ζιακόπουλος Δ., Βλάση Α. και Μεθενίτη Κ, 2008:  Εμφάνιση θερμών κυμάτων στην Ελλάδα κατά τη  θερινή περίοδο και διαβάθμιση του κινδύνου που προέρχεται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Πρακτικά 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της  Ατμόσφαιρας, Θεσσαλονίκη).



Συμπέρασμα 2ο
Τα κλιματολογικά στοιχεία των περισσότερων Μετεωρολογικών Σταθμών της χώρας  μας επαληθεύουν ως ένα βαθμό τη θεωρία αναφορικά με την υπόθεση ότι το έτος 1976 ήταν έτος μεταίχμιο στην πορεία της θερμοκρασίας (Overpeck T. J. and Cole E. J., 2006). Η πτωτική τάση της θερμοκρασίας από το 1955 έως το 1976 που παρατηρείται στα στοιχεία ορισμένων Μετεωρολογικών Σταθμών δεν είναι στατιστικώς σημαντική, αλλά η ανοδική της τάση από το 1977 και μετά είναι σημαντική. Το γεγονός (βλέπε πρώτο σχήμα) ότι το άλμα της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας του καλοκαιριού από το 1976 έως το 1977 στην περιοχή της Αθήνας είναι εξαιρετικά μεγάλο (το μεγαλύτερο της χρονοσειράς) καθώς και το γεγονός ότι έκτοτε οι μέσες μέγιστες τιμές των καλοκαιριών στην περιοχή αυτή κυμαίνονται σχεδόν όλα τα χρόνια πάνω από την κανονική τιμή (οι εξαιρέσεις των ετών 1983 και 1984 είναι πολύ πιθανό να οφείλονται στην ηφαιστειακή έκρηξη του Ελ Τσιτσόν) υπαινίσσονται ότι η παγκόσμια κλιματική αναστάτωση του 1976 είναι πιθανό να άνοιξε  μια «μαγική κλιματική πύλη» και στην Ελλάδα.

Σε πολλές περιοχές της χώρας από το 1998 και μετά παρατηρήθηκαν οι υψηλότερες απολύτως μέγιστες και μέσες μηνιαίες τιμές της θερμοκρασίας τουλάχιστον της τελευταίας 50ετίας. Τα παραπάνω ευρήματα της έρευνας βρίσκονται σε συμφωνία με τη γενικότερη διαπίστωση πολλών ερευνητών και της IPCC ότι τα περισσότερα από τα  τελευταία 15 χρόνια είναι τα θερμότερα χρόνια που  βιώνει ο πλανήτης από τα μέσα του 19ου αιώνα. Ταυτόχρονα όμως παρατηρούνται ορισμένες ακραίες ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας καθώς και ακραίες περιπτώσεις φαινομένων που συνδέονται με άλλες μετεωρολογικές παραμέτρους. Τα γεγονότα αυτά προσανατολίζουν τη σκέψη προς την κατεύθυνση μιας γενικότερης κλιματικής αναστάτωσης που μεταξύ των άλλων προκαλεί και αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων. Σε κάθε περίπτωση, για να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα απαιτείται περισσότερη έρευνα από την οποία θα διαπιστωθεί κατά πόσο από το 1998 και μετά σηματοδοτήθηκαν μονιμότερες αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία σε πλανητικό ή περιοχικό επίπεδο.

(Τζανάκου Μ. και Ζιακοπούλου Ν., 2010: Απότομες κλιματικές μεταβολές τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Πρακτικά 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της  Ατμόσφαιρας, Πάτρα).     

16 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε δάσκαλε για τα επιστημονικά άρθρα, λιτά και εύγλωττα όσα αναφέρεται. Κάθε επιστήμη χρειάζεται έρευνα, νηφαλιότητα, αποδείξεις (βεβαίως) και τέλος υπομονή. Όπως πολλές φορές λέγεται: όποιος επιστήμονας υποστηρίζει ότι ξέρει και κατέχει την απόλυτη αλήθεια, παύει δηλαδή να ερευνά και αναθεωρεί μάλλον έχει λοξοδρομήσει από τον επιστημονικό δρόμο. Από την άλλη, εκείνος που χωρίς να προβάλλει την απόλυτη γνώση διατυπώνει με σαφήνεια και στοιχεία τις απόψεις του, εκτός από επιστήμων είναι και δάσκαλος για τους μη ειδήμονες.
    Καλό Σαββατόκυριακο δάσκαλε ,
    Και σε όλους τους φίλους/ες του μπλογκ
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ θερμά για την παράθεση των στοιχείων.
    Ειλικρινά, εκεί που λάτρευα το καλοκαίρι μέχρι και τη δεκαετία του 80 έχω φτάσει στο σημείο να σκέπτομαι, άντε να περάσει να λειτουργήσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά προκαλεί η πλύση εγκεφάλου. Εάν σου έλεγαν στη τηλεόραση ότι ο πλανήτης ψύχεται και σου εδιχναν συνέχεια χιόνια και πάγους, θα κρύωνες. Κανένας δεν θα είχε αντιληφθεί καμία υπερθέρμανση εάν δεν υπήρχε η τηλεόραση και οι εφημερίδες. Μου λένε κάποιοι την άνοιξη ότι αχ τι παθαμε χάθηκαν οι 4 εποχές και τους απαντώ μα καλά δεν βλέπετε έξω τα υπέροχα λουλούδια? Εκεί έφθασαν τον λαό πόσο μάλλον τον Ελληνικό που είναι και μαλθακός, να μην απολαμβάνει την φύση και την ζωή και να περιμένει το τέλος του κόσμου.

      Διαγραφή
    2. Οι φυσικοί παρατηρούν προσεκτικά ό,τι συμβαίνει γύρω τους και ταξινομούν τις παρατηρήσεις τους, αναζητώντας ομοιότητες μεταξύ των φαινομένων. Δεν περιορίζονται όμως σ' αυτό: εκφράζουν τις παρατηρήσεις τους με τη βοήθεια μετρήσιμων ποσοτήτων. Αναζητούν συσχετίσεις μεταξύ των ποσοτήτων τις οποίες προσπαθούν να εκφράσουν με τη βοήθεια των μαθηματικών. Στη συνέχεια διατυπώνουν υποθέσεις για να ερμηνεύσουν τις παραπάνω συσχετίσεις. Με τη βοήθεια του πειράματος διαψεύδουν ή επαληθεύουν τις υποθέσεις. Δηλαδή οι φυσικοί, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν το φυσικό κόσμο, εργάζονται με μια συγκεκριμένη μεθοδολογία που περιλαμβάνει τα παραπάνω βήματα. Η μεθοδολογία αυτή ονομάζεται επιστημονική μέθοδος (Από το βιβλίο Φυσικής της Β΄ Γυμνασίου).

      Διαγραφή
  3. Συγχαρητήρια κ ζιακοπουλε για το άρθρο σας! Καλό σαββατοκύριακο από Μυτιλήνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δάσκαλε, τα επιστημονικά άρθρα σας είναι πάντοτε πηγή γνώσης για όλους μας! Και ειδικά όσα αναφέρονται στο μείζον θέμα της (υφιστάμενης) κλιματικής αλλαγής είναι που μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν ιδιαίτερα.

    Καλό σαββατοκύριακο και καλό Αύγουστο σε όλη τη μετεωπαρέα,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ευχαριστούμε για την δημοσίευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστουμε για το αρθρο και τα στοιχεια....
    και για μενα πλεον εδω και πολλα τελευταια χρονια το καλοκαιρι στην Ελλαδα απο 20 κυριως και μετα Ιουνιου, μεχρι και τα μεσα Σεπτεμβριου, τις περισσοτερες φορες ειναι ενας εφιαλτης απο την υπερβολικη ζεστη... μια περιοδο που περιμενω πως και πως να περασει, σιγουρα σε μεγαλο βαθμο φταιει και το οτι εχω εγκλωβιστει ως διαμονη στην πρωτευουσα, οπου με ολο αυτο το τσιμεντο κα την ασφαλτοστρωση σε τεραστια εκταση πανω στον νομο, δεν αναπνεει ποτε ουτε τα βραδια το περιβαλλον γυρω μας... το αναφερω γιατι φανταζομαι και σε καποιες αλλες μεγαλες πολεις της Ελλαδα θα συμβαινει εν μερη κατι παρομοιο... στο Αιγαιο, πχ Κυκλαδες, ΝοτιοΑνατολικο Αιγαιο παντως εχει οπως παντα αλλο καιρο, απολαυση, ειδικα στα υπηνεμα μερη, ενα σπιτακι και ενα βαρκακι στην Μηλο θα το ηθελα (και οχι μονο για το καλοκαιρι).... :-D

    The Sailor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παλαιότερα, έχοντας πάει αρκετές φορές διακοπές σε κάποιο Κυκλαδονήσι, έζησα εξαιρετικούς καιρούς με μελτέμι 6 μποφόρ την ημέρα και 4 μποφόρ τη νύχτα. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις που γύριζα στην Αθήνα και ο αχός του αέρα στα αφτιά μου έκανε μέρες να φύγει! Ωραίους καιρούς έχει και το Ιόνιο με εξασθενημένο μαΐστρο. Βέβαια, όπου δεν φθάνουν οι συνοπτικοί κλίμακας άνεμοι, την περνάς με τις αύρες, θαλασσινές ή στεριανές. Στη θάλασσα ή το βουνό το καλοκαίρι μας είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, αρκεί να μην υπάρχουν ιοί, φωτιές και φτώχεια!
      Καλό απόγευμα σε όλους.

      Διαγραφή
  7. Η οικογένεια, πλέον, Ζιακόπουλου "ζωγραφίζει" το τελευταίο διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σας ευχαριστούμε Δάσκαλε για το άρθρο να έχετε ένα καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με απλά και κατανοητά λόγια και ανάμεσα σε λίγες γραμμές ο δάσκαλος επιβεβαίωσε αυτό που λίγο πολύ όλοι βλέπουμε εδώ και πολλά χρόνια,την κλιματική αλλαγή του καιρού.
    Για όσους είναι από 50 ετών και πάνω νομίζω ότι είναι ξεκάθαρα τα πράγματα,σε όσους δε,έχουν την χαρά και την ευτυχία,όπως εγώ,να ζουν κοντά στην φύση,άνετα μπορούν να καταλάβουν τις αλλαγές που έχουν επέλθει,αρκεί να είναι λίγο παρατηρητικοι.
    Ολα τα δέντρα και τα φυτά,ακόμη και τα ζώα,έχουν αναπροσαρμόσει την συμπεριφορά τους πάνω στα καινούργια αυτά δεδομένα.
    Αν μπορούσαμε να πούμε(χοντρικα) πως υπάρχουν 2 τομείς,ένας πιο ψυχρός και ένας πιο θερμός και προς τα που βαδίζουμε,τότε η χώρα μας με αυτά που εγώ μπορώ και αισθάνομαι,σίγουρα πηγαίνει προς τον πιο θερμό τομέα.
    Φυσικά δεν μιλώ σαν ειδικός γιατί δεν είμαι,αλλά μιλώ ως άνθρωπος που καθημερινά βρίσκομαι κοντά στην φύση και ακόμη εχω την ευκαιρια να ταξιδεύω αρκετά και σε μεγάλο μέρος της χώρας μας.
    Όλα όσα συναντώ σε κάμπους,βουνά και θάλασσες,είναι αυτά που μας έγραψε ο δάσκαλος που μαζί με τους εξαιρετικούς συναδέλφους του,έκαναν την μελέτη αυτή.Ας ελπίσουμε ότι όλα θα κυλήσουν πολύ καλύτερα από όσο φαίνεται.
    Φίλε γεροπαναχαικε,σόρι που δεν είδα αμέσως το σχόλιο σου,αλλά επεσσν πολλά τρεχάματα με πολλά και διάφορα συν ότι εχθές το απόγευμα είχαμε και μεγάλη φωτιά μεταξύ Μαυρομματιόυ και Θεσπιων,καίγοντας παρά πολλά ελαιόδεντρα,αλλά ευτυχώς που ο άνεμος έκοψε και έτσι η φωτιά δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις.
    Δεν πειράζει για την αλλαγή του ονόματος,το ίδιο είναι.
    Αγαπητέ Π.Α,είτε Χριστόδουλος,είτε Χριστόφορος,είτε Χρυσόστομος,δεν έχει σημασία,αρκεί που φέρει το χρίσμα...
    Σήμερα είναι μια μεγάλη η μέρα για την περιοχή μας και όχι μόνο,καθώς περνάει σάρκα και οστά ένα μεγάλο μας στοίχημα που εδώ και πολύ καιρό αγωνιζόμαστε για αυτό.
    Στις Θεσπιές,στο μνημείο του στρατηγού Δημοφιλου θα λάβει χώρα ένα μεγάλο γεγονός που μετά από 2,500 χρόνια θα "ενώσει" ξανά τον Λεωνίδα και τους 300 Σπαρτιάτες,με τον Δημοφιλο και τους 700 Θεσπιεις, που έπεσαν στην μάχη των Θερμοπυλών.
    Μετά την τελετή,θα ξεκινήσει ο μεγάλος αγώνας δρόμου των 100 και πλέον χιλιομέτρων, παίρνοντας από, Ασκρη,Αλίαρτο,Λιβαδειά,Χαιρώνεια,και μέσω του Καλλιδρομου θα τερματίσουν αύριο το μεσημέρι στο άγαλμα του Λεωνίδα,κάτω από δύσκολες καιρικες συνθήκες και της ιδιαίτερα κουραστικής διαδρομής.
    200 και πλέον δρομείς από όλη την Ελλάδα θα προσπαθήσουν να πετύχουν ότι και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι τους.
    Εύχομαι σε όλους αυτούς καλή επιτυχία και καλό κουράγιο.
    Συγχαρητήρια σε όλους όσους πίστεψαν και ολοκλήρωσαν αυτό το δύσκολο εγχείρημα και μάλιστα σε μια πολλή δύσκολη περίοδο που διανύουμε σαν χωρα,αλλά μένει η ικανοποίηση από το αποτέλεσμα και προπαντός η αποκατάσταση της ιστορίας σε αυτούς που με περίσσιο θάρρος και αυταπάρνηση θυσιάστηκαν.
    Καλό μήνα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χριστοδουλε μπραβο για την πρωτοβουλια .Ο Λεωνιδας και οι συμπολεμιστες του κατηγαγαν οχι βεβαιως στρατιωτικη,αλλα περιφανή ΗΘΙΚΗ νικη.---Π.Α.
    Υ.Γ.Οδεις μνημονευει τους πεσοντες ειλωτες,βοηθους των Σπαρτιατων στρατιωτων.....Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από τη τιτανομαχία των Θερμοπυλών ο Ηρόδοτος διηγείται μια ιστορία, η οποία, πέρα από το ότι μας δείχνει από ποια πάστα ήταν φτιαγμένοι οι άνθρωποι που είπαν στον Ξέρξη το «Μολών λαβέ», έχει μετεωρολογική χροιά: «Τέτοιοι άντρες αναδείχτηκαν οι Λακεδαιμόνιοι και οι Θεσπιείς, αλλά λέγεται πως ανάμεσά τους πιο λαμπρό παλικάρι αναδείχτηκε ο Σπαρτιάτης Διηνέκης· λένε μάλιστα πως, προτού έρθουν στα χέρια με τους Μήδους, είπε την ακόλουθη φράση, ακούοντας από κάποιον Τραχίνιο πως, όταν οι βάρβαροι ρίχνουν με τα τόξα τους, τα αμέτρητα βέλη τους κρύβουν τον ήλιο· τόσο μεγάλο είναι το πλήθος τους· κι ετούτος δεν έδειξε να ταράζεται απ᾽ αυτό κι είπε, περιφρονώντας το πλήθος των Μήδων, ότι τα νέα που τους έφερνε ο ξένος απ᾽ την Τραχίνα ήταν όλα ευχάριστα γι᾽ αυτούς, αφού με τους Μήδους να κρύβουν τον ήλιο θα δοθεί η μάχη εναντίον τους στη σκιά κι όχι κάτω από τον ήλιο».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να μοιάζαμε -οι σημερινοί νεοέλληνες- έστω και λίγο, αυτούς τους υπέροχους Έλληνες...

      Διαγραφή
  12. Εξαιρετικός.
    Πατριωτικούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή