Οι βροχές φεύγουν, το μελτέμι έρχεται και ο καύσωνας φαίνεται ότι θα ρίξει άγκυρα στην Ιβηρική Χερσόνησο και την Κύπρο!


Βαρομετρικό χαμηλό στο Αιγαίο κινείται ανατολικά, ενώ στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα πάνω από τη χώρα εξακολουθούν να λιμνάζουν ψυχρές αέριες μάζες. Με αυτές τις συνθήκες, ο καιρός στην περιοχή μας θα είναι και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες στις ηπειρωτικές περιοχές, την Κρήτη και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 34 βαθμούς. 


Το τριήμερο Τετάρτη-Παρασκευή (8-10/7) θα επικρατήσει σχεδόν παντού ηλιοφάνεια και το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι Β-ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι στο Αιγαίο, έστω και οριακά, θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Το Σαββατοκύριακο (11-12/7), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η εξασθένηση των ανέμων κατά 1 με 2 μποφόρ σε όλα τα πελάγη και η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2 με 3 βαθμούς. Βροχές δεν προβλέπονται.

19 σχόλια:

  1. Όπως είχατε πει κ σε προηγούμενο άρθρο σας, ήπιος καύσωνας με διάρκεια κουράζει.Καιρος ήτανε να έρθει κ το μελτέμι.Καλη εβδομάδα σε εσάς κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καιρός βορειου ρεύματος επικρατεί στην περιοχή μου απο το πρωί με συννεφιά,αρκετή δροσιά αλλά χωρίς φαινόμενα μέχρι στιγμής.
    Γεροπαναχαικε ευχαριστώ για τα χαιρετίσματα και ανταποδίδω,χαίρομαι που επιτέλους έβρεξε και σε σας.
    Άρα Τρίκαλα μου είπαν οι δικοί μου ότι έβρεξε πολύ,ας μας το επιβεβαιώσουν οι φίλοι μας από εκεί.
    Φίλε Λευτέρη από Δολο, ειμαι ένας από τους αμπελουργόυς της παρέας με πολλή αγάπη γι'αυτό το υπέροχο φυτό με την απίστευτη νοημοσύνη που μπορεί να σε διδάξει πολλά πράγματα.
    Έχεις δίκιο σε αυτό που λες,οι απογευματινές ασταθειες,όταν ακολουθει μετά ήλιος,είναι ένα και ένα για ζημιές.Εαν μετά την βροχή παραμείνει συννεφιά και φυσήξει τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
    Χαιρετισμούς στην όμορφη περιοχή σου.
    Υ.Γ:Η θερμοκρασία εχθές στην περιοχή μου έπεσε από τους 30 στους 18 και όχι απο τους 39 όπως λάθος βγήκε στο σχόλιο μου, ζήτω συγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το θετικό πάντως έχει να κάνει πως παρά την ξαφνική αφαίρεση των εικόνων,προσθέθηκαν όμορφες φωτογραφίες που βελτιώνουν και αναβαθμίζουν αισθητικά τον χώρο.
    κάτι και αυτό δηλαδή από το λότελα καλή η παναγιώταινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι είναι Χριστόδουλε,αλλεπάλληλες καταιγίδες μας επηρέασαν απο χτές το μεσημέρι μέχρι και όλη τη νύχτα,με δυνατές βροχές,στην πρώτη καταιγίδα επικρατούσε και δυνατός άνεμος που εσπασαν και δέντρα,ενα δεντρο(σκαμνια)στη γειτονιά μου το 'κόψε στη μέση λες και το έσκισε κεραυνός,εκείνη την ώρα λεω δεν το γλιτώνουμε το χαλάζι..αλλα ευτυχώς στο χωριό μου τουλάχιστον δεν έριξε,μόνο δυνατές βροχές ώς και νωρίς το πρωί σήμερα.
    Πάντως ακόμη πιο έντονα πράγματα υπήρχαν βορειότερα από μένα και γενικά σε ολη τη βόρεια Θεσσαλία.
    Αυτην την ώρα πάντως δείχνει ενδιαφέρον για βράδυ και ίσως νύχτα,αστραπές και υποκωφα μπουμπουνιτά βλέπω σε μεγάλη έκταση απο νότια,και ωραίες αναπτύξεις νεφών και απο πάνω μου,και γύρω στο νομο.Για να δούμε τι θα κάνει..!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το λεκανοπέδιο δεν πήρε δυστυχώς μυρωδιά από αυτό το τριήμερο αστάθειας (κι απ' όσα καταλαβαίνω, ούτε θα πάρει). Έτσι, παρά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, η πόλη συνέχισε και σήμερα να εκπέμπει ζέστη. Τουλάχιστον έφυγε αυτό το κύμα ζέστης και έρχεται το μελτέμι. Θα συμφωνήσω με τον φίλο Αντώνη ότι ο πολυήμερος καύσωνας κουράζει, αλλά θα πω ότι μου φαίνεται προτιμότερη αυτή η κάπως παρατεταμένη έντονη ζέστη από ένα ισχυρό κύμα καύσωνα που θα συνοδεύεται από τον παροξυσμό των μέσων ενημέρωσης. Να είστε όλες και όλοι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δασκαλε,αγγελε καλων ειδησεων .Ολοκληρος ο τιτλος ειναι.....ταμάμ!
    Και ητον η γειτων
    ξανθη,λευκοχιτων
    εστια χαριτων,αφάτων,αρρήτων
    που ελεγα φρίττων
    το μετωπον πλήττων
    "ώ,είθε αχίτων
    να ήτον η γείτων "!
    Τιμολέων Αμπελάς (1850-1929) και για την αντιγραφη Π.Α .
    υ.γ.Παρεθεσα το ανωτερω στιχουργημα εξ αφορμης μιας ιδιαιτερης ευφοριας που με κατελαβε διαβαζοντας τις αναρτησεις των φιλων. Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απ'την ωρα που τελείωσα το προηγούμενο σχόλιο,και μεχρι τώρα που γράφω αυτο,ΟΛΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ!
    Καλη σας νυχτα!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα στους εναπομείναντες φίλους του μπλογκ λόγω καλοκαιριού κ πολλά χαιρετίσματα στον φίλο συντοπίτη Παναχαϊκό όπου σήμερα γεύτηκε κ αυτός όμορφες καταιγίδες.
    Δυστυχώς λόγω προσωπικών υποχρεώσεων το τελευταίο διάστημα δεν έχω την πολυτέλεια να γράφω συχνά στο μπλογκ.
    Να πω λοιπόν ότι η αστάθεια εννοείτε ότι τίμησε την περιοχή μου κ χθές αλλά κ σήμερα με πολλά κ έντονα κατά τόπους φαινόμενα σε πολλές περιοχές του νομού.
    Καταιγίδα είχαμε κ στην πόλη μου αυτές τίς δύο μέρες με κύριο όμως στοιχείο τίς αμέτρητες ηλεκτρικές εκκενώσεις κ τούς σφοδρούς ανέμους οι οποίοι πέρασαν τα 60 με 70 χιλιόμετρα ακόμη κ μέσα στην πόλη.
    Πτώσεις δέντρων κ μικρό ζημιές είχαμε στο νομό,με αποκορύφωμα όμως την περιοχή της Αμφιλοχίας.
    Χαλάζι ευτυχώς δεν είχαμε ούτε εδώ.
    Επιτέλους δρόσισε κ κοιμόμαστε σαν άνθρωποι, γιατί φάγαμε πολλή ζέστη κ πολλή δυσφορία όλο το τελευταίο διάστημα.
    Στα της εξέλιξης του καιρού θα συμφωνήσω πλήρως με τον δάσκαλο καθώς μέχρι κ αύριο η αστάθεια θα συνεχιστεί, όμως από Τετάρτη κ κυρίως από Πέμπτη στα ηπειρωτικά θα ζεστάνει αρκετά με πολλά 34ρια κ 35ρια.
    Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι μέχρι τα τέλη του μήνα δε φαίνεται σε καμία περίπτωση κάποιο καυτό επεισόδιο ενώ στα νησιωτικά τμήματα κ κυρίως στο Αιγαίο κ γύρω από το πέλαγος το μελτεμάκι θα κάνει καλή δουλειά.
    Υ.Γ.1 τα μοντέλα κ τα ensembles παρότι καλοκαίρι πιάσαν από μέρες πριν την έντονη αστάθεια που έχουμε αυτές τίς μέρες σε συγκεκριμένες περιοχές.
    Η Αττική κ τα πολύ ανατολικά ηπειρωτικά κ παράκτια λόγω του ΒΑ ανέμου κ των χαμηλών δεικτών αστάθειας πέραν της συννεφιάς ήταν αναμενόμενο ότι δε θα έχουν κάτι σημαντικό.
    Υ.Γ2 η έντονη ζέστη στα δυτικά κεντρικά κ βόρεια των τελευταίων ημερών μαζί με την αυξημένη υγρασία-δυσφορία ήταν αναμενόμενο ότι με το που θα ευνοούσαν οι συνθήκες θα είχαμε ένα εκρηκτικό μίγμα πάνω από το Ιόνιο το βόρειο Αιγαίο κ τα περισσότερα ηπειρωτικά.
    Υ.Γ 3 βλέπω από τις δορυφορικές αυτή τη στιγμή(01:19πμ μεσάνυχτα) τεράστια συμπλέγματα καταιγίδων με εκατοντάδες ηλεκτρικά σε όλη τη Θεσσαλία,την Ήπειρο κ την κεντρική κ βόρεια Στερεά Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα καθώς έχω ανοιχτά τα παράθυρα κ δροσίζομαι στο υπνοδωμάτιο όπου βλέπει βορινά,το θέαμα των αστραπών με συνεπαίρνει.
    Καλό ξημέρωμα σε όλους,καλή εβδομάδα κ καλή συνέχεια καλοκαιριού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις πιο θερμές ευχές, φίλε μου!

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ όλους κ κυρίως εσένα δάσκαλε,να σαι πάντα καλά να μας μαθαίνεις!
      Χριστόδουλε εμείς θα τα πούμε.

      Διαγραφή
  9. Καλη εβδομαδα σε ολους Φωτη τις πιο θερμες ευχες μου με υγεια και ευτυχια Φιλε Χριστοδουλε αποψε ηταν μια νυχτα ονειρο με αστραπες βροντες και κεραυνους και δυνατη βροχη ομως σκεφτομαι τις καλλιεργειες σου.και αυτο με στενοχωρει κυριως για τα αμπελια ελπιζω ολα να πανε καλα Αυτη την ωρα εχει κουφοβραση ενοχλητικη Το σαβατοκυριακο πρεπει νσ καβει καλο καιρο για τον φιλο μας τον Φωτη Εγω φευγω για την Αμαλιαδα για 15 μερες στο χωριο Καλυβια Ηλιδας ειλικρινα σου λεω.δεν μου αρεσει εκει αλλσ πρεπει να γινουν πολλες δουλειες χωρια τη διαολεμενηζεστη που κανει!!!Σας χαιρετω καλες δροσιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επιτέλους σήμερα ήρθε και η μέρα της Αττικής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι συνηθισμένη η αστάθεια για Ιούλιο μήνα;
    Καλησπέρα κιόλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικοί στην ενδεκάδα είναι ο καύσωνας και το μελτέμι. Η αστάθεια μπαίνει ως αλλαγή!

      Διαγραφή
  12. Ποιες αστάθειες ρε παιδιά; Στην Καλαμαριά από 01 Ιουνίου μέχρι σήμερα είχαμε 20 mm όλο κι όλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το Β-ΒΑ ρεύμα δεν άφησε κανένα περιθώριο για ασταθειες σε όλη την Βοιωτία και το μόνο που είχαμε ήταν συννεφιά που ερχόταν από τους γύρω ορεινούς όγκους και αρκετή δροσιά καθώς ο αέρας ήταν δυνατός και ίσως έφτανε και τα 7 μποφόρ.
    Στην Αττική που είπε ο Φώτης ότι είχε την τιμητική της,οι οποίες ασταθειες νομίζω πως περιορίστηκαν στα ΝΝΑ τμήματά τής,αφού Αιγάλεω Περιστερι,Χαϊδάρι όπου βρισκόμουν έως αργα το μεσημέρι όπως και στην επιστροφή μου από Μάνδρα Ερυθρές δεν είχε απολύτως τίποτα.
    Φίλε Αργύρη χάρηκα πολύ που επιτέλους έβρεξε και σε σας και μάλιστα με πολύ ηλεκτρισμό χαρίζοντας σας όμορφο σκηνικό.
    Πιστεύω ότι η Θεσσαλία είχε και πάλι την μερίδα του λέοντος.
    Φώτη εννοείται πως θα τα πούμε σύντομα εκτός απροόπτου φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ξαναγυρίζει σιγά-σιγά η ζέστη μαζί με το μελτέμι της κλασικά γνωρίσματα του καλοκαιριού στην χώρα.
    Όσο για την ζέστη τι να κάνουμε,αναγκαστικά θα την υποστούμε όπως άλλωστε κάθε χρόνο.Μόνο και μόνο το ότι η ημέρα μικραίνει πλέον αρκεί για να αποτελέσει από μόνο του παρηγοριά......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει σημασία που η μέρα μικραίνει.
      Με την ίδια λογική είναι να πεις πως η μέρα μεγαλώνει άρα δεν τίθεται θέμα χειμώνα 8 γενάρη.

      Διαγραφή