Διελκυστίνδα μεταξύ μελτεμιού και καύσωνα!


Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Τα λοιπά βασικά χαρακτηριστικά του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) θα είναι η ζέστη και η ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Μόνο στα ορεινά της Μακεδονίας το απόγευμα είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. 


Το Σάββατο (25/7), στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Μακεδονία είναι αρκετά πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες τις απογευματινές –βραδινές ώρες. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Την Κυριακή (26/7), η αστάθεια θα περιοριστεί στα ορεινά της Α. Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στη Β. Ελλάδα. 

Τη Δευτέρα (27/7), υπάρχει μικρή πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά της ΒΑ Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Την Τρίτη και την Τετάρτη (28-29/7), δεν προβλέπονται βροχές. Οι βόρειοι άνεμοι θα έχουν ένταση στο Ιόνιο 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 37 βαθμούς (Δ. Ελλάδα).

7 σχόλια:

  1. Πολύ πετυχημένος τίτλος! εχθές Μυτιλήνη είχαμε 7 με 8 μποφόρ χαμός πραγματικός.Σημερα 5 νταρακι, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα από Χίο. Μέχρι προχθές το μελτέμι ήταν δροσερό. Από χθες, ειδικότερα σήμερα ζεστό. Τις προηγούμενες ημέρες, οι ελάχιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό έπεφταν κάτω από τους 20 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους.
    Στη βάση μας ξανά κ περιμένοντας το επόμενο τριήμερο για να αποδράσουμε σε παραλίες η βουνά καθώς η ζέστη αρχίζει κ χτυπά κόκκινο σιγά σιγά.
    35,9β πιάσαμε στην πόλη του Αγρινίου σήμερα με χαμηλά ποσοστά υγρασίας ευτυχώς.
    Το ελληνικό γαϊδουροκαλόκαιρο θα έλεγα ότι τώρα ξεκινά με μέγιστες θερμοκρασίες οι οποίες για πολύ μεγάλο διάστημα στα ηπειρωτικά δε θα πέφτουν κάτω από τους 35 με 36 βαθμούς η ακόμη κ εκεί που θα είναι χαμηλότερες η σχετική υγρασία θα είναι υψηλότερη οπότε ίδιο κ το αυτό.
    Ευνοημένες περιοχές(μελτέμι) πάντα οι νησιωτικές των Κυκλάδων με τη βόρεια Κρήτη.
    Υπομονή κ καλή συνέχεια καλοκαιριού σε όλους.
    Ήδη άρχισε να φαίνεται σιγά σιγά η μεγαλύτερη διάρκεια της νύχτας.
    Υ.Γ. συντοπίτη Αργύρη Παναχαϊκέ πολλούς χαιρετισμούς κ από μένα.
    Έρχομαι συχνά πυκνά απέναντι στο Αντίρριο κ τη Ναύπακτο αλλά πάντα "κουβαλάω" μαζί μου κόσμο.
    Αν περάσω καμία φορά απέναντι σίγουρα θα σου πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετα το μεσημερι τριγυρω ολες οι καμπανες κτυπουσαν πενθιμα.Σε καποιους ναους γινονται και δεησεις-παρακλησεις."Θρηνος, κλαυθμος και οδυρμος και στεναγμος και λυπη, θλιψις απαραμυθητος επεσεν τοις Ρωμαιοις.Εχάσασιν το σπιτιν τους......".Και τιθεται το ερωτημα "τις πταιει?".Αντι απαντησεως παραθετω δυο στιχους του Κ. Παλαμα "Πορνη η Πολη ,περιμενε ενα μακελλαρη , περιμενε τον Τουρκο να την παρει !".Κατα τα αλλα ολο καποιος αλλος μας φταιει.Σχετικα με τα τωρινα, καλη ειναι η επικληση της ισχυος του δικαιου ,αλλα αποτελεσματικοτερο ειναι το δικαιο της ισχυος !. Π.Α.
    Υ.Γ. Δ. Κορινθια (Χωρις φωτιες,ακομα...) ,μελτεμακι μεν,αρκετη ζεστη,υποφερτη,δε.--Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απο την περασμένη Κυριακή,που ήταν η μέρα όπου είχαμε την περισσότερη ζέστη,έπρεπε να έρθει η σημερινή για να ξανανιωσουμε ζέστη πραγματική, αφού από την Δευτέρα έως εχθές το βράδυ είχαμε πολύ δυνατό βοριά(κατά διαστήματα οι ριπες ξεπερνούσαν τα 7 μποφόρ)με φυσικό αποτέλεσμα να επικρατούν δροσερές ημέρες και αρκετά ψυχρές νύχτες.
    Σε ταξίδι εξπρές εχθές αργά το απόγευμα προς την ορεινή Αργιθεα,πήρα μεγάλη ανάσα δροσιάς,όμως σήμερα με την επιστροφή μου και περνώντας εκτάκτως μεσα απο Τρίκαλα,σε ολο τον δρόμο βρήκα ζέστη έντονη στα περισσότερα μέρη και φυσικά στο χωριό μου όπου είχε 33 βαθμούς.λιγο αέρα και πολλή υγρασία.
    Ευτυχώς που εδώ και λιγη ώρα εχει δυναμώσει ο άνεμος.
    Μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι παρόλο που τον τελευταίο καιρό έβρεξε αρκετά στα ορεινά της Αργιθεας,λίγες πηγές έχουν αρκετό νερό και τα ποτάμια ελάχιστο.
    Όταν όμως ο χειμώνας που πέρασε ήταν ανύπαρκτος γιατην περιοχή,τότε οι οποίες βροχές της άνοιξης και του καλοκαιριού δεν μπορούν να καλύψουν αυτό το μεγάλο κενό.
    Ελπίζω ο επόμενος χειμώνας να δώσει πολλά περισσότερα.
    Το "μελανό" θέμα για την περιοχή μου φυσικά δεν ήταν αλλο από την εμφάνιση θετικού κρούσματος κοροναιου (που διαπιστώθηκε στην πορεία βάση εξετάσεων)που έφερε ένας συντοπίτης μας ερχόμενος στο μνημόσυνο του πατέρα του και γέμισε με ανησυχία όλους μας.
    Ελπίζω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα στο πολλά τεστ που πραγματοποιήσε εχθες Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και όλα να πάνε κατ' ευχήν,καθώς εκτός τα πολλά προβλήματα που θα προκύψουν από την καραντίνα(πέραν της αυτοκαραντινας που όλοι αποδέχθηκαν και τήρησαν) φαντάζει πολύ δύσκολο να προμηθεύσε κανεις ένα κεφαλοχώρι 2,000 κατοίκων με τα απαραίτητα εφόδια.
    Για να καταλάβετε τι εννοώ θα πω μόνο τουτο.
    Σήμερα είχε κηδεία ενός 65χρονου τελευταίου ίσως παλιού" κλασικου ταβερνιάρη,γνωστό σε όλη την Στερεά Ελλάδα και στήσαμε ολόκληρη επιχείρηση για να μειώσουμε την προσέλευση του κόσμου κάτω από τα 500 άτομα,αφού ο κόσμος που θα ερχόταν ίσως να ξεπερνούσε τις 3,000,αφού τόσο στην πασίγνωστη ταβέρνα του είχαν παρελάσει πολλοί τραγουδιστές,ηθοποιοί κτλ,είχε επιτελέσει επί σειρά ετών αντιδήμαρχος και επίσης είχε πολύ μεγάλο σόι.
    Όλα αυτά μαζί αποτελούσαν ατομική βοβμα,όπως έλεγαν οι ειδικοί και έτσι πήραμε πολλά έκτακτα μέτρα και κλέψιμο των καταστημάτων για αρκετές ώρες και με όλα τα μέτρα σε πλήρη εφαρμογή.
    Όλα πιστεύουμε ότι κύλησαν ομαλά.
    Με τον αέρα να δυναμώνει ακόμη περισσότερο και τον λιγοστό κόσμο να αφήνει την πλατεία,σας καληνυχτώ και εύχομαι τα χρόνια πολλά στις αυριανές εορτάζουσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/runs/2020072700/gfs-1-108.png?0 Καλησπερα. Αυτο που προκαλει εντύπωση και ενδιαφέρον στον επερχόμενο καυσωνα κατά τη γνώμη μου είναι η μεγάλη έκταση που καταλαμβάνει.Συνήθως όταν έχουμε καυσωνα στην Ελλάδα έχει δροσιά η Ισπανία και το αντίστροφο. Τώρα πιάνει όλη την μεσόγειο και την Γαλλία μαζί ταυτόχρονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή