Στην καρδιά του καλοκαιριού βρήκαν τρόπο να συνυπάρξουν το μελτέμι, η ζέστη και η αστάθεια!

Τοπίο στην Πίνδο. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα  Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στη Α. Μεσόγειο, στην οποία οφείλονται οι καλοκαιρινοί μας βοριάδες (μελτέμια), θα διατηρηθεί και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη). Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 34 βαθμούς και το απόγευμα αναμένονται τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες στη Δ. Ελλάδα και τη Μακεδονία (ορεινά). 

Την Τετάρτη (15/7), η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας πλην της Θράκης. Οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν λίγο και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Πέμπτη (16/7), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα στη Β-ΒΑ Ελλάδα και πιθανώς στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Οι άνεμοι μόνο στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Την Παρασκευή και το Σάββατο (17-18/7), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων τις απογευματινές ώρες στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά. Αναφορικά με τους ανέμους και τις θερμοκρασίες, οι μεταβολές δεν θα είναι σημαντικές.

12 σχόλια:

  1. Η γη το μισο ταξιδι γυρω απο τον ηλιο ηδη το εχει ολοκληρωσει.Τρεχει να το ολοκληρωση Το.καλοκαιρι.οτι ζεστη και να εχει.και αυτο ειναι σε φθινουσα πορεια γιατι σε 45 ημερες μπαινειΣεπτεμβρης.Οταν εχει μελτεμι η ατμοσφαιρα αποκτα μια παραξενη ομορφια ισως λογω της ελλειψης της υγρασιας .Δεν μου αρεσειτο καλοκαιρι ομως υποχρεωτικα το δεχομαι γιατι ανηκει στον αεναο φυσικο κυκλο και ετσι κανω υπομονη αλλωστε ποσα καλοκαιρια χωραει μια ανθρωπινη ζωη?!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και απο το πουθενά λοιπον,σκηνικό μελαγχολικου Σεπτεμβρίου επικρατεί,με συννεφιά σ,ολη τη δ.Θεσσαλια,δυνατό ΒΑ ανεμο εδω στην περιοχή,και εδω και ενα τέταρτο ψιχαλίζει ισα που γυαλίζουν οι ψιχάλες στο τσιμέντο.
    Πάντως για λιγο που κόπασε ο αέρας τώρα επικρατεί κατι σαν κουφόβραση λογο συννεφιάς.
    Η ίδια κουφόβραση επικρατούσε και χτές βραδυ την ώρα που τα ορεινά πετούσαν μανιτάρια,το ένα τροποποιημένο έφτασε σε μήκος μέχρι το χωριό μου,δίνοντας βροχή εκεί αργότερα,οχι κατι ιδιαίτερο το έβλεπα απο καμερες.Ο τίτλος πάντως συμβαδίζει απόλυτα με αυτά που γίνονται.
    Χριστόδουλε συγχαρητήρια για τη κορη σου!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα το έλεγα κουφόβραση εξαιτίας της έλλειψης ζέστης σε συνδιασμό με ελαφρύ αέρα τουλάχιστον στην Καρδίτσα που έχει στην ουσία ίδιο καιρό με τον υπόλοιπο κάμπο της θεσσαλίας.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    2. Ναι δεν είχε ζέστη χτές,απλώς συγκρίνοντας με τις πιο προηγούμενες βραδιές οπου είχε ξαστεριές ηταν πιο δροσερά να μη πω και ψύχρα απο κάποια ώρα και μετά.Απλως όταν κόπασε για λιγο ο αέρας χτές ήταν διαφορετικά απο τις βραδιές με ξαστεριά.
      Προχτές πάντως αργα τ'απογευμα-βραδυ είχε πραγματι κουφοβραση,λόγω μάλλον της αστάθειας στα δυτικά ορεινά όπως είπα.Πιστέυω να το κατάλαβες και'συ.Κατι παρόμοιο δηλ.που ανέφερε ο Φώτης για το Αγρίνιο.
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
  3. Στις κυκλαδες καλοκαίρι χωρίς μελτέμι δεν ειναι ωραία.εχει και αυτό την ομορφιά του..Σήμερα είχαμε δυνατό αέρα.δεν θα το έλεγα μελτέμι γιατί έως αυτήν την ώρα δεν έχει κοπάσει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας,εύχομαι υγεία και αγάπη σε όλους.
    Φίλε Π.Α,έχεις δίκιο σε αυτό που λες και προσυπογράφω κάθε σου λέξη.
    Στην επιστροφή μου εχθές το απόγευμα, από το Αγρίνιο όπου είχε αυξημένη υγρασία και πολλή ζέστη,βρήκα στην περιοχή μου πολύ αέρα και ψύχρα που το βράδυ ήταν αρκετά έντονη και μετά από πολλές ημέρες κοιμήθηκα με τα παράθυρα κλειστά.
    Με πυκνή συννεφιά μας βρήκε το πρωί και πολύ δυνατό άνεμο,έφθασε 12 η ώρα για διαλυθούν τα σύννεφα όμως η θερμοκρασία παραμένει κοντά στους 24 βαθμούς στα υψώματα,πιο χαμηλά στα ορεινά και στους 27-28 στα πεδινά.
    Στην ορεινή Αργιθεα που μίλησα μου είπαν ότι έχει "βαρια" συννεφιά,ψιλόβροχο και κρύο.
    Καλό απόγευμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σε όλους μετά από ένα μικρό διάλειμμα.
    Το καλοκαιράκι συνεχίζει κ μαζί με αυτό από αύριο για μένα ξεκινά η εβδομάδα διακοπών μετά τον γάμο.
    Δυστυχώς η Κυριακή ήταν η χειρότερη μέρα στην Αιτωλοακαρνανία με αφόρητη ζέστη (36β) σε συνδυασμό υψηλά ποσοστά υγρασίας κ δυσφορίας με αποτέλεσμα να ταλαιπωρήσει λίγο την εκδήλωση.
    Πάντως πως νά έχω παράπονο για την περιοχή μου αφού εχτές το μεσημέρι πραγματικά άστραψε κ βρόντηξε κ έβγαλε κ μια 20λεπτη ισχυρή μπόρα λόγω έντονης ζέστης κ από εκεί κ πέρα ζέστη κ κουφοβραση μας αποχαιρετήσαν.
    Σήμερα είναι μία ωραία δροσερή ημέρα με δυνατό δυτικό άνεμο κ 31β μέγιστη στην πόλη με την αστάθεια να συνεχίζει καθώς αυτή τη στιγμή ακούγονται κ πάλι πολλές βροντές!
    Έτσι λοιπόν παρόλο τα καυτά κ άσχημα ο καιρός πάντα μας δίνει κ την αντίστοιχη ευχαρίστηση.
    Χριστόδουλε τελικά δεν πέτυχες τις καταιγίδες κ την πτώση τής θερμοκρασίας στην περιοχή μου αλλά τουλάχιστον πιστεύω να έμεινες ευχαριστημένος από τα υπόλοιπα.
    Σ' ευχαριστώ πολύ για όλα.
    Καλή συνέχεια καλοκαιριού σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολλή δροσιά σήμερα στη Θεσ/νίκη, 25,5 β. μέγιστη στο κέντρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στα 144mm (σωστή μέτρηση), έκλεισε η σημερινή φοβερή μέρα στο Καρυοβούνι δυτικής Μάνης στον Ταΰγετο που "τραβαει" βροχή.
    Γιάννης από Ιωάννινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έρχεται καύσωνας διαρκείας από 24 Ιουλίου και μετά με πιθανότητα για 40άρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα σας κύριε Ζιακόπουλε, να χαίρεστε και την κόρη σας, χρόνια της πολλά πολύχρονη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή