Απ' όλα έχει ο μπαξές του καιρού!

Η κανονική σειρά (τάξη) των καιρικών φαινομένων το καλοκαίρι στη χώρα μας

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στις περισσότερες χώρες της δυτικής και της νότιας Ευρώπης. Στη χώρα μας, που δεν αποτελεί εξαίρεση, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 40 βαθμούς. Πάντως, στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές η ζέστη θα είναι σαφώς λιγότερο αισθητή.


Το Σάββατο (1/8), αρχικά αναμένεται ηλιοφάνεια, αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει τοπικά και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στη Β. Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και τα ορεινά της Ηπείρου. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

Την Κυριακή (2/8), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Β. Σποράδες, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 και αργότερα κατά τόπους στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Τη Δευτέρα (3/8), μόνο το απόγευμα στα ορεινά της Α. Μακεδονίας είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν κατά 1 με 2 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στη Δ. Ελλάδα. 

Την Τρίτη (4/8), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά.   

4 σχόλια:

  1. κ. Ζιακόπουλε καλησπέρα,

    Κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια που υποφέρουμε από καύσωνες, έρχεται στη σκέψη μου η ίδια απορία: Το 1987 ξαφνικά είχαμε απίθανα υψηλές θερμοκρασίες κάυσωνα για αρκετές ημέρες. Δεν ήμασταν συνηθισμένοι σε τέτοιες θερμοκρασίες και αν θυμάμαι καλά, χιλιάδες ηλικιωμένοι πέθαναν εκείνο το καλοκαίρι. Ελάχιστα νοικοκυριά είχαν κλιματιστικό στο σπίτι και από εκείνη τη χρονιά, ανέβηκαν κατακόρυφα οι πωλήσεις τους στη χώρα με την συστηματική επιμονή του καύσωνα αρκετές φορές μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα. Η απορία μου έχει να κάνει με το κατά πόσο είναι λογικό στα στατιστικά μετεωρολογικά δεδομένα της χώρας μας, να παρουσιάζεται ένα φαινόμενο ξαφνικά σε ένα καλοκαίρι του 1987 και μάλιστα με μεγάλη διάρκεια και αυτό να συνεχίζεται από τότε κάθε καλοκαίρι με κυμάνσεις αλλά με συνέπεια! Είναι φυσιολογικό να έχουμε μια τόσο απότομη (στη χρονική σειρά των στατιστικών δεδομέων) αλλαγή που στη συνέχεια επιδεικνύει εκπληκτική συνέπεια στην εμφάνισή της; Δεν θα ήταν "φυσιολογικότερο" η όποια κλιματική αλλαγή ή έστω το όποιο συστηματικό στοιχείο καιρικών δεδομένων, να εντείνεται σταδιακά και όχι να κάνει εντυπωσιακή την εμφάνισή του;
    Ευχαριστώ θερμά,
    Ανδρέας Παπαγγέλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα, τέλος πάντων, το Τζερμιάδο, το νοτιότερο μέρος είναι και το δροσερότερο της χώρας αυτήν την περίοδο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ φίλε Ανδρέα,
    αυτό που υποστηρίζεις «να παρουσιάζεται ένα φαινόμενο ξαφνικά σε ένα καλοκαίρι του 1987 και μάλιστα με μεγάλη διάρκεια και αυτό να συνεχίζεται από τότε κάθε καλοκαίρι με κυμάνσεις αλλά με συνέπεια!» χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση με μελέτες και αναλύσεις από τους ειδικούς και τα πανεπιστήμια. Εντελώς εμπειρικά και έξω-επιστηνονικα( δεν είμαι φυσικός/μετεωρολόγος) θα πω απλά ότι οι καύσωνες στην Ελλάδα δεν εμφανίστηκαν το 1987 και επίσης κάθε χρονιά είναι διαφορετική και δεν παρουσιάζει την ίδια κανονικότητα. Ένα πρόχειρο παράδειγμα να σου θυμίσω από τότε που ήμουν στρατιώτης: το 2007 ήταν πραγματικά καυτό καλοκαίρι με πολλά έπεισόδια καύσωνα. Καμία σύγκριση με το φετινό, το περσινό, το προπέρσινο κλπ. Επομένως για τέτοιες κλίμακες διαπιστώσεις ή μόνη έγκυρη πηγή είναι η μετεωρολογία. Και από τα ελάχιστα πορίσματα της που απλώς έχω αναγνώσει δεν προκύπτει ο ισχυρισμός σου.
    Με εκτίμηση,
    Ο λόγος στους ειδικούς!
    ΥΓ: απαντώ ως μη ειδικός εννοείται σαν φίλος της μετεωρολογίας και μόνο
    Κωνσταντίνος θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε Κωνσταντινε εκ Θεσσαλονικης προσυπογραφω.------Π.Α.

      Διαγραφή